ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Leonardo da Vinci Μελέτη περίπτωσης (E. Coli). Leonardo da Vinci Περιληπτικό ιστορικό (1) •Μία εγκατάσταση παραγωγής αλλαντικών ζύμωσης ηλικίας 50 ετών,
Advertisements

4 /01/2007 ΕΘνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, Εργαστήριο Μικροβιολογίας Σύστημα Έγκαιρης Ειδοποίησης •Αποστολή στα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Νοσοκομείων.
ΓΟΝΙΔΙΑΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ: Ο έλεγχος της γονιδιακής έκφρασης
Τεχνολογία του ανασυνδυασμένου DNA (σκοποί)
Γ.Ν ΚΙΛΚΙΣ Α’ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ
Παν. Πάλλα - ΕΚΦΕ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ 1 ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Β΄ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΕ ANIMATIONS ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ.
Φλεγμονές του γεννητικού συστήματος Κολπίτιδες Συριστατίδης Χαράλαμπος Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος Επίκουρος Καθηγητής Υπεύθυνος Μονάδας Υποβοηθούμενης.
Λοιμώξεις ουροποιογεννητικού συστήματος
1 ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 6 ηΑ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΚΑΙ ΠΑΣΤΕΡΙΩΣΗ.
1 Διερεύνηση μιας υδατογεγούς ή τροφικής επιδημικής έκρηξης Τάνια Αρβανιτίδου-Βαγιωνά Καθηγήτρια, ΑΠΘ.
Αιμολυτικές αναιμίες Μ Καρακάντζα. Ορισμός Αιμολυτικές αναιμίες είναι μία ετερογενής ομάδα αναιμιών που χαρακτηρίζονται από φυσιολογική παραγωγή ερυθρών.
Πρακτικές Παρακολούθησης Ποιότητας του Νερού στους Δήμους της Ελλάδας Αδυναμίες και Προοπτικές Μάρκος Σκληβανιώτης Δρ Χημικός Μηχανικός ΕΔΕΥΑ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ Χ. ΠΙΤΥΡΙΓΚΑ ΙΑΤΡΟΣ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΣ ΛΕΚΤΟΡΑΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΒΑΣΙΛΙΚΗ Χ. ΠΙΤΥΡΙΓΚΑ ΙΑΤΡΟΣ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΣ ΛΕΚΤΟΡΑΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ.
Κοσμητολογία Ι - Θ Ενότητα 9: Συντήρηση καλλυντικών προϊόντων (α΄μέρος) Δρ. Αθανασία Βαρβαρέσου Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κοσμητολογίας Τμήμα Αισθητικής.
26η ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ Ε.Δ.Ε.Υ.Α. Ρέθυμνο, 20 & 21 Νοεμβρίου 2014 ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΑΡΓΥΡΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ.
ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΗ Γ. Καπαρός, Eπίκουρος Καθηγητής Κλινικής Μικροβιολογίας.
ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ
ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Υγιεινή μαστού.
Παρουσίαση Πρακτικής Άσκησης για το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014 Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας Γελαδάρης Ιωάννης ΑΜ.: Υπεύθυνος Εργαστηρίου: Πολυδεύκης Χατζόπουλος.
Μια μεταγραφική μονάδα μεταγράφεται σε ένα ενιαίο RNA.
ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΑΠΟ IV ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κύκλος Κιτρικού Οξέος Tρούγκος Κ. Εργαστήριο Βιολογικής Χημείας Ιατρική Σχολή Παν/ου Αθηνών Βιολογική Χημεία Ι Ι. Χημικές Αντιδράσεις ΙΙ. Μεταβολικές Λειτουργίες.
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΟΛΥΧΡΟΥ ΧΡΥΣΗ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Ανάπτυξη εφοδιαστικών αλυσίδων οστρακοειδών και ανάλυση βασικών παραμέτρων/κινδύνων Υπεύθυνος καθηγητής:
Αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης PCR Η μέθοδος PCR είναι εξαιρετικά ευαίσθητη γιατί επιτρέπει την γρήγορη ανάλυση ειδικών περιοχών DNA που περιέχονται σε.
Οξεία και χρόνια παγκρεατίτις Μαρίνα Σιακαντάρη Επ. Καθ. Παθολογίας Α΄ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ.
1 Λοιμώδη Νοσήματα – Υγιεινή Αγροτικών Ζώων – Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, Τμήμα Ζωικής Παραγωγής, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ - Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου.
ΚΥΤΤΑΡΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Δρ. Αγγελική Γεροβασίλη. In vitro καλλιέργεια κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες (διατήρηση ή πολλαπλασιασμός) κυττάρων, ιστών ή οργάνων.
ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΣΚΩΛΗΚΟΕΙΔΟΥΣ ΑΠΟΦΥΣΗΣ Κων/νος Γ. Τούτουζας Επίκουρος Καθηγητής Χειρουργικής Α΄ Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική, Ιπποκράτειο ΓΝ Αθηνών.
Υγιεινή Εισαγωγικές Έννοιες
«Η επιτραπέζια ελιά ως λειτουργικό προϊόν- Μια νέα προσέγγιση»
ΔΙΑΛΕΞΗ 10 ΚΟΙΛΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΒΟΥΒΩΝΙΚΕΣ ΚΗΛΕΣ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΕΥΕΡΕΘΙΣΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΩΤΕΙΝΩΝ/ΠΡΩΤΕΙΝΩΝ, ΠΡΩΤΕΙΝΩΝ/ΝΟΥΚΛΕΙΝΙΚΩΝ ΟΞΕΩΝ, ΠΡΩΤΕΙΝΩΝ/ΛΙΠΙΔΙΩΝ Βιβλιογραφία: [1]
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
ΓΛΥΚΑ ΝΕΡΑ ΓΙΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ
Κεφάλαιο 4ο: Τεχνολογία του ανασυνδυασμένου DNA
RNA: Μεταγραφή και επεξεργασία του RNA
Μεμβρανική Βιοφυσική Χ. Λαμπρακάκης 2015.
02-Μεταλλάξεις και επιδιόρθωση του DNA
Βιολογία Θετικής Κατεύθυνσης Γ΄ Τάξης Ενιαίου Λυκείου
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΞΑΠΛΑΝΤΕΡΗ, M.D., PhD.
ΑΙΜΟΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΙΙ
ΛΕΠΤΟ ΕΝΤΕΡΟ Μη Νεοπλασματικές Παθήσεις
Copyright© 2007 (Ν. 2121/93), Αριστέα Βελεγράκη.
« Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ: Η ΒΑΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΥΓΙΗ ΕΝΗΛΙΚΗ ΖΩΗ».
Project Ομάδας (4 άτομα)
Πρωτεϊνική σύνθεση: Μετάφραση και Μετα-μεταφραστικές τροποποιήσεις
ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΙΔΡΥΜΑ ΑΘΗΝΩΝ (ΤΕΙ – Α)
Βιολογία γενικής παιδείας Γ΄ Λυκείου Παυλίνα Κουτσοκώστα - Βιολόγος
ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΓΟΝΙΔΙΑΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ
ΟΥΡΑΙΜΙΚΟ ΑΙΜΟΛΥΤΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ
Παρακολούθηση επιπλοκών της εντερικής θρέψης
Qian Wan, Yifei Qi, Ning Yin, Luhua Lai
ΔΙΑΛΕΞΗ 9 ΚΟΙΛΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΒΟΥΒΩΝΙΚΕΣ ΚΗΛΕΣ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΕΥΕΡΕΘΙΣΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ
Φυσιολογικοί ρόλοι των λιπαρών οξέων
17 Ιανουαρίου 2018 Όγδοη σειρά ασκήσεων.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
BAΣIKO ΚΛΙΝΙΚΟΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΙΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ - WORKSHOP ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Μελέτη και συζήτηση 6 περιστατικών ασθενών με μη νεοπλασματικές.
Εργαστηριακή διάγνωση κα προκαταρκτική διαφοροποίηση Καρβαπενεμασών
Γαριπίδης Ιορδάνης Βιολόγος 3o ΓΕΛ Χαϊδαρίου
ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ 12.
ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ Η ινσουλίνη παράγεται από τα β-κύτταρα των νησιδίων του Langerhans του παγκρέατος και ελευθερώνεται σε καταστάσεις που δημιουργούν υπεργλυκαιμία.
ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΥ ΜΕΤΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΜΕΣΩ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΙΙ. ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΕΜΦΥΤΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΙΚΗΣ ΑΝΟΣΙΑΣ ΙΙΙ. ΦΛΕΓΜΟΝΗ
ΑΛΛΑ ΚΟΚΚΙΔΙΑ.
Ενότητα 8: Μικροβιολογία προϊόντων που υφίστανται ακτινοβόληση
Υγιής και ξεκούραστος ύπνος!
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΥΠΟΓΛΥΚΑΙΜΙΑ Υπογλυκαιμία είναι η χαμηλή συγκέντρωση γλυκόζης στο αίμα. Η γλυκόζη είναι απαραίτητη πηγή ενέργειας για τη φυσιολογική λειτουργία (καύση) του κυττάρου. Γνωστό διαβητικό ιστορικό Αίσθημα πείνας Διαταραχή όρασης Διαταραχή συμπεριφοράς Υποθερμία, Τρέμουλο Εφίδρωση, Ωχρότητα Λήθαργος, κωματώδης κατάσταση

ΥΠΟΓΛΥΚΑΙΜΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ Λήψη γλυκόζης από το στόμα (Ζάχαρη διαλυμένη σε νερό, χυμός, λεμονάδα, μπισκότο, κτλ) Λήψη κανονικού γεύματος επειδή η γλυκόζη διαρκεί περίπου 2 ώρες

ΔΗΓΜΑΤΑ - ΔΑΓΚΩΜΑΤΑ Δαγκώματα από ανθρώπους και ζώα χρειάζονται, ιατρική βοήθεια, γιατί στο στόμα βρίσκονται πολλοί τύποι μικροβίων και μικροοργανισμών που μπορεί να προκαλέσουν μολύνσεις στο τραύμα. Το μόνο επικίνδυνο για τον άνθρωπο δηλητηριώδες φίδι στην Κύπρο είναι η οχιά (φίνα ή έχιδνα) και το δάγκωμά της μπορεί να είναι θανατηφόρο. Η έχιδνα ξεχωρίζει από το τριγωνικό της κεφάλι, το χοντρό σώμα στο χρώμα της άμμου και την κοντή ουρά.

ΔΗΓΜΑΤΑ - ΔΑΓΚΩΜΑΤΑ Αγωγή: Καθησυχάστε το άτομο. Περιορίστε τις περιττές μετακινήσεις του πάσχοντα. Βάλτε τον να καθίσει κάπου αναπαυτικά. Ενθαρρύνετε και συμβουλέψτε τον να μη κινεί τα άκρα, για να εμποδίσει το δηλητήριο να επεκταθεί γρήγορα. ΜΗΝ απομυζήσετε (ρουφήξετε) το δηλητήριο με το στόμα σας. ΜΗΝ εγχαράξετε το τραύμα. Αφαιρέστε δακτυλίδια και βραχιόλια από το άκρο. Καθαρίστε το τραύμα με σαπούνι και νερό εάν είναι εφικτό. Μεταφορά στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Αν ο πάσχων χάσει τις αισθήσεις του, ανοίξτε αεραγωγό, ελέγξτε αναπνοή, δώστε ΚΑΡΠΑ, αν χρειάζεται.

ΝΥΓΜΟΣ ΑΠΟ ΕΝΤΟΜΑ Τα τσιμπήματα από έντομα και θαλάσσια ζώα, όπως τσούχτρες, προκαλούν συνήθως ελαφρούς τραυματισμούς που μπορεί να αντιμετωπιστούν με την παροχή Πρώτων Βοηθειών. Πολλαπλά, όμως, τσιμπήματα εντόμων μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή αντίδραση, που χρειάζεται άμεση ιατρική βοήθεια. Τα τσιμπήματα μέλισσας και σφήκας είναι, συνήθως, επώδυνα παρά επικίνδυνα. Αρχικά παρουσιάζεται οξύς πόνος που ακολουθείται από ελαφρύ πρήξιμο, κοκκίνισμα και δυσφορία στο σημείο του τσιμπήματος. Αν ο πάσχων τσιμπήθηκε στο στόμα, υπάρχει ο κίνδυνος απόφραξης του αεραγωγού από το πρήξιμο. Ένα κεντρί στο στόμα ή στον λαιμό είναι πολύ σοβαρό, γιατί το πρήξιμο μπορεί να φράξει τον αεραγωγό. Πάντοτε κοιτάζετε για σημεία αλλεργικής αντίδρασης, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε αναφυλακτικό σοκ. ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν ο πάσχων δείχνει σημεία αναφυλακτικού σοκ, όπως διαταραγμένη συνείδηση ή πρήξιμο προσώπου και λαιμού ΚΑΛΕΣΤΕ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ αμέσως.  

ΝΥΓΜΟΣ ΑΠΟ ΕΝΤΟΜΑ Αγωγή: Ενθαρρύνετε και καθησυχάζετε τον πάσχοντα. Αν το πρήξιμο έχει αρχίσει, ΚΑΛΕΣΤΕ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ. Δώστε στον πάσχοντα πάγο να γλύψει ή γουλιές κρύου νερού, για να αποφύγετε το πρήξιμο και την απόφραξη του αεραγωγού. Αν το κεντρί φαίνεται, βουρτσίστε ή τρίψετε την περιοχή με το νύχι σας ή την ανάποδη μεριά ενός μαχαιριού. ΜΗ χρησιμοποιήσετε τσιμπιδάκι, γιατί μπορεί να ελευθερωθεί περισσότερο δηλητήριο. Ανυψώστε το τραυματισμένο μέρος, αν είναι δυνατό, βάλτε κρύες κομπρέσες ή πάγο. Συμβουλέψτε τον πάσχοντα να δει τον γιατρό του, αν ο πόνος και το πρήξιμο συνεχίζουν.

ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ Υγρά, Στερεά και Αέρια Αλκοόλ Ναρκωτικά Φαρμακευτικά σκευάσματα Οργανοφωσφορικά Υγραέριο Διοξείδιο του άνθρακα

ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ Κατάποση Απορρόφηση από το Δέρμα Εισπνοή ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η πρόκληση Εμετού σε καυστικά υγρά Μεταφορά στο Νοσοκομείο Απορρόφηση από το Δέρμα Αφαιρέστε άμεσα τα όλα τα ενδύματα Ξέπλυνετε όλο το σώμα με άφθονο νερό Εισπνοή Άμεση μετάβαση σε ανοικτό χώρο για καθαρό αέρα

ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ Σε όλες τις περιπτώσεις, ο πάσχοντας θα πρέπει να μεταβεί στο νοσοκομείο είτε για προληπτικούς λόγους είτε για άμεση αντιμετώπιση της δηλητηρίασης. Μαζί με τον πάσχοντα να μεταφέρετε οτιδήποτε μπορεί να δώσει πληροφορίες που έχουν σχέση με το αίτιο που προκάλεσε τη δηλητηρίαση. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τον χρόνο της έκθεσης στο δηλητήριο, αλλά και την ποσότητα.

ΤΡΟΦΙΚΗ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ Προκαλείται, συνήθως, από τροφή ή ποτό μολυσμένο από μικρόβια ή ιούς. Κοινές αιτίες είναι η σαλμονέλα, e-coli, μικρόβια τα οποία βρίσκονται, κυρίως στο κρέας. Τα συμπτώματα μπορεί να αναπτυχθούν ταχύτατα, πιθανώς σε 2-6 ώρες μετά τη λήψη του φαγητού. Ένας από τους κινδύνους της δηλητηρίασης είναι η απώλεια υγρών. Η αφυδάτωση που προκαλείται μπορεί να είναι σοβαρή, αν δεν αναπληρωθούν ικανοποιητικά τα υγρά. Ειδικά επικίνδυνη είναι η αφυδάτωση σε πολύ νεαρά και ηλικιωμένα άτομα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί εξειδικευμένη βοήθεια και μεταφορά στο νοσοκομείο. 

Αγωγή: Συμβουλέψτε τον πάσχοντα να ξαπλώσει και να ξεκουραστεί. Βοηθήστε τον αν χρειάζεται. Δώστε στον πάσχοντα πολλά υγρά να πιει και ένα δοχείο για εμετό. Καλέστε έναν γιατρό για συμβουλή. Αν η κατάσταση του χειροτερέψει καλέστε ασθενοφόρο.