Μουσικό Σχολείο Σερρών Μάθημα: Βιολογία Τάξη: Α΄ Λυκείου

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Α. Αναλυτικό Α’ Γυμνασίου
Advertisements

Ο χώρος της Δευτεροβάθμιας Οικονομικής Εκπαίδευσης στο διαδίκτυο
«Σχέδια μαθήματος, από τον σχεδιασμό στην υλοποίηση» Μαρία Αντωνάτου
Εκπαιδευτικο Σενάριο (Σχέδιο Εργασίας)
Από τι αποτελείται το αίμα;
ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΠΤΔΕ ΡΟΔΟΣ 2010
ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΑΠΛΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ
Από τι αποτελείται το αίμα;
ΣΥΝΟΨΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
ΤΟ ΑΙΜΑ Το αίμα είναι υγρός ιστός που αποτελείται από : 1. το πλάσμα
ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΙ ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΑΝΑΠΝΟΗ
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΖΩΙΚΩΝ ΙΣΤΩΝ
8ο Δ.Σ. Κορίνθου Νέα Προγράμματα Σπουδών
Βιολογία Α’ Λυκείου 3. Κυκλοφορικό σύστημα.
Από το κύτταρο στον οργανισμό
Από το κύτταρο στον οργανισμό
Παν. Πάλλα - ΕΚΦΕ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ
Τα συστατικά του αίματος Ομάδες Αίματος - Παράγοντας Ρέζους
Έργο: Ψηφιακό Σχολείο. Πράξη «Προδιαγραφές Ψηφιακής Εκπαιδευτικής Πλατφόρμας, Ανάπτυξη και Λειτουργία Ψηφιακής βάσης Γνώσης, Ψηφιακή Διαμόρφωση και Τεχνικός.
Παν. Πάλλα - ΕΚΦΕ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ
Γεωρ. Λασκαράκης Εισήγηση με θέμα
ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ Σταδιοποίηση της διδασκαλίας Δέγγλερη Σοφία.
Το κύτταρο Αποτελεί την βασική δομική και λειτουργική μονάδα των οργανισμών. Διατηρεί τα βασικά χαρακτηριστικά που εμφανίζουν οι μορφές.
ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΑΙΜΑΤΟΣ I A. Αρμακόλας.
ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
ΑΙΜΑ Σύσταση του αίματος Το αίμα αποτελείται από: Κύτταρα Πλάσμα
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
το αίμα Συμμετέχει: Αποτελείται από:
ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Σχολική Βαθμίδα : Β κατεύθυνσης Διάρκεια μαθήματος : 1 διδακτική ώρα 1) Να μελετούν τη συμπεριφορά της συνάρτησης f με τύπο στο μέσω της.
Παν. Πάλλα - ΕΚΦΕ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ Γυμνασίων Οκτώβριος 2007.
Teaching, Managing and Enhancing Diversity
ΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ
ΑΙΜΟΦΟΡΑ ΑΓΓΕΙΑ.
BIOΛΟΓΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Κεφάλαιο 3ο Μεταφορά και αποβολή ουσιών
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Μία διδακτική π ρόταση για το μάθημα : « Αρχές οργάνωσης και διοίκησης των ε π ιχειρήσεων » ΤΣΙΟΥΚΑ ΣΩΤΗΡΙΑ.
ΑΝΑΛΥΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ
Παν. Πάλλα - ΕΚΦΕ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Σοφία Μερμίγκη Α3.
Διδακτική Πληροφορικής
Διδακτική Πληροφορικής Ενότητα 3: Η Πληροφορική στην Εκπαίδευση. Διδάσκων: Γεώργιος Σούλτης, Επίκουρος Καθηγητής. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής, Τεχνολογικής.
Γεωλογία – Γεωγραφία Β ΄ Γυμνασίου
ΚΑΣΣΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
3 η διδασκαλία. Παραγοντοποίση- Χρήση ταυτοτήτων- Επίλυση εξισώσεων Τάξη: Γ’ Γυμνασίου Αριθμός Μαθητών: 28.
Βιολογία Α’ Λυκείου. ΑΙΜΑΚΑΡΔΙΑ ΑΓΓΕΙΑ Καρδιά  Καρδιακός μυϊκός ιστός  Καρδιά  αντλία  Αναρροφητική (;)  Συμπιεστική (;)  2 κόλποι – 2 κοιλίες.
ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
Προγραμματισμός και οργάνωση διδακτέας ύλης, εκπόνηση σχεδίου μαθήματος 1.
Αξιολόγηση Εκπαιδευτικού Κατηγορία ΙΙΙ Διεξαγωγή Διδασκαλίας και Αξιολόγηση των Μαθητών Αλεξάνδρα Χ. Κουλουμπαρίτση.
Παρουσίαση Αξιολόγηση μαθητή και διδασκαλίας Κατσίρας Λεωνίδας, Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ 13, Νομικών- Πολιτικών Επιστημών Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας.
Εργασία στο Μάθημα: «Εκπαιδευτική τεχνολογία-Πολυμέσα» Διδάσκων : Άγγελος Γιαννούλας Ομάδα εργασίας Λινάρδος Γεώργιος Μπουντούρης Παναγιώτης Ντιγριντάκη.
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΛΛΗ ΜΟΥΡΑΤΗ-ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ 1.
ΜΑΡΙΑ ΣΥΡΓΙΑΝΝΗ, ΣχολιΚΗ Συμβουλοσ Θεολογων
ΤΟ ΑΙΜΑ Το αίμα είναι υγρός ιστός που αποτελείται από : 1. το πλάσμα
3.4 Η μεταφορά και η αποβολή ουσιών στον άνθρωπο
Εκπαιδευτικη τεχνολογια-πολυμεσα
Πορεία Διδασκαλίας-Στάδια Διδασκαλίας
Η Αξιολόγηση στα φύλλα εργασίας 5, 8 και 9
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9
ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ( PROJECT)
ΜΙΚΡΗ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ
Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ.
Η Αξιολόγηση στα φύλλα εργασίας 5, 8 και 9
ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟΒΟΛΗ ΟΥΣΙΩΝ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ
Από τη μεταφορά της γνώσης στην οικοδόμηση των ιδεών
Τα αγγεία που μεταφέρουν το αίμα
Εννοιολογική Χαρτογράφηση
Βιολόγος 3ο ΓΕΛ Χαϊδαρίου
ΠΝΕΥΜΟΝΕΣ Δ. κόλπος Α. κόλπος Δ. κοιλία Α. κοιλία Μέρη του Σώματος
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Μουσικό Σχολείο Σερρών Μάθημα: Βιολογία Τάξη: Α΄ Λυκείου Κεφάλαιο: 3ο - Το Κυκλοφορικό σύστημα Διδακτική ενότητα: Το αίμα Εκπαιδευτικός: Τσαρδάκη Αλεξάνδρα, ΠΕ04.04 Σχολική Σύμβουλος ΠΕ04: Μπεζεργιαννίδου Αικατερίνη Σκοπός: Να μελετήσουν οι μαθητές τη σύσταση και το ρόλο του αίματος στον οργανισμό. Στόχοι του μαθήματος: Αφού ολοκληρωθεί η διδασκαλία του μαθήματος, ο μαθητής θα πρέπει να είναι σε θέση: Να γνωρίζει τη σύσταση του αίματος και το ρόλο κάθε συστατικού του στην καλή λειτουργία του οργανισμού. Να διακρίνει την ιδιαιτερότητα του αίματος ως ιστού. Να επισημαίνει το ρόλο της κάθε κατηγορίας κυττάρων του αίματος. Να συσχετίζει τη μορφολογία των κυττάρων αυτών με τη λειτουργία τους. Να γνωρίζει το ρόλο της αιμοσφαιρίνης

Εργαλεία, μέσα και μέθοδος διδασκαλίας Προαπαιτούμενες γνώσεις: Οργάνωση του κυττάρου Σχέση της δομής με τη λειτουργία του κυττάρου Ιστός Δομή των αγγείων Πρωτεΐνες Εργαλεία, μέσα και μέθοδος διδασκαλίας Φύλλο εργασίας Α – Ανάδειξης Ιδεών Φύλλο εργασίας Β – Εφαρμογής & Εμπέδωσης Φύλλο εργασίας Γ- Αξιολόγησης Εικόνες από μικροσκόπιο, σχήματα και σχεδιαγράμματα με τα συστατικά του αίματος (προβολή από βιντεοπροβολέα) Βιβλίο καθηγητή: Βιολογία Α΄ Λυκείου Ομαδοσυνεργατική εποικοδομητική διδακτική προσέγγιση

Σχέδιο μαθήματος Βήμα 1 Ερεθίσματα – Προσανατολισμός (γνωσιολογική και ψυχολογική προετοιμασία) Οι μαθητές χωρίζονται σε ομάδες των 4-5 ατόμων και συμπληρώνουν το φύλλο εργασίας Α. ( 3 λεπτά )

Βήμα 2 Ανάδειξη Ιδεών. Οι μαθητές ανακαλούν γνώσεις από προηγούμενα μαθήματα αυτού του βιβλίου ή προηγούμενων τάξεων. Σε αυτό το φύλλο εργασίας A, επίσης, καταγράφουν έννοιες, λειτουργίες και γενικά λέξεις σχετικές με το αίμα. Ο εκπαιδευτικός καταγράφει στον πίνακα τις απαντήσεις των μαθητών από το φύλλο εργασίας Α. ( 10 λεπτά )

Βήμα 3 Αναδόμηση Ιδεών (επαφή του μαθητή με τα δεδομένα του μαθήματος). Θεωρητικό μέρος του μαθήματος. Γίνεται προβολή, από βιντεοπροβολέα, εικόνων από παρασκεύασμα αίματος στο μικροσκόπιο και διαφανειών σχετικών με τα συστατικά του αίματος, με σκοπό να γνωρίσουν οι μαθητές το αίμα, την ιδιαιτερότητά του ως ιστού καθώς και τα συστατικά του. ( 15 λεπτά )

Βήμα 4 Εμπέδωση Ιδεών (έλεγχος και ανατροφοδότηση κατανόησης). Οι μαθητές συμπληρώνουν το φύλλο εργασίας Β. Ο εκπαιδευτικός καταγράφει στον πίνακα τις απαντήσεις των μαθητών από το φύλλο εργασίας Β και γίνεται σύγκριση των απαντήσεών τους με το φύλλο εργασίας Α, σε σχέση με το θεωρητικό μέρος του μαθήματος. ( 10 λεπτά )

Βήμα 5 Αξιολόγηση Οι μαθητές συμπληρώνουν το φύλλο εργασίας Γ, ώστε να διαπιστωθεί η κατανόηση των εννοιών του μαθήματος και να αξιολογηθεί η διαδικασία. ( 2 λεπτά )

Φύλλο εργασίας Α Είναι το αίμα μείγμα; Αν ναι, ποια νομίζετε ότι είναι τα συστατικά του; …………………………………………………………………………………………………………………………………………………… Είναι το αίμα ιστός; Αν ναι, σε ποια κατηγορία ανήκει; Από ποιο μέρος του ανθρώπινου σώματος πιστεύετε ότι παράγεται το αίμα; Πού νομίζετε ότι χρησιμεύει το αίμα; Να γράψετε λέξεις- συστατικά και λειτουργίες - σχετικές με το αίμα. ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ

Φύλλο εργασίας Β 1. Να συμπληρώστε τα κενά στις παρακάτω προτάσεις: α. Το υγρό μέρος του αίματος ονομάζεται ………………… β. Το αίμα είναι χαλαρός ……………. ιστός. γ. Το κέντρο αιμοποίησης είναι ο ερυθρός ………… των οστών. 2. Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις ως Σωστές ή Λάθος: α. Το μεγαλύτερο μέρος του αίματος είναι νερό. β. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια μεταφέρουν οξυγόνο και διοξείδιο του άνθρακα προς τους ιστούς. γ. Τα λευκά αιμοσφαίρια συμβάλλουν στην μεταφορά θρεπτικών ουσιών 3. Να επισημάνετε δύο δομικές και δύο λειτουργικές διαφορές μεταξύ ερυθρών και λευκών αιμοσφαιρίων

Φύλλο εργασίας Γ 1. Να συμπληρώσετε τα πλαίσια με τους κατάλληλους όρους που δίνονται: έμμορφα συστατικά, ερυθροκύτταρα, μεταφορά οξυγόνου, άμυνα, αιμοπετάλια.

Φύλλο εργασίας Γ 2. Να συμπληρώσετε τα πλαίσια με τους κατάλληλους όρους: