Διδάσκουσα: Αλεξάνδρα Βασιλοπούλου

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΤΟ «ΝΕΟ» ΛΥΚΕΙΟ. 1.Το σχολείο πρέπει να μεταδίδει γνώση λειτουργική και όχι μνημονική. 2.Η γνώση δε μεταβιβάζεται αλλά χτίζεται με ενεργητικές διαδικασίες.
Advertisements

Τσικαλάκη Ιωάννα Δρ Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης
ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ Ο σύγχρονος άνθρωπος πρέπει συνεχώς να αποφασίζει και να ελίσσεται σε διαρκώς μεταβαλ .κόσμο.Έχει μεγαλύτερο εύρος επιλογών.
ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ
Σχεδιάζοντας και διευρύνοντας την εκπαιδευτική διαδικασία με τη χρήση του διαδικτυακού ιστού (Web)
Η διδασκαλία ως διαδικασία διαμόρφωσης εγγράμματων ταυτοτήτων
Τα κοινωνικά αίτια του φαινόμενου της ενδοσχολικής βίας Γυμνάσιο Νεάπολης Κινηματογράφος Δρήρος Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2012.
Εκπαιδευτικοι εν δρασει νεα πολυτροπικη διδακτικη
Η μελέτη του φαινομένου εμπεριέχει δυο τάσεις:
ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ  Αποτελεί ένα από τα τέσσερα τμήματα της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών Αγωγής.  Υπήρξε το πολυπληθέστερο.
Κριτική παιδαγωγική & δημιουργία σχολικού κήπου
TΟ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΙΒ΄ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΑΦΟΥ EΠΙΜΕΛΗΘΗΚΕ Η ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΡΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Όραμα όταν λέμε συνάδελφοι εννοούμε.
ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ – ΣΧ.ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ –ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ 1/3/2004 Σκοπός – στόχοι της Συνάντησης Ο ρόλος του Σχολικού Συμβούλου (Παιδαγωγική ευθύνη λειτουργίας.
Κοινωνιολογία της εκπαίδευσης (β)
ΘΕΩΡΙΑ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ BOURDIEU, PASSERON
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ
ΓΕΝΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ (ΤΠΕ) Εύη Μακρή - Μ.
Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) 2 Επίπεδα 1.Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) 2.Διδακτορικό Δίπλωμα (Δ.Δ.) Αναφέρεται σε ίδιες ή συναφείς.
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT)
Σχέση οικογένειας – σχολείου - κοινότητας
ΜΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Ν. Καστάνη.
Εκπαιδευτικό λογισμικό Εκπαιδευτικό λογισμικό είναι το προϊόν της τεχνολογίας μέσω του οποίου πραγματοποιείται η διδασκαλία ενός ή περισσοτέρων γνωστικών.
Θέματα Παιδαγωγικής και Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης
… ένα σχολείο για όλους… μαθητές, γονείς, κοινότητα Ευγενία Νιάκα: Σχολική Σύμβουλος Περιφερειακή Υπεύθυνη Συντονισμού του Προγράμματος ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ Ο σύγχρονος άνθρωπος πρέπει συνεχώς να αποφασίζει και να ελίσσεται σε διαρκώς μεταβαλ .κόσμο.Έχει μεγαλύτερο εύρος επιλογών.
Επειδή η μόρφωση είναι δικαίωμα για κάθε άνθρωπο.
Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης
Ερμηνείες της κοινωνικής ανισότητας στο σχολείο. Διαφορετικές ερμηνείες (θεωρίες) για τις αιτίες τους μηχανισμούς τον κοινωνικό ρόλο των εκπαιδευτικών.
Θεωρία Πολιτισμικού Κεφαλαίου
Δικαιούχος φορέας Συμπράττοντες φορείς ● Επιμόρφωση εκπαιδευτικών στις αρχές παιδαγωγικής αξιοποίησης των ΤΠΕ, καθώς και στην απόκτηση.
Ερμηνείες της κοινωνικής ανισότητας στο σχολείο Η θεωρία του πολιτισμικού κεφαλαίου.
Οι πεποιθήσεις για τη νοημοσύνη και τη σχέση της με τη σχολική επίδοση.
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΘΕΩΡΙΑ, ΠΡΑΞΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ Αντιγόνη-Άλμπα Παπακωνσταντίνου, MSc, PhD Εντεταλμένη Διδασκαλίας Πανεπιστημίου.
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ και ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ Αντωνία Παπαδάκη Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Ν. Πέλλας.
ΜΕΙΖΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ
Αντικείμενο και κλάδοι της Παιδαγωγικής Επιστήμης.
Η σύγχρονη παιδαγωγική σκέψη βρίσκεται ανάμεσα σε δύο ρεύματα, της κοινωνικής ανανέωσης και της κοινωνικής συντήρησης. Τα νέα άτομα στη διαδικασία της.
Ονοματεπώνυμο: Τσαχαλίδου Παναγιώτα Α.Ε.Μ.: 3223 ΠΤΔΕ Φλώρινας Στ’ Εξάμηνο Ακαδημαϊκό έτος:
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΛΛΗ ΜΟΥΡΑΤΗ-ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ 1.
John Dewey
Βασικοί Παιδαγωγικοί όροι
Έργο Παιδαγωγικής, κλάδοι, βασικοί παιδαγωγικοί όροι Έργο Παιδαγωγικής: να βοηθήσει το παιδί και τον έφηβο να διανύσει ομαλά την εξελικτική του πορεία.
Εύη Μακρή-Μπότσαρη Καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας
Παναγιώτης Γ. Μουσταΐρας Δρ Κοινωνιολογίας της εκπαίδευσης
εκπαιδευτικη μεταβαση
Εισαγωγή στην Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Μάθημα 10ο
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΠΡΟ ΤΗΣ ΔΙΑΛΟΓΗΣ ΚΑΙ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΛΟΓΗΣ.
Παρουσίαση στο μάθημα «Διγλωσσία και εκπαίδευση»
Άξονες Συνέντευξης.
για την επιλογή σκοπών και στόχων κατά το σχεδιασμό ΑΠ
Mεταβίβαση της μάθησης: Mεταβίβαση γνώσεων και στρατηγικών.
Βασίλης Γαργανουράκης Φυσικός – Υπεύθυνος 2ου ΕΚΦΕ Ηρακλείου
ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Εξελικτικές Μαθησιακές Δυσκολίες
Εισαγωγή στις Επιστήμες της Αγωγής
ΗΜΕΡΙΔΑ 49ης Περιφέρειας Δ. Ε
Προσωπική Εκπαιδευτική Θεωρία
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Πιέρ Μπουρντιέ Ο Πιέρ Μπουρντιέ ( 1 Αυγούστου  Ιανουαρίου 2002) ήταν Γάλλος φιλόσοφος, κοινωνιολόγος και κοινωνικός επιστήμονας.
Διεθνείς έρευνες (PISA) και κυπριακό εκπαιδευτικό σύστηµα: δεδοµένα και προβληµατισµοί Δρ Αθ. Μιχαηλίδου Διευθύντρια Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Προσωπική Εκπαιδευτική Θεωρία
Παραπρόγραμμα / Λανθάνον ή κρυφό ΑΠ
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Διδάσκουσα: Αλεξάνδρα Βασιλοπούλου Εισαγωγή στην Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Μάθημα 11o (β’ μέρος κειμένου Bourdieu) Διδάσκουσα: Αλεξάνδρα Βασιλοπούλου

1. Τι σημαίνει η λογικά περίεργη διατύπωση «επιλογή του πεπρωμένου»; Οι φιλοδοξίες και οι επιλογές που κάνουν οι οικογένειες σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση των παιδιών είναι προσαρμοσμένες στις πιθανότητες που έχουν τα παιδιά για σχολική επιτυχία. π.χ. γενική, τεχνική ή θεωρητική κατεύθυνση

2. Τι σημαίνει η φράση του Pierre Bourdieu «τα μέλη των λαϊκών τάξεων παίρνουν για όνειρά τους την πραγματικότητα»; Τα παιδιά από λαϊκά στρώματα έχουν εσωτερικεύσει τη δυσκολία σχολικής και ακαδημαϊκής επιτυχίας τους. Το θεωρούν αδύνατο να πετύχουν σε ακαδημαϊκά απαιτητικές σχολές και αυτή η πεποίθηση διαμορφώνει τις ίδιες τους τις επιθυμίες.

3. Υπάρχει «ατομικό χάρισμα», ναι ή όχι, και σε ποια επιχειρήματα στηρίζεται η απάντηση; Σύμφωνα με τον Μπουρντιέ, δεν υπάρχει «ατομικό χάρισμα» (δηλ. φυσικό ταλέντο ή κλίση) για τη διανοητική εργασία, αλλά εξοικείωση των προνομιούχων με τα γράμματα και τις τέχνες μέσα από μια σωρευτική διαδικασία. Tα παιδιά που αντιμετωπίζονται από το σχολείο ως «χαρισματικά», έχουν στην πραγματικότητα μια ιδιαιτερότητα κοινωνική, όχι φυσική: έχουν κληρονομήσει από την οικογένειά τους εκείνα τα πνευματικά στοιχεία που είναι κοντά στις απαιτήσεις και στην κουλτούρα του σχολείου.

4.Τι είναι η «παιδαγωγική της αφύπνισης»; Είδος παιδαγωγικής που κατά τον Μαξ Βέμπερ χαρακτηρίζει τη φοίτηση στη μέση και ανώτατη εκπαίδευση. Σύμφωνα με αυτή την παιδαγωγική, αποστολή του σχολείου είναι να ξυπνήσει αυτό που υποτίθεται ότι βρίσκεται εν υπνώσει σε κάποια ιδιαίτερα άτομα: το «φυσικό χάρισμα». Η «παιδαγωγική της αφύπνισης» θεωρεί ότι κάποια άτομα έχουν φυσική κλίση και επιθυμία για γράμματα. Δεν αναγνωρίζει ότι κατέχουν τη μορφωτική κληρονομιά που βρίσκεται κοντά στην κουλτούρα του σχολείου.

5. Ποια σχέση έχει η «παιδαγωγική της αφύπνισης» με την πεποίθηση ότι σε άλλα άτομα υπάρχει και σε άλλα όχι το «χάρισμα»; Πολλοί εκπαιδευτικοί θεωρούν τα παιδιά που αφυπνίζονται μέσα από τις μορφωτικές πρακτικές του σχολείου -τα παιδιά από μορφωμένες οικογένειες- ως «προικισμένα» και «χαρισματικά» από τη φύση τους. Θεωρούν το χάρισμα κάτι με το οποίο γεννιέται κανείς - γεγονός που τους βοηθάει να εξηγήσουν το ότι κάποια παιδιά «αφυπνίζονται» και κάποια άλλα όχι.

Καμία πρότερη γνώση ως δεδομένη. 6. Κατά τον συγγραφέα, τι θα έπρεπε να κάνει το σχολείο για να μην αναπαράγει την κοινωνική ανισότητα; Καμία πρότερη γνώση ως δεδομένη. Μετάδοση ευρύτερης, γενικής παιδείας (καλλιέργεια επιθυμίας για μάθηση). Καλλιέργεια σε όλους/ες την επιθυμία για απόκτηση ευρύτερης κουλτούρας. Εκδημοκρατισμός εκπαίδευσης Αύξηση χρόνου σχολικής εκπαίδευσης και καλλιτεχνικής διδασκαλίας.