Από την Παλαιολιθική στη Νεολιθική Κοινωνία

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
« Βελτιστοποιώντας τη χρήση της γνώσης στη διαμόρφωση δημοσίων πολιτικών και στην ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η στρατηγική σημασία της ανοιχτής.
Advertisements

ΨΑΡΙΑ ΣΤΟ ΒΥΘΟ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ!!!
Διαχείριση Φυσικών Πόρων
Διοίκησης Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων
ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ ΓΙΑ ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ
τεχνολογία Τι είναι τεχνολογία;
Η σχέση μας με τη γη Ανθρώπινες δραστηριότητες και φυσικοί πόροι.
Μικροί μας φίλοι, Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είναι μια υπηρεσία που φροντίζει για την ασφάλειά σας σε περίπτωση που συμβαίνει μια καταστροφή.
ΑΝΑΠΤΥΞΗ AΓΡΟΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ Εισαγωγή στο θέμα,για το Αναπτυξιακό Συνέδριο Ηπείρου 24/6/05.
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2012 Λήψη Αποφάσεων στην Ομάδα Γιάννης Ρουσσάκης.
ΜΟΝΤΕΛΟ PEST Πολιτικό/ρυθμιστικό περιβάλλον (πχ νομοθεσία για φόρους/ίδρυση επιχείρησης/περιβάλλον) Οικονομικό περιβάλλον (η αγορά στην οποία δρα η επιχείρηση:
Ενίσχυση της έρευνας στο “ΕΠ. Εκπαίδευση και δια βίου μάθηση ” Νίκος Μαρούλης, Logotech AE Καρδίτσα 18 Σεπτεμβρίου 2008.
1.2 ΠΑΡΑΓΩΓΗ- ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
(Παλιά εποχή της πέτρας)
Το Περιβάλλον Του Αθλητικού Οργανισμού
Σεμινάριο Ανάλυσης Έργων Καθαρής Ενέργειας Περίληψη Εισαγωγικής Λειτουργικής Μονάδας © Υπουργός Φυσικών Πόρων Καναδά 2001 – Αναφορά Φωτογραφίας :
Φάσεις της Διοίκησης Αμοιβών
“ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΠΟΤΑΜΩΝ” ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού (ΙΙ)
ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ
Σχολή Μηχ. Μεταλλείων-Μεταλλουργών
Ακραία Φυσικά Φαινόμενα
Κοινωνικός και οικονομικός ρόλος της εκπαίδευσης ενηλίκων στην Ελλάδα
(Παλιά εποχή της πέτρας)
Κοινωνικοοικονομική Αξιολόγηση Επενδύσεων Διάλεξη 3η
ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
‘’ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ’’
ΜΑΘΗΜΑ 3 ΚΥΝΗΓΟΙ ΚΑΙ ΤΡΟΦΟΣΥΛΛΕΚΤΕΣ. Ερευνητικό ενδιαφέρον Εξελικτιστές 19 ου αιώνα «παιδική ηλικία ανθρωπότητας” «παιδική ηλικία ανθρωπότητας” Πρωτόγονη.
1 Μικροοικονομική Ενότητα 6 : Ελαστικότητα προσφοράς Καραμάνης Κωνσταντίνος Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β’ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος.
Τα χαρακτηριστικά του πληθυσμού της Ευρώπης Παναγιώτης Αυγουστίδης 5 ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης Γεωγραφία Β΄ Γυμνασίου
Εισαγωγή στην Οικονομική Ι Οικονομικό Πρόβλημα, Οικονομική Επιστήμη, Οικονομικό Σύστημα, Ορθολογικότητα Eπιλογών, Εξειδίκευση.
ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Εργαστήριο Αγροτικής Πολιτικής & Συνεταιρισμών ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ (ΕΣΠΑ) Υπεύθυνος Πρακτικής.
► Karew Ure. The Psychology of Manufacturer (1835) ► Kίνημα βελτίωσης των συνθηκών ζωής στα εργοστάσια (στελέχη πρόνοιας) (welfare officers). Kύριος σκοπός.
Harcourt, Inc. items and derived items copyright © 2001 by Harcourt, Inc. Παρουσιάσεις για το μάθημα Αρχές Οικονομικής Prepared by Mark P. Karscig, Department.
3o ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΡΧΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ.
ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ.
 1. Διαμόρφωση Εκπαιδευτικής Πολιτικής  2. Θέση Εκπαιδευτικής Μονάδας στον τομέα διαμόρφωσης Ε. Π.
ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΘΕΣΜΟΣ α.Σ - β.Σ - γ.Λ - δ.Σ - ε.Λ. ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΘΕΣΜΟΣ 1.β – 2.α – 3.β – 4.β – 5.α – 6.α – 7.β – 8.α – 9.β – 10.β.
Μακροοικονομία Διάλεξη 5. Πληθωρισμός: μετράει τη μεταβολή του γενικού επιπέδου των τιμών Τα αίτια του Πληθωρισμού 1)Η θεωρία του πληθωρισμό ζήτησης:
Γενική Οικονομική Ιστορία Ενότητα # 1: Εισαγωγή στη μελέτη της οικονομικής ιστορίας Διδάσκων: Ιωάννα-Σαπφώ Πεπελάση Τμήμα: Οικονομικής Επιστήμης.
Το μοντέλο δομής κοινωνικών παραγόντων του Κ. Roberts
Τα χαρακτηριστικά του πληθυσμού της Ευρώπης
Αξιολόγηση Εναλλακτικών Επιλογών.
ΚΟΙΝΩΝΙΟΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΑ 2η Θεματική ενότητα Μεθοδολογία της κοινωνιογλωσσολογίας Διδάσκων: Γιώργος Ανδρουλάκης ΠΤΔΕ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Θεωρία και Πρακτική της Διοίκησης στο Δημόσιο τομέα
ΑΕΙΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Συμπεριφορά Καταναλωτή
ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ
Η Περιφερειακή Πολιτική της Ε.Ε ( )
«Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης» Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ
ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Όνομα Καθηγητή: Χρήστος Τερέζης
Ενότητα 6 : Ελαστικότητα προσφοράς Καραμάνης Κωνσταντίνος
ΟΙ ΑΠΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΜΑΣ
Θεωρία και Πρακτική της Διοίκησης στο Δημόσιο τομέα
Διδακτικοί στόχοι Το κεφάλαιο αυτό θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις ότι κάθε κοινωνία οργανώνεται με βάση συγκεκριμένους κοινωνικούς κανόνες, οι οποίοι προσδιορίζουν.
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΣΒΑΡΝΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΚΑΛΑΗ ΜΑΡΙΑ ΘΕΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΝΟΣ ΑΡΘΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΛΕΤΗΤΗ KRASHING TOLOLYAN.
Το μέλλον της ΚΑΠ προκλήσεις, προοπτικές και άμεσα διλήμματα Αθήνα – 13 Νοεμβρίου 2017 Τάσος Χανιώτης Διευθυντής Στρατηγική, Απλοποίηση και Ανάλυση.
Η έννοια της επιχείρησης
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Πολιτική Παιδεία Α’ Λυκείου Διδάσκων: Κοψιδάς Οδυσσέας
Λήψη απόφασης για Ενεργειακό Σχεδιασμό
Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων
2. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
Best practices - Benchmarking
Η ανοιχτή μέθοδος συντονισμού (ΑΜΣ)
Περιβάλλον Ιστορία Κοινωνικών Επιστημών Γ΄ Λ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Από την Παλαιολιθική στη Νεολιθική Κοινωνία Δημογραφικοί και Περιβαλλοντικοί Λόγοι

Το Νεολιθικό χωριό του Τσατάλ Χουγιούκ

Η Πολιτική Δομή της Νεολιθικής Εποχής 1. Βαθμιδωτές Κοινότητες. Οι ανώτεροι στην πυραμίδα έχουν κύρος, παίρνουν αποφάσεις, και χρησιμοποιούν τους πόρους στο όνομα όλων, όμως δεν διαθέτουν εξαναγκαστικές εξουσίες, και δεν έχουν τη δυνατότητα να μετατρέψουν συλλογικούς πόρους σε ατομικούς. 1α. Σε Σχετικά Βαθμιδωτές Κοινότητες, άτομα και σειριές βαθμολογούνται η μια βάσει της άλλης, όμως δεν υπάρχει κάποιο ανώτατο σημείο στην πυραμίδα. 1β. Σε Απόλυτα Βαθμιδωτές Κοινότητες, έχουμε την ύπαρξη κάποιου απόλυτου και ύψιστου σημείου αναφοράς και εξουσίας. Αναδύεται ένας αρχηγός στον οποίο αποδίδεται μια αδιαμφισβήτητη ύψιστη βαθμίδα εξουσίας που αποτελεί το μέτρο σύγκρισης όλων των υπολοίπων.

Θεωρίες Διαστρωμάτωσης Ο Talcott Parsons (1966, 1977) πίστευε ότι η πολιτική εξέλιξη επέρχεται ως αποτέλεσμα της εσωτερικής τάσης των κοινωνιών να αυξάνουν την «προσαρμοστική χωρητικότητά» τους. Είναι η ικανότητα να ανταποκριθούν επιτυχώς στις περιβαλλοντικές πιέσεις και αλλαγές, καθώς και στα προβλήματα κοινωνικής συμβίωσης. Στο πέρασμα του χρόνου λοιπόν, οι κοινωνίες εξελίσσονται συνεχώς. Η διαστρωμάτωση είναι μια «κοινωνική εφεύρεση» που αυξάνει την ικανότητα μιας κοινότητας να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο.

Ο Gerhard Lenski (1966) έχει προτείνει μια καθ’ όλα διαφορετική θεωρία με έντονα υλιστικά και συγκρουσιακά χαρακτηριστικά, και μπορεί να ονομασθεί «θεωρία του πλεονάσματος». Τεχνολογική πρόοδος Αυξημένη Οικονομική Παραγωγικότητα Δημιουργία Οικονομικού Πλεονάσματος Εμφάνιση της Κοινωνικής Διαστρωμάτωσης Περαιτέρω Αύξηση του Μεγέθους του Οικονομικού Πλεονάσματος Περαιτέρω Αύξηση της Κοινωνικής Διαστρωμάτωσης

Η Ester Boserup (1965) έχει καταδείξει ότι η τεχνολογική γνώση δεν σημαίνει αυτόματα υλοποίηση και εφαρμογή της, κυρίως διότι εμπεριέχει μεγαλύτερο κόπο για αμφιλεγόμενα αποτελέσματα. Το στρατηγικό κίνητρο του ανθρώπου δεν είναι η μεγιστοποίηση αλλά η βελτιστοποίηση. Επίσης, ο Elster (1985) αποδεικνύει ότι το πλεόνασμα έρχεται μετά την διαστρωμάτωση, και όχι το αντίθετο. Ο Mark Nathan Cohen (1965), πρότεινε ως λύση την πληθυσμιακή πίεση. Οι απαρχές της γεωργίας πριν από περίπου δέκα χιλιάδες έτη συνέπεσαν, επισημαίνει ο Cohen, με το τέλος της μακροχρόνιας διαδικασίας της ανθρώπινης επέκτασης σε όλες τις κατοικήσιμες μεριές του πλανήτη.

Η Θεωρία των Εγκλωβισμών – Robert Carneiro Ο περιβαλλοντικός εγκλωβισμός (environmental circumscription) -- εύφορο έδαφος που περιβάλλεται από βουνά, ερήμους, ή την θάλασσα. η συγκέντρωση των πόρων -- παραγωγικοί πόροι, όπως λίμνες ή ποτάμια πλούσια σε τροφή, τόσο ελκυστικά που οι άνθρωποι προσπαθούν να μείνουν κοντά τους. ο κοινωνικός εγκλωβισμός – το στρίμωγμα όχι από απαγορευτικά γεωγραφικά χαρακτηριστικά αλλά από άλλες κοινωνίες

Σουμερία

Η Θεωρία της Σπάνεως – Harner, Fried, και Blumberg Πληθυσμιακή Πίεση Τεχνολογική Πρόοδος Σπάνις είναι η έλλειψη γης κατάλληλης για καλλιέργεια Αυξημένος Εγωισμός για την Κατοχή Γης Εμφάνιση της Διαφορετικής Πρόσβασης στους Πόρους Ικανότητα Κάποιων Ομάδων να Εξαναγκάσουν Άλλους να Παράξουν Οικονομικό Πλεόνασμα Πλεονάζουσα Παραγωγή Εμφάνιση της Διαστρωμάτωσης (άνισος έλεγχος του πλεονασματικού πλούτου)

Κεντρικά Χαρακτηριστικά Παλαιολιθικής και Νεολιθικής Κοινωνίας Είδος χρηστικής τεχνολογίας Είδος Ιδιοκτησίας Είδος Διανομής Είδος Ανταλλαγής Κυνηγοί και Συλλέκτες Συνήθως, πρωτόγονος κομμουνισμός. Οι σημαντικοί πόροι ανήκουν σε όλη την κοινότητα και κανένας δεν μπορεί να απαγορεύσει σε κάποιον την χρησιμοποίησή τους.. Γενικευμένη ανταπόδοση. Το μοίρασμα και η γενναιοδωρία αποτελούν καθολικές και επιβεβλημένες πρακτικές. Παρόλο που κάποιες ανταλλαγές λαμβάνουν χώρα, δεν υπάρχουν αγορές ή μηχανισμοί ανταλλαγής αγαθών. Απλή Κηποκαλλιέργεια Συνήθως, σειριακή ιδιοκτησία. Αποτελεί παραλλαγή του πρωτόγονου κομουνισμού όπου οι πόροι ανήκουν στην κοινότητα, την οποία όμως αποτελούν τα μέλη της σειριάς – του σογιού. Ισονομική αναδιανομή. Τα αγαθά συγκεντρώνονται στο ‘μεγάλο σπίτι’ που ελέγχεται από τον φύλαρχο, και ο οποίος είναι υπεύθυνος για την αναδιανομή τους σε όλη την κοινότητα με ισονομικά κριτήρια. Όπως και ανωτέρω.

Έντονη Κηποκαλλιέργεια Συνήθως, φυλαρχική ιδιοκτησία. Κραταιοί φύλαρχοι αξιώνουν την ιδιοκτησία μεγάλων εκτάσεων και καθορίζουν την χρήση τους. Παρόλα αυτά, οι πρωτόγονοι παραγωγοί που καλλιεργούν τη γη διασφαλίζουν την συμμετοχή τους στην λήψη αποφάσεων σχετικά με τις καθημερινές ασχολίες. Μερική και διαστρωματωμένη αναδιανομή. Το πλεόνασμα συγκεντρώνεται στα χέρια μιας συγκεντρωτικής κοινωνικής ομάδας η οποία παρακρατεί ένα μεγάλο τμήμα του προϊόντος για ιδία χρήση, όσο και για την χρηματοδότηση ενός γραφειοκρατικού μηχανισμού. Κάποια αναδιανομή όμως λαμβάνει χώρα. Κοινωνίες με περιφερειακές αγορές. Είναι δυνατόν να υπάρχουν αγορές και μάλιστα μεγάλης σημασίας, αλλά είναι δευτερεύουσας σημασίας. Πρωτεύοντα ρόλο παίζει η άμεση παραγωγή προς ιδία χρήση.