Ανάλυση κατηγορικών δεδομένων

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
§ 40. Электр кедергісінің температураға тәуелділігі. Асқын өткізгіштік
Advertisements

1 /11/05 ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΑΘΗΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΥΚΝΩΤΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ & ΚΑΤ ΌΙΚΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΦΥΛΛΑΔΙΟ.
Γ ΕΩΠΟΝΙΚΟ Π ΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Α ΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΗΡΟΤΡΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ - ΕΝΟΦΘΑΛΜΙΣΜΟΣ ΜΟΥΡΙΑΣ Αλεξανδρίδου.
Δρ. Πολύκαρπος Ευριπίδου Η πρωτη βοηθεια είναι το συνολο των ενεργειων που θα παρασχεθουν σε ένα τραυματια η έναν ασθενη πριν την επεμβαση του.
Πρακτική εξάσκηση στο κύκλωμα του γλυκού νερού ΒΕΝΕΤΗ ΝΑΤΑΣΑ.
Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ ΜΑΡΙΑ ΠΗΓΗ Δ2’. ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΕΡΕΧΘΕΙΟ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΝΙΚΗΣ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ ΧΑΛΚΟΘΗΚΗ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑ.
Είναι ο κλάδος της Χημείας που ασχολείται με δύο κύρια ερωτήματα που αφορούν τις χημικές αντιδράσεις. Το πρώτο είναι το πως γίνεται μια αντίδραση, δηλαδή.
ΟΥΡΟΛΙΘΙΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Πανεπιστημιακή Παιδοχειρουργική Κλινική Διευθυντής : Kαθηγητής Σ. Γαρδίκης.
Μεταβολισμός σιδήρου Απαρτιωμένη διδασκαλία στην Αιματολογία Αργύρης Σ. Συμεωνίδης.
Θα μετρήσουμε έμμεσα το συντελεστή θερμικής γραμμικής διαστολής α του υλικού ενός σώματος, που έχει τη μορφή ράβδου (σωλήνα), θερμαίνοντας το. Η μέτρηση.
ΥΠΟΞΑΙΜΙΑ  Φυσιολογική PaO 2 στα άτομα ετών σε καθιστή θέση: 104,2 - (ηλικία x 0,27)mmHg 
Οικονομικά Μαθηματικά Πρόσκαιρες Ράντες Γιανναράκης Γρηγόρης Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά)
ΔΕΛΤΙΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΗΣ ΔΕΞΑΜΕΝΗΣ Καθ Αθηνά Μαυρίδου Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων ΤΕΙ Αθήνας.
Αποστολίδου Ευτέρπη Φυσιολογία Νοέμβριος ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΤΩΝ ΥΓΡΩΝ & ΗΛΕΚΤΡΟΛΥΤΩΝ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΤΩΝ ΥΓΡΩΝ & ΗΛΕΚΤΡΟΛΥΤΩΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΝΕΡΟΥ: cc καθημερινά.
Εφαρμογές – Ασκήσεις (Ερωτήσεις 1-3) Αναλυτής εκτιμά ότι η απόδοση της μετοχής Α και Β θα κατανεμηθεί ως ακολούθως : ΠιθανότηταΑπόδοση ΑΑπόδοση Β
ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ Ενότητα 8: Mυϊκή ενδυνάμωση κοιλιακών και ποδιών Βασιλική Ζήση, Ph D Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ.
Διάρκεια: 15 ογδοντάλεπτες περιόδους Παραδοσιακά παραμύθια Εικονογράφηση των παραμυθιών (Πολιτισμός) Ζωντανεύω ένα κομμάτι από παραμύθι (Θεατρικό παιχνίδι)
Καθαρή Παρούσα Αξία Η διαφορά της τρέχουσας αξίας μιας επένδυσης από το τρέχον κόστος της ονομάζεται Καθαρή Παρούσα Αξία . Με άλλα λόγια, η Κ.Π.Α. μιας.
ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ Τι είναι αλκοολισμός;
Αξιολόγηση επενδύσεων
Μετασχηματισμός Laplace συνέχεια
Παρουσίαση επιστημονικής εκδήλωσης
Λογικός Σχεδιασμός Σχεσιακών Σχημάτων
ορισμοσ χαρακτηριστικα επισημανση
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΓΡΑΠΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Τίτλος της έρευνας : Ο τίτλος της έρευνας πρέπει να είναι σύντομος και ακριβής (12-15 λέξεις). Ο τίτλος πρέπει να περιλαμβάνει.
ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΣ.
Δρ. Παντελής Μπαλαούρας
Δένδρο-σωρός Ένα δένδρο-σωρός ή απλώς σωρός είναι ένα πλήρες δυαδικό δένδρο με διατεταγμένους τους κόμβους του έτσι, ώστε η τιμή του στοιχείου κάθε κόμβου.
Κλιματολογικές συνθήκες ελιάς
Μετουσίωση Πρωτεϊνών Επιμέλεια: Ηλίας Μαυροματίδης, ΕΚΦΕ Νέας Σμύρνης
ΑΝΑΕΡΟΒΙΑ ΧΩΝΕΥΣΗ.
Εργαστήριο 5 «Παραγωγή φυταρίων - Φυτώρια»
ΙΣΠΑΝΙΑ Ιάκωβος Θωμάς.
Αξιολόγηση επενδύσεων
Κρέατα ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ:
ΑΛΚΗ ΖΕΗ.
Παράδειγμα 4.12 Πότε λαμβάνουμε υπόψη τα φαινόμενα γραμμής μετάδοσης Όνομα:Τσιμπούκας Κων/νος ΑΜ:6118 Από το βιβλίο: Ψηφιακά Ολοκληρωμένα Κυκλώματα Μία.
ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΑθλητικΗ Ενωση ΛΑρισαΣ
Υπολογιστικό φύλλο Microsoft Excel.
Πληροφορική Κεφάλαιο 10ο: Εισαγωγή στο EXCEL 2010 Μέρος Γ
ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΝΤΙΣΤΑΤΩΝ.
Σύστημα Ταξινόμησης & Κωδικοποίησης
Το ειδικό τέλος υπέρ ΟΤΑ, Πράσινου Ταμείου και καταναλωτών
ΜΙΚΤΗ ΣΥΝΔΕΣΜΟΛΟΓΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΝ
ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓAIΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ Θεολόγος Καθηγητής DEA Εκκλησιαστικής Ιστορίας ΑΠΘ Δρ.
Τροφική αλυσίδα: Με τον όρο τροφική αλυσίδα χαρακτηρίζεται γενικά η ακολουθία της μεταφοράς ύλης και ενέργειας από οργανισμό σε οργανισμό με τη μορφή τροφής.
Philip McCann Αστική και περιφερειακή οικονομική 2η έκδοση
ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ: Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΝΟΕΜΒΡΗΣ 2014.
Η ΤΑΣΗ + -.
Εφαρμογή συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης στην Αεροπορική Συντήρηση… ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΥ.
Το ειδικό τέλος υπέρ ΟΤΑ, Πράσινου Ταμείου και καταναλωτών
Υπολογιστικά Φύλλα Εισαγωγή
Πειράματα Χημείας για τη Γ’ τάξη Γυμνασίου Σχολ. έτος
Διδασκαλία με Χρήση των ΤΠΕ του Νόμου Προσφοράς
ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ Α) ορισμός Β) αιτίες διαταραχών της ομοιόστασης
מבוא לביולוגיה כללית שיעור מס' 13 קרן לייבסון ורפאל פלג,
به نام خدا فصل پانزدهم خازن در جریان مستقیم.
ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘΜ. 4495/17 (167 Α/ ) Έλεγχος και προστασία του Δομημένου Περιβάλ­λοντος και άλλες διατάξεις και αλλαγές με το ν.4513/18 (101 Α/2018)
§14. Перпендикуляр және көлбеу. §15. Үш перпендикуляр туралы теорема
Εργαστήριο Χημείας Εργαστηριακά Όργανα.
Υδρομηχανικές διεργασίες
Παρουσίαση επιστημονικής εκδήλωσης
Επίπεδα ενσωμάτωσης ΤΠΕ στα φιλολογικά μαθήματα
ΕιΣαγωγη ΣτιΣ ΒιοϊατρικεΣ ΕπιΣτημεΣ- ΑΣφαλεια Βιοϊατρικων ΕργαΣτηριων
ΕΑΠ – ΠΛΗ24 1η ΟΣΣ.
Εργαστήριο Γενετικής, Τμήμα Βιοτεχνολογίας
Συνδεδεμένα γονίδια (στο ίδιο χρωμόσωμα)
Ποιοι είναι οι γαμέτες σε κάθε περίπτωση ;
«Επίπτωση-Ποσοστό» Επίπτωση-ποσοστό = Αριθμός νέων περιπτώσεων νοσήματος κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης (Προσωποστιγμές ατόμων-ΑΣΘΕΝΕΙΣ που.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ανάλυση κατηγορικών δεδομένων Χ2 – έλεγχοι Ανεξαρτησίας

Παραδείγματα κατηγορικών δεδομένων Κατάταξη ατόμων με βάση το γενότυπο (AA, Aa, aa) Κατάταξη του εδάφους ανάλογα με το pH “όξινο”, “αλκαλικό” ή “ουδέτερο” Το χρώμα ενός άνθους Ο τόπος κατοικίας (αστικές, ημιαστικές ή αγροτικές περιοχές) κ.λ.π.

Οι κατηγορίες Κάθε άτομο πρέπει να κατατάσεται οπωσδήποτε σε κάποια από τις υπάρχουσες κατηγορίες Και σε μόνο μία από αυτές!! A1 A2 A5 A3 A4

Πίνακας συχνοτήτων Παράδειγμα 1 AA 13 17.8% Aa 40 54.8% aa 20 27,4% Κατηγορίες Συχνότητα Σχετική συχνότητα (%) AA 13 17.8% Aa 40 54.8% aa 20 27,4%  σύνολο 73 100% Εκτίμηση των πιθανοτήτων Στον πληθυσμό 95%-Διαστήματα Εμπιστοσύνης (βλ. αντίστοιχο κεφάλαιο)

Πίνακες συνάφειας (contigency) Πίνακες διπλής εισόδου B A 1 2 ... c σύνολα f11 f12 f1c R1 f21 f22 f2c R2 r fr1 fr2 frc Rr C1 C2 Cc n

Πίνακες συνάφειας fij είναι η κοινή παρατηρηθείσα συχνότητα των κατηγοριών Ai και Bj. Τα αθροίσματα γραμμών (Ri) και στηλών (Cj) ονομάζονται περιθωριακά αθροίσματα αρσενικά θηλυκά σύνολα AA 13 28 41 Aa 40 29 69 aa 20 11 31 73 68 141 Παράδειγμα 2

Η υπόθεση της ανεξαρτησίας Είναι τα χαρακτηριστικά Α και Β ανεξάρτητα; Για το παράδειγμα 2, η ερώτηση γίνεται: είναι οι αναλογίες των γενοτύπων ανεξάρτητες από το φύλο;

Η υπόθεση της ανεξαρτησίας Για να ελέγξουμε μια τέτοια υπόθεση, οι παρατηρηθείσες συχνότητες θα συγκριθούνε με κάποιες αναμενόμενες Οι αναμενόμενες προκύπτουν από την υπόθεση ότι τα χαρακτηριστικά είναι ανεξάρτητα

Οι “αναμενόμενες” συχνότητες Οι “αναμενόμενες” συχνότητες η “πιθανότητα” να ανήκεις στην κατηγορία Ai και στην Bj ταυτόχρονα, είναι ίση με το γινόμενο Της πιθανότητας να ανήκεις στην Ai και Της πιθανότητας να ανήκεις στην Bj.

Η συνάρτηση X2 Αφού υπολογιστούν όλες οι αναμενόμενες συχνότητες για τα r.c κελιά του πίνακα, κατασκευάζεται η συνάρτηση X2

Ο έλεγχος και το p Για το X2 ο υπολογιστής μας δίνει μια τιμή p, την οποία συγκρίνουμε με το 0,05 όπως σε όλες τις περιπτώσεις Aν p<0,05 υπάρχει σχέση ανάμεσα στα χαρακτηριστικά που μελετήσαμε Αν p>0,05 δεν υπάρχει καμιά σχέση και τα ευρήματα του δείγματος είναι τυχαία

Υπολογισμοί για το παράδειγμα 2 Αναμενόμενες συχνότητες (Α) αρσενικά θηλυκά σύνολα AA 21,23 19,77 41 Aa 35,72 33,28 69 aa 16,05 14,95 31 73 68 141 Υπολογισμός π.χ. Για το πρώτο κελί: 41*73 / 141 = 21,23

Υπολογισμοί για το παράδειγμα 2 και το p=0,0078 (από το EXCEL)

Η απόφαση Αφού p=0,0078 < 0,05 μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στο γενότυπο και το φύλο. Οι αναλογίες των γενοτύπων στα δύο φύλα είναι διαφορετικές