ΟΡΙΣΜΟΣ - ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ - ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ - ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΑ ΚΤΗΡΙΑ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΑΡΧΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ ( π.Χ.) Θέμα: Η αρχιτεκτονική της Αρχαϊκής
Advertisements

Η Κύπρος ετοιμάζεται για το ευρώ… …το νόμισμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης
1ο πρότυπο πειραματικό δημοτικό σχολείο Π.Τ.Δ.Ε-Α.Π.Θ.
Οι μεγάλες Δυνάμεις απέναντι στον Ελληνικό Αγώνα - Φιλελληνισμός
και στο βάθος η Πατριάρχου Ιωακείμ
ΤΜΗΜΑ AΠ Δ. Στράτου και Δ. Σαμίου Η συμβολή τους στην Ελληνική παράδοση « Αντικριστός ».
Το σχολικό κτήριο ως μέσο αισθητικής αγωγής
ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΗΣ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ …
ΓΙΩΡΓΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ, «ΝΑ ‘ΣΑΙ ΚΑΛΑ ΔΑΣΚΑΛΕ!»
3 ο Γυμνάσιο Τρικάλων Ψάλλα Αθανασία ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΣΤΑ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ.
Η Β Ι Β Λ Ι Ο Θ Η Κ Η Τ Η Σ A L P H A B A N K. ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ALPHA BANK - Βιβλιοθήκη Τραπέζης Πίστεως - Βιβλιοθήκη Ιονικής Τραπέζης.
ΟΙ ΔΙΑΛΑΜΠΑΔΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ
Η ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Το κεντρικό κτήριο του Μουσείου βρίσκεται στην ανατολική Θεσσαλονίκη στη λεωφόρο Βασιλίσσης Όλγας 68. Πρόκειται για έπαυλη των αρχών του 20αι., γνωστή.
Οι Έλληνες κατακτούν τους Ρωμαίους με τον πολιτισμό τους.
Όλοι μαζί μια αγκαλιά, όλοι μαζί μια ένωση.
25η Μαρτίου.
Ια ΘΕΜΑ :<<ΠΑΙΔΙΑ, ΠΑΜΕ ΑΘΗΝΑ>>
Εικόνες από το παρελθόν
1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο ΑΠΘ
Αναγέννηση Τον 15ο και 16ο αιώνα στον ευρωπαϊκό χώρο εκδηλώνεται ένα καλλιτεχνικό και πνευματικό συγχρόνως κίνημα : η Αναγέννηση. Κατά την προετοιμασία.
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΕΣΤΟΡΙΟΥ
ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
2ο ΓΕΛ Αλίμου “Γεώργιος Καραϊσκάκης”
1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης
ΦΩΤΗΣ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ.
Λευτέρης Δάλπης 1 ο Πρότυπο Πειραματικό δημοτικό 12\Θ Σχολείο Π.Τ.Δ.Ε Α.Π.Θ Ε’
Νικόλας-Κωνσταντίνος Μπαρτζώκας 1 ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης ΠΤΔΕ-ΑΠΘ Τάξη Ε2 Σχολικό Έτος
Ιστορίες Πόλεων Η Αθήνα τον 19ο αι
Μουσείο Μπενάκη-Εκπαιδευτικά Προγράμματα
ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
Η αρχιτεκτονική του αρχιτέκτονα Ιωάννη Χρόνη
Αρχαϊκή Τέχνη.
Εργασία Κειμένων Θέμα: Στράτης Μυριβήλης και Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος
Σύγχρονα κτίρια που έχουν επηρεαστεί
Η αρχιτεκτονική του αρχιτέκτονα Ιωάννη Χρόνη
Από το τέλος του 19ου αι. ως το 1940
1 ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών 100 και πλέον χρόνια λειτουργίας.
ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ- ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΠΑΤΡΑΣ. Η θέση της Πάτρας και σημεία ενδιαφέροντος H Πάτρα είναι μια πόλη στην Δυτική Ελλάδα που βρέχεται στα βόρεια από.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ. ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ Ο Γεώργιος Ιακωβίδης ήταν διακεκριμένος έλληνας ζωγράφος και ακαδημαϊκός. Ο Γεώργιος Ιακωβίδης γεννήθηκε το 1853.
Όνομα ομάδας: Γαλαζοπράσινο Μαθητές: Καραίσκου Ρανια, Γιαμαίου Σπυριδούλα, Παπαδόπουλος Ευσέβιος, Τσατσαράγκος Θανάσης Θέμα: Φώς, Χρώμα και τέχνη Σχολείο:6ο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ. ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ Ο Γεώργιος Ιακωβίδης ήταν διακεκριμένος έλληνας ζωγράφος και ακαδημαϊκός. Ο Γεώργιος Ιακωβίδης γεννήθηκε το 1853.
Αξιοθέατα και μνημεία των λαών της Ευρώπης 1 ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Π.Τ.Δ.Ε.-Α.Π.Θ. Σχολικό έτος Κατερίνα Γαλλιού ΣΤ’2.
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΤΑΚΤΟΥΝ ΤΟΥΣ ΡΩΜΑΙΟΥΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΟΥΣ.
Μία εργασία της Παππά Κυριακής στο μάθημα της γεωγραφίας Νομίσματα Κύπρου Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαιάς Σχολής Ιωαννίνων Τμήμα:Β’3 Σχολικό έτος:
Αβαείο Γουεστ Μινστερ Από την Κορίνα Αθανασιάδου.
Η Ακρόπολη και τα μνημεία της
Κωστής Παλαμάς Φανή Λαζάρου-Τρανού Στ ο Πειραματικό Δημοτικό Θεσ/νίκης Π.Τ.Δ.Ε.-Α.Π.Θ.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ ( ). Βιογραφία Ο Γιώργος Σεφέρης (φιλολογικό ψευδώνυμο του Γιώργου Σεφεριάδη) γεννήθηκε στη Σμύρνη. Είχε δύο μικρότερα αδέρφια.
Τα μουσεία της Θεσσαλονίκης
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ!!!
Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑΣ, ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ ΚΑΙ…
Οι Εκκλησίες του κόσμου
Η τέχνη στην κλασική εποχή ( π.Χ.)
ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΕΤΚΟΓΛΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Α2’ 2Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΟΛΟΥ
Αρχιτεκτονική νεοκλασικισμός
αρχαίο ελληνικό θεατρικό κτίσμα
Επιφανείς Έλληνες της Τεργέστης
ΓΑΛΛΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ , ΑΘΛΗΤΕΣ Κ.Α. ΝΕΦΕΛΗ ΜΗΛΙΩΝΗ
Ο ΔΡΟΜΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ
Το κίνημα των Ναζαρηνών
Δυτική Αρχιτεκτονική Δήμητρα Ζιώγα Σχολικό Έτος: Θρησκευτικά
1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης
Ο Αγώνας για την Μακεδονία
ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΑ ΚΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
ΟΙΚΙΑ - ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ (ΧΑΛΕΠΑ ΧΑΝΙΩΝ)
Η Β Ι Β Λ Ι Ο Θ Η Κ Η Τ Η Σ A L P H A B A N K
Η Β Ι Β Λ Ι Ο Θ Η Κ Η Τ Η Σ A L P H A B A N K
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ Μια σύντομη περιήγηση! ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΤΑΣΣΗ ΤΜΗΜΑ Γ3
ΣΜΥΡΝΗ.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΟΡΙΣΜΟΣ - ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ - ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ - ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΑ ΚΤΗΡΙΑ Ο ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΙΣΜΟΣ ΟΡΙΣΜΟΣ - ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ - ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ - ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΑ ΚΤΗΡΙΑ

ΟΡΙΣΜΟΣ Με τον όρο "Νεοκλασικισμός" εννοούμε το πολιτιστικό κίνημα που έκανε την εμφάνισή του στην Ευρώπη στα μέσα του 18ου αιώνα και στις αρχές του 19ου αιώνα. Χαρακτηρίζεται σε διάφορες μορφές τέχνης. Πρωτεργάτης του ο Γερμανός ερευνητής και καλλιτέχνης Γιόχαν Ιωακείμ Βίνκελμαν.

ΣΥΜΒΟΛΗ Ριζική επανάσταση στις διατάξεις των εσωτερικών χώρων για να καλύψει τις ανάγκες των νέων κτιρίων. Αντικαθιστά τα παλαιά υλικά με νέα ώστε να ανταποκρίνονται στα νέα προβλήματα κατασκευής. Προτείνει νέα λαμπρά δείγματα διαρρύθμισης πόλεων.

ΚΥΡΙΑ ΓΝΩΡΙΣΜΑΤΑ Σύμφωνα με τον Τόμας Τζέφερσον, το νεοκλασικό ιδεώδες εκφράζει μια προ ρομαντική διάθεση, μια νοσταλγία ανεπανάληπτων γεγονότων. Στόχος είναι η προσπάθεια απεικόνισης του ιδανικού κάλλους. Σε αυτό βοήθησε η απλότητα, η ηρεμία, η στάση και ο ανεπαίσθητος πρόσκαιρος χρωματισμός. Σκοπός είναι η συνοχή, τελειότητα των κτιρίων και η εναρμόνισή τους με τον περιβάλλοντα χώρο. Απλότητα στους όγκους, στη διακόσμηση. Σεβασμός της φύσης των υλικών. Καθαρές μορφές, αναγκαίοι όγκοι. Αρμονικές αναλογίες.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Οριζόντιος Διαχωρισμός σε βάση, κορμό και στέψη. Οριζόντιος Διαχωρισμός σε βάση, κορμό και στέψη. Συμμετρία ώστε να επιτευχθεί η αρμονική αναλογία. Aξονικότητα. Επανάληψη στο ρυθμό, δηλαδή προσεγγίζουν τους αρχαίους ρυθμούς, κυρίως ιωνικό, με μια διακριτική αφαιρετικότητα.

ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ Τριμερής κάτοψη: κτήριο με οριζόντια τομή και χωρίζεται σε 3 χώρους (ο προθάλαμος και 2 χώροι που βρίσκονται δεξιά κι αριστερά του). Κεντρικό κλιμακοστάσιο: κοινός χώρος που βρίσκεται η σκάλα. Όψη: διακρίνεται όπως και στην κάτοψη σε τρεις χώρους με προεξέχοντα τον μεσαίο χώρο.

ΕΡΝΕΣΤΟΣ ΤΣΙΛΛΕΡ Ήταν Γερμανός αρχιτέκτονας από τη Σαξονία, ο οποίος έδρασε στη Βιέννη και στην Ελλάδα κατά τον 19ο και 20ο αιώνα. Υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους και διασημότερους αρχιτέκτονες στην ελληνική επικράτεια σχεδιάζοντας κι επιβλέποντας εκατοντάδες κτήρια. Υπήρξε βασικός συντελεστής της διαμόρφωσης και ανάπτυξης του ώριμου ελληνικού κλασικισμού. Σπουδαία έργα του είναι το Προεδρικό Μέγαρο, το Ιλίου Μέλαθρον που σήμερα στεγάζει το Νομισματικό Μουσείο Αθηνών, το Εθνικό Θέατρο, το Γερμανικό και το Αυστριακό Αρχαιοελληνικού Ινστιτούτου κλπ.

ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΧΑΝΣΕΝ Ήταν Δανός αρχιτέκτονας, εκπρόσωπος του νεοκλασικισμού. Έγινε γνωστός για τις κατασκευές του στη Βιέννη και στην Αθήνα. Σπουδαία έργα του είναι το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, το Ζάππειο, η Ακαδημία Καλών Τεχνών στη Βιέννη και πολλά άλλα έργα.

ΛΥΣΑΝΔΡΟΣ ΚΑΥΤΑΝΤΖΟΛΓΟΥ Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1811. Ο πατέρας του Ιωάννης Γούτας Καυταντζόγλου ήταν πρόκριτος της Θεσσαλονίκης με μεγάλη προσφορά κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Κατά τις σφαγές της Θεσσαλονίκης το 1821, η οικογένειά του κατέφυγε για να διασωθεί στη Μασσαλία, όπου ο Λύσανδρος έμαθε τα πρώτα του γράμματα. Διακρίθηκε για τη φιλομάθειά του και στη Ρώμη, όπου σπούδασε, απέσπασε σημαντικά βραβεία. Ως αρχιτέκτονας βραβεύτηκε στην Ιταλία με χρυσό μετάλλιο αξίας εκατόν εξήντα διστήλων για την κατασκευή Πανεπιστημίου. Το 1833 βραβεύτηκε στον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό της Ακαδημίας του Μιλάνου. Διακρίθηκε από νωρίς στην Γαλλία και Ιταλία γινόμενος διαδοχικά μέλος των Ακαδημιών Ρώμης, Μπολόνιας, Πάρμας, Μιλάνου, Βενετίας, Λονδίνου, Λισαβώνας, Μαδρίτης, Βιέννης, και Φιλαδέλφειας.

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΛΕΑΝΘΗΣ Ο Σταμάτης Κλεάνθης, γεννήθηκε το 1802 στο Βελβενδό Κοζάνης. Εντάχθηκε στον Ιερό Λόχο από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη, αλλά αιχμαλωτίστηκε από τους Τούρκους στη μάχη του Δραγατσανίου. Δραπέτευσε και κατόπιν πήγε στο Βερολίνο όπου σπούδασε αρχιτεκτονική. Υπήρξε λάτρης των αναγεννησιακών μορφών, τις οποίες απέδιδε με καλαισθησία και λιτότητα. Το 1828, μαζί με τον συνάδελφό του Έντουαρτ Σάουμπερτ, ήρθαν στην Ελλάδα, όπου ο κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας τους ανέθεσε την ευθύνη για τον σχεδιασμό δημοσίων κτιρίων. Το 1833 εκπόνησαν το πολεοδομικό σχέδιο της Αθήνας, το οποίο όμως δεν τέθηκε τελικά σε εφαρμογή γιατί κρίθηκε ως πολυδάπανο. Το 1834 συνέταξε τον πολεοδομικό σχεδιασμό της πόλης του Πειραιά.

ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΑ ΚΤΗΡΙΑ (ΙΩΑΝΝΙΝΑ) ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ VIII ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΑ ΚΤΗΡΙΑ (ΙΩΑΝΝΙΝΑ) ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΟ ΡΟΛΟΙ

ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΑ ΚΤΗΡΙΑ (ΙΩΑΝΝΙΝΑ) ΖΩΣΙΜΑΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΖΩΣΙΜΑΙΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ

ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΑ ΚΤΗΡΙΑ (ΙΩΑΝΝΙΝΑ) ΠΑΠΑΖΟΓΛΕΙΟΣ ΣΧΟΛΗ ΚΑΠΛΑΝΕΙΟΣ ΣΧΟΛΗ

ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΑ ΚΤΗΡΙΑ (ΙΩΑΝΝΙΝΑ) ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΥΡΡΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΑ

ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΑ ΚΤΗΡΙΑ (ΓΕΝΙΚΑ) ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΑ ΚΤΗΡΙΑ (ΓΕΝΙΚΑ) ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΕΓΑΡΟ ΠΑΛΑΙΑΣ ΒΟΥΛΗΣ

ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΑ ΚΤΗΡΙΑ (ΓΕΝΙΚΑ) ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΑ ΚΤΗΡΙΑ (ΓΕΝΙΚΑ) ΠΑΛΑΙΑ ΑΝΑΚΤΟΡΑ (ΜΕΓΑΡΟ ΒΟΥΛΗΣ) ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟΥ

ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΑ ΚΤΗΡΙΑ (ΓΕΝΙΚΑ) ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟΥ

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: ΕΙΚΟΝΕΣ: http://www.wikipedia.gr http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGL-C111/62/475,1800/ ΕΙΚΟΝΕΣ: www.google.gr www.wikipedia.gr