Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

θΕΣΕΙΣ Η σωστή και κατάλληλη θέση και η συχνή αλλαγή συμβάλουν:

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "θΕΣΕΙΣ Η σωστή και κατάλληλη θέση και η συχνή αλλαγή συμβάλουν:"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 θΕΣΕΙΣ Η σωστή και κατάλληλη θέση και η συχνή αλλαγή συμβάλουν:
Στην ανακούφιση του ασθενούς Στην άρση πίεσης σε ορισμένα σημεία Στην πρόληψη παραμορφώσεων

2 Τρείς είναι οι Βασικές Θέσεις. Οι άλλες είναι παραλλαγές
Ύπτια Πρηνής Πλάγια Μαξιλάρι κάτω από το κεφάλι, ανάμεσα στα πόδια και ένα, δύο στην πλάτη. Θέση Sims είναι παραλλαγή της πλάγιας θέσης

3 Ύπτια Σε παρατεταμένη κατάκλιση αρρώστου στην ύπτια θέση, τοποθετείται μαξιλάρι κάτω από το κεφάλι, στη μέση, κάτω από τα γόνατα και στα πέλματα για να αποφεύγεται η πτώση των πελμάτων (4 μαξιλάρια).

4 Πρηνής Το κεφάλι γυρισμένο στο πλάι, μαξιλάρι στο κεφάλι, στο θώρακα προς το επιγάστριο και άλλο ένα από τα γόνατα μέχρι τη ραχιαία επιφάνεια των άκρων. Τα χέρια συνήθως είναι κεκαμένα στους αγκώνες προς τα πάνω αλλά μπορεί να πάρουν και άλλη θέση αν είναι πιο αναπαυτικά για τον ασθενή.

5 Πλάγια Μαξιλάρι κάτω από το κεφάλι, ανάμεσα στα πόδια και ένα, δύο στην πλάτη.

6 Θέση Sims είναι παραλλαγή της πλάγιας θέσης

7 Ασκήσεις χαλάρωσης Είναι ελεύθερες ενεργητικές ασκήσεις των άκρων, συνδυασμένες με εισπνοή και εκπνοή. Δεν πρέπει να είναι έντονες, για να μην προκαλέσουν αύξηση συχνότητας των αναπνοών. Θέσεις χαλάρωσης Τις θέσεις αυτές τις παίρνει ο ασθενής στο κρεβάτι, στην καθιστή και στην όρθια στάση. Προσοχή: όλα τα μέλη να έχουν καλή στήριξη.

8 Θέσεις στο κρεβάτι α) Ύπτια: τα γόνατα είναι ελαφρώς λυγισμένα. Τοποθετείται μαξιλάρι κάτω από τα γόνατα και το κεφάλι. Για περισσότερη χαλάρωση τοποθετούνται μαξιλάρια και στους αγκώνες, που βρίσκονται σε ελαφρά κάμψη, απαγωγή και έσω στροφή.

9 β) Ημικαθιστή: η θέση αυτή είναι ίδια με τη ύπτια με τη διαφορά ότι ανυψώνεται το επάνω μέρος του κρεβατιού και τοποθετείται μαξιλάρι στην οσφύ.

10 γ) Πλάγια με ελαφρά κλίση του κορμού προς τα εμπρός
γ) Πλάγια με ελαφρά κλίση του κορμού προς τα εμπρός. Το πάνω πόδι είναι λυγισμένο. Τοποθετείται μαξιλάρι κάτω από το γόνατο, το κεφάλι και κάτω από το άνω άκρο που είναι από επάνω, για πλήρη στήριξη.

11 δ) Υψηλή πλάγια θέση. Τα γόνατα είναι σε κάμψη και το επάνω είναι λίγο πιο πίσω από το κάτω. Τοποθετούνται 3 ή 4 μαξιλάρια για να σηκωθούν οι ώμοι και ένα επιπλέον μαξιλάρι ανάμεσα στη μασχάλη και στη μέση για να συμπληρωθεί το κενό αυτής της περιοχής. Ένα άλλο μαξιλάρι τοποθετείται κάτω από το κεφάλι. Αυτή η θέση είναι κατάλληλη για ασθενής με οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια ή για ασθενείς που έχουν ορθόπνοια.

12 ε) Ημιπρήνης. Το επάνω πόδι είναι λυγισμένο
ε) Ημιπρήνης. Το επάνω πόδι είναι λυγισμένο. Τοποθετείται μαξιλάρι κάτω από το κεφάλι και στην πρόσθια επιφάνεια του θώρακα.

13 ζ) Ημιύπτια. Το επάνω πόδι είναι λυγισμένο. Τοποθετείται μαξιλάρι κάτω από το κεφάλι, στην οπίσθια επιφάνεια του θώρακα και ένα ανάμεσα στα δύο πόδια για την στήριξη του λυγισμένου γόνατος.

14 Θέση Fowler Ο ασθενής ημικαθιστός στο κρεβάτι με ανυψωμένο το ερεισίνωτο 30ο για ήμι-Fowler 45ο- 60ο για Fowler και 90ο για υψηλή Fowler Δίδεται στους χειρουργημένους μετά την ανάνηψη ή σε διάφορες άλλες διαδικασίες και παρεμβάσεις, όταν θέλει να σιτιστεί ο ασθενής στο κρεβάτι, για την άνεσή του όταν έχει επισκέπτες ή θέλει να δει τηλεόραση.

15 Θέση Trendeleburg Αν το κρεβάτι δεν έχει μηχανισμό, τοποθετούμε κύβους στα κάτω πόδια του κρεβατιού. Δίδεται σε μεθαιμορραγικό shock για καλύτερη αιμάτωση του εγκεφάλου ή στο χειρουργείο. Κρεβάτι. Με χειρολαβή για υποστήριξη για αλλαγή θέσης ή έγερση.

16

17


Κατέβασμα ppt "θΕΣΕΙΣ Η σωστή και κατάλληλη θέση και η συχνή αλλαγή συμβάλουν:"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google