ΕΠΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΠΙΣΤΗ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
1 Χ Ο υπό έκδοση νόμος για τις υπηρεσίες πληρωμών στην εσωτερική αγορά Χρήστος Βλ. Γκόρτσος Αναπληρωτής Kαθηγητής Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου, Πάντειο.
Advertisements

(α) Διάθεση Μεριδίων ΟΣΕΚΑ (β) Διαδικασία Κοινοποίησης
Νέος Κανονισμός Ασφάλισης Ζωϊκού Κεφαλαίου
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ & ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ
1 Περιβαλλοντική ευθύνη αναφορικά με την πρόληψη και αποκατάσταση περιβαλλοντικής ζημίας: Προβληματισμοί σε σχέση με την εφαρμογή των διατάξεων της Οδηγία.
Ιωάννης Κ. Καράκωστας, Ομ. Καθηγητής Νομικής Σχολής
ΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΚΑΦΩΝ ΑΝΑΨΥΧΗΣ
IKRP Rokas & Partners Περίληψη νομικού πλαισίου για τις αλλοδαπές εταιρείες.
1 Η νέα Οδηγία για την παροχή πιστώσεων σε καταναλωτές Χριστίνα Κ. Λιβαδά Ειδική Νομική Σύμβουλος ΕΕΤ.
Νέο Νομοθετικό Πλαίσιο για την Υποχρεωτική Ασφάλιση Οχημάτων.
Επαγγελματική Αστική Ευθύνη Διαμεσολαβητών 29/5/2014 Μάνος Δημήτριος.
© 2007 Εκδόσεις Κριτική Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Α΄ David Begg S. Fischer, R. Dornbusch.
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Αξιώσεις καταναλωτών λόγω παράβασης του δικαίου ελεύθερου ανταγωνισμού
ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΤΟΜΕΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΤΟΜΕΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ: ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ.
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΙΚΑΙΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗ ΙΙ Μ. Δ. Χρυσομάλλης Αναπληρωτής Καθηγητής.
Η κατάρτιση και η ρευστοποίηση των συμφωνιών παροχής χρηματοοικονομικής ασφάλειας επί αϋλων τίτλων Γεώργιος Κ. Λέκκας Επίκουρος Καθηγητής Νομική Σχολή.
Νομιμότητα και νομιμοποίηση στις δίκες καταλογισμών αιρετών οργάνων Δήμων Ευαγγελία Ελισάβετ Κουλουμπίνη Σύμβουλος Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Κρατήσεις σε περιπτώσεις εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων.
« Βασικές Αρχές Ασφάλισης Ζημιών » Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου
OIKOI A ΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΠΙΣΤΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ. ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ & ΑΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ. Ιωάννης Χ. Κάπος 7o Πανελλήνιο Συνέδριο e- Θέμις : « Πιστωτικά Ιδρύματα :
Περιβαλλοντική Νομοθεσία 1. Νόμος 1650/86 Για την προστασία του Περιβάλλοντος.
ΠΟΙΝΙΚΗ-ΑΣΤΙΚΗ- ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ Σταυρούλα Παπαδόδημα Επίκουρος Καθηγήτρια Ιατροδικαστικής Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας Εθνικό και Καποδιστριακό.
Ελεγκτικό Συνέδριο Επιχορηγήσεις Δήμων σε πολιτιστικά και αθλητικά σωματεία Α. Σώκος Δ. Εισηγητής ΕλΣ Δ. Εισηγητής ΕλΣ Διημερίδα ΚΕΔΕ Αθήνα, 14 και
ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ Σ.Ε.Μ.Α. ΛΕΚΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΩΝ ΟΡΩΝ HIBANP1002.
ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ - ΕΚΤΡΟΦΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ.
ΣΥΝΘΗΚΗ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ ΣΥΝΘΗΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Άρθρο 218 (πρώην άρθρο 300 της ΣΕΚ) Ιωάννα Παπαδοπούλου.
“ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΖΩΗΣ - ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ.”
Στο (2)  Δεν εξετάζεται η αιτιώδης συνάφεια 
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΝΟΜΟΣ 4308/
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΠΑΤΗ- Fraudulent Claims
Οδηγία 93/13 Εκδόθηκε από το ΕΚ και το Συμβούλιο την 5η Απριλίου 1993
Περιβαλλοντική Νομοθεσία
Ασφαλιστική υποκατάσταση
Ασφάλιση ζωικού κεφαλαίου Εκτίμηση ζημιών στο ζωικό κεφάλαιο
“ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΖΩΗΣ - ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ.”
Ευαγγελία Μαρία Θωμά, Πρωτοδίκης – Υποψήφια ΔΝ
Η ΕΥΘΥΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΦΑΛΜΑ
Διαδικασία και έννομες συνέπειες της άσκησης της εγκατάλειψης
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ
Εισηγήτρια: Αικατερίνη Αργυρακοπούλου
Διαδικασία και έννομες συνέπειες της άσκησης της εγκατάλειψης
ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ - ΕΚΤΡΟΦΗΣ
Η επιταση του ασφαλιστικου κινδινου
Υποχρεωτική ασφάλιση κατά το ελληνικό δίκαιο
ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΝΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΝΟΜΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:
Ε.Κ.Π.Α. ΝΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΜΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ
Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο
ΥΠΕΡΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΑΞΗ
ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΛ.Γ.Α. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ.
Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης στις συντάξεις του Δημοσίου υπό το πρίσμα της απόφασης 244/2017 της Ολομελείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Γ.-Στ. Κούρτης.
ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΝΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΜΣ «ΝΑΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ» ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΚΑΙΟ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΕΠΙΚ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ.
ΥΠΕΡΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΑΞΗ
Φοιτήτρια: Παπαδοπούλου Μαρία Α.Μ.:
Η πολλαπλή ασφάλιση και η συνασφάλιση
ΟΙ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΚΤΕΛΟΥΝΤΩΝ ΚΙΝΗΤΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΟΔΙΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 2005 ΚΑΙ 2009 Χρίστος Χρίστου Λειτουργός Εργασιακών.
Ν. 1796/1988 Σύσταση Οργαν. Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων κλπ
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Εξαιρεσεισ ασφαλιστικησ καλυψησ
Ιωάννης Ε. Μπιμπλής, Δικηγόρος
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ
EΕΥΘΥΝΗ ΜΕΛΩΝ Δ.Σ. – Τι αλλάζει;
Π.Μ.Σ. Ναυτικού Δικαίου Μάθημα: Δίκαιο της Θαλάσσιας Ασφάλισης
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ
“ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΖΩΗΣ - ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ.”
Η επίταση του ασφαλιστικού κινδύνου
“ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΖΩΗΣ - ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ.”
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΕΠΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΠΙΣΤΗ Θαλάσσια Ασφάλιση Ενιαίο ΠΜΣ Νομικής Σχολής Αθηνών Κατεύθυνση: Ναυτικό Δίκαιο Καντηλιεράκη Ανδριάνη Αθήνα, 2017

Επέλευση ασφαλιστικής περίπτωσης Άρθρο 1 παρ. 1 ΑσφΝ: Η ασφαλιστική περίπτωση επέρχεται όταν συντελεσθεί το περιστατικό από το οποίο συμφωνήθηκε να εξαρτάται η υποχρέωση του ασφαλιστή Ασφαλιστικός Κίνδυνος: όταν το αβέβαιο γεγονός από το οποίο εξαρτάται η υποχρέωση του ασφαλιστή καταστεί βέβαιο Συνήθως ταύτιση ασφαλιστικού κινδύνου και ασφαλιστικής περίπτωσης Διαφοροποίηση σε ορισμένους τύπους ασφάλισης και ανάλογα με τους όρους του ασφαλιστηρίου συμβολαίου

«Υποχρεώσεις» του λήπτη της ασφάλισης Αποτελούν ασφαλιστικά βάρη εκ του νόμου και συγκεκριμενοποίηση της έννοιας της καλής πίστης που πρέπει να διέπει τις σχέσεις των μερών και με βάση την οποία τα μέρη εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους Βαρυνόμενος με τις «υποχρεώσεις» του άρθρου 7 είναι ο λήπτης της ασφάλισης Άρθρο 9 παρ. 2: Αν ο λήπτης συνάπτει ασφαλιστική σύμβαση για «λογαριασμό άλλου», με τις ίδιες υποχρεώσεις βαρύνεται και ο ασφαλισμένος Άρθρο 7 παρ. 1 εδ. α’: Υποχρέωση ειδοποίησης του ασφαλιστή εντός 8 ημερών για την επέλευση της ασφαλιστικής περίπτωσης από το λήπτη της ασφάλισης Άρθρο 278 ΚΙΝΔ: Υποχρέωση αμελλητί ενημέρωσης του ασφαλιστή Σε κάθε περίπτωση οφείλει να ενημερώσει χωρίς υπαίτια καθυστέρηση από τότε που έλαβε γνώση της επέλευσης του κινδύνου Η αναγγελία γίνεται με οποιονδήποτε τρόπο εκτός αν ορίζεται διαφορετικά

Άρθρο 7 παρ. 1 εδ. β’: υποχρέωση συνεργασίας με τον ασφαλιστή που συνίσταται στην παροχή αναγκαίων: α) πληροφοριών β) στοιχείων γ) εγγράφων Εκπλήρωση υποχρέωσης καλόπιστα, χωρίς υπαίτια καθυστέρηση και με βάση τις οδηγίες που θέτει ο ασφαλιστής Άρθρο 7 παρ. 3 εδ. α’: Υποχρέωση λήψης καταλλήλων μέτρων για αποφυγή ή μείωση της ζημίας  υποχρέωση που αναφέρεται αποκλειστικά στο διάστημα από την επέλευση του κινδύνου και μετά Τα έξοδα προς τον σκοπό αυτό εφόσον κρίνονται ως δικαιολογημένα καλύπτονται από τον ασφαλιστή ακόμα και αν υπερβαίνουν το ασφαλιστικό ποσό Διαφορετική συμφωνία επιτρέπεται σε περίπτωση που η ασφάλιση ενεργείται για επαγγελματικούς λόγους

Συνέπειες παράβασης βαρών Άρθρο 7 παρ. 2 και 4  Υπαίτια παράβαση των βαρών των άρθρων 1 και 3 αντίστοιχα γεννά στον λήπτη της ασφάλισης υποχρέωση προς αποζημίωση του ασφαλιστή Απαιτείται ζημία του ασφαλιστή που τελεί σε αιτιώδη συνάφεια με την παράλειψη ενημέρωσης/συνεργασίας/μη αποφυγής/μείωσης της ζημίας εκ μέρους του λήπτη της ασφάλισης εφόσον αυτός ενήργησε υπαιτίως Ο λήπτης δεν μπορεί να επικαλεστεί άγνοια επέλευσης του γεγονότος για να απαλλαγεί από την υποχρέωση αποζημίωσης παρά μόνο αν αποδείξει οτι αυτή οφείλεται σε ελαφρά αμέλεια Η παραβίαση των ως άνω υποχρεώσεων μπορεί και να συνιστά το αδίκημα του άρθρου 388 ΠΚ (απάτη περί τις ασφάλειες) Στή θαλάσσια ασφάλιση  άρθρο 33 παρ. 1: επιτρέπεται ο καθορισμός διαφορετικών κυρώσεων ακόμα και απαλλαγής του ασφαλιστή υπό τον όρο της μη καταχρηστικότητας

Υποχρέωση μη πρόκλησης του κινδύνου και συνέπειες Άρθρο 7 παρ. 5: Καθιέρωση περίπτωσης απαλλαγής του ασφαλιστή από την υποχρέωση καταβολής ασφαλίσματος εφόσον η επέλευση της άσφαλιστικής περίπτωσης οφείλεται: α) στην ασφάλιση προσώπων σε δόλο ορισμένων προσώπων β) στην ασφάλιση ζημιών σε δόλο ή βαριά αμέλεια Διαφορετικοί λόγοι απαλλαγής μπορούν να προβλεφθούν στη θαλάσσια ασφάλιση με βάση τα άρθρα 33 παρ. 1 και 7 παρ. 6 εδ. α’ Διάκριση πρόκλησης από αποφυγή ζημίας  σημαντικό για την ένταξη στο κατάλληλο πλαίσιο συνεπειών (απαλλαγή ή αποζημίωση αντίστοιχα) Η προκληση συνιστα υποχρεωση ενω η αποφυγη βαρος. Μπορεί ενίοτε η παράλειψη αποτροπής του αποτελέσματος να εξομοιωθεί με πρόκληση από βαριά αμέλεια

Υποχρεώσεις Ασφαλιστή Η αναγγελία επέλευσης της περίπτωσης γεννά άμεσα τις υποχρεώσεις του ασφαλιστή Άρθρο 7 παρ. 7  Ο ασφαλιστής υποχρεούται στην καταβολή του ασφαλίσματος χωρίς υπαίτια καθυστέρηση Αν υπάρχει αμφισβήτηση σχετικά με την έκταση του ασφαλίσματος, ο ασφαλιστής υποχρεούται σε μερική καταβολή για το ποσό που δεν αμφισβητείται Η παραγραφή των αξιώσεων στην θαλάσσια ασφάλιση ακολουθεί τον κανόνα του άρθρου 291 παρ. 1 ΚΙΝΔ Μπορεί να θεμελιωθεί αδικοπραξία εκ μέρους του ασφαλιστή αν καθυστερήσει αδικαιολόγητα στην καταβολή του ασφαλίσματος 2ετής και όχι 4ετής η παραγραφή από το τέλος του χρόνου εντός του οποίου γεννήθηκε η αξίωση εφόσον αυτή ήταν δικαστικά επιδιώξιμη