Η οικονομική κρίση Μαύρη Πέμπτη/ 24 Οκτωβρίου 1929: Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης καταρρέει. Κανείς από τους οικονομικούς αναλυτές δεν είχε προβλέψει.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Δημήτριος Κοντός πρ. Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εργασίας
Advertisements

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.
Κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και Κοινωνικές Επιχειρήσεις: Η πρόκληση της εποχής μας Αthens Information Technology Απόστολος.
Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης
ΣΑΠΟΥΝΙ με οικονομικούς όρους. Στέλλα Δουνιά Θωμαΐ Κελεπερτζη
ΑΓΟΡΕΣ & ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ Β.ΠΑΤΣΟΥΡΑΤΗΣ. ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ● Αύξηση των Επενδύσεων ● Τόνωση της Απασχόλησης ● Συγκράτηση Τιμών ● Βελτίωση.
Η Οπτική του Φύλου στις Τοπικές Πολιτικές
 Τεχνολογική εξέλιξηαντικατάσταση εργαζομένων από τεχνολογικές εφαρμογές  Κυριαρχία πολυεθνικώνεξαφάνιση μικρών επιχειρήσεων  Ανύπαρκτος ΣΕΠ ⇾ κορεσμός.
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ Τάξη Έ.
 13ος αιώνας: εποχή ευμάρειας → αύξηση αγροτικής παραγωγής, εφαρμογή καινοτομιών (νερόμυλος- υδραυλικό πριόνι - ποδοκίνητος αργαλειός), ανάπτυξη βιοτεχνίας,
O Αναπτυξιακός Ρόλος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων Μιχαήλ Μαρακάκης Πρόεδρος Δ.Σ. Χανιά, 26/7/2013.
ΑΝΑΠΤΥΞΗ AΓΡΟΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ Εισαγωγή στο θέμα,για το Αναπτυξιακό Συνέδριο Ηπείρου 24/6/05.
Η μεταρρύθμιση της ΚΑΠ Προκλήσεις και προοπτικές ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας Πρόεδρος ΠΑΣΕΓΕΣ Επιτροπή Παρακολούθησης του Γ΄ ΚΠΣ.
ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ συγχρηματοδοτούμενες από το ΕΤΠΑ (Μέτρο 4.2) και το ΕΚΤ (Μέτρο 4.3)
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ
Από τους μαθητές της Ε΄ τάξης Ζώη Αραδιπιώτη Άρη Αριστέιδου.
“Νέες Εναλλακτικές Καλλιέργειες: Προοπτικές - Νέες Προτάσεις για την Αγροτική Οικονομία” 16 Μαΐου 2013 Κιλκίς.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.
9Η ΔΙΑΛΕΞΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 1.Κανονισμός 1257/99 2.Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ) 3.Πρόγραμμα LEADER (I,
3.5. Ο συνδικαλισμός Που αποβλέπει ο συνδικαλισμός και τι είναι τα εργατικά συνδικάτα; αποβλέπει κοινάεργασιακάσυμφέροντα Ο συνδικαλισμός αποβλέπει στη.
Κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της βιομηχανικής επανάστασης
GREEK ICT FORUM: ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ 1929.
3. Οι οικονομικές συνθήκες κατά την περίοδο
Εικόνα άστεγου στις μέρες μας.  Το αίσθημα που σηματοδοτεί την ανάγκη του οργανισμού να τραφεί.
Κακατσάκη Μαρία Παπαμάρκου Γαρυφαλλιά Μυλωνοπούλου Ανθή
Επίδοση στο σχολείο και κοινωνική προέλευση. Δεκαετία 1960 Πολυάριθμες έρευνες σε πολλές δυτικές χώρες με στόχο να διαπιστωθεί αν το σχολείο προσφέρει.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β’ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος.
Διαδικασία Αστικοποίησης - Αίτια Ανάπτυξης των Πόλεων n Δύο βασικές κατηγορίες αιτίων: –Αίτια απομάκρυνσης από την ύπαιθρο –Αίτια προσέλκυσης στην πόλη.
Οικονομοτεχνικές Μελέτες στην Εκπαίδευση Πληθυσμός, εργασία & Υγεία.
Γενική Οικονομική Ιστορία Ενότητα # 12: Η Εποχή μετά το 1973 Διδάσκων: Ιωάννα-Σαπφώ Πεπελάση Τμήμα: Οικονομικής Επιστήμης.
Η οικονομική κρίση του 1929 Οι Συνέπειες του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου στον οικονομικό τομέα Η Ευρώπη είδε την παγκόσμια ηγεμονία της να εξαρθρώνεται. Μ.
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΣΤΟ ΝΕΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ
Κράτος Πρόνοιας και Εκπαίδευση Κλασσική Σοσιαλδημοκρατία & Ο Τρίτος Δρόμος.
Γενική Οικονομική Ιστορία Ενότητα # 11: Η Χρυσή Εποχή Διδάσκων: Ιωάννα-Σαπφώ Πεπελάση Τμήμα: Οικονομικής Επιστήμης.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β’ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΜΕΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Ρόϊδω Μητούλα. Ρόϊδω Μητούλα.
Η κριτική του Ορθού Λόγου
Το φαινόμενο της υπερατλαντικής μετανάστευσης.
ΩΣ ΤΡΙΤΟΣ ΠΥΛΩΝΑΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Ενοτητα 5. αμεσεσ ξενεσ επενδυσεισ
Μερικά βασικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αγοράς εργασίας: εργατικό δυναμικό, δομή της απασχόλησης, ανεργία Συνεχής αύξηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας.
Κράτος Πρόνοιας και Εκπαίδευση
Η Βιομηχανική Επανάσταση
Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών ΤΜΧΠΠΑ
ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Ευρωπαϊκή Ιστορία 4η συνάντηση 14/3/2017.
Βελτιώνοντας τα Παγκόσμια Προβλήματα
ΒΑΣΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΦΟΡΕΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΜΑΡΙΑ-ΛΙΖΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΚΠΑ - Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών
Το αγροτικό ζήτημα. Συνέπειες βιομηχανικής επανάστασης Αγροτικός τομέας: κυριαρχία μέχρι το 19 ο αιώνα Οικονομικές εξελίξεις (βιομηχανική επανάσταση)
Η περίπτωση της Γερμανίας
Το χρυσό στην ανεργία κατέχει η Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ σε ποσοστό 23,2%
UNICEF Η UNICEF αναγνωρίζει πως οι έγκαιρες παρεμβάσεις είναι οι πιο αποτελεσματικές και συνεργάζεται στενά με τα Υπουργεία Παιδείας των αναπτυσσόμενων.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ της ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗς
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΡΟΤΥΠΟΙ Ο.Ε.Υ. Ο.Τ.Α.
MICRO: Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των πολύ μικρών επιχειρήσεων σε αγροτικές περιοχές Ενότητα No.5: Πρόσβαση των πολύ μικρών επιχειρήσεων αγροτικών.
Κολομβία Η Κολομβία είναι χώρα που βρίσκεται στην βορειοδυτική γωνία της Λατινικής Αμερικής, με έκταση τ.χλμ. και πληθυσμό κατοίκους.
ΤΟ ΝΕΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της βιομηχανικής επανάστασης
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ TEAMWORK
Διαθεματική πρόταση διδασκαλίας
Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων:
Η Ευρωπαϊκή οικονομία: ισχυρότερη μαζί
H ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
Τακτικό Ευρωβαρόμετρο 90   ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2018 ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΥΠΡΟΣ Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Τακτικό.
1.ΤΑ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ α. Ο πληθυσμός. Η ΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ 19ΟΥ ΑΙΩΝΑ 1830 : ίδρυση ανεξάρτητου ελληνικού κράτους : Στερεά Ελλάδα,
ΘΕΜΑ 2016 Ανεργία και Απασχόληση και οι συνέπειες τους για την οικονομία. α) Αίτια και πολιτικές αντιμετώπισης της ανεργίας. β) Η επίδραση της σημερινής.
Κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της βιομηχανικής επανάστασης
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Η οικονομική κρίση Μαύρη Πέμπτη/ 24 Οκτωβρίου 1929: Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης καταρρέει. Κανείς από τους οικονομικούς αναλυτές δεν είχε προβλέψει την καταστροφή. Μέχρι το 1931 η κρίση είχε επεκταθεί στην Ευρώπη και στην Ασία όπου πυροδότησε κοινωνικά κινήματα και αναταραχές. Η κρίση είχε ως αποτέλεσμα να τρωθεί το κύρος των ισχυρών μέχρι τότε κοινωνικών ομάδων: τραπεζίτες, μεγάλες επιχειρήσεις και παλαιά προτεσταντική ελίτ. Η κρίση έγινε αφορμή για την ανάδυση νέων ιδεών.Μιας νέας εποχής που ονομάστηκε “Νέα Συμφωνία”

“The Plow that Broke the plains”, 1939 Μέχρι το 1940 2.5 άνθρωποι είχαν εγκαταλείψει την περιοχή των Great Plains Η ταινία: http://www.archive.org/details/plow_that_broke_t he_plains http://www.youtube.com/watch?v=zTjUC- 4uJCI&feature=fvw

Είχε προηγηθεί η ανάπτυξη των δύο προηγούμενων δεκαετιών και κυρίως της δεκαετίας του 1920. Αλλαγή του τρόπου παραγωγής. Το μοντέλο του φορντισμού. Ανάπτυξη και επέκταση της αγοράς Δημιουργία της μικρής και μεσαίας αστικής τάξης

Ανεργία. Έφτασε το 1933 στο 25% Πτώση μισθών Μείωση κατανάλωσης Διεθνής κρίση εμπορίου, λόγω της αύξησης των προστατευτικών δασμών. Πείνα. Σε πολιτείες όπως το Κολοράντο το 1930 περίπου τα μισά παιδιά των σχολείων υπέφεραν από υποσιτισμό.

Παράλληλα με την οικονομική κρίση αναπτύχθηκαν και οι κοινωνικές διακρίσεις και κυρίως εκείνες που βασίζονταν στο φύλο και τη φυλή ή την εθνικότητα. Οι γυναίκες είναι εκείνες που απολύονται πρώτες. Ασιάτες, αφρο- αμερικανοί επίσης. Αγροτική κρίση. Μεγάλη ξηρασία που οφειλόταν και στους τρόπους καλλιέργειας. Μεγάλη μετακίνηση πληθυσμών από τις νοτιοδυτικές πολιτείες προς τις πόλεις της Καλιφόρνια.

Ο πρόεδρος Χούβερ και η απάντηση στην κρίση Η υποστήριξη των παραγωγικών λειτουργιών: Παρότρυνση εταιρειών να μειώσουν τις απολύσεις Ενίσχυση τοπικών φορέων για να συμβάλλουν στην αρωγή των φτωχών και ανήμπορων. Μεγάλα δημόσια έργα όπως φράγματα για να παρέχεται εργασία

Τα μέτρα αποδείχθηκαν ελλιπή Η ριζοσπαστική κριτική γίνεται έντονη. Ανάπτυξη των σοσιαλιστικών και κομμουνιστικών κομμάτων και κινητοποιήσεις Το 1932 εκλέγεται πρόεδρος ο Φρανκλίνος Ρούσβελτ

New Deal, 1933 Τράπεζες: Χρηματοδότηση τραπεζών με παράλληλους νόμους προστασίας των καταθετών. Πολλές τράπεζες έκλεισαν Federal Emergency Relief Administration-Ομοσπονδιακός Οργανισμός Εκτάκτου Ανάγκης Civil Works Administration Αυτοί οι δύο οργανισμοί έδωσαν εργασία σε περίπου 11 εκ. Αμερικανούς υλοποιώντας μια σειρά μικρών και μεγάλων έργων σε τοπική κλίμακα (κυρίως κατασκευές δρόμων και υποδομών).

Πόλεις σε κρίση http://places.designobserver.com/entry.html?e ntry=21199

Ενίσχυση αγροτών με παράλληλη μείωση της παραγωγής Νέες εργατικές νομοθεσίες που στόχο είχαν την κατάργηση της παιδικής εργασίας, την αύξηση των μισθών (με παράλληλη αύξηση της παραγωγής), την μείωση των ωρών εργασίας εβδομαδιαία. Η άνοδος του συνδικαλισμού. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις εργασίας, Η δημιουργία του κράτους πρόνοιας. Η ενοποίηση του αμερικανικού μωσαϊκού και η ανάδυση μιας νέας εθνικής ταυτότητας.