ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ «ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ»
Advertisements

Αγχολυτικά & Υπνωτικά φάρμακα. Το άγχος είναι μια δυσάρεστη κατάσταση έντασης και ανησυχίας. Tα συμπτώματα σοβαρού άγχους είναι παρόμοια με αυτά του.
Σαββίνα - Μανώλης Έτος Μάθημα Πληροφορικής Τάξη Δ΄
Γ ΕΩΠΟΝΙΚΟ Π ΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Α ΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΗΡΟΤΡΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ - ΕΝΟΦΘΑΛΜΙΣΜΟΣ ΜΟΥΡΙΑΣ Αλεξανδρίδου.
ΑΡΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
Τεχνολογία & Ποιοτικός Έλεγχος Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων Ενότητα 2 (Μέρος Β): Χημική σύσταση & φυσικοχημικές ιδιότητες του γάλακτος. Ελένη.
Πρακτική εξάσκηση στο κύκλωμα του γλυκού νερού ΒΕΝΕΤΗ ΝΑΤΑΣΑ.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ.
ΧΗΜΕΙΑ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥΚΕΦ.1 (Β): ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ (α) Η χημική συμπεριφορά των στοιχείων είναι περιοδική συνάρτηση του ατομικού τους αριθμού. (Περιοδικός.
Αντιαρρυθμικά φάρμακα. Η καρδιά περιέχει εξειδικευμένα κύτταρα που εκπολώνονται αυτόματα, παράγοντας δυναμικά ενέργειας απουσία εξωτερικών ερεθισμάτων.
Ρύθμιση του ενδοκυττάριου pH Σπ. Μιχαήλ. Επίδραση του ενδοκυττάριου pH στις κυτταρικές λειτουργίες Κυτταρικός μεταβολισμός Μυϊκή συστολή Κυτταροσκελετός.
Αιμόπτυση και Δύσπνοια σε ασθενή με Καρκίνο του Πνεύμονα Κυριάκος Π Καρκούλιας Επίκ. Καθηγητής Πνευμονολογίας.
Χημικά φαινόμενα ή χημικές αντιδράσεις ονομάζονται οι μεταβολές κατά τις οποίες από ορισμένες αρχικές ουσίες (αντιδρώντα) δημιουργούνται νέες ουσίες (προϊόντα)
ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ - ΕΝΖΥΜΑ. Θέματα Διάλεξης Δομή, αριθμός και διαχωρισμός των αμινοξέων Ένωση αμινοξέων με τον πεπτιδικό δεσμό για τη δημιουργία πρωτεΐνης Λειτουργίες.
Κατηγορίες εμφιαλωμένου νερού : Υπάρχουν τρεις κατηγορίες εμφιαλωμένου νερού, αναγνωρισμένες από την Ευρωπαϊκή Ένωση: το φυσικό μεταλλικό νερό, το επιτραπέζιο.
Αποστολίδου Ευτέρπη Φυσιολογία Νοέμβριος ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΤΩΝ ΥΓΡΩΝ & ΗΛΕΚΤΡΟΛΥΤΩΝ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΤΩΝ ΥΓΡΩΝ & ΗΛΕΚΤΡΟΛΥΤΩΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΝΕΡΟΥ: cc καθημερινά.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΟΥΡΟ. ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Είναι από τα σπουδαιότερα συστήματα απέκκρισης του οργανισμού.
Δειγματοληψία αίματος για αέρια – Λάθη σχετιζόμενα με την ανάλυση του δείγματος Γιανναράκη Δήμητρα Υπεύθυνη ΜΤΝ Κομοτηνής.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Πετράς Δημήτριος, MD, PhD Νεφρολόγος
Αιμόπτυση και Δύσπνοια σε ασθενή με Καρκίνο του Πνεύμονα
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ.
Φωτογραφία από λίμνη – αλυκή (NaCl)
Τι είναι οξείδωση και αναγωγή;
Η ΦΥΣΙΚΗ ΜΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
ορισμοσ χαρακτηριστικα επισημανση
Απορρόφηση , κατανομή και απέκκριση φαρμάκων
ΣΤ΄ 1 ΤΑΞΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κλιματολογικές συνθήκες ελιάς
Μετουσίωση Πρωτεϊνών Επιμέλεια: Ηλίας Μαυροματίδης, ΕΚΦΕ Νέας Σμύρνης
ΑΝΑΕΡΟΒΙΑ ΧΩΝΕΥΣΗ.
To ατομικό Πρότυπο του Bohr
ΚΑΝΟΝΕΣ ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ
Το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου
ΘΕΜΑ : ΑΘΛΗΣΗ – ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ
Παθοφυσιολογία και σημειολογία της αναπνευστικής αλκάλωσης
14ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΟΜΑΔΑ 6 ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΩΣΤΑΣ Ρ. ΝΙΚΗ Β.
ΤΥΠΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΟΡΓΑΝΟΜΕΤΑΛΛΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ
3ο ΓΕΛ ΠΟΛΙΧΝΗΣ ΓΡΑΦΗ ΜΟΡΙΑΚΩΝ ΤΥΠΩΝ x + y A B -
To ατομικό Πρότυπο του Bohr
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
Διατροφή-Διαιτολογία
2ο μάθημα βιολογίας Ομοιόσταση: το μοναδικό χαρακτηριστικό των ζωντανών οργανισμών Γεώργιος Κ. Παπαδόπουλος.
Οι φυσικές καταστάσεις.
Αιμόπτυση και Δύσπνοια σε ασθενή με Καρκίνο του Πνεύμονα
Οξεοβασική ισορροπία και εκτίμηση αερίων αίματος
ΑΙΜΑ Με γυμνό μάτι φαίνεται σαν ένα απλό υγρό
ΣΕΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΙΟ Για να αποφευχθούν ανθρώπινες απώλειες πρέπει προσεισμικά: Na εμπεδώσουμε την αντισεισμική συμπεριφορά Να γίνουν βίωμα κάποιοι βασικοί.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΙΟΝΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΟΜΟΙΟΠΟΛΙΚΟΣ ΔΕΣΜΟΣ
ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.
Πειράματα Χημείας για τη Γ’ τάξη Γυμνασίου Σχολ. έτος
Ασφάλεια και υγιεινή στο εργαστήριο
מבנה האטום (היסודות ומבנה האטום)
Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Μέρος 5ο: Μέθοδοι Επαύξησης της Απόληψης Πετρελαίου
ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ Α) ορισμός Β) αιτίες διαταραχών της ομοιόστασης
ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΜΥΙΚΗ ΣΥΣΤΟΛΗ.
Η επιγραφή στο πίσω θυρόφυλλο αναγράφει: Η επιγραφή στο μεγάλο κομμάτι αναγράφει τα εξής : (με κόκκινο τα αποκαταστημένα τμήματα της επιγραφής) 
Εργαστήριο Χημείας Εργαστηριακά Όργανα.
№207 “Жаңатұрмыс” орта мектебі
τι σημαίνει να είσαι παντρεμένος
ΔΙΟΥΡΗΤΙΚΑ Είναι φάρμακα που αυξάνουν τον όγκο των ούρων.
Παρασκευη φυτικου σαπουνιου
Διουρητικα τησ αγκυλησ
ΕΕΕΕΚ ΡΟΔΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Η ΑΝΑΠΝΟΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
ΑΤΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΜΑΖΑΣ (1 amu)
ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ
Υγιεινή εργοστασίων επεξεργασίας γάλακτος
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΩΝ ΝΕΦΡΩΝ Απομάκρυνση των μεταβολικών παραπροϊόντων. Απομάκρυνση ξένων χημικών ουσιών από το αίμα. Ρύθμιση του ισοζυγίου ιόντων και νερού. Γλυκονεογένεση. Έκκριση ορμονών: (ερυθροποιητίνη, ρενίνη, βιταμίνη D3).

ΣΤΑΔΙΑ ΕΠΑΝΑΡΡΟΦΗΣΗΣ

ΑΓΚΥΛΗ ΤΟΥ HENLE (ΑΝΤΙΡΡΕΥΜΑΤΙΚΟ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ)

ΕΙΚΟΝΑ 14.16

ΡΥΘΜΙΣΗ ΕΚΚΡΙΣΗΣ ΑΛΑΤΟΚΟΡΤΙΚΟΕΙΔΩΝ

ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟ 1)Περιγράψτε τη δομή και τις βασικές λειτουργίες του νεφρώνα. 2)Ποιες ορμόνες παράγει ο νεφρός και τι επιτελούν αυτές; 3) Περιγράψτε τις λειτουργίες των ορμονών που εμπλέκονται στο ουροποιητικό σύστημα (ρενίνη, ερυθροποιητίνη, αλδοστερόνη, αντιδιουρητική ορμόνη, καλσιτονίνη, παραθορμόνη). 4) Από ποιες ορμόνες επηρεάζεται η νεφρική λειτουργία; 5). Έκκριση πρωτονίων και αμμωνίας από το νεφρό (μηχανισμός αναλυτικά). 6)Τι γνωρίζετε για την επαναρρόφηση των ιόντων Na++, Cl- και Ca++ κατά τη ροή του πρόουρου κατά μήκος του ουροφόρου σωληναρίου; 7)Τι γνωρίζετε για την επαναρρόφηση της γλυκόζης κατά τη ροή του πρόουρου κατά μήκος του ουροφόρου σωληναρίου; Εάν παρατηρηθεί γλυκοζουρία, που θα μπορούσε αυτή να οφείλεται; 8)Περιγράψτε το ρόλο των νεφρών στη ρύθμιση του όγκου του αίματος. 9)Τι γνωρίζετε για την επαναρρόφηση των αμινοξέων κατά τη ροή του πρόουρου κατά μήκος του ουροφόρου σωληναρίου; Υπάρχουν πρωτεΐνες στο πρόουρο; Εάν υπάρχουν, πώς εξηγείτε την παρουσία τους; 

ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ 1). Πώς μπορεί η μεταβολική δραστηριότητα στους ιστούς να επηρεάσει την απελευθέρωση Ο2 από την οξυαιμοσφαιρίνη; 2). Περιγράψτε τις διαδικασίες της μεταφοράς του CO2 και O2 μέσα στο ερυθροκύτταρο. 3). Περιγράψτε την καμπύλη κορεσμού της (οξυ)αιμοσφαιρίνης. Πώς αυτή επηρεάζεται από τη PCΟ2, το pH και τη θερμοκρασία; 4). Περιγράψτε τις μεταβολές που προκαλεί στον αερισμό των πνευμόνων η άνοδος σε μεγάλα υψόμετρα. 5). Τι είναι η επιφανειοδραστική (τασενεργή) ουσία των κυψελίδων; Ποιος είναι ο φυσιολογικός ρόλος της; 6) Περιγράψτε το μηχανισμό της ανταλλαγής αερίων στους πνεύμονες. 7). Ποια η επίδραση του CO2 στο pH του αίματος; 8). Με τον εισπνεόμενο αέρα εισέρχονται επίσης στο αναπνευστικό σύστημα και μικροσωματίδια. Περιγράψτε τους αμυντικούς μηχανισμούς του αναπνευστικού συστήματος για την αντιμετώπισή τους.

ΜΥΪΚΟ 1). Περιγράψτε το μηχανισμό της μυϊκής συστολής. 2). Ο ρόλος των ιόντων ασβεστίου (Ca++) στη σύσπαση και χάλαση του σκελετικού μυός. 3) Ποιες είναι οι βασικές πηγές ενέργειας στους μυς; 4)Τι γνωρίζετε για τους «λευκούς» και «ερυθρούς» μύες.