Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Σύστημα Ταξινόμησης & Κωδικοποίησης

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Σύστημα Ταξινόμησης & Κωδικοποίησης"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Σύστημα Ταξινόμησης & Κωδικοποίησης
ΤΟ ICD-10 ως όρος κωδικοποίησης ασχολείται με την ταξινόμηση των νόσων. Ως ταξινόμηση των νόσων μπορεί να ορισθεί ένα σύστημα κατηγοριών στο οποίο καταγράφονται οι νοσολογικές οντότητες σύμφωνα με καθιερωμένα κριτήρια. Στην αναθεωρημένη ταξινόμηση (ICD-10), οι διάφορες καταστάσεις έχουν ομαδοποιηθεί με τρόπο που να εξυπηρετεί γενικούς επιδημιολογικούς σκοπούς και την εκτίμηση της φροντίδας υγείας.

2 Σύστημα Ταξινόμησης & Κωδικοποίησης
Παρενθέσεις χρησιμοποιούνται για να περικλείουν συμπληρωματικές λέξεις, που μπορεί να ακολουθούν ένα διαγνωστικό όρο χωρίς να θίγουν τον κωδικό αριθμό στον οποίο θα καταχωρηθούν οι λέξεις που είναι έξω από τη παρένθεση. Για παράδειγμα στο Ι10 ο όρος που περιέχεται "Υπέρταση (αρτηριακή) (καλοήθης) (ιδιοπαθής) (κακοήθης) (πρωτοπαθής) (συστηματική)" υποδηλεί ότι Ι10 είναι o κωδικός αριθμός μόνο για τη λέξη "Υπέρταση" ή όταν χαρακτηρίζεται από μία λέξη ή οποιοδήποτε συνδυασμό των λέξεων εντός παρενθέσεων.

3 Σύστημα Ταξινόμησης & Κωδικοποίησης Παράδειγμα

4

5

6

7

8

9

10 Αντιστοίχιση ICD-10 με ΚΕΝ

11 Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (Κ. Ε. Ν
Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (Κ.Ε.Ν.) και Ημερήσιο Νοσήλιο για τους νοσηλευόμενους ασθενείς στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ

12 Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (Κ. Ε. Ν
Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (Κ.Ε.Ν.) και Ημερήσιο Νοσήλιο για τους νοσηλευόμενους ασθενείς στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ Αρχική Υγεία Δράσεις για την Υγεία Κωδικοποιήσεις-Διαδικασίες

13 Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλεια (Κ.Ε.Ν.) Τι πρέπει να κάνει ο γιατρός;
Ο θεράπων ιατρός συμπληρώνει το έντυπο εισαγωγής, όπου επιλέγει τον κωδικό διάγνωσης εισόδου του ασθενή. Ο θεράπων ιατρός συμπληρώνει το εξιτήριο του ασθενή, όπου αναγράφεται η διάγνωση ( ICD – 10) εξόδου και η ιατρική πράξη (μπορούν να επιλεγούν παραπάνω από μία διαγνώσεις και ιατρικές πράξεις, θα πρέπει όμως να προσδιορίζεται η κύρια διάγνωση και να γίνεται προσπάθεια, όπως αποφεύγεται η αναγραφή κωδικού διάγνωσης εισόδου, που συνήθως είναι σύμπτωμα ή σημείο, ως διάγνωση εξόδου). Ο κωδικός ICD – 10 είναι υποχρεωτικός και χωρίς αυτόν το εξιτήριο δεν μπορεί να προχωρήσει.

14 Το Τμήμα Πληροφορικής εξάγει σε μορφή excel τα στοιχεία των ασθενών από τα εξιτήρια και τα προωθεί στο Λογιστήριο Ασθενών (στην περίπτωση που δεν υπάρχει αυτόματη σύνδεση μέσω ΟΠΣΥ), για να γίνει η τιμολόγηση της δαπάνης νοσηλείας των ασθενών. Αυτό γίνεται στις αρχές κάθε μήνα συγκεντρωτικά για τον προηγούμενο μήνα (συνολικά για έως 28/2/2012). Το Λογιστήριο Ασθενών, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Σύστημα Αντιστοίχησης Κωδικοποίησης (Σ.Α.Κ.) του ΥΥΚΑ, δύναται να εισαγάγει τον ή τους κωδικούς ICD – 10 και ιατρικών πράξεων, και η εφαρμογή του δίνει τον ή τους κωδικούς ΚΕΝ που αντιστοιχούν στις παραπάνω διαγνώσεις και ιατρικές πράξεις.

15 Ο κωδικός ΚΕΝ που έχει επιλεγεί μπαίνει στο πληροφοριακό σύστημα (ΟΠΣΥ), για να γίνει η χρέωση του ασθενούς. Στις περιπτώσεις, όπου το Λογιστήριο Ασθενών δεν μπορεί να βρει τον κατάλληλο κωδικό ΚΕΝ, τότε ζητά τη βοήθεια από την Ομάδα Διαχείρισης των ΚΕΝ, που αποτελείται από γιατρούς και νοσηλεύτριες, για να γίνει η σωστή επιλογή του ΚΕΝ άμεσα. Η κατάσταση υποβολής των νοσηλευθέντων ασθενών εκτυπώνεται στις αρχές του μήνα για τον προηγούμενο μήνα και αποστέλλεται στα ασφαλιστικά ταμεία. Στις περιπτώσεις όπου η Μέση Διάρκεια Νοσηλείας (Μ.Δ.Ν.) υπερβαίνει αυτή του ΚΕΝ, τότε το πληροφοριακό σύστημα τιμολογεί τις επιπλέον ημέρες νοσηλείας βάσει του τιμολογίου της ΚΥΑ, καθώς επίσης τα επιπλέον φάρμακα, υλικά και εξετάσεις.

16 Στους ιδιώτες ασθενείς, ακολουθείται η ίδια διαδικασία από το Γραφείο Κίνησης σε συνεργασία με το Λογιστήριο Ασθενών για την τιμολόγηση της νοσηλείας και καταβολή της δαπάνης. Τα έντυπα υποβολής στους ΦΚΑ έως 31/12/2011 και στον ΕΟΠΥΥ από 1/1/2012 είναι κοινά και έχουν αναρτηθεί στη σελίδα του ΥΥΚΑ για τα ΚΕΝ-DRGs.


Κατέβασμα ppt "Σύστημα Ταξινόμησης & Κωδικοποίησης"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google