Τεχνολογία Δομικών Υλικών

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΑΛΑΤΑ Άλατα ονομάζονται οι ιοντικές ενώσεις οι οποίες έχουν γενικό τύπο: ΜyAx Όπου: Μχ+ :κατιόν μετάλλου( Να+ , Ca2+ ,….) ή θετικό πολυατομικό ιόν (ΝΗ4+)
Advertisements

Πυρίτιο είναι το δεύτερο σε αναλογία στοιχείο στο στερεό φλοιό της Γης. σε αντίθεση με τον άνθρακα δεν υπάρχει ελεύθερο στη φύση.
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΙ ΠΕΤΡΩΜΑΤΑ
ΠΕΤΡΟΓΕΝΕΣΗ ΠΥΡΙΓΕΝΩΝ ΠΕΤΡΩΜΑΤΩΝ
ΠΥΡΙΤΙΟ.
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΙ ΠΕΤΡΩΜΑΤΑ
ΠΥΡΙΓΕΝΗ ΠΕΤΡΩΜΑΤΑ.
ΠΕΤΡΟΓΕΝΕΣΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΜΕΝΩΝ ΠΕΤΡΩΜΑΤΩΝ
ΒΩΞΙΤΕΣ.
Οψιανοσ ή Οψιδιανοσ.
ΚΑΛΙΟ ΣΟΦΙΑ ΔΗΜΟΒΙΤΣ.
Πυριτιο Βενετία Τσαγκαρούλη Μαριτίνα Τσαγκαρούλη Δήμητρα Λυμπεράκου
Εργαστηριακές ασκήσεις στα Βιομηχανικά Ορυκτά περιόδου 2008 [1η & 2η άσκηση] Πέμπτη 28/2/2008: Εισαγωγή Πέμπτη 6/3/2007: Παν/πολη- περιφερειακή Υμηττού:
ΠΕΤΡΟΓΕΝΕΣΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΜΕΝΩΝ ΠΕΤΡΩΜΑΤΩΝ
ΠΕΡΙΟΧΙΚΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ
Μακροσκοπικός και μικροσκοπικός προσδιορισμός ιζηματογενών πετρωμάτων
Εδαφικοι ποροι Ορισμός του εδάφους.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ Η ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΕΡΜΑΝΤΖΗ!. ΟΨΙΔΙΑΝΟΣ Ο οψιανός ή οψιδιανός είναι πέτρωμα που προέρχεται από ηφαιστειογενείς περιοχές νεαρής γεωλογικά.
ΙΖΗΜΑΤΟΓΕΝΩΝ ΠΕΤΡΩΜΑΤΩΝ
ΠΕΤΡΟΓΕΝΕΣΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΜΕΝΩΝ ΠΕΤΡΩΜΑΤΩΝ
Μαγματικά Πετρώματα.
Ορυκτά πετρώματα Εκμετάλλευση και προστασία υπεδάφιου πλούτου
Μεταμορφωμένα πετρώματα
ΙΖΗΜΑΤΟΓΕΝΗ ΠΕΤΡΩΜΑΤΑ
Γεωλογία & Διαχείριση Φυσικών Πόρων Κεφ. 4 Εδαφικοί Πόροι
Το νερό στο «Φυσικό Γεωπάρκο του Ψηλορείτη»
ΠΕΤΡΟΓΕΝΕΣΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΜΕΝΩΝ ΠΕΤΡΩΜΑΤΩΝ
Στα μεταμορφωμένα πετρώματα, είναι δυνατόν κάποιες φορές, να βρούμε ιστολογικές ενδείξεις για τις μεταμορφικές αντιδράσεις που έχουν συμβεί, αν και η κρυστάλλωση.
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΙ ΠΕΤΡΩΜΑΤΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΙ ΠΕΤΡΩΜΑΤΑ
Θερμική μεταμόρφωση Παρατηρείται στην επαφή μιας μαγματικής διείσδυσης με τα περιβάλλοντα πετρώματα Υψηλή θερμοκρασία Επίδραση ρευστών από το μαγματικό.
Ο ΑΝΘΡΑΚΑΣ Θέση του Άνθρακα στον Περιοδικό Πίνακα Βρίσκεται στη 14 η ομάδα και στη 2 η περίοδο του Π.Π. Συμβολίζεται με το αγγλικό γράμμα C.
Όπως προαναφέρθηκε, η ελάχιστη θερμοκρασία στην οποία αρχίζουν οι μεταμορφικές διεργασίες στα ιζήματα είναι 150 ο C – 200 ο C και η ελάχιστη πίεση 0,5.
ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΜΕΝΩΝ ΠΕΤΡΩΜΑΤΩΝ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΙ ΠΕΤΡΩΜΑΤΑ
Ορυκτολογική Σύσταση των Περιοχικά και Θερμικά
Η μεταμόρφωση των πετρωμάτων συνοδεύεται από μια σειρά διεργασιών και αλλαγών του πετρώματος. Οι διεργασίες αυτές περιλαμβάνουν:  Δημιουργία ορυκτών που.
Η επιφάνεια της Γης καλύπτεται από τρία διαφορετικά ανόργανα υλικά:
Φυσική αποσάθρωση: Αλλοίωση πετρώματος ως προς τις μηχανικές
Μακροσκοπικός προσδιορισμός ιζηματογενών πετρωμάτων
Ανθρακικά άλατα.
Κανελλόπουλος Γιώργος
ΟΞIΝΗ ΒΡΟΧΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΘΕΜΑ:ΟΞΥΝΗ ΒΡΟΧΗ 2Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ
Ιστοί Μεταμορφωμένων Πετρωμάτων
Υλικά της Γής ΙΙ – Κρυσταλλοχημεία και συστηματική των ορυκτών Διάλεξη 1 η : Εισαγωγικές έννοιες ΔΙΔΑΣΚΩΝ : Δ. ΠΑΠΟΥΛΗΣ Πανεπιστήμιο Πατρών Τμήμα Γεωλογίας.
ΑΣΥΝΕΧΕΙΕΣ* (discontinuities) σε βραχώδεις σχηματισμούς, βραχόμαζες (μάκρο-ασυνέχειες, ορατές με γυμνό μάτι, μηχανικές ασυνέχειες) σε βραχώδες υλικό (εσωτερικές,
ΥΛΙΚΑ ΤΗΣ ΓΗΣ ΙI : Κρυσταλλοχημεία και Συστηματική των Ορυκτών Ενότητα 2: Τα κοινά ορυκτά στη φύση ΔΙΔΑΣΚΩΝ : Δ. ΠΑΠΟΥΛΗΣ Πανεπιστήμιο Πατρών Τμήμα Γεωλογίας.
λιθάνθρακας λιγνίτης γραφίτης διαμάντι Υπάρχει στη φύση ελεύθερος ως γαιάνθρακας, γραφίτης, διαμάντι. Υπάρχει και σε πολλές χημικές ενώσεις, απλές.
ΕΡΓΑΣΙΑ: ΕΛΑΦΡΟΠΕΤΡΑ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ. Από τη μαθήτρια Χαλικιά Ειρήνη
Τεχνολογία Δομικών Υλικών
Τεχνολογία Δομικών Υλικών
Ασβεστίτης και χαλαζίας αντιδρούν και παράγουν βολλαστονίτη και CO2.
ΦΥΣΙΚΟΙ ΛΙΘΟΙ - ΠΕΤΡΩΜΑΤΑ
Τεχνολογία Υλικών Κεραμικά Υλικά
Π ε τ ρ ώ μ α τ α και Ο ρ υ κ τ ά.
ΠΕΤΡΟΓΕΝΕΣΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΜΕΝΩΝ ΠΕΤΡΩΜΑΤΩΝ
Όνομα: Γκρέκα Πελαγία Αριθμός μητρώου:484 Εξάμηνο: Δ
Μεταμορφωμένα Πετρώματα
ΠΕΤΡΟΛΟΓΙΑ ΜΑΓΜΑΤΙΚΩΝ & ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΜΕΝΩΝ ΠΕΤΡΩΜΑΤΩΝ
Τεχνολογία Δομικών Υλικών
ΟΞΙΝΗ ΒΡΟΧΗ Ονόματα μαθητών: Τζινευράκη Ειρήνη Τσάχαλη Ειρήνη
ΠετρΩματα.
ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΞΙΝΗ ΒΡΟΧΗ
Το πυρίτιο Ιδιότητες και χρήσεις.
Χυτοσίδηροι Θωμάς Μπενέτος Καθηγητής Εφαρμογών.
Οι Φυσικές καταστάσεις της ύλης και οι αλλαγές τους
Γεωλογία & Διαχείριση Φυσικών Πόρων Κεφ. 4 Εδαφικοί Πόροι
ΠΕΤΡΟΓΕΝΕΣΗ ΠΥΡΙΓΕΝΩΝ ΠΕΤΡΩΜΑΤΩΝ
Αλογονίδια.
ΦΥΛΛΟΠΥΡΙΤΙΚΑ Σερπεντίνης Μοσχοβίτης Βιοτίτης Χλωρίτης Μαρμαρυγίες
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Τεχνολογία Δομικών Υλικών Θωμάς Μπενέτος Καθηγητής Εφαρμογών

Πέτρωμα: Ορισμένης ορυκτολογικής σύστασης υλικό από το οποίο αποτελείται ο στερεός φλοιός της γης. Ορυκτό: Ορισμένης φυσικής και χημικής σύστασης ανόργανο υλικό που βρίσκεται στην επιφάνεια της γης ή κάτω από αυτήν.

Κυριότερα Ορυκτά Άστριοι. Αργιλοπυριτικά άλατα Na, K, Ca. Χαλαζίας. (SiO2) Άστριοι. Αργιλοπυριτικά άλατα Na, K, Ca. Μαρμαρυγίες ή μίκα. ένυδρα αργιλοπυριτικά άλατα πολύπλοκης σύνθεσης. Πυρόξενοι, Αμφίβολοι. Πολύπλοκα πυριτικά άλατα Mg και Fe. Ασβεστίτης (CaCO3) Μαγνησίτης (MgCO3) Δολομίτης (MgCO3 . CaCO3) Γύψος (CaSO4 . 2H2O)

Κατηγορίες Πετρωμάτων Πυριγενή Ιζηματογενή Μεταμορφωμένα

Κατηγορίες Πετρωμάτων Πυριγενή: Σχηματίζονται κατά την στερεοποίηση του μάγματος. Διακρίνονται σε πλουτώνια και εκρηξιγενή. Πλουτώνια καλούνται αυτά που σχηματίζονται στο εσωτερικό της γης κάτω από αργή ψύξη. Εκρηξιγενή όσα σχηματίστηκαν στη επιφάνεια της γης κατά την απότομη ψύξη του μάγματος.

Κατηγορίες Πετρωμάτων Ιζηματογενή: Δευτερογενή πετρώματα. Προέρχονται από τη διάλυση, διάβρωση και επανασχηματισμό προϋπαρχόντων πετρωμάτων. Διακρίνονται σε χημικά, βιογενή και μηχανικά ιζήματα.

Κατηγορίες Πετρωμάτων Μεταμορφωμένα: Προϊόντα μερικής ή ολικής μεταμόρφωσης πυριγενών ή ιζηματογενών πετρωμάτων.

Γρανίτης: Ο γρανίτης ανήκει στα πλουτώνια πετρώματα και σχηματίζεται κατά την αργή ψύξη του μάγματος σε κοιλότητες κάτω από την επιφάνεια της. Κύρια συστατικά του ο χαλαζίας, οι άστριοι και ο μαρμαρυγίας. Χρησιμοποιείται ως διακοσμητικός λίθος και για την παραγωγή δομικών λίθων.

Οψιδιανός: Ο Οψιδιανός είναι εκρηξιγενές πέτρωμα και σχηματίζεται όταν η λάβα ψύχεται γρήγορα στην επιφάνεια του εδάφους. Ο οψιδιανός είναι στην πραγματικότητα φυσικό γυαλί. Οι ακμές του οψιδιανού είναι πολύ κοφτερές και χρησιμοποιήθηκε κατά τους προϊστορικούς χρόνους από τον άνθρωπο για την κατασκευή εργαλείων.

Κίσσηρη (ελαφρόπετρα): Ηφαιστειογενές πέτρωμα Κίσσηρη (ελαφρόπετρα): Ηφαιστειογενές πέτρωμα. Αποτελείται κυρίως από SiO2 έως 70% και Al2O3 έως 15%. Σχηματίζεται από την απότομη ψύξη της λάβας. Παρουσιάζει μικρό φαινόμενο βάρος (400 – 1400 kg/m3.

Γύψος: (CaSO4. 2H2O) H γύψος είναι ιζηματογενές πέτρωμα το οποίο σχηματίζεται από θειικά ορυκτά και είναι αποτέλεσμα της εξάτμισης του θαλασσινού νερού από τις τεράστιες προϊστορικές λεκάνες. Είναι πολύ μαλακή και χρησιμοποιείται στην παραγωγή τσιμέντου, στα κονιάματα και στην παραγωγή γυψοσανίδων.

Ασβεστόλιθος: Ιζηματογενές πέτρωμα που αποτελείται κυρίως από ασβεστίτη και προέρχεται από την εξάτμιση των θαλασσών, των λιμνών και τα όστρακα θαλάσσιων οργανισμών. Χρησιμοποιείται ως αδρανές υλικό στο σκυρόδεμα και την οδοποιία καθώς και για την παραγωγή δομικών λίθων.

Μάργα: Βιογενές ίζημα με ορυκτολογική σύσταση μεταξύ ασβεστίτη ή δολομίτη και αργίλου. Διακρίνεται σε ασβεστολιθική, δολομιτική και αργιλική. Πρώτη ύλη στην παραγωγή τσιμέντου.

Άργιλος ή πηλός: Προϊόν αποσάθρωσης αργιλοπυριτικών πετρωμάτων Άργιλος ή πηλός: Προϊόν αποσάθρωσης αργιλοπυριτικών πετρωμάτων. Κύριο συστατικό ο καολινίτης (Al2O3 . 2 SiO2 . 2 H2O). Περιέχει ακόμα προσμίξεις από οξείδια του πυριτίου και του σιδήρου, ασβεστίτη κλπ. Το χρώμα του εξαρτάται από τις προσμίξεις. Σε καθαρή μορφή έχει λευκό χρώμα και χρησιμοποιείται στην παραγωγή πορσελάνης.

Κροκαλοπαγές: Το κροκαλοπαγές είναι ιζηματογενές πέτρωμα που σχηματίζεται από τη συγκόλληση μεγάλου μεγέθους θραυσμάτων από κροκάλες.

Ψαμμίτες ή αμμόλιθοι: Οι ψαμμίτες είναι πετρώματα που αποτελούνται από μικρούς κόκκους χαλαζία και άστριους. Χρησιμοποιούνται για την παραγωγή αδρανών και ως οικοδομικό υλικό.

Σχιστή άργιλος: Η σχιστή άργιλος είναι ιζηματογενές πέτρωμα που σχηματίζεται από τη μηχανική συμπίεση της αργίλου και συγκόλληση τους. Παρουσιάζει μικρή σκληρότητα και αντοχή. Χρησιμοποιείται στην παραγωγή κεραμικών.

Μάρμαρα: Μεταμορφωσιγενή πετρώματα που προήλθαν από ασβεστόλιθο που υπέστη μερική ή ολική κρυστάλλωση. Μέγεθος κόκκου από 0,2 – 0,5 mm. Κύριο συστατικό το CaCO3. Στην πράξη ως μάρμαρο ορίζεται κάθε πέτρωμα που μπορεί να λειανθεί και στιλβωθεί. Χρησιμοποιείται κυρίως ως διακοσμητικό υλικό.