Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Τα κοινωνικά αίτια του φαινόμενου της ενδοσχολικής βίας Γυμνάσιο Νεάπολης Κινηματογράφος Δρήρος Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2012.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Τα κοινωνικά αίτια του φαινόμενου της ενδοσχολικής βίας Γυμνάσιο Νεάπολης Κινηματογράφος Δρήρος Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2012."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Τα κοινωνικά αίτια του φαινόμενου της ενδοσχολικής βίας Γυμνάσιο Νεάπολης Κινηματογράφος Δρήρος Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2012

2 Ενδοσχολική βία Σχολείο  Κοινωνικό σύνολο  Θεσμός

3 Ενδοσχολική βία  η βία στο σχολείο ( μεταφέρεται στο σχολείο από την κοινωνία )  η βία του σχολείου ( γεννιέται και αναπαράγεται μέσα σ΄ αυτό )

4 Βία στο σχολείο Οτιδήποτε γεννά τη βία στην ευρύτερη κοινωνία, αποτελεί και αίτιο της ενδοσχολικής βίας. Έτσι ο ρατσισμός, η μισαλλοδοξία, η έλλειψης σεβασμού προς τον διαφορετικό και τον ασθενέστερο μπορούν να σημειωθούν ως αίτια. Η κοινωνία μας είναι σε μετάβαση ! Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν αστάθειες.

5 Βία στο σχολείο Το σχολείο είναι ανίκανο να αμυνθεί ενεργά και αποφασιστικά στην βία που εισάγεται σε αυτό. Το σχολείο στις μέρες μας δεν έχει το ρόλο που είχε ή έστω το ρόλο που έπρεπε να έχει στην κοινωνικοποίηση του παιδιού. Ασφαλώς, οι παραδοσιακοί φορείς, μέσω των όποιων για αιώνες γίνονταν η κοινωνικοποίηση έχουν αποδυναμωθεί. Η οικογένεια και το σχολείο δεν είναι οι μόνοι –και μάλλον είναι οι πιο αδύναμοι φορείς- κοινωνικοποίησης στις μέρες μας και στις κοινωνίες μας.

6 Βία του σχολείου Στο σχολείο αναπαράγονται όλες οι διαδικασίες, σχέσεις και παθογένειες που γεννούν τη βία και έξω από αυτό.

7 Βία του σχολείο Σχέσεις 1) Ιεραρχημένες ( σχέσεις ανισότητας ) : καθηγητές – μαθητές & διεύθυνση – μαθητές όπως επίσης και διεύθυνση – καθηγητές,  Ισότιμες : καθηγητές μεταξύ τους,  Αδιαβάθμητες : μεταξύ μαθητών ( ενώ θα έπρεπε να είναι ισότιμες ). Οι αδιαβάθμητες θα μετεξελιχθούν σε ισότιμες ( μέσω θετικών δράσεων ) ή ιεραρχημένες ( με τη βία ).

8 Βία του σχολείο Διαχείριση κοινωνικής ταυτότητας Ενώ φαινομενικά και θεωρητικά όλοι οι μαθητές είναι ίσοι μεταξύ τους, πρακτικά ισχύουν έντονες και ποικίλες διακρίσεις και ιεραρχήσεις : έμφυλου, εθνοτικού, φυλετικού θρησκευτικού, γνωστικού, ηλικιακού και βιολογικού χαρακτήρα. Η διαχείριση της ταυτότητας ωστόσο δεν γίνεται μόνο με ειρηνικό τρόπο. Σε μια κοινωνία χωρίς προσανατολισμό, η διάκριση μπορεί να γίνει και με άλλους τρόπους : με τη βία !

9 Βία του σχολείο Προβλήματα σχολείου ( Παιδαγωγική ) Ανταγωνιστικότητα, Ισοπ εδωτική ομοιομορφία, Αδυναμία κινητοποίησης ταλέντων Έλλειμμα δημοκρατίας και συνεργασίας.

10 Βία του σχολείο Εκβιομηχάνιση σχολείου ! ( Κοινωνιολογία της Εκπ.) Παραγωγικότητα και καταπίεση

11 Βία του σχολείο Ένα σύστημα που αντιμετωπίζει ισότιμα τους μαθητές είναι ένα άδικο σύστημα !!! Και αυτό γιατί αντιμετωπίζει ως ίσους, και με τους ίδιους όρους και απαιτήσεις, αυτούς που έχουν άνισες ευκαιρίες. (B. Berstein)

12 ΦΤΩΧΕΙΑ = ΑΔΙΚΙΑ & ΑΔΙΚΙΑ = ΒΙΑ


Κατέβασμα ppt "Τα κοινωνικά αίτια του φαινόμενου της ενδοσχολικής βίας Γυμνάσιο Νεάπολης Κινηματογράφος Δρήρος Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2012."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google