Συγκρότηση Κράτους 1830-1843.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Μια αγορά με ευκαιρίες και παγίδες. Η συγκεκριμένη αγορά γίνεται πολύ συχνά, αντικείμενο λαϊκισμού, δημαγωγίας και πλειοδοσίας μιας δήθεν κοινωνικής ευαισθησίας.
Advertisements

ΕΡΓΑΣΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Ονοματεπώνυμο : Έφη Κουτσούρη Τμήμα : Γ΄1.
Ο Ιωάννης Καποδίστριας Κυβερνήτης της Ελλάδας
H EΛΛΑΔΑ ΤΟΝ 19ο ΑΙΩΝΑ.
Η Ευρωπαϊκή K εντρική T ράπεζα ιδρύθηκε την 1 η Ιουνίου του 1998 και εδρεύει στη Φρανκφούρτη. Η ΕΚΤ είναι επιφορτισμένη με τη διαχείριση του ευρώ και.
Ευρωπαϊκή Ένωση όργανα και οργανισμοί.
Μαλλιαρίδη Αγγελική Φιλόλογος
ΤΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Η βασιλεία του Όθωνα.
Τέταρτη εν. κεφ 2 Η βασιλεία του Γεωργίου Α΄-Χαρίλαος Τρικούπης
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΗΚΑΣ ΣΤ’2 ΤΑΞΗ. ΔΙΚΑΣΤ ΙΚΗ ΚΡΑΤΟΣ ΛΑΟΣ ΕΔΑΦΟΣ ΕΞΟΥΣΙΑ ΝΟΜΟΘΕ ΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕ ΣΤΚΗ.
Κοινωνικη και πολιτικη αγωγη
ΟΘΩΝΑΣ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ( )
και η περίοδος της Αντιβασιλείας ( )
Πού βρισκόμαστε;.
Η υποδοχή του Όθωνα στην Ελλάδα
Αρχές Δικαίου Επιχειρήσεων
Η επέμβαση των Μεγάλων Δυνάμεων
Ιστορική Αναδρομή Η Ευρωπαϊκή Ιδέα, δηλαδή η ιδέα μιας κοινής ανθρωπιστικής Ευρώπης, αποτέλεσε όραμα πολλών φιλοσόφων (π.χ. Καντ, Κομένιος, Ουγκώ). Οι.
1. Το κόμμα των Φιλελευθέρων. Πριν τις εκλογές της 8 ης Αυγούστου 1910 Κανένα νέο μεγάλο κόμμα Ανεξάρτητοι υποψήφιοι διεκδικούσαν τις ψήφους των δυσαρεστημένων.
Μάθημα Πολιτική & Δίκαιο Β΄ Γενικού Λυκείου
Πολιτική και Δίκαιο Β’ Γενικού Λυκείου.
Μορφές πολιτευμάτων Τι θα πει πολίτευμα;
Κίνημα στο Γουδί 1909 Ελευθέριος Βενιζέλος 1910
Β. ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ (1844 – 1880) ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΟΥ 1844
Το κίνημα στο Γουδί και ο Ελευθέριος Βενιζέλος
ΟΘΩΝΑΣ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ( )
1 Ιστορία Γ΄ Γυμνασίου Πέτσα Ελένη – φιλόλογος Απρίλιος 2005.
Η εδραίωση του δικομματισμού – 1875 : μεταβατική περίοδος (22 κυβερνήσεις διαδέχονται η μια την άλλη εξ αιτίας των επεμβάσεων του παλατιού στην.
Η βασιλεία του Γεωργίου Α' - ο Χαρίλαος Τρικούπης
Από τη χρεοκοπία στο στρατιωτικό κίνημα στο Γουδί (1893 – 1909)
Η Γαλλική Επανάσταση σε πίνακα της εποχής (φωτ. από την έκδ. «100+1 χρόνια Ελλάδα»).
Νικόλας-Κωνσταντίνος Μπαρτζώκας 1 ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης ΠΤΔΕ-ΑΠΘ Τάξη Ε2 Σχολικό Έτος
Ιστορίες Πόλεων Η Αθήνα τον 19ο αι
Πολιτική Παιδεία Β’ Τάξη Γενικού Λυκείου Γεωργία Καζάκου, ΠΕ09 Οικονομολόγος 1.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ
ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΑ ΟΡΙΣΜΟΣ Πολίτευμα είναι ο τρόπος οργάνωσης και άσκησης της κρατικής εξουσίας.
Οι εθνοσυνελεύσεις και η πολιτική οργάνωση του Αγώνα
Νομαρχιακή και Περιφερειακή διοίκηση Αυτοδιοίκηση β’ βαθμού
ΤΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΣ Ε.Ε.
Νομική Πληροφορική Δρ. Δαμιανός Σακάς.
Τα Συντάγματα της επαναστατικής περιόδου
H Ευρωπαϊκή Ένωση.
H δομή της Διοίκησης
Νεοελληνική Ισοτρία Συνάντηση 9η 23/11/2016
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
ΑΠΌ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΟΘΩΝΑ (1833) ΩΣ ΤΗΝ 3η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1843
8η συνάντηση 23/11/2016 Καποδίστριας – Όθωνας -
ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Αύγουστος 2009 ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΡΙΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΕΜΠΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΥΡΙΑΚΗ
Οι Μεγάλες Δυνάμεις και το Ανατολικό ζήτημα
Ιωάννης Κωλέττης 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο
3.4. Τοπική αυτοδιοίκηση Οι σύγχρονες τάσεις διοικητικής οργάνωσης ευνοούν την αποκέντρωση της πολιτικής εξουσίας σε κατώτερες βαθμίδες της Διοίκησης,
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΟΘΩΝΑ (1833) ΕΩΣ ΤΗΝ 3η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1843
Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 19ΟΥ ΑΙΩΝΑ.
H ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ
O ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΙΧΑΣΜΟΣ.
Από την 3η Σεπτεμβρίου 1843 έως την έξωση του Όθωνα (1862)
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΚΠΑ Γ’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
E. Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ Η ΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 1
Χαλούλος Παναγιώτης, Απρ. 2005
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ
Οι Εθνοσυνελεύσεις και η πολιτική οργάνωση του Αγώνα
Η βασιλεία του Γεωργίου Α' - ο Χαρίλαος Τρικούπης
ΑΠΟ ΤΗΝ 3η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1843 ΕΩΣ ΤΗΝ ΕΞΩΣΗ ΤΟΥ ΟΘΩΝΑ (1862)
Από την έξωση του Όθωνα (1862) έως το κίνημα στο Γουδί
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΟΘΩΝΑ (1833) ΕΩΣ ΤΗΝ 3η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1843
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος πρωθυπουργός
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Συγκρότηση Κράτους 1830-1843

«Ηγεμονικό» ή «Βασιλικό» Σύνταγμα 15 Μαρτίου 1832 Δεκέμβριος 1831 – Μάρτιος 1832: Ε΄ Εθνοσυνέλευση Άργους. Κληρονομικός ανώτατος άρχοντας: ο ηγεμόνας θα ήταν ανεύθυνος και απαραβίαστιος. Υπεύθυνοι για τις πράξεις του θα ήταν οι υπουργοί, που διόριζε και έπαυε «κατά την βούλησίν του». Νομοθετική εξουσία: ο ηγεμόνας μετείχε στη νομοπαραγωγική διαδικασία με τη νομοθετική πρωτοβουλία και την κύρωση των νόμων. Ο ηγεμόνας είχε το δικαίωμα να διαλύει τη Βουλή. Σύστημα δύο βουλών: Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων. Προστασία ατομικών δικαιωμάτων: για πρώτη φορά καθιερώνεται το απαραβίαστο του ασύλου της κατοικίας.

Δ΄ κατά συνέχειαν Εθνοσυνέλευση 26 Ιουλίου – 1 Σεπτεμβρίου 1832 Κατήργησε τις πράξεις της Ε΄ Εθνοσυνέλευσης. Επικύρωσε ομόφωνα την εκλογή από τις προστάτιδες δυνάμεις του Όθωνα ως βασιλιά της Ελλάδας. Διέλυσε την «Καποδιστριακή» Γερουσία. Εξεδήλωσε την πρόθεσή της να καταρτίσει Σύνταγμα → αντίδραση Μεγάλων Δυνάμεων, που υπογράμμισαν ότι «η συζήτησις ή στερέωσις ενός Συντάγματος οριστικού, ή νόμων θεμελιωδών, δεν ημπορούσαν πλέον να λάβουν χώραν χωρίς της συνδρομής της βασιλικής εξουσίας».

Συνθήκη Λονδίνου 7 Μαΐου 1832 Προσέφερε «την διαδοχικήν κυριαρχίαν της Ελλάδος» στον Όθωνα, που θα έφερε τον τίτλο του «Βασιλέως της Ελλάδος». Εξουσιοδοτούσε τον βασιλιά της Βαυαρίας Λουδοβίκο να ορίσει τριμελή «Αντιβασιλεία», που θα ασκούσε τα «κυριαρχικά δικαιώματα» του Όθωνα ως την ενηλικίωσή του. Προέβλεπε το σχηματισμό στρατιωτικού σώματος 3.500 ανδρών, που θα εκπαιδεύονταν από Βαυαρούς αξιωματικούς. Έθετε το νέο βασίλειο υπό την «εγγύηση» των τριών «προστάτιδων δυνάμεων».

Υποσχέσεις για Σύνταγμα 31 Ιουλίου 1832: ο υπουργός Εξωτερικών της Βαυαρίας, von Gise, σε επιστολή του προς τον Έλληνα ομόλογό του, Σπ. Τρικούπη, τόνιζε ότι «μια των πρώτων φροντίδων της Αντιβασιλείας» θα ήταν «να συγκαλέση γενικήν Εθνικήν συνέλευσιν», η οποία «θα ειργάζετο από κοινού μετά της Αντιβασιλείας δια να ετοιμάση το οριστικόν Σύνταγμα του κράτους». 30 Αυγούστου 1832: η συνδιάσκεψη του Λονδίνου, με διακήρυξη προς τους Έλληνες, ζητούσε να βοηθήσουν τον Όθωνα «εις την αποστολήν του να δώση εις το κράτος οριστικόν Σύνταγμα».

Αντιβασιλεία 1833-1835 Φεβρουάριος 1833 – Ιούλιος 1834: Α΄ Αντιβασιλεία. Μέλη → Joseph von Armansperg, Ludwing von Maurer και Karl Wilhelm von Heideck. Πάρεδρα μέλη → Karl von Abel (γραμματέας και αρμόδιος για διοικητικά και εξωτερικά θέματα) και Johann Baptist Greiner (σύνδεσμος ανάμεσα στην αντιβασιλεία και το υπουργικό συμβούλιο). Ιούλιος 1834 – Μάιος 1835: Β΄ Αντιβασιλεία. Κυριαρχία Armansperg. Βαυαροκρατία.

Αντιβασιλεία Διοικητικό σύστημα: 10 νομοί, 47 επαρχίες και δήμοι. Μεταφορά πρωτεύουσας στην Αθήνα (ΒΔ 18 Σεπτεμβρίου 1834). Εκπαίδευση: τετρατάξια δημοτικά, τριτάξια «ελληνικά σχολεία» και τετρατάξια γυμνάσια. Δικαιοσύνη: 10 πρωτοδικεία, 3 εμποροδικεία, 2 εφετεία και Άρειος Πάγος. Βασικά Νομοθετήματα → Οργανισμός Δικαστηρίων και Συμβολαιογραφείων, Ποινικός Νόμος, Πολιτική Δικονομία, Ποινική Δικονομία, και Εμπορικός Νόμος. Αναδιοργάνωση στρατού. Εκκλησιαστικό ζήτημα.

Αρχιγραμματεία Armansperg Ιούνιος 1835 – Φεβρουάριος 1837 Νόμος «περί προικοδοτήσεως των ελληνικών οικογενειών». Συμβούλιο Επικρατείας. Βασιλική Φάλαγγα.

Ignaz von Rudhart Φεβρουάριος – Δεκέμβριος 1837 Έναρξη τακτικής συγκοινωνίας με τη Δύση, θεμελίωση Δημοτικού Νοσοκομείου στην Αθήνα, πραγματοποίηση έργων στον Πειραιά, θεμελίωση πόλης της Σπάρτης, ναυπήγηση πλοίων, προσπάθειες για ίδρυση Τράπεζας, κ.α. Ίδρυση Πανεπιστημίου (Απρίλιος 1837): Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στις 3 Μαΐου 1837. Προσωρινή έδρα ορίσθηκε το σπίτι του αρχιτέκτονα Σταμάτιου Κλεάνθη. Το «Οθωνικόν Πανεπιστήμιον» αποτελούνταν από 4 σχολές → (α) Ιατρικής, (β) Θεολογίας, (γ) Νομικής, και (δ) Τεχνών. Πρώτος πρύτανης ο Κ. Σχινάς. Από το 1841 η έδρα του Πανεπιστημίου μεταφέρθηκε στο νεοκλασικό κτίριο της σημερινής οδού Πανεπιστημίου.

Προσωπική Μοναρχία Όθωνα 1838-1843 Ο Όθωνας αναλαμβάνει την προεδρία του υπουργικού συμβουλίου και κυβερνά με τη βοήθεια έμπιστων προσώπων, που αποτελούσαν την αυλή (καμαρίλα ή ανακτοβούλιο). Δεκέμβριος 1837: ανάθεση της Γραμματείας των Εξωτερικών στον Κ. Ζωγράφο. Στις 3 Μαρτίου 1837 υπογράφεται συνθήκη «φιλίας, εμπορίας και ναυτιλίας» ανάμεσα στην Ελλάδα και την οθωμανική αυτοκρατορία. Η ελληνική κυβέρνηση την απορρίπτει.

Κυβέρνηση Μαυροκορδάτου Μάιος – Αύγουστος 1841 Μάιος 1841: ο Όθων αναθέτει την πρωθυπουργία στον Αλ. Μαυροκορδάτο (αγγλικό κόμμα). Ο Μαυροκορδάτος υποβάλλει προτάσεις → (α) διάλυση ανακτοβουλίου, (β) αποφασιστική ψήφος στο Συμβούλιο της Επικρατείας για οικονομικά και φορολογικά ζητήματα, (γ) περισσότερη πρωτοβουλία στους υπουργούς, (δ) το υπουργικό συμβούλιο να προεδρεύεται από τον πρωθυπουργό, και (ε) να απομακρυνθούν οι Βαυαροί από το στρατό και τη διοίκηση. 24 Ιουνίου 1841: ο Μαυροκορδάτος σχηματίζει κυβέρνηση με τη συμμετοχή υπουργών και από τα τρία κόμματα. 10 Αυγούστου 1841: παραίτηση κυβέρνησης Μαυροκορδάτου, καθώς ο Όθωνας υπαναχωρεί. Την ίδια μέρα, όμως, δημοσιεύτηκαν δυο διατάγματα → (α) «περί καταργήσεως του Ανακτοβουλίου», και (β) περί προεδρίας του αρχαιοτέρου Γραμματέως της Επικρατείας παρά τω Υπουργικώ Συμβουλίω».

Κυβέρνηση Κριεζή 10 Αυγούστου 1841 – 3 Σεπτεμβρίου 1843 Αύγουστος 1841: ο Όθωνας αναθέτει την πρωθυπουργία στον Αντ. Κριεζή (αγγλικό κόμμα). Μοχλός όμως των εξελίξεων αναδεικνύεται ο Δημ. Χρηστίδης (γαλλικό κόμμα). Ιανουάριος 1843: η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την καταβολή τοκοχρεωλυσίων του δανείου για το εξάμηνο που έληγε το Μάρτιο και ζητά νέο δάνειο. Η Ρωσία ζητά την άμεση εξόφληση προκαταβολών της τρίτης δόσης του δανείου. Το Μάιο η οικονομική διάσκεψη του Λονδίνου ξεκινά εργασίες και στις 5 Ιουλίου υπογράφτηκε πρωτόκολλο, που προσδιόριζε τον ετήσιο φόρο και την απόσβεση του δανείου στα 3,5 εκ. φράγγα, καθόριζε τις πηγές εσόδων και ίδρυε ειδική υπηρεσία για τον έλεγχο των δαπανών. Στις 2/14 Σεπτεμβρίου η ελληνική κυβέρνηση υπογράφει την οικονομική συμφωνία του Λονδίνου.