Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΟΥΡΟ. ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Είναι από τα σπουδαιότερα συστήματα απέκκρισης του οργανισμού.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΟΥΡΟ. ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Είναι από τα σπουδαιότερα συστήματα απέκκρισης του οργανισμού."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΟΥΡΟ

2 ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Είναι από τα σπουδαιότερα συστήματα απέκκρισης του οργανισμού.

3 ΤΟ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ :  2 ΝΕΦΡΟΥΣ  2 ΟΥΡΗΤΗΡΕΣ  1 ΟΥΡΟΔΟΧΟ ΚΥΣΤΗ  1 ΟΥΡΗΘΡΑ

4 ΟΙ ΝΕΦΡΟΙ : Αποβάλλουν άχρηστα και επιβλαβή προϊόντα της ανταλλαγής της ύλης καθώς και διάφορες ξένες ουσίες, που εισήλθαν στον οργανισμό, όπως δηλητήρια, φάρμακα, ορμόνες, κ.λ.π..

5 ΟΙ ΝΕΦΡΟΙ : Επίσης, ρυθμίζουν τη συγκέντρωση για τα > συστατικά στα εξωκυτταρικά υγρά. Συγκεκριμένα : Συντελούν στο να διατηρηθεί το ισοζύγιο του νερού. Ρυθμίζουν τη συγκέντρωση στους κυριότερους ηλεκτρολύτες (π.χ. Na, K, Cl). Συντελούν στο να διατηρηθεί η οξεοβασική ισορροπία.

6 ΟΙ ΝΕΦΡΟΙ : Κάθε νεφρός αποτελείται από περίπου 1.000.000 νεφρώνες. Αυτοί οι νεφρώνες είναι οι βασικές λειτουργικές μονάδες του. Μέσα σ’ αυτούς τους νεφρώνες, σχηματίζεται το ούρο.

7 ΟΙ ΝΕΦΡΟΙ : Με τον σχηματισμό του ούρου, συντελούν στο να διατηρηθεί η σταθερότητα στο εσωτερικό περιβάλλον του οργανισμού.

8 Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΟΥΡΟΥ  Το ούρο παράγεται στους νεφρούς.  Συλλέγεται στις νεφρικές πυέλους.  Με τους ουρητήρες εισέρχεται στην ουροδόχο κύστη.  Τέλος, μέσω της ουρήθρας (*) εξέρχεται από το σώμα.

9 ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΟΥΡΟΥ Το νερό και οι ουσίες που δεν επαναρροφούνται από τον οργανισμό, εξέρχονται ως ΟΥΡΟ.

10 ΤΟ ΟΥΡΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΑΠΕΚΚΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΦΡΩΝ Αποτελείται από : 1) ΝΕΡΟ 2) ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ Ουρία, ουρικό οξύ, ιππουρικό οξύ, κρεατινίνη, ινδικάνη, οξαλικό οξύ, αμινοξέα, κ.λ.π. 3) ΑΝΟΡΓΑΝΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ Αμμωνία, χλωριούχα άλατα, φωσφορικά άλατα, θειϊκά άλατα, κ.λ.π.

11 ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΟΥΡΟ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ η ΕΞΕΤΑΣΗ του: ΦΥΣΙΚΗ - ΧΗΜΙΚΗ - ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΗ δίνει πολύτιμα στοιχεία : για τη διάγνωση των νόσων του ουροποιητικού συστήματος και για τη διάγνωση των νόσων των άλλων συστημάτων.

12 ΕΠΟΜΕΝΩΣ : Η ανάλυση του ούρου μπορεί να βοηθήσει τη ΔΙΑΓΝΩΣΗ και ΠΡΟΓΝΩΣΗ της εξέλιξης ενός νοσήματος.

13 ΣΥΛΛΟΓΗ ΟΥΡΟΥ

14 1) ΜΕ ΚΑΘΕΤΗΡΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΟΥΡΟΔΟΧΟΥ ΚΥΣΤΗΣ Εφόσον είναι δυνατή η εφαρμογή αυτή. Το ούρο αυτό προέρχεται κατευθείαν από την ουροδόχο κύστη και είναι απαλλαγμένο από προσμίξεις από το γεννητικό σύστημα. Πρέπει να γίνεται με προσοχή και με αποστειρωμένα εργαλεία για αποφυγή μικροβιακών μολύνσεων. ΠΡΟΣΟΧΗ : μπορεί να προκληθεί διάτρηση ουροδόχου κύστης.

15 2) ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΟΥΡΗΣΗΣ.  Μέσα σε καθαρά δοχεία.  Εάν χρειαστεί, μπορεί να προκληθεί ούρηση : πιέζοντας την ουροδόχο κύστη, στα μικρά ζώα (σκύλος, γάτα ) διά μέσου των κοιλιακών τοιχωμάτων πιέζοντας την ουροδόχο κύστη, στα μεγάλα ζώα (βοοειδή, ιπποειδή, κ.λ.π.) διά μέσου του απευθυσμένου ή του κόλπου. Επίσης είναι δυνατό να προκληθεί ούρηση στα μεγάλα θηλυκά ζώα αντανακλαστικά με την εισαγωγή ενός δακτύλου, στο έξω στόμιο της ουρήθρας.

16 ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΟΥΝ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΟΠΩΣ : λεύκωμα γλυκόζη κ.λ.π. Η χρησιμοποίηση τυχαίου δείγματος ούρου είναι επαρκής.

17 ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΟΜΩΣ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΑΛΛΩΝ ΟΥΣΙΩΝ, ΟΠΩΣ : χλωριούχα άλατα κρεατινίνη κ.λ.π. Απαιτείται η συλλογή ούρου 24ώρου.

18 ΣΤΑ ΜΙΚΡΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΖΩΑ  Είναι δυνατό να ληφθεί ούρο 24ώρου χρησιμοποιώντας ειδικά κλουβιά, με αδιάβροχο δάπεδο.  Το ούρο συγκεντρώνεται από το δάπεδο με καθαρό σφουγγάρι ή με βαμβάκι ή εξέρχεται από το κλουβί με σωλήνα αποχέτευσης, από τον οποίο και συλλέγεται.

19 ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΑΡΣΕΝΙΚΑ ΖΩΑ  Είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν ειδικές συσκευές, οι οποίες φέρουν δοχείο συλλογής το οποίο παραμένει κρεμασμένο στο ζώο ολόκληρο το 24ωρο.  Συνήθως, αυτές οι τεχνικές, χρησιμοποιούνται μόνο για πειραματικούς σκοπούς.

20 ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΟΥΡΟΥ

21 Μετά την απέκκρισή του, το ούρο υφίσταται βαθμιαία διάφορες αλλοιώσεις. Αυτές οι αλλοιώσεις, οφείλονται κυρίως στη δράση των μικροβίων. Για αυτό το λόγο, η ανάλυση θα πρέπει να γίνεται : σε πρόσφατο ούρο (ή) σε ούρο που έχει συντηρηθεί καλά.

22 ΤΡΟΠΟΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΟΥΡΟΥ 1) Η διατήρηση του στο ψυγείο, όπου παραμένει αναλλοίωτο για αρκετό χρονικό διάστημα (ο καλύτερος τρόπος). Κατά την εξέτασή του όμως θα πρέπει να έχει θερμοκρασία περιβάλλοντος.

23 ΤΡΟΠΟΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΟΥΡΟΥ 2) Με προσθήκη συντηρητικών ουσιών, ανάλογων προς το είδος των εξετάσεων. Είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί : Τολουόλιο, πετρελαϊκός αιθέρας, φορμόλη.

24 ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΥΡΟΥ ΦΥΣΙΚΗ ΧΗΜΙΚΗ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΗ

25 ΦΥΣΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΟΥ ΟΥΡΟΥ Κατά τη φυσική εξέταση του ούρου εξετάζονται τα εξής : η ποσότητα του ούρου η όψη του ούρου η οσμή του ούρου το ειδικό βάρος του ούρου το χρώμα του ούρου.

26 ΦΥΣΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΟΥ ΟΥΡΟΥ ΠΟΣΟΤΗΤΑ Η ποσότητα του ούρου στα διάφορα είδη ζώων ποικίλει και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως :  Το είδος του ζώου  Η άσκηση του ζώου  Η εποχή του έτους  Το είδος της διατροφής  Η εξωτερική θερμοκρασία  Η ώρα της ημέρας

27 ΦΥΣΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΟΥ ΟΥΡΟΥ ΧΡΩΜΑ Το χρώμα του ούρου είναι ανοιχτό μέχρι βαθύ κίτρινο. Το χρώμα αυτό οφείλεται σε 3 χρωστικές : το ουρόχρωμα, την ουροχολίνη και την αιμοπορφυρίνη.

28 ΦΥΣΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΟΥ ΟΥΡΟΥ ΧΡΩΜΑ o Στην ΑΓΕΛΑΔΑ : είναι κίτρινο και διαυγές κατά την ούρηση και στη συνέχεια θολώνει λόγω ιζήματος. o Στο ΧΟΙΡΟ : είναι αχυρόχρουν και διαυγές. o Στο ΣΚΥΛΟ : είναι διαυγές o Στο ΑΛΟΓΟ : είναι θολό κατά την ούρηση και μετά.

29 ΧΗΜΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΟΥ ΟΥΡΟΥ Κατά τη χημική εξέταση του ούρου εξετάζονται τα εξής : η αντίδραση ( ΡΗ ) του ούρου το σάκχαρο οι πρωτεΐνες ( λευκώματα ) τα στοιχεία της χολής ( χολοχρωστικές και χολικά άλατα ) οι ουροχρωστικές (ουροχολίνη και ουροχολινογόνο) η ινδικάνη τα κετονοσώματα το αίμα και η αιμοσφαιρίνη η μυοσφαιρίνη το πύο.

30 ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΟΥ ΟΥΡΟΥ Η μικροσκοπική εξέταση του ούρου γίνεται στο ΙΖΗΜΑ. Το ούρο φυγοκεντρείται για 3-5΄ σε 1500 στροφές. Μετά τη φυγοκέντρηση, αναστρέφεται απότομα ο σωλήνας φυγοκέντρησης και απορρίπτεται το υπερκείμενο ούρο, ενώ το ίζημα παραμένει στον πυθμένα του σωλήνα. Μετά ομογενοποιείται το ίζημα και με σιφώνιο Pasteur λαμβάνεται μικρή ποσότητα από το ομοιογ. ίζημα. Αυτή η ποσότητα τοποθετείται πάνω σε αντικ. πλάκα για εξέταση. Η εξέταση γίνεται με χρώση ή χωρίς χρώση του παρασκευάσματος.

31 ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΟΥ ΟΥΡΟΥ Στην εξέταση χωρίς χρώση :  Καλύπτω με καλυπτρίδα το προς παρατήρηση ίζημα.  Εξετάζω στο μικροσκόπιο με μικρή ή μέση μεγέθυνση.  Με μέτριο φωτισμό.

32 ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΟΥ ΟΥΡΟΥ Η χρώση γίνεται : o Είτε στο υγρό ίζημα με προσθήκη σταγόνων διαλύματος χρωστικής π.χ. ηωσίνη. o Είτε σε ξηρά επιχρίσματα με χρώση π.χ. GIEMSA, GRAM, Z-NIELSEN ανάλογα με τα απαιτούμενα στοιχεία.

33 ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΟΥ ΟΥΡΟΥ Κατά τη μικροσκόπηση είναι δυνατό να παρατηρηθούν : επιθηλιακά κύτταρα – ερυθρά αιμοσφαίρια – λευκά αιμοσφαίρια – κύλινδροι – βλένη – μικρόβια – μύκητες – άλατα – πρωτόζωα – λιποσφαίρια.


Κατέβασμα ppt "ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΟΥΡΟ. ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Είναι από τα σπουδαιότερα συστήματα απέκκρισης του οργανισμού."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google