ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟ ΤΡΑΥΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Monitoring Πολυτραυματία στη Μ.Ε.Θ. Στεργίου Πέτρος Νοσηλευής ΜΕΘ ΠΓΝΙ
Advertisements

Δίνεται το επίπεδο x+2y+3z=24. Από το σημείο (2,8,2) του επιπέδου φέρουμε ένα κάθετο διάνυσμα και παίρνουμε επί του διανύσματος το σημείο. Ζητείται να.
Αδρενεργικοί Αγωνιστές. Αδρενεργικοι αγωνιστές Επιδρούν στους υποδοχείς που διεγείρονται από τη νορεπινεφρίνη ή την επινεφρίνη Αδρενεργικός νευρώνας Απελευθερώνει.
ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ. Πλοίο Ορισμός: Είναι μία ειδική κατασκευή (ναυπήγημα) σχεδιασμένη για να κινείται με ασφάλεια στο νερό. Κατά τον Κώδικα Ιδιωτικού.
ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ- ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ.
Eπείγοντα Παθολογικά Προβλήματα Κ. Κωνσταντόπουλος Α’ Παθολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών (ΛΑΪΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ) Aθήνα Ιούνιος 2006.
ΟΣΤΑ-ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ Δρ. Ευριπίδου Πολύκαρπος C.D.A. College Limassol 2014/2015.
ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ. ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ  Η εκούσια (απόπειρα αυτοκτονίας) ή ακούσια (ατύχημα- υπέρβαση δόσης) είναι πιθανή σε κάθε ασθενή που παρουσιάζει.
ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑΤΡΑ ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΡΙΑ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ Γ.Ν.Π. «Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ»
Αποστολίδου Ευτέρπη Δεκέμβριος  Αιμορραγια από τον κόλπο  Κοιλιακό άλγος  Τραύμα  Τοκετός  Εξωμήτριος κύηση  Προεκλαμψία εκλαμψία  Ανακοπή.
ΑΣΘΕΝΗΣ ΜΕ ΒΑΡΥ ΕΓΚΑΥΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΕΣ ΔΙΑΓΝΩΣΕΙΣ. ΑΣΘΕΝΗΣ ΜΕ ΒΑΡΥ ΕΓΚΑΥΜΑ Βαρύ ονομάζεται το έγκαυμα που προκάλεσε σοβαρή βλάβη των υποκείμενων στιβάδων.
ΘΕΣΕΙΣ Η σωστή και κατάλληλη θέση και η συχνή αλλαγή συμβάλουν: Στην ανακούφιση του ασθενούς Στην άρση πίεσης σε ορισμένα σημεία Στην πρόληψη παραμορφώσεων.
Κεντρικός καθετηριασμός Μέτρηση κεντρικής φλεβικής πίεσης.
ΥΠΟΞΑΙΜΙΑ  Φυσιολογική PaO 2 στα άτομα ετών σε καθιστή θέση: 104,2 - (ηλικία x 0,27)mmHg 
Τ.Ε.Ι. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ & ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών "Λογιστική και Ελεγκτική" ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΣ Εισαγωγική.
ΕΝΔΟΦΛΕΒΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΥΓΡΩΝ
ΟΣΤΑ-ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ Δρ. Ευριπίδου Πολύκαρπος C.D.A. College Limassol 10/12/2015/2016.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΤΡΑΥΜΑ ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΠΟΚΡΙΣΕΙΣ ( αντίδραση στο stress που διαρκεί 2-5 μέρες και συνδέεται.
H MetLife στην Ελλάδα Ασφαλισμένοι σε Ατομικά και Ομαδικά Προγράμματα Νο1 Πάροχος Ομαδικά & Επενδυτικά Προγράμματα 129εκ. Σε παροχές το
Zημιές από ψύξη σε χαμηλές θερμοκρασίες 1. Θερμοκρασία συντήρησης-σχετική υγρασία και διάρκεια συντήρησης Το κάθε προϊόν συντηρείται σε διαφορετική θερμοκρασία,
Αύξηση κεντρικής θερμοκρασίας του ανθρώπινου σώματος εξαιτίας της επαναρύθμισης του θερμορυθμιστικού κέντρου του υποθαλάμου σε υψηλότερο επίπεδο, μέσω.
ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΜΕΘ (762) Δρ. Στέλλα Ζέττα-επιστημονικός συνεργάτης.
ΒΑΣΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΙΙ. Περιλαμβάνει τον ρόλο του νοσηλευτή στις τρεις φάσεις μιας χειρουργικής επέμβασης: το χειρουργικό περιβάλλον απαιτεί γνώση, κρίση.
Υπό αυστηρά άσηπτες συνθήκες και σύμφωνα με τις οδηγίες του εκάστοτε φαρμάκου.
ΑΦΥΔΑΤΩΣΗ ΕΝΔΟΦΛΕΒΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΥΓΡΩΝ Κυφωνίδης Δημήτριος Παιδίατρος Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής «Μποδοσάκειο» Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας.
Μετεγχειρητική Νοσηλευτική Φροντίδα Άμεση Μετεγχειρητική Φροντίδα Η μετεγχειρητική εκτίμηση του ασθενούς από την «κεφαλή μέχρι τα πόδια» περιλαμβάνει (αλλά.
Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας & Πρόνοιας Τμήμα Μαιευτικής ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ (ΜΑ0241) 3 η παράδοση.
ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΑ ΣΥΜΒΑΜΑΤΑ ΜΕΤΑΓΓΙΣΕΩΝ. Παρατηρούνται σε ποσοστό 0,5% - 3% των μεταγγίσεων αίματος ή παραγώγων τους. Ορισμένα μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο.
ΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΗ ΘΩΡΑΚΑ.
Επιστημολογία… στην εκπαίδευση στις Φυσικές Επιστήμες
Τ.Ε.Ι. Κρήτης Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμ. Μηχανικών Πληροφορικής
ΑΣΘΕΝΗΣ ΜΕ ΕΝΤΕΡΙΚΗ ΑΠΟΦΡΑΞΗ(ΕΙΛΕΟ)
ΑΦΥΔΑΤΩΣΗ Κυφωνίδης Δημήτριος Παιδίατρος
ΟΡΙΣΜΟΣ: ΕΓΚΑΥΜΑΤΟΣ – ΕΓΚΑΥΜΑΤΙΚΗΣ ΝΟΣΟΥ
Πέμπτο μάθημα Ψηφιακά Ηλεκτρονικά.
2η Κλινική Εντατικής Θεραπείας - «Αττικό» Νοσοκομείο
ΥΠΑΣΒΕΣΤΙΑΙΜΙΑ Κυφωνίδης Δημήτριος Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής.
ΑΙΜΟΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΙΙ
OIKONOMIA KAI ΠΕΡΙΒΑΛΟΝ
Ψηφιακή Σχεδίαση εργαστήριο
ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΚΟΥ
ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ
ΠΤΥΧΕΣ ΜΗ ΝΕΟΠΛΑΣΜΑΤΙΚΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ - ΙΙ
Αποστολίδου Ευτέρπη Ιανουάριος 2012
Αειφορική Γεωργία και Ανάπτυξη
Προεγχειρητική Μετεγχειρητική
ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ.
Υδραυλικά & Πνευματικά ΣΑΕ
Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) 2014
ΑΤΟΜΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ Α)ΛΟΥΣΙΜΟ Β)ΛΟΥΤΡΟ ΣΩΜΑΤΟΣ Γ)ΠΛΥΣΙΜΟ ΠΡΟΣΩΠΟΥ
Ο Ασθενής που Βρίσκεται σε Κατάσταση Shock «Υπογκαιμικό shock»
NΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΑΡΡΩΣΤΟΥ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΕΠΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Ο Ασθενής που Βρίσκεται σε Κατάσταση Shock «Υπογκαιμικό shock» Νοσηλευτικές Διαγνώσεις και Παρεμβάσεις.
Νοσηλευτική Φροντίδα ασθενών με προβλήματα από το ουροποιητικό
θΕΣΕΙΣ Η σωστή και κατάλληλη θέση και η συχνή αλλαγή συμβάλουν:
Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
بسم الله الرّحمن الرّحیم
Ασθενής σε κατάσταση Shock
Θεωρία Βελτιστοποίησης και Εφαρμογές
حساب المحيطات و المساحات و الحجوم
ניהול איכות ובקרת איכות סטטיסטית
С.Бреусов атындағы жалпы орта мектеп
ΔΙΓΟΥΑΝΙΔΙΑ Τα διγουανίδια αποτελούν μια άλλη κατηγορία υπογλυκαιμικών παραγόντων με κύρια δράση την αύξηση της ευαισθησίας των ιστών στην ινσουλίνη.
Συνδεδεμένα γονίδια (στο ίδιο χρωμόσωμα)
Ποιοι είναι οι γαμέτες σε κάθε περίπτωση ;
ΓΟΝΑΔΟΤΡΟΠΙΝΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΓΟΝΑΔΟΤΡΟΠΙΝΩΝ
«Ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της μετανάστευσης σε παιδιά και εφήβους»
Ο έλεγχος της αναπνοής Το ΚΝΣ προσαρμόζει τον κυψελιδικό
7 Έτη Mira Hansson Για μένα Full Stack Developer Δήλωση αποστολής
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟ ΤΡΑΥΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2013 ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΓΡΙΜΑΚΗ ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ ΛΑΓΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΠΑΡΚΟΝΙΚΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΤΣΙΜΠΙΝΟΥΔΑΚΗ ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ-ΧΡΙΣΤΙΝΑ

Το τραύμα είναι το συχνότερο αίτιο θνησιμότητας σε παιδιά κάτω των 15 ετών, κυρίως λόγω των συνοδών κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων (ΚΕΚ). Ακόμα και σε ηπιότερες κακώσεις, οι συνέπειες του τραύματος στη φυσιολογική ανάπτυξη των γνωσιακών και κινητικών λειτουργιών μπορεί να είναι σημαντικές.

ΑΙΤΙΑ Το συχνότερο αίτιο για παιδιά κάτω των 3 ετών είναι οι πτώσεις από ύψη, ενώ για μεγαλύτερα παιδιά και κυρίως κατά την εφηβική ηλικία είναι τα τροχαία ατυχήματα.

ΕΙΔΗ Κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις Θωρακικό τραύμα Κοιλιακό τραύμα Ορθοπεδικό τραύμα

ΚΡΑΝΙΟΕΓΚΕΦΑΛΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ Κατάγματα κρανίου: πόνος και οίδημα τοπικά, αιμάτωμα. Η απουσία εξωτερικών σημείων κάκωσης δεν αποκλείει την ύπαρξη κατάγματος. Εντοπίζονται συνηθέστερα στο βρεγματικό οστό, ενώ συχνά επεκτείνονται σε περισσότερα από ένα οστά του κρανίου. Ενδοκρανιακά αιματώματα: εμφανίζονται κυρίως στα νεογνά κατά τον τοκετό. Σε μεγαλύτερη ηλικία σχετίζονται κυρίως από τραυματισμό υψηλής ενέργειας. Διάχυτες εγκεφαλικές βλάβες: εγκεφαλικό οίδημα με ενδοκράνια υπέρταση. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν η υποξία και η υπόταση σε παιδιά ύστερα από βαριές κακώσεις. Κακώσεις λόγω κακοποίησης: πολλαπλά κατάγματα μακριών οστών, οι υποσκληρίδιες συλλογές και οι αιμορραγίες στον αμφιβληστροειδή. Σε αυτά τα παιδιά οι επιληπτικές κρίσεις, η υποξία και η υπόταση δεν είναι ασυνήθεις λόγω καθυστέρησης προσέλευσης στο νοσοκομείο.

ΘΩΡΑΚΙΚΟ ΤΡΑΥΜΑ Κακώσεις απειλητικές για τη ζωή ΘΩΡΑΚΙΚΟ ΤΡΑΥΜΑ Κακώσεις απειλητικές για τη ζωή Πνευμοθώρακας υπό τάση: παιδί υποξικό ή και σε shock, μείωση εισόδου αέρα και ήχος τυμπανικός, διεσταλμένες τραχηλικές φλέβες και παρεκτοπισμός τραχείας. Μαζικός αιμοθώρακας: παιδί υποξικό και σε shock, μειωμένη κινητικότητα ημιθωρακίου, μειωμένη είσοδος αέρα και μειωμένη τυμπανικότητα. Ανοιχτός πνευμοθώρακας Κινητός θώρακας: παιδί υποξικό, ανώμαλες θωρακικές κινήσεις με κραδασμούς από τα πλευρά, το κινητό μέρος μπορεί να γίνει αντιληπτό κατά την πρώτη εξέταση. Καρδιακός επιπωματισμός: παιδί σε καταπληξία, μειωμένοι σε ένταση καρδιακοί ήχοι, διεσταλμένες φλέβες στον τράχηλο ή σημαντική υποογκαιμία.

Σοβαρές κακώσεις που ανακαλύπτονται αργότερα Πνευμονική θλάση Ρήξη της τραχείας και των βρόγχων Ρήξη μεγάλων αγγείων Ρήξη διαφράγματος Άλλες κακώσεις Απλός πνευμοθώρακας Τραυματική ασφυξία

ΚΟΙΛΙΑΚΟ ΤΡΑΥΜΑ Είδη κακώσεων: Οι κλειστές κακώσεις αποτελούν την πλειονότητα των κοιλιακών τραυμάτων στα παιδιά (97%). Διατιτραίνοντα τραύματα είναι σπάνια στην παιδική ηλικία.

Κακώσεις οργάνων: Συμπαγή όργανα Σπλήνας, ήπαρ, νεφρά, πάγκρεας. Κοίλα όργανα Ουροδόχος κύστη, δωδεκαδάκτυλο, έντερο, στόμαχος.

ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟ ΤΡΑΥΜΑ Μυϊκές θλάσεις: ρήξη μερικών μυϊκών ινών και δημιουργία αιματώματος, πόνος άμεσος και έντονος. Εντοπίζονται συνήθως στους προσαγωγούς, στους μυς του μηρού και της κνήμης καθώς και των άνω άκρων. Διαστρέμματα: βλάβη άρθρωσης από απότομη κίνηση, πόνος έντονος με μικρή διάρκεια και αργότερα παρατεταμένος, οίδημα της περιοχής. Εμφανίζονται συχνότερα στην περιοχή της ποδιοκνημικής άρθρωσης. Κατάγματα: διακοπή μερική ή ολική της συνέχειας του οστού.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ Κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις: διατήρηση καλής οξυγόνωσης και αιμάτωσης, εκτίμηση ασθενούς με την κλίμακα Γλασκόβης, εξέταση της κόρης των οφθαλμών και αδρός έλεγχος κινητικότητας των άκρων. Θωρακικό τραύμα: υψηλή παροχή οξυγόνου με μάσκα, φλεβική πρόσβαση και ταχεία χορήγηση υγρών, κλείσιμο του τραύματος, άμεση τοποθέτηση παροχέτευσης του θώρακα. Κοιλιακό τραύμα: ABC, μετά τη σταθεροποίηση του ασθενούς ε/ε, levin και ουροκαθετήρας επί ενδείξεων. Ορθοπεδικό: τοποθέτηση παγοκύστης τυλιγμένη σε πετσέτα, παυσίπονα, ακινητοποίηση του πάσχοντος μέλους με έναν ελαστικό επίδεσμο ή νάρθηκα.