Γαλάνη Γεωργία Α΄τμήμα ΠΕΣΥΠ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ Επαγγελματικά Λύκεια & Σχολές
Advertisements

ΕΝΑ ΑΓΝΩΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ Το μέλλον έρχεται προς το παρόν με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Κάθε πρόβλεψη είναι αδύνατη. Μιχάλης Δερτούζος Διακεκριμένος καθηγητής στο.
9ο ΕΠΑΛ ΠΑΤΡΑΣ Τομέας Ηλεκτρονικής.
ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Θεσμοθετείται η Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση ως ισότιμη με την Γενική Εκπαίδευση και συγκροτείται από τα Τεχνικά.
ΝΕΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ (Σύμφωνα με το νόμο 4186/ ) ΚΕ.ΣΥ.Π. Ηρακλείου Δρ. Αντωνίου Θεόδωρος.
Στάδια διεξαγωγής εκπ/κής έρευνας
Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ ΡΙΖΩΜΑΤΩΝ Σχολικό έτος
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ (ΕΠΑ.Λ)
Ο Ρόλος των ΣΔΕ στην Εκπαίδευση Ενηλίκων
Μπέτσας Γιάννης Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της.
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της Αγωγής,
Ο τομέας της Πληροφορικής
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ Νόμος 4186/2013 Φ.Ε.Κ. 193 τ.Α'
ΚΟΙΤΑΖΩ ΜΕΣΑ ΜΟΥ ΚΟΙΤΑΖΩ ΓΥΡΩ ΜΟΥ. Η Διαδικασία της λήψης απόφασης στην επιλογή σπουδών και επαγγελμάτων ΓΡΑΣΕΠ Γ/σιο Ερασμίου Ξάνθης.
Ένταξη /ενσωμάτωση παιδιών με ιδιαιτερότητες
Εκπαιδευτικές επιλογές μετά το Γυμνάσιο
ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ.
Μια διαγραμματική παρουσίαση των όρων
Ερευνητική εργασία «Φύλα και επαγγέλματα»
ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ.
Κοινωνικός και οικονομικός ρόλος της εκπαίδευσης ενηλίκων στην Ελλάδα
Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΜΕΡΙΚΩΝ ΟΤΙ Η ΜΟΡΦΩΣΗ ΕΙΝΑΙ «ΑΧΡΗΣΤΗ» Β’ ομάδα:Λιόλιου Αρετή, Ματσούκα Αντωνία,
ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗMΑ
Προετοιμασία μαθητών για Πανελλαδικές Εξετάσεις Αθανάσιος Κονταξής Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ 12 Μηχανολόγος Μηχανικός
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
Επειδή η μόρφωση είναι δικαίωμα για κάθε άνθρωπο.
Ερμηνείες της κοινωνικής ανισότητας στο σχολείο. Διαφορετικές ερμηνείες (θεωρίες) για τις αιτίες τους μηχανισμούς τον κοινωνικό ρόλο των εκπαιδευτικών.
Επίδοση στο σχολείο και κοινωνική προέλευση. Δεκαετία 1960 Πολυάριθμες έρευνες σε πολλές δυτικές χώρες με στόχο να διαπιστωθεί αν το σχολείο προσφέρει.
Δίγλωσση εκπαίδευση και σχολική αποτυχία.. Σχολική Αποτυχία Συχνά η ευθύνη της σχολικής αποτυχίας, επιρρίπτεται στη διγλωσσία. Δεν ισχύει παρά μόνο για.
ΣΧΟΛΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ (Σ.Ε.Κ.).
Ονοματεπώνυμο: Τσαχαλίδου Παναγιώτα Α.Ε.Μ.: 3223 ΠΤΔΕ Φλώρινας Στ’ Εξάμηνο Ακαδημαϊκό έτος:
Αφήγηση Παράδειγμα ανάλυσης. Παράγοντες επιλογής Ένα βασικός παράγοντας, για να επιλέξω να γίνω εκπαιδευτικός ήταν ότι και οι δύο μεγαλύτερες αδελφές.
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΒΟΗΘΩΝ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΩΝ. Για να αποκτήσεις γνώσεις, να εξασκηθείς και να πάρεις πτυχίο Βοηθού Βρεφονηπιοκόμου πρέπει να επιλέξεις σπουδές στο.
ΔΙΑΣΧΟΛΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ «ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ - ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΤΟ ΕΠΑΛ» 2 Ο ΕΠΑΛ ΣΕΡΡΩΝ – ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΚΟΥΤΑΡΕΩΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΚΟΥΤΑΡΕΩΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ Εισηγήτρια:
Συμβουλευτική ΑμΕΑ Άτομα με Ειδικές Ανάγκες ή Αναπηρία; Άτομα με Ειδικές Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Ανάγκες.
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ.
Σχολική επίδοση και μειονότητες
Μάθημα: Ιστορία και πολιτισμός Ιστορία και πολιτισμός στην εκπαίδευση Etta R. Hollins Κεφάλαιο 8: Μετασχηματισμός της επαγγελματικής πρακτικής Διδάσκον:Α.Ανδρέου.
Bonjour Athenes, Καλημέρα Παρίσι
KAINOTOMA ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα(ΑΕΙ)
ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ για το μάθημα της ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Αθήνα, 1-2 Απριλίου 2005
Οι επιπτώσεις της κρίσης στην εκπαίδευση
Μάριος Κουκουνάρας-Λιάγκης Μάθημα 6
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Το Νέο Επαγγελματικό Λύκειο
Δημιουργία Ερευνητικού Εργαλείου
ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ και ΜΕΤΑΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός (Σ.Ε.Π.)
Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός (Σ.Ε.Π.)
Γενικό Λύκειο και ΕΠΑΛ.
Εργασία των μαθητών του Β3
Παναγιώτης Σαραντόπουλος Σχολικός Σύμβουλος Φυσικών Επιστημών
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΒΟΗΘΩΝ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΩΝ
ΣΠΟΥΔΑΖΩ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΣΤΟ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ ΧΙΟΥ.
Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός (Σ.Ε.Π.)
Αφήγηση Παράδειγμα ανάλυσης.
ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ Έννοια και Σκοποί του Νέου Λυκείου
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Στόχος παρουσίασης ΚΛΑΔΟΙ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ
2Ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ EΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ
ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ
Γονείς και Πανελλήνιες Εξετάσεις
Ο ρόλος των ΤΠΕ στη δόμηση της κοινωνίας της Γνώσης
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Το Νέο Επαγγελματικό Λύκειο
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Γαλάνη Γεωργία Α΄τμήμα ΠΕΣΥΠ Τα χαρακτηριστικά του μαθητή που επιλέγει την Τεχνική Εκπαίδευση. Έρευνα τεύχος 26-27 Γαλάνη Γεωργία Α΄τμήμα ΠΕΣΥΠ

Χαμηλή ζήτηση για την τεχνική εκπαίδευση. «Στα Ελληνικά εκπαιδευτικά θέματα αποτέλεσε ανέκαθεν σοβαρό ζήτημα η χαμηλή ζήτηση της δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης. Παρά την επιμονή της πολιτείας να τονίζει τη σημασία της Τεχνικής εκπαίδευσης για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας». Κασσωτάκης,1985, Παπανούτσος,1980

Καταφύγιο των αδύναμων μαθητών. «Τα Τεχνικά Επαγγελματικά Λύκεια είναι ισότιμα με τα Γενικά Λύκεια σύμφωνα με τον ισχύοντα για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση νόμο. Ωστόσο η ισοτιμία ήταν και παραμένει θεωρητική μόνο, λόγω των ποιοτικών και ποσοτικών ελλείψεων και λόγω της αρνητικής στάσεις των Ελλήνων απέναντι στην Τεχνική εκπαίδευση, η οποία εθεωρείτο καταφύγιο των αδύνατων μαθητών και γενικά εκείνων που δεν έχουν τη δυνατότητα να προωθηθούν προς ανώτερες εκπαιδευτικές βαθμίδες. »(Kassotakis, 1981).

Διαφοροποίηση επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. «Υπάρχει η συγκεκριμένη άποψη ότι η επαγγελματική κατάρτιση θα πρέπει να παρέχεται όσο το δυνατόν μέσα στους πραγματικούς χώρους εργασίας, ενώ από τον σχολικό κορμό θα πρέπει να ενισχύεται η παροχή κυρίως γενικών επαγγελματικών γνώσεων και όχι εξειδικευμένων». Καζαμίας & Κσσωτάκης,1990)

Συμπεράσματα Η επιλογή της τεχνικής εκπαίδευσης καθορίζεται από κοινωνικούς κυρίως παράγοντες. Οι παράγοντες αυτοί σχετίζονται: με τη γεωγραφική περιοχή, με την αστικότατα της περιοχής, από την οποία προέρχεται, με το επίπεδο το εκπαιδευτικό, το οικονομικό και το πολιτισμικό της οικογένειας του μαθητή

Θεωρούν σε υψηλότερα ποσοστά τους ακόλουθους λόγους επιλογής του Τεχνικού Λυκείου: Είναι πιο εύκολο να πάρω απολυτήριο από το Τεχνικό Λύκειο Τα μαθήματα είναι πιο εύκολα στο Τεχνικό Λύκειο Θα βρω πιο εύκολα δουλειά με το πτυχίο του Τεχνικό Λύκειο Από το Τεχνικό Λύκειο θα προετοιμαστώ καλύτερα για τα ΤΕΙ Οι γονείς μου θέλουν να φοιτήσω στο Τεχνικό Λύκειο

Η οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας και τα επίσημα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι το πτυχίο δεν έχει πλέον αντίκρισμα ενώ οι ανειδίκευτοι απόφοιτοι Λυκείου πλήττονται ιδιαίτερα από την ανεργία οδηγηθήκαμε σε αυτή την έρευνα, με στόχο τον προσδιορισμό των χαρακτηριστικών του μαθητή που επιλέγει την Γενική ή επαγγελματική εκπαίδευση.

Οι μαθητές δεν επιλέγουν την Τεχνική εκπαίδευση από ενδιαφέρον γι΄αυτό το είδος σπουδών αλλά μάλλον από κοινωνική αναγκαιότητα. Οι περισσότεροι είναι παιδιά από οικογένειες μη ευνοημένων κοινωνικών στρωμάτων , των οποίων οι ευκαιρίες για κοινωνική ανέλιξη είναι περιορισμένες. Αποτελεί εναλλακτική λύση για μαθητές με χαμηλή επίδοση, οι οποίοι δεν βλέπουν άλλο τρόπο επαγγελματικής αποκατάστασης.

Οι μαθητές γνωρίζουν ότι η χαμηλή σχολική τους επίδοση, η οποία διαιωνίζεται μέσα από την απουσία ενθάρρυνσης από τους δασκάλους τους, καθιστά απαγορευτικό το στοχεύουν σε Πανεπιστημιακές σπουδές και συνεπώς ανώφελο το να στραφούν στη γενική εκπαίδευση.

Ανήκουν σε οικογένειες πολυμελής και χαμηλού εισοδήματος, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε έξοδα πολυετών σπουδών, με αποτέλεσμα η γρήγορη επαγγελματική αποκατάσταση να θεωρείται επιβεβλημένη.

Έτσι ο βασικός λόγος επιλογής του Τεχνικού Λυκείου «θα βρω γρήγορα δουλειά με το πτυχίο του Λυκείου αυτού », μάλλον εκλογίκευση της επιλογής τους είναι.

Ή έρευνα κατέληγε ότι : Η εξασφάλιση της κοινωνικής αποδοχής της τεχνικής εκπαίδευσης δεν είναι εύκολη σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, όπου το κοινωνικό κύρος είναι ταυτισμένο με τον πανεπιστημιακό τίτλο σπουδών, νομίζουμε ότι θα συντελούσε σημαντικά η δυνατότητα πρόσβασης των αποφοίτων της τεχνικής εκπαίδευσης στα πανεπιστημιακά τμήματα με ευνοϊκότερους όρους.