Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

2 Ιστοχώροι που μας βοηθούν στην Ανταλλακτική Οικονομία
Τοπικά Ανταλλακτικά Δίκτυα

3 Άλλα δίκτυα ανταλλαγών στην Ελλάδα Το Δίκτυο Αλληλέγγυας Οικονομίας Κορυδαλλού Βότσαλο, δημιουργήθηκε μέσα από την ανάγκη να κάνουμε την αλληλεγγύη και την αλληλοβοήθεια πράξη στην πόλη μας αλλά και μέσα από τη συνειδητοποίηση ότι το υπάρχον μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης και ο τρόπος ζωής που προτείνει μετατρέπει τον άνθρωπο σε παθητικό καταναλωτή και αλλοτριώνει τις ανθρώπινες σχέσεις. Θέλουμε να αποδείξουμε πως ένας διαφορετικός τρόπος ζωής είναι δυνατόν να υπάρξει.

4 Το Δίκτυο Ανταλλαγών Μεσσηνίας “Ελιά” δημιουργήθηκε με σκοπό την ανάπτυξη ενός δικτύου αλληλοβοήθειας, αλληλοεξυπηρέτησης και αλληλεγγύης σε τοπικό Μεσσηνιακό επίπεδο. Μέσα από αυτό, και με τη χρήση εναλλακτικής μονάδας -το Κουκούτσι-, μπορεί κανείς να διαθέσει αγαθά και υπηρεσίες στα μέλη του Δικτύου χωρίς τη μεσολάβηση χρήματος.

5 Ομάδα Κύκλος – Κως. Mια θετική δράση από τους ίδιους τους πολίτες, οι οποίοι παίρνουν τη ζωή τους στα χέρια τους..

6 Μία εναλλακτική κοινωνική οικονομία εφαρμόζεται στη Ευρυτανία, που φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά, γιατί Ανταλλαγή σημαίνει και Αλληλεγγύη. Είναι μια θετική δράση από τους ίδιους τους πολίτες, οι οποίοι παίρνουν τη ζωή τους στα χέρια τους, δημιουργούν ευκαιρίες απασχόλησης, δίνουν αξία στα τοπικά προϊόντα, βοηθούν τις οικογένειες τους και τις επιχειρήσεις τους να επιβιώσουν και να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση.

7 Σας καλωσορίζουμε στο δίκτυο ανταλλαγών προϊόντων και υπηρεσιών της Καλύμνου. Μια εναλλακτική μορφή συναλλαγών -χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος-που στηρίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και θυμίζει πως κάθε δυσκολία αντιμετωπίζεται με ένα μόνο τρόπο: με συλλογική δράση και αλληλεγγύη.

8 Το Δίκτυο Ανταλλαγών Προϊόντων και Υπηρεσιών Ρεθύμνου είναι ένα δίκτυο ανθρώπων που λειτουργούν έξω από το χρήμα, που δημιουργούν μεταξύ τους σχέσεις οι οποίες βασίζονται στην αλληλεγγύη, την δικαιοσύνη και την ισότητα και όχι στον ανταγωνισμό, την συσσώρευση και την κερδοσκοπία.

9 Δίκτυο ανταλλαγής αγαθών και υπηρεσιών Θεσσαλονίκης στην Καλαμαριά
Είμαστε μία ομάδα πολιτών, μία κίνηση πολιτών, χωρίς δεσμεύσεις, χωρίς εξαρτήσεις, που συναντηθήκαμε πριν λίγα χρόνια πιστεύοντας ότι έπρεπε να παρέμβουμε, και να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε τη ζωή στην πόλη που ζούμε. Σήμερα όμως, η ανάγκη συνεργασίας, αυτοοργάνωσης και παρέμβασης των πολιτών είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Αποφασίσαμε λοιπόν και μετατρέψαμε το μικρό γραφείο που φιλοξενούσε τις συναντήσεις μας σε Σημείο Δράσης -Αλληλεγγύης για την Καλαμαριά. Στο Σημείο εκτός από το δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών και προϊόντων φιλοξενείται «Παζάρι ανταλλαγής» με μεταχειρισμένα αντικείμενα που λειτουργεί κάθε μέρα .

10 Το εναλλακτικό δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών φιλοδοξεί να δημιουργήσει μια κοινότητα που θα μπορεί να παράγει, παρακάμπτονας τους περιορισμούς που επιβάλλει το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η λογική μας είναι η εξής: Είμαστε μια χώρα που έχει ανθρώπινο δυναμικό ικανό και πρόθυμο να εργαστεί, το οποίο, όμως, έχει “αδρανοποιηθεί” τεχνητά από την έλλειψη ρευστότητας (χρήματος) στην αγορά. Μέσα στην κοινότητα, όμως, έχουμε τη δυνατότητα να εργαστούμε και να προσφέρουμε ο ένας στον άλλον, χωρίς να εξαρτόμαστε από το αν υπάρχουν χρήματα στην τσέπη μας.

11 Tο Δίκτυο Αλληλεγγύης και Αχρήματης Ανταλλακτικής Οικονομίας Φθιώτιδας είναι μία πρωτοβουλία ανεξάρτητων πολιτών από την πόλη της Λαμίας αλλά και την ευρύτερη περιοχή του νομού Φθιώτιδας που ως στόχο έχει μία διαφορετική, εναλλακτική οικονομία η οποία δεν θα βασίζεται στο χρήμα αλλά στην άμεση ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών μεταξύ των μελών του με γνώμονα τις αξίες της αλληλεγγύης, της αμοιβαιότητας και της εμπιστοσύνης.

12 Η Εναλλακτική Μονάδα Ροδόπης (για συντομία ΕΜΡΟ) είναι ένα μέσο άμυνας της τοπικής κοινωνίας απέναντι στην επεκτατική πολιτική των πολυεθνικών, που αποσκοπεί στην αφαίμαξη της τοπικής οικονομίας. Παράλληλα αποτελεί και ένα επιθετικό μέσο αντιμετώπισης της οικονομικής ύφεσης και των οδυνηρών συνεπειών της, ιδιαίτερα για τα αδύναμα και μεσαία οικονομικά στρώματα της περιοχής μας. Το ΕΜΡΟ επιτρέπει και προωθεί τη συναλλαγή (μεταξύ των ανθρώπων που συμφώνησαν να το χρησιμοποιούν) σε συνδυασμό ή ακόμη και χωρίς τη χρήση των παραδοσιακών νομισμάτων.

13 Δίκτυο ανταλλαγής σπόρων, ντόπιες και παραδοσιακές ποικιλίες, βιολογικές καλλιέργειες, δημιουργική δράση και αλληλοβοήθεια, και όλα αυτά… στη Λήμνο.

14 Ο «Σκόρος» είναι το χαριστικό παζάρι του Σπόρου που μετακόμισε στο δικό του αυτόνομο χώρο. «Το παζάρι μας δεν είναι φιλανθρωπικό. Δε χρειάζεται να είστε φτωχός, άτομο με μειωμένη αγοραστική δύναμη. Η επαναχρησιμοποίηση και η μεταποίηση δεν είναι ούτε μειονέκτημα ούτε μιζέρια. Είναι αντίσταση και μάλιστα δημιουργική σ’ έναν πολιτισμό που δίνει αξία στο περιτύλιγμα αλλά χάνει την ουσία. Η πρότασή μας, μάς αφορά όλους. Έχει να κάνει με την αμφισβήτηση της κατανάλωσης, την απόρριψη του δόγματος καταναλώνω άρα υπάρχω, κατανάλωση = ευτυχία = πληρότητα.»

15 Επιμέλεια-Συνεργασία:
Κωνσταντίνος Κόλλιας Βασίλης Λιατάκης


Κατέβασμα ppt "ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google