Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΘΕΣΕΙΣ Η σωστή και κατάλληλη θέση και η συχνή αλλαγή συμβάλουν: Στην ανακούφιση του ασθενούς Στην άρση πίεσης σε ορισμένα σημεία Στην πρόληψη παραμορφώσεων.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΘΕΣΕΙΣ Η σωστή και κατάλληλη θέση και η συχνή αλλαγή συμβάλουν: Στην ανακούφιση του ασθενούς Στην άρση πίεσης σε ορισμένα σημεία Στην πρόληψη παραμορφώσεων."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 θΕΣΕΙΣ Η σωστή και κατάλληλη θέση και η συχνή αλλαγή συμβάλουν: Στην ανακούφιση του ασθενούς Στην άρση πίεσης σε ορισμένα σημεία Στην πρόληψη παραμορφώσεων

2 Τρείς είναι οι Βασικές Θέσεις. Οι άλλες είναι παραλλαγές Ύπτια Ύπτια Σε παρατεταμένη κατάκλιση αρρώστου στην ύπτια θέση, τοποθετείται μαξιλάρι κάτω από το κεφάλι, στη μέση, κάτω από τα γόνατα και στα πέλματα για να αποφεύγεται η πτώση των πελμάτων (4 μαξιλάρια). Πλάγια Πλάγια Μαξιλάρι κάτω από το κεφάλι, ανάμεσα στα πόδια και ένα, δύο στην πλάτη. Πρηνής Πρηνής Το κεφάλι γυρισμένο στο πλάι, μαξιλάρι στο κεφάλι, στο θώρακα προς το επιγάστριο και άλλο ένα από τα γόνατα μέχρι τη ραχιαία επιφάνεια των άκρων. Τα χέρια κεκαμένα στους αγκώνες προς τα πάνω. Θέση Sims Θέση Sims είναι παραλλαγή της πλάγιας θέσης

3 Ασκήσεις χαλάρωσης Ασκήσεις χαλάρωσης Είναι ελεύθερες ενεργητικές ασκήσεις των άκρων, συνδυασμένες με εισπνοή και εκπνοή. Δεν πρέπει να είναι έντονες, για να μην προκαλέσουν αύξηση συχνότητας των αναπνοών. Θέσεις χαλάρωσης Θέσεις χαλάρωσης Τις θέσεις αυτές τις παίρνει ο ασθενής στο κρεβάτι, στην καθιστή και στην όρθια στάση. Προσοχή: όλα τα μέλη να έχουν καλή στήριξη.

4 Θέσεις στο κρεβάτι α) Ύπτια α) Ύπτια: τα γόνατα είναι ελαφρώς λυγισμένα. Τοποθετείται μαξιλάρι κάτω από τα γόνατα και το κεφάλι. Για περισσότερη χαλάρωση τοποθετούνται μαξιλάρια και στους αγκώνες, που βρίσκονται σε ελαφρά κάμψη, απαγωγή και έσω στροφή.

5 β) Ημικαθιστή β) Ημικαθιστή: η θέση αυτή είναι ίδια με τη ύπτια με τη διαφορά ότι ανυψώνεται το επάνω μέρος του κρεβατιού και τοποθετείται μαξιλάρι στην οσφύ.

6 γ) Πλάγια με ελαφρά κλίση του κορμού προς τα εμπρός. Το πάνω πόδι είναι λυγισμένο. Τοποθετείται μαξιλάρι κάτω από το γόνατο, το κεφάλι και κάτω από το άνω άκρο που είναι από επάνω, για πλήρη στήριξη.

7 δ) Υψηλή πλάγια θέση. Τα γόνατα είναι σε κάμψη και το επάνω είναι λίγο πιο πίσω από το κάτω. Τοποθετούνται 3 ή 4 μαξιλάρια για να σηκωθούν οι ώμοι και ένα επιπλέον μαξιλάρι ανάμεσα στη μασχάλη και στη μέση για να συμπληρωθεί το κενό αυτής της περιοχής. Ένα άλλο μαξιλάρι τοποθετείται κάτω από το κεφάλι. Αυτή η θέση είναι κατάλληλη για ασθενής με οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια ή για ασθενείς που έχουν ορθόπνοια.

8 ε) Ημιπρήνης. Το επάνω πόδι είναι λυγισμένο. Τοποθετείται μαξιλάρι κάτω από το κεφάλι και στην πρόσθια επιφάνεια του θώρακα.

9 ζ) Ημιύπτια. Το επάνω πόδι είναι λυγισμένο. Τοποθετείται μαξιλάρι κάτω από το κεφάλι, στην οπίσθια επιφάνεια του θώρακα και ένα ανάμεσα στα δύο πόδια για την στήριξη του λυγισμένου γόνατος.

10 Θέσεις στην καθιστή θέση α) καθιστή με κλίση του κορμού προς τα εμπρός Κάμψη του κορμιού προς τα εμπρός και στήριξη των αγκώνων στα γόνατα ή σε τραπέζι ή σε μαξιλάρι.

11 β) Ιππαστί, σε καρέκλα με ψηλό ακουμπιστήρι, χωρίς βέβαια ακουμπιστήρια χεριών Κάμψη του κορμιού προς τα εμπρός και στήριξη των αγκώνων στο επάνω μέρος της καρέκλας. Τοποθετείται μαξιλάρι κάτω από τους αγκώνες.

12 γ) Καθιστή στις φτέρνες Κάμψη του κορμού προς τα εμπρός και στήριξη των αγκώνων σε τραπέζι. Τοποθετείται μαξιλάρι, ανάμεσα στους γλουτούς και στις φτέρνες.

13 Θέση Fowle r Ο ασθενής ημικαθιστός στο κρεβάτι με ανυψωμένο το ερεισίνωτο περίπου 60 ο – 70 ο. Δίδεται στους χειρουργημένους μετά την ανάνηψη. Θέση Ttendeleburg Αν το κρεβάτι δεν έχει μηχανισμό, τοποθετούμε κύβους στα κάτω πόδια του κρεβατιού. Δίδεται σε μεθαιμορραγικό shock για καλύτερη αιμάτωση του εγκεφάλου ή στο χειρουργείο. Κρεβάτι. Κρεβάτι. Με χειρολαβή για υποστήριξη για αλλαγή θέσης ή έγερση.

14

15


Κατέβασμα ppt "ΘΕΣΕΙΣ Η σωστή και κατάλληλη θέση και η συχνή αλλαγή συμβάλουν: Στην ανακούφιση του ασθενούς Στην άρση πίεσης σε ορισμένα σημεία Στην πρόληψη παραμορφώσεων."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google