Εισαγωγή στην Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Μάθημα 10ο

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Τσικαλάκη Ιωάννα Δρ Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης
Advertisements

Σχέδιο εργασίας (Project) Σπυριδούλα Σκλαβενίτη Σχολική Σύμβουλος ΠΕ 4
πώς να βοηθήσω το παιδί μου με τη μελέτη στο σπίτι
Μάθημα Αγγλικής Γλώσσας 3ο Δημοτικό Σχολείο Ζωγράφου
Η ΦΥΣΙΚΗ ΣΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ Χαλκίδα 27 Φεβρουαρίου 2011.
1 Η σύνδεση των γλωσσών με χώρες και πολιτισμούς και οι συνέπειές της στις στάσεις και τα κίνητρα για εκμάθηση: συμπεράσματα μιας έρευνας σε μαθητές 5.
Εκπαιδευτικοι εν δρασει νεα πολυτροπικη διδακτικη
ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ  Αποτελεί ένα από τα τέσσερα τμήματα της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών Αγωγής.  Υπήρξε το πολυπληθέστερο.
Εισηγητής:Στέφανος Μέτης
Κριτική παιδαγωγική & δημιουργία σχολικού κήπου
Διαφοροποιημένη Διδασκαλία
Αξιολόγηση στη φυσική αγωγή
Θεωρίες Μάθησης και Εκπαιδευτικά Λογισμικά
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της Αγωγής,
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Θέματα Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Δρ. Χριστίνα Χατζησωτηρίου Συνάντηση 5 η.
Η δυναμική της ελληνικής γλώσσας εκτός Ελλάδας σε περίοδο κρίσης Στόγιος Νικόλαος.
ΘΕΩΡΙΑ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ BOURDIEU, PASSERON
ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Δομιστική προσέγγιση (Ι)
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΤΑΡΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ ΝΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟ.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ1 ΚΑΤΑΡΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΩΝ ΔΟΚΙΜΙΩΝ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΥΚΕΙΟ.
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Λάδι, ο πράσινος χρυσός»
Θέματα Παιδαγωγικής και Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης
Άτυπη παιδαγωγιΚΗ αξιολογηση
H εικονιστική κουλτούρα έχει αυξημένη παρουσία και σημασία για τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων.
Ερμηνείες της κοινωνικής ανισότητας στο σχολείο. Διαφορετικές ερμηνείες (θεωρίες) για τις αιτίες τους μηχανισμούς τον κοινωνικό ρόλο των εκπαιδευτικών.
Θεωρία Πολιτισμικού Κεφαλαίου
Επίδοση στο σχολείο και κοινωνική προέλευση. Δεκαετία 1960 Πολυάριθμες έρευνες σε πολλές δυτικές χώρες με στόχο να διαπιστωθεί αν το σχολείο προσφέρει.
Στόχος του μαθήματος είναι να γνωρίσουν οι φοιτητές την Ειδική Αγωγή και να εξοικειωθούν με τις ποικίλες εκπαιδευτικές προσαρμογές που απαιτούνται σε κάθε.
Ερμηνείες της κοινωνικής ανισότητας στο σχολείο Η θεωρία του πολιτισμικού κεφαλαίου.
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΝΤΙΓΟΝΗ-ΑΛΜΠΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Διδάσκουσα Π.Δ. 407/80 ΜΑΘΗΜΑ 1 Ο (15/02/2013): ΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ.
ΓΕΛ ΦΙΛΟΘΕΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ.
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΘΕΩΡΙΑ, ΠΡΑΞΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ Αντιγόνη-Άλμπα Παπακωνσταντίνου, MSc, PhD Εντεταλμένη Διδασκαλίας Πανεπιστημίου.
OIKOΓΕΝΕΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ – ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ 14 ο μαθητικό συνέδριο με θέμα περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές πτυχές της αειφορίας «Αυτός ο κόσμος.
Στόχος του μαθήματος είναι να γνωρίσουν οι φοιτητές την Ειδική Αγωγή και να εξοικειωθούν με τις ποικίλες εκπαιδευτικές προσαρμογές που απαιτούνται σε κάθε.
ΣΧΕΣΙΟΣΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ Σειρά παραδόσεων από 09/10/09 – 08/01/10 Στέφανος Φ. Βασιλόπουλος Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΝΤΙΓΟΝΗ-ΑΛΜΠΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Διδάσκουσα Π.Δ. 407/80 ΜΑΘΗΜΑ 9 Ο (19/04/2013): ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΩΝ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ.
1 ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΛΟΓΟΥ (Critical Discourse Analysis) ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ.
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Μάριος Κουκουνάρας - Λιάγκης.
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΘΕΩΡΙΑ, ΠΡΑΞΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ Αντιγόνη-Άλμπα Παπακωνσταντίνου, MSc, PhD Εντεταλμένη Διδασκαλίας Πανεπιστημίου.
Βασικοί Παιδαγωγικοί όροι
Σχολική επίδοση και μειονότητες
Γαλάνη Γεωργία Α΄τμήμα ΠΕΣΥΠ
Σχολική Επίδοση και Αξιολόγηση
εκπαιδευτικη μεταβαση
ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ.
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΠΡΟ ΤΗΣ ΔΙΑΛΟΓΗΣ ΚΑΙ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΛΟΓΗΣ.
Φορεις και μορφες αξιολογησης: 2Ο Μαθημα
Διδάσκουσα: Αλεξάνδρα Βασιλοπούλου
Νεοελληνική Γλώσσα (ΝΠΣ)
ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Εξελικτικές Μαθησιακές Δυσκολίες
Ενότητα 2_2 Η αρχή των επιδόσεων στην κοινωνία και στο σχολείο
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Εισαγωγή στις Επιστήμες της Αγωγής
Διδακτικοί στόχοι Το κεφάλαιο αυτό θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις ότι κάθε κοινωνία οργανώνεται με βάση συγκεκριμένους κοινωνικούς κανόνες, οι οποίοι προσδιορίζουν.
Παναγιώτης Νταβαρίνος Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ
ΟΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η χρήση του ερωτηματολογίου & κλίμακες μέτρησης στάσεων
Δρ. Λεμπέση Γεωργία Ελένη
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Αξιολόγηση της διδασκαλίας – Αναστοχασμός του εκπαιδευτικού
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Εισαγωγή στην Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Μάθημα 10ο Εισαγωγή στην Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Μάθημα 10ο Διδάσκουσα: Αλεξάνδρα Βασιλοπούλου Email: avasil@ecd.uoa.gr

Έμφαση στα πολιτισμικά στοιχεία. Θεωρία του πολιτισμικού (ή μορφωτικού) κεφαλαίου (Bourdieu & Passeron [1964] (1996) Οι κληρονόμοι: Οι φοιτητές και η κουλτούρα Bourdieu & Passeron [1970] (2014)Αναπαραγωγή Έμφαση στα πολιτισμικά στοιχεία. Το κοινωνικο-μορφωτικό επίπεδο της οικογένειας και η οικογενειακή αγωγή: οι πιο σημαντικοί παράμετροι της σχολικής επιτυχία.

Θεωρία του πολιτισμικού κεφαλαίου Προνομιούχα είναι τα παιδιά που προέρχονται από τα ανώτερα κοινωνικά στρώματα: έχουν το «πολιτισμικό κεφάλαιο» που αξιολογείται θετικά στο σχολείο. Μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για την απόκτηση τίτλων σπουδών.

Θεωρία του πολιτισμικού κεφαλαίου Πολιτισμικό κεφάλαιο: το σύνολο των διανοητικών στοιχείων όπως στάσεις, γνώσεις, δεξιότητες (στυλ, καλοί τρόποι), πληροφόρηση ως προς τις λεπτομέρειες της σχολικής ζωής, γλωσσική άνεση και ελεύθερη κουλτούρα στοιχεία που αποκτώνται μέσα στην οικογένεια και διαφέρουν ανάλογα με το κοινωνικο-μορφωτικό επίπεδο (Bourdieu&Passeron 1970).

Θεωρία του πολιτισμικού κεφαλαίου (Bourdieu&Passeron) Το σχολείο όμως δεν αναγνωρίζει ότι η κοινωνικά διαφοροποιημένη οικογενειακή αγωγή αποτελεί σημαντική παράμετρο σχολικής επιτυχίας. Γιατί;

1) Στο σχολείο βρίσκει πρόσφορο έδαφος η «ιδεολογία του χαρίσματος» Το σχολείο δεν αναγνωρίζει ότι η οικογενειακή αγωγή αποτελεί παράμετρο επιτυχίας για δύο λόγους: 1) Στο σχολείο βρίσκει πρόσφορο έδαφος η «ιδεολογία του χαρίσματος» 2) Στο επίπεδο της πρακτικής, το σχολείο δεν εγχαράσσει αυτά που απαιτεί (Bourdieu&Passeron 1970).

Με αυτόν τον τρόπο το σχολείο συντελεί στην πολιτισμική αναπαραγωγή που έχει ως συνέπεια την κοινωνική αναπαραγωγή (Bourdieu&Passeron 1970).

Όλα τα μέλη της κυρίαρχης τάξης (κάτοχοι οικονομικού κεφαλαίου) κατέχουν ισχυρό πολιτισμικό κεφάλαιο;

-Διευθυντές/στελέχη/μάνατζερ -Μηχανικοί -Δάσκαλοι Η κατάταξη στη μορφωτική ιεραρχία είναι αντίστροφη από την κατάταξη στην οικονομική ιεραρχία: -Βιομήχανοι/έμποροι -Διευθυντές/στελέχη/μάνατζερ -Μηχανικοί -Δάσκαλοι ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΙΕΡΑΡΧΙΑ

Πρώτο μέρος του κειμένου του P Πρώτο μέρος του κειμένου του P.Bourdieu, «Το συντηρητικό σχολείο» στο βιβλίο της Άννας Φραγκουδάκη Κοινωνιολογία της εκπαίδευσης, σελ. 359-366.

1. Τι είναι και από τι αποτελείται το «μορφωτικό (ή πολιτιστικό) κεφάλαιο»;

Το σύνολο των διανοητικών στοιχείων όπως στάσεις, γνώσεις, δεξιότητες, καλαισθησία, πληροφόρηση ως προς τις λεπτομέρειες της σχολικής/πανεπιστημιακής ζωής, αλλά κυρίως η γλωσσική άνεση και η ελεύθερη κουλτούρα, στοιχεία που αποκτώνται μέσα στην οικογένεια και διαφέρουν ανάλογα με το κοινωνικο-μορφωτικό επίπεδο.

Συνδυασμός κριτηρίων που επιτρέπει την κατανόηση παραλλαγών εντός των ίδιων κοινωνικο-επαγγελματικών κατηγοριών: Γενικό μορφωτικό επίπεδο οικογένειας, τόπος κατοικίας, σχολικό παρελθόν. Το μορφωτικό επίπεδο της οικογένειας διαμορφώνει το πολιτισμικό κεφάλαιο και όχι η οικονομική κατάσταση.

2. Πώς μεταβιβάζεται το «μορφωτικό κεφάλαιο»;

«Ώσμωση»: γλωσσική άνεση, εξοικείωση με την τέχνη, εξάσκηση σε καθημερινή βάση. Η πολιτιστική κληρονομιά μέσα από την οικογενειακή αγωγή της αστικής τάξης μεταδίδεται τόσο αβίαστα που νομίζει κανείς ότι το πολιτιστικό κεφάλαιο είναι έμφυτο.

3. Ποια σχέση έχει η γλώσσα με το «μορφωτικό κεφάλαιο»;

Η γλωσσική υπεροχή εμφανίζεται ως άνεση στη σύνταξη, στην εκφορά, άρθρωση κλπ. αλλά χωρίς να σημειώνεται φανερή προσπάθεια. Η γλώσσα που καλλιεργείται στην οικογένεια επηρεάζει τα πρώτα στάδια της σχολικής πορείας. Δυσκολίες όταν απέχει πολύ από τη γλώσσα η οποία χρησιμοποιείται στο σχολείο.

4. Έχουν όλα τα παιδιά «μορφωτικό κεφάλαιο», ναι ή όχι και σε ποια επιχειρήματα στηρίζεται η απάντηση;

Κάθε οικογένεια μεταβιβάζει στα παιδιά της κάποιο μορφωτικό κεφάλαιο Κάθε οικογένεια μεταβιβάζει στα παιδιά της κάποιο μορφωτικό κεφάλαιο. Δεν έχουν τα παιδιά όλων των κοινωνικών τάξεων το ίδιο μορφωτικό κεφάλαιο. Οι γονείς με υψηλό μορφωτικό επίπεδο παρέχουν τις δυνατότητες στα παιδιά τους να αναπτύξουν σε μεγάλη έκταση τα στοιχεία του μορφωτικού κεφαλαίου.

5. Τι είναι η «ελεύθερη μόρφωση»;

Μη σχολικές γνώσεις γύρω από τα πολιτιστικά πράγματα που το άτομο μαθαίνει ωσμωτικά μέσα στην οικογένειά του. Το σχολείο απαιτεί και επιβραβεύει την ελεύθερη μόρφωση χωρίς όμως να την παρέχει.

6. Γιατί επιδρά στην καλή αξιολόγηση των μαθητών η «ελεύθερη μόρφωση», εφόσον δεν περιέχεται στην ύλη του σχολείου;

Το σχολείο δεν ξεκινάει από το μηδέν: δεν παρέχει με σαφές και συστηματικό τρόπο στα παιδιά την προκαταρκτική γνώση. Τη θεωρεί αυτονόητη και με μια έννοια προαπαιτούμενη για όλους. Η ελεύθερη μόρφωση μεταβιβάζεται στο εσωτερικό προνομιούχων (μορφωμένων) οικογενειών, αλλά θεωρείται, λανθασμένα, από το σχολείο ως «φυσικό χάρισμα».

Βιβλιογραφία * Blackledge, D. και B. Hunt (1994, 2004) Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης, Αθήνα: εκδ. Μεταίχμιο. σσ. 255-274 * Bourdieu, P. (1966)(ελληνική μετάφραση 1985) «Το συντηρητικό σχολείο: οι ανισότητες στην εκπαίδευση και την παιδεία» στο Α. Φραγκουδάκη Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Θεωρίες για την Κοινωνική Ανισότητα στο Σχολείο, Αθήνα: εκδ. Παπαζήσης, σσ. 357-391. * Bourdieu, P. & J.-Cl. Passeron (1964) (ελλην. μετάφραση 1996) Οι κληρονόμοι: Οι φοιτητές και η κουλτούρα, [Les héritiers: Les étudiants et la culture]Αθήνα, εκδ. Καρδαμίτσα. * Bourdieu , P. & J.-Cl. Passeron (1970) La reproduction: Éléments pour une théorie du système d’enseignement [Η αναπαραγωγή], Παρίσι: Minuit. * Πατερέκα, X. (1986) Βασικές έννοιες των Pierre Bourdieu και Jean-Claude Passeron σε θέματα κοινωνιολογίας της εκπαίδευσης, Θεσσαλονίκη: Κυριακίδης. * Φραγκουδάκη, Α. (1985) «Οι ερμηνείες της κοινωνικής ανισότητας στο σχολείο» στο Α. Φραγκουδάκη Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης: Θεωρίες για την κοινωνική ανισότητα στο σχολείο. Αθήνα: Παπαζήσης, σσ. 149-177.