Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΑ ΚΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΑ ΚΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΑ ΚΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Καρολίνα Κορωνάκου-Παξιμάδη Γ’3

2 ~ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ~ Ο σχεδιασμός της νέας πόλης Τα πρώτα νεοκλασικά κτήρια
Πηγές

3 ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΟΛΗΣ
Η νεοκλασική αρχιτεκτονική στα τέλη του 18ου και κατά το πρώτο μισό του 19ου αιώνα χαρακτηριζόταν από ένα διεθνές στιλ που δημιουργήθηκε ως απάντηση στα περίκομψα και διακοσμητικά αυλικά αισθητικά ρεύματα του Μπαρόκ και του Ροκοκό, όταν η ανερχόμενη μεσαία τάξη αναζήτησε νέα ηθικά και αισθητικά πρότυπα, τα οποία και βρήκε στις Αρχαίες Δημοκρατίες της Αθήνας και της Ρώμης. Στη χώρα μας ήρθε μέσω Γερμανίας, που εκείνη την εποχή αποτελούσε σημαντικότατο κέντρο νεοκλασικισμού. Παρόλα αυτά, το νεοκλασικό αρχιτεκτονικό στιλ στην Ελλάδα απέκτησε τη δική του δυναμική και ιδιαιτερότητα με βασικά χαρακτηριστικά την αναβάπτιση στα κλασικά πρότυπά του, την πλατιά αποδοχή του που ξεπέρασε τα μνημειακά κτίσματα και τα εύπορα στρώματα για να φθάσει ως την ευρεία μάζα του πληθυσμού και τέλος τη μακρά διάρκειά του, που φτάνει ως τον Μεσοπόλεμο.

4 Μετά την απελευθέρωση της Αθήνας από τους Οθωμανούς, το σχεδιασμό της Νέας Πόλης αναλαμβάνουν δύο μαθητές του σημαντικότερου Γερμανού νεοκλασικού αρχιτέκτονα Karl Friedrich Schinkel, ο Σταμάτης Κλεάνθης και ο Eduard Schaubert, τον Νοέμβριο του Εγκαθίστανται στην Αθήνα όπου βάζουν μπρος το έργο της συστηματικής τοπογράφησης της πόλης και στη συνέχεια συντάσσουν την πολεοδομική τους πρόταση εν όψει της πιθανής εγκατάστασης εκεί της πρωτεύουσας του νεοπαγούς κράτους.

5 Το σχήμα των κυρίων αξόνων ήταν ένα ισοσκελές τρίγωνο με κορυφή τη σημερινή πλατεία Ομονοίας, σκέλη τις οδούς Πειραιώς και Σταδίου και βάση την οδό Ερμού. Ο όλος προσανατολισμός είχε ως στόχους τον Πειραιά, το Στάδιο και κυρίως την Ακρόπολη, στα πόδια της οποίας η πόλη απλωνόταν σαν μια ανοικτή αγκαλιά. Στην κορυφή του τριγώνου προβλεπόταν η ανέγερση των Ανακτόρων.

6 Το σχέδιο εγκρίθηκε τον Ιούλιο το 1833 και ως το τέλος του χρόνου είχε αρχίσει η εφαρμογή του. Μόλις όμως χαράχθηκαν οι γραμμές του επί του εδάφους και έγιναν με υλικό τρόπο αντιληπτές οι εκτάσεις που θα απαλλοτριώνονταν για την ανέγερση των δημοσίων κτιρίων, τη διαμόρφωση των πάρκων και του οδικού δικτύου, καθώς και για τις αρχαιολογικές ανασκαφές, ξέσπασε κύμα διαμαρτυριών από μέρους των ιδιοκτητών, ενώ εκτοξεύθηκαν και κατηγορίες για κερδοσκοπία. Τον Μάιο του 1834, ο εκ των Αντιβασιλέων Maurer επισκέφθηκε την πόλη για να μελετήσει επί τόπου την κατάσταση. Η κατακραυγή της οποίας έγινε μάρτυρας, οδήγησε την Αντιβασιλεία να διατάξει την αναστολή της εφαρμογής του σχεδίου στις 11 Ιουνίου Στη συνέχεια μετακλήθηκε ο διάσημος τότε Βαυαρός αρχιτέκτονας Leo von Klenze για να εξετάσει το όλο ζήτημα. Η επίσκεψη του Klenze διήρκεσε από τον Ιούλιο ώς τον Σεπτέμβριο του 1834 και κατέληξε στην εκπόνηση ενός Νέου Σχεδίου ή μάλλον μιας αναθεώρησης του αρχικού.

7 Κύρια χαρακτηριστικά του ήταν η μείωση της συνολικής έκτασης της πόλης, η μερική μείωση της έκτασης του χώρου των ανασκαφών, με όριο την οδό Αδριανού, ο περιορισμός του πλάτους των δρόμων και της επιφάνειας των πλατειών, καθώς και η κατάργηση των εντός της πόλης λεωφόρων, η περιστολή του φαινομένου της κατάτμησης της Παλαιάς Πόλης και τέλος, η μεταφορά των Ανακτόρων και συνεπώς όλου του διοικητικού κέντρου βάρους της πόλης, από την πλατεία Ομονοίας στα υψώματα του Κεραμεικού. Η Αθήνα άργησε να επεκταθεί στο σύνολο της προβλεπόμενης από τα σχέδια έκτασης. H πρόβλεψη του Κλεάνθη και του Schaubert για κατοίκους δεν πραγματοποιήθηκε πριν από τη δεκαετία του 1860, και το ορόσημο των δεν ξεπεράστηκε πριν από τα τέλη της δεκαετίας του 1880.

8 ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΑ ΚΤΗΡΙΑ
Η οικία του Χιώτη Σταμάτη Δεκόζη- Βούρου στην περιοχή της πλατείας του Θεάτρου (σήμερα Κλαυθμώνος) όπου εγκαταστάθηκε ο Όθωνας μετά τον γάμο του, από τον Φεβρουάριο του ως τα 1843 που ολοκληρώθηκαν τα Ανάκτορα. Η οικία αυτή κτίστηκε το , πάνω σε σχέδια των αρχιτεκτόνων G. Luders και J. Hoffer και στεγάζει σήμερα το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, του Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία.

9 Η οικία των ίδιων των Κλεάνθη και Schaubert, στην οδό Θόλου στην Πλάκα

10 Η οικία του Αυστριακού Πρεσβευτή Prokesch von Οsten

11 Η οικία Λασσάνη στους Αέρηδες, δίπλα στο Μεντρεσσέ, απέναντι από το Ωρολόγιο του Κυρρήστου που κτίστηκε και αυτή στη δεκαετία του Σήμερα, το Αρχοντικό Λασσάνη στεγάζει το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη – «Κέντρο Εθνομουσικολογίας» - που ιδρύθηκε το Περιλαμβάνει τη συλλογή του μουσικολόγου Φοίβου Ανωγειανάκη από ελληνικά λαϊκά μουσικά όργανα από το 18ο αιώνα ως τις ημέρες μας. Στον κήπο του μουσείου φιλοξενούνται συναυλίες παραδοσιακής μουσικής.

12 Οι δυο οικίες Βλαχούτση, επί της οδού Πειραιώς
Οι δυο οικίες Βλαχούτση, επί της οδού Πειραιώς. Το μέγαρο Βλαχούτση αποτελείται από δυο συνεχόμενα οικοδομήματα με απλή αρχιτεκτονική δόμηση. Το σπίτι αυτό κατοικήθηκε από τον Βαυαρό πρόεδρο της Αντιβασιλείας Κόμη Ιωσήφ Λουδοβίκο Άρμανσπεργκ, πριν από την ενηλικίωση του Όθωνα, και είχε γίνει το κέντρο της κοσμικής κίνησης στην οθωνική Αθήνα, όπου δίνονταν περίφημοι χοροί και δεξιώσεις.

13 Το Ζάππειον Μέγαρο, βρίσκεται νότια του Εθνικού Κήπου και των παλαιών Ανακτόρων και δυτικά του Παναθηναϊκού Σταδίου. Η ανέγερσή του χρηματοδοτήθηκε από τον εθνικό ευεργέτη Ευαγγέλη Ζάππα και ολοκληρώθηκε το Το νεοκλασικό μέγαρο είναι συνυφασμένο με την ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Σήμερα λειτουργεί ως συνεδριακό και εκθεσιακό κέντρο.

14 Το Μέγαρο Μαξίμου, είναι κτήριο στην Αθήνα στο οποίο στεγάζεται το γραφείο του εκάστοτε πρωθυπουργού της Ελλάδας. Έγινε η πρωθυπουργική έδρα το 1982, με πρωτοβουλία του υπουργού Προεδρίας της Κυβερνήσεως Μένιου Κουτσόγιωργα, και ο πρώτος πρωθυπουργός που εγκαταστάθηκε εκεί ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου. Πριν από το το γραφείο του πρωθυπουργού βρισκόταν μόνο μέσα στο κτίριο της Βουλής (οι πρωθυπουργοί εξακολουθούν να έχουν γραφείο και στο Κοινοβούλιο, πέρα από το επίσημο στο Μέγαρο).

15 Το Προεδρικό Μέγαρο, παλαιότερα γνωστό ως Νέα Ανάκτορα, σήμερα στεγάζει την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας και αποτελεί την επίσημη κατοικία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Αθήνα. Πριν την κατάργηση της Βασιλευομένης Δημοκρατίας με το δημοψήφισμα του 1974, το κτίριο αποτελούσε τα επίσημα ανάκτορα των Βασιλέων των Ελλήνων.

16 Η Οικία Δημητρίου Ράλλη, ένα από τα ελάχιστα δείγματα αστικής αρχιτεκτονικής της οθωνικής περιόδου, με πρώιμα νεοκλασικά στοιχεία, βρίσκεται στη συμβολή της οδού Πανεπιστημίου με τον πεζόδρομο της οδού Κοραή, απέναντι από το κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το κτήριο αποτέλεσε αρχικά κατοικία της οικογένειας των Σούτσων.

17 Το Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής είναι ένα εντυπωσιακό νεοκλασικό κτήριο που βρίσκεται στην οδό Σταδίου στην Αθήνα. Αποτελεί ένα από τα πλέον ιστορικά κτίσματα της πόλης και στεγάζει το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. Στην πλατεία μπροστά από το μέγαρο βρίσκεται το άγαλμα του αρχιστρατήγου της Επανάστασης του 1821, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

18 Το Μέγαρο Τσίλλερ, οικοδόμημα του ώριμου νεοκλασικισμού στη νεότερη Ελλάδα, βρίσκεται στην οδό Μαυρομιχάλη 6 στην Αθήνα απέναντι από το κτίριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής της οδού Ακαδημίας. Ήταν η ιδιωτική κατοικία του Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνστ (Ερνέστου) Τσίλλερ.

19 Το Μέγαρο της Ακαδημίας Αθηνών είναι νεοκλασικό κτήριο επί της οδού Πανεπιστημίου στην Αθήνα, το οποίο στεγάζει την Ακαδημία Αθηνών, σπουδαίο επιστημονικό ίδρυμα της Ελλάδας. Το μαρμάρινο μέγαρο οικοδομήθηκε χάρη σε μεγάλη χορηγία στην οποία προέβη ο Σίμων Σίνας το 1856, και για τον λόγο αυτό αρχικά ήταν γνωστό ως «Σιναία Ακαδημία». Σχεδιάστηκε από τον Δανό αρχιτέκτονα Θεόφιλο Χάνσεν, θεμελιώθηκε το και ολοκληρώθηκε είκοσι έξι χρόνια αργότερα, το 1885, ενώ παραδόθηκε επίσημα στην Ελληνική Κυβέρνηση το 1887.

20 Το Ιλίου Μέλαθρον, γνωστό και ως Μέγαρο Σλήμαν είναι νεοκλασικό κτήριο στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Πανεπιστημίου. Είναι δημιουργία του Ερνέστου Τσίλλερ, ο οποίος το σχεδίασε το 1878 ως κατοικία του Ερρίκου Σλήμαν, του ερευνητή που ανακάλυψε το θησαυρό της αρχαίας Τροίας. Η κατασκευή του περατώθηκε το 1881 και αποτέλεσε μια από τις πιο λαμπρές ιδιωτικές κατοικίες της τότε Αθήνας. Σήμερα στο Ιλίου Μέλαθρον στεγάζεται το Νομισματικό Μουσείο Αθηνών.

21 Τα Παλαιά Ανάκτορα είναι, από το 1929 μέχρι σήμερα, η έδρα της Βουλής των Ελλήνων. Πρόκειται για νεοκλασικό κτίριο σχεδιασμένο από τον Βαυαρό αρχιτέκτονα της Βασιλικής Αυλής της Βαυαρίας Φρειδερίκο φον Γκέρτνερ και βρίσκεται στην Πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1836 και ολοκληρώθηκε το Χρησιμοποιήθηκε ως βασιλικό ανάκτορο πρώτα από τον Βασιλιά της Ελλάδος Όθωνα και στη συνέχεια από τον Βασιλιά των Ελλήνων Γεώργιο τον Α΄ μέχρι το 1910, οπότε ο Γεώργιος εγκαταστάθηκε σε νέα ανάκτορα, επί της οδού Ηρώδου Αττικού, το σημερινό Προεδρικό Μέγαρο.

22 Το Αρχοντικό Γάσπαρη, κτίσμα της Τουρκοκρατίας, βρίσκεται στη συμβολή των οδών Κυρρήστου 19 και Φλέσσα 4 στην Πλάκα. Υπήρξε η κατοικία του Δημητρίου Γάσπαρη, πρόξενου της Γαλλίας στην Αθήνα, καταγόμενου από παλαιότατη επιφανή οικογένεια της Κορσικής. Σήμερα βρίσκεται ακόμα στην ιδιοκτησία της οικογένειας και συγκεκριμένα στον εξ αγχιστείας απόγονο αυτής, Στρατή Στρατήγη, πρώην βουλευτή και δικηγόρο.

23 Το Κτίριο Νικολάου Γύζη, είναι διατηρητέο κτίριο στο Δήμο Χαϊδαρίου με ζωγραφισμένο στο εσωτερικό του το έργο «Τέσσερις Εποχές» του γνωστού ζωγράφου Νικολάου Γύζη. Στον περίβολο του κήπου, που ανήκει στην έπαυλη Παλατάκι, επί της Λεωφόρου Αθηνών, βρίσκεται σήμερα αναπαλαιωμένο το κτίριο του Νικολάου Γύζη. Πρόκειται για τον ξενώνα του Πύργο στον οποίο είχε ζήσει ανά διαστήματα ο γνωστός ζωγράφος, ως φιλοξενούμενος του Νικολάου Νάζου (ιδιοκτήτη της έπαυλης από ) και στον οποίο φιλοτέχνησε με τις «Τέσσερις Εποχές», που σώζονται τμηματικά έως σήμερα.

24 Το Μέγαρο Ανδρέα Συγγρού, είναι η σημερινή έδρα του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών. Το Μέγαρο Συγγρού ανήκε στον τραπεζίτη από την Κωνσταντινούπολη Ανδρέα Συγγρό ( ). Το νεοκλασικό μέγαρο του Ανδρέα Συγγρού, απέναντι από τα Παλαιά Ανάκτορα του Όθωνα, οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών σε σχέδια του διάσημου Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνστ Τσίλλερ.

25 Το Αρχοντικό Παπαρρηγόπουλου, βρίσκεται στην οδό Κυδαθηναίων αριθ
Το Αρχοντικό Παπαρρηγόπουλου, βρίσκεται στην οδό Κυδαθηναίων αριθ. 27, στη λεγόμενη κατά την εποχή της Τουρκοκρατίας «Ρούγα του Αλίκοκκου», κι απέναντι από την εκκλησία της Μεταμορφώσεως. Κτίστηκε το 1842 και σώζεται μέχρι σήμερα αποτελώντας ένα από τα πιο ιστορικά κτίρια της οθωνικής Αθήνας.

26 ~ΠΗΓΕΣ~ athhnas html %CF%81%CE%AF%CE%B1:%CE%9D%CE%B5%CE%BF%CE%BA%CE%BB%CE%B 1%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%AC_%CE%BA%CF%84%CE%AF%CF%81%CE% B9%CE%B1_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%91%CE%B8%CE%AE%CE%BD%CE %B1%CF%82

27 %CE%B9%CE%BA%CF%8C_%CE%9B%CE%B1%CF%83%CF%83%CE%AC%CE%B D%CE%B7 F_%CE%92%CE%BB%CE%B1%CF%87%CE%BF%CF%8D%CF%84%CF%83%CE%B7 CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B7%CF%82_%CE%A0%CF%81%CE%BF%CE%B2 %CE%B5%CE%BB%CE%AD%CE%B3%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%82_(%CE%B 1%CF%81%CF%87%CE%B9%CF%84%CE%AD%CE%BA%CF%84%CE%BF%CE%BD %CE%B1%CF%82) 4%CE%B7%CE%BC%CE%B7%CF%84%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85_%CE%A 1%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%B7

28 %CE%B7%CF%82_%CE%9A%CE%BB%CE%B5%CE%AC%CE%BD%CE%B8%CE%B 7%CF%82 %CF%81%CF%84_%CE%A3%CE%AC%CE%BF%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%B5 %CF%81%CF%84 1%CE%AF%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%B9%CF%87_%CE%A3%CE%AF%CE%B D%CE%BA%CE%B5%CE%BB

29


Κατέβασμα ppt "ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΑ ΚΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google