ΤΑ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΑ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΑ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΣΟΦΙΑ ΤΖΑΒΕΛΑ ΚΛΑΟΥΝΤΙΑ ΜΠΟΥΖΗ
Advertisements

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΘΕΟΥΣ
Ο Τριαδικός Θεός Οι γιορτές της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος
ΝΕΡΟ, ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ.
Παγκόσμια ημέρα του παιδιού
ΝΗΣΤΕΙΑ.
1. Ο Ελληνορωμαϊκός κόσμος την εποχή του Χριστού στη γη Ισραήλ
Πάντα οι άνθρωποι αναζητούν την αλήθεια.
Εξαφάνιση χαμένων πολιτισμών
ΘΡΗΣΚΕΙΑ, ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑ ΦΥΣΗ ΖΩΝΤΩΝ ΛΑΩΝ
Μυκηναϊκός πολιτισμός Η θρησκεία και η γραφή των Μυκηναίων
Μαρία Βανδουλάκη Αντριάνα Ντίνι Άννα Παπαβενετίου
H λατρεια των θεων στην Αρχ.Ελλαδα Ναοι-Βωμοι Ο θεσμοΣ τηΣ ικεσιαΣ
Μέγας Κωνσταντίνος ( μ. Χ
ΣΥΜΒΟΛΙΚΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
1. Σκοπός του ΜΘ στη Δημόσια Εκπαίδευση είναι οι μαθητές/τριες να γνωρίσουν: α) την αντίληψη της Ορθόδοξης Εκκλησίας για τη σχέση του ανθρώπου με τον.
ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ
32. Ο Ινδουϊσμός (Α’) Σελίδες
ΘΡΗΣΚΕΙΑ: ΕΝΑ ΠΑΝΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ
ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
Παναγιώτης Βούρκας Χριστιάνα Ιωάννου Γιώργος Πρωτοπαπάς.
Η ΘΡΗΣΚ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ Η ραββινική παράδοση θέλει την εκπαίδευση του παιδιού σύμφωνη με εκείνη των γονιών του. Συμβουλεύουν όμως τους παιδαγωγούς.
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT) ΘΕΜΑ: ΜΟΥΣΙΚΗ ΘΕΜΑ ΟΜΑΔΑΣ: ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ (ΑΙΓΥΠΤΟΣ)
ΙΟΥΔΑΪΣΜΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΔΕΝΤΣΙΚΙΩΤΗΣ.
Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΓΕΝΕΣΕΩΣ Μία προσέγγιση θεολογικό-φιλοσοφική. Μετάφραση των κειμένων της Γενέσεως και σχολιασμός: Νικόλαος Γ.
Ο ΑΡΧΑΙΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΜΑΓΙΑ
13. Χριστιανισμός – Ελληνισμός : μια ιδιότυπη συνάντηση
ιουδαϊσμοσ Θε 2: το ζητημα τησ θρησκειασ στη συγχρονη ευπωπη
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ Γιάννης Πεχτελίδης 12/4/2017.
ΙΟΥΔΑΪΣΜΟΣ Καθηγητής : Γ. Καπετανάκης Μαθήτρια : Κωνσταντίνα Πολίτη
Εμμέλεια!. Αυτόχθονες ή ιθαγενείς  Αυτόχθονες ή ιθαγενείς ονομάζονται στις μέρες μας οι μειονοτικοί πληθυσμοί ενός κράτους, στην περίπτωση που κατοικούσαν.
ΙΝΔΟΥΙΣΜΟΣ Ο Ινδουισμός είναι η τρίτη μεγαλύτερη θρησκεία του κόσμου σε αριθμό πιστών με περίπου ένα δισεκατομμύριο πιστούς, από τους οποίους οι περισσότεροι.
Η ανθρωπογεωγραφία της Αφρικής ΕΚΦΕ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Ταοϊσμoσ Κωστασ τογαντζισ Γ'3.
Ο ΙΝΔΟΥΙΣΜΟΣ Καθηγητής : Γ. Καπετανάκης Μαθήτρια : Κωνσταντίνα Πολίτη
33. Η προσευχή των μουσουλμάνων στο τζαμί την Παρασκευή
Υπερφυσικό και κοινωνικές πρακτικές Μύθος και θρησκεία στην αρχαία Ελλάδα. Jean-Pierre Vernant.
Αυτόχθονες πληθυσμοί Μενεξιά Στ1..
ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΙ Πέτρος ΣΤ’1 P[y.
Οι κάτοικοι και τα κράτη της Αφρικής Βόρεια Αφρική Δημιουργία: Ζάρκος Δημήτριος Μίσσιου Γεωργία
Τάματα ονομάζουμε τις υποσχέσεις ή τις ευχές που κάνουμε στο Θεό. Μερικοί κάνουν τάματα για να ευχαριστήσουν το Θεό για κάτι που τους έδωσε, ενώ άλλοι.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑΟΣ;. Ο Θεός, που έκανε τον κόσμο και όλα όσα υπάρχουν μέσα σ΄ αυτόν, αυτός που είναι ο Κύριος του ουρανού και της γης, ΔΕΝ ΚΑΤΟΙΚΕΙ ΣΕ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟΥΣ.
ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ Μια εργασία των : Βασιλείου ΔημήτρηΔημητρούλη ΖήνωναΤσάνη ΒασίληΜιχαήλ Παναγιώτη.
ΙΝΔΙΑΝΙΚΕΣ ΦΥΛΕΣ.
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
Το τέλος του κόσμου στον ινδουισμό
ΦΥΣΙΚΗ ΝΤΑΛΑΜΑΓΚΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης
ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΛΑΟΙ Χριστίνα Φανή.
Ο Απόστολος Παύλος στην Ελλάδα
Λίμνες Η λίμνη Βαϊκαλή Ευστράτιος- Ευάγγελος
ΜΙΝΩΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ Σε τι πίστευαν;
Ο ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ
Μυκηναϊκός Πολιτισμός
Τα κράτη της Βόρειας Αμερικής
Ησαΐας Ο προφήτης του Εμμανουηλ
ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
Ο Ισραηλιτικός κόσμος στα χρόνια του Χριστού
ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΤΩΝ ΜΕΔΙΟΛΑΝΩΝ
Γκόγκα Ασημένια Ζαχαριάδου Μαρία
ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Κεφάλαιο 19 Γλώσσες και θρησκείες.
ΑΦΡΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ:30,221,532 km2 ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: ΧΩΡΕΣ:55
ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ-ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ Α.ΓΟΥΛΟΣΠΥΡΟΥ.
UNICEF Η UNICEF αναγνωρίζει πως οι έγκαιρες παρεμβάσεις είναι οι πιο αποτελεσματικές και συνεργάζεται στενά με τα Υπουργεία Παιδείας των αναπτυσσόμενων.
Τάξη Β’1 Καθηγήτρια: Ερυφιάδου Αναστασία
Οι 5 αρχές του Προτεσταντισμού σε συσχέτιση με την Ορθόδοξη πίστη
Μύθοι και Επιστήμη.
Τα αφρικανικά θρησκεύματα
Κεφάλαιο 20 Η ζωή στην έρημο.
Η Ιστορία της μάσκας Η μάσκα δεν γνωρίζει σύνορα και κάθε λαός της δίνει τη δική του ερμηνεία και τη χρησιμοποιεί σύμφωνα με τις παραδόσεις του. Η μάσκα.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΤΑ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΑ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΑ Α) Γενικά χαρακτηριστικά της θρησκευτικότητας των Αφρικανών: Κοιτίδα αυτών είναι η Νότια Σαχάρα. Είναι θρησκεύματα εθνοτήτων (με κοινή γλώσσα και πολιτισμό), δηλ. φυλών που ζουν στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών και ανάμεσα στα κράτη Κονγκό,Σουδάν, Κένυα, Ουγκάντα, Τανζανία, Ρουάντα. Κυρίαρχο στοιχείο είναι οι θρησκευτικές τελετές της μυήσεως και της πνευματοληψίας. Ο Αφρικανός δεν επικαλείται Θεούς, αλλά δρα, τελεί έργο, «τελετουργεί» λατρευτικές, «λυτρωτικές» πράξεις, και η λατρεία του γίνεται λαϊκό πανηγύρι,ευκαιρία εκτόνωσης.

• Στις αφρικανικές θρησκείες λατρεύονται: • Στις αφρικανικές θρησκείες λατρεύονται: 1. πνεύματα: προσωποποιημένα όντα, καλά ή κακά, που κατοικούν σε φυσικά όντα ή αντικείμενα (π.χ. άνθρωποι, δέντρα, ζώα, λίμνες, ποτάμια, βουνά, εδάφη, φυσικά φαινόμενα, ανθρώπινες καταστάσεις). 2. πρόγονοι, ψυχές νεκρών: λατρεύονται γιατί θεωρούνται ότι προστατεύουν την οικογένεια, εξασφαλίζουν γονιμότητα, υγεία και ευημερία. Οι Αφρικανοί αποδίδουν στα πνεύματα ότι συμβαίνει στον κόσμο. Η πίστη στα πνεύματα δίνει νόημα στη ζωή τους, τους λυτρώνει από δοκιμασίες.

Β) Η πίστη στο δημιουργό Θεό Για τις αφρικανικές θρησκείες υπάρχει ένας υπέρτατος Θεός, ένα ύψιστο Ον, δημιουργός του κόσμου, ο οποίος εξουσιάζει όλο τον κόσμο που δημιούργησε (σύμφωνα με πολλούς μύθους). Ο Θεός αφού δημιούργησε τον κόσμο, μετά τον εγκατέλειψε (από λάθος είτε για την τιμωρία των ανθρώπων). Οι Αφρικανοί δεν λατρεύουν το δημιουργό Θεό, γιατί αδυνατεί να λύσει τα προβλήματά τους. Γι΄ αυτό και τον επικαλούνται σπάνια.

Γ) Οι Ιεροδιάμεσοι και ο ρόλος τους στην επαφή με το υπερφυσικό Πνευματοληψία: είναι ο τρόπος με τον οποίο εμφανίζεται και ενεργεί το πνεύμα. Ιεροδιάμεσοι: είναι οι άνθρωποι, το σώμα ή τη φωνή των οποίων καταλαμβάνει ένα πνεύμα για να φανερώσει την παρουσία του σε οσους το καλούν. Ο ρόλος των Ιεροδιάμεσων στη θρησκευτική και κοινωνική ζωή των Αφρικανών είναι σημαντικός, γιατί έτσι επικοινωνούν με τα πνεύματα επηρεάζουν τη ζωή των ανθρώπων, ατομικά και συλλογικά.

Δ)Τόποι και τρόποι λατρείας • Στα αφρικανικά θρησκεύματα η επικοινωνία με τα πνεύματα επιδιώκεται με την πνευματοληψία και τη λατρεία. • Στην αφρικανική λατρεία ενυπάρχουν οι διαβατήριες τελετές (γίνονται όταν ένα άτομα περνά από ένα στάδιο ζωής σε άλλο, π.χ. γέννηση κ.λ.π.) και οι Σημαντικότερος τρόπος λατρείας είναι οι προσφορές (π.χ. τροφής) και οι θυσίες (π.χ. ζώων) που γίνονται κυρίως για τα πνεύματα προγόνων, ώστε αυτά να συντηρηθούν και να φροντίσουν με τη σειρά τους για την ευημερία του λάτρη, της οικογένειας, της κοινότητας. Τα πνεύματα λατρεύονται εκεί που κατοικούν π.χ. σε δέντρα, ποτάμια, τάφους προγόνων, ναούς κ.λ.π. Η πίστη και η λατρεία των πνευμάτων επηρεάζει και διαμορφώνει στην πράξη όλη τη ζωή των Αφρικανών

Η λατρεία των πνευμάτων διαμόρφωσε βαθιά την αφρικανική ζωή Η λατρεία ενός πνεύματος που κατοικεί σε ορισμένη καλλιεργήσιμη γη καθορίζει το ποια γη είναι καλλιεργήσιμη και ποια όχι. Η λατρεία επηρεάζει και την οργάνωση της κοινωνίας, αφού μια φυλή, αναγκάζεται να ζήσει σε έναν χώρο που κατοικεί και το πνεύμα που λατρεύει. Αν πάλι δύο φυλές λατρεύουν το ίδιο πνεύμα, καθορίζονται και οι σχέσεις τους.

ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ Σήμερα οι αφρικανικές θρησκείες δοκιμέζονται από την αστυφιλία και την ανάπτυξη του δυτικού τρόπου ζωής. Έχουν επίσης επηρεαστεί από την συνήρπαξή τους με το Ισλάμ και το χριστιανισμό.Όμως,ταυτόχρονα παρατηρείται η αναβίωση της παραδοσιακής αφρικανικής θρησκευτικότητας υπο τη μορφή διάφορων νέων θρησκειών.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 2lyk-peir-athin.att.sch.gr/portal/religion/texts/B_afric.pdfed.gr/praktika10/philo/001.pdf www.ekped.gr/praktika10/philo/001.pdf users.sch.gr/stefpan/quiz/bl.htm  digitalschool.minedu.gov.gr/.../3245,1319..

Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ ΠΑΝΕ ΑΝΤΖΕΛΑ ΝΤΑΣΙΟΥ ΝΙΚΗ ΚΟΛΛΑ ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΧΑΤΖΗΕΥΘΥΜΙΟΥ ΣΩΤΗΡΙΑ