Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ 12.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ 12."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ 12

2 Ένα προηγουμένως υγιές 10χρονο αγόρι εξετάστηκε τον Ιούλιο στο τμήμα επειγόντων περιστατικών. Παρουσίαζε πυρετό και έντονη κεφαλαλγία από πολλές ημέρες. Είχε κάνει αρκετούς εμέτους και παραπονιόταν για ναυτία και καταρροή. Ο καιρός ήταν πολύ θερμός και το παιδί είχε περάσει το μεγαλύτερο μέρος του καλοκαιριού κάνοντας μπάνιο στην τοπική λίμνη. Κατά την εξέταση, ο γιατρός παρατήρησε αυχενική δυσκαμψία και έκανε οσφυονωτιαία παρακέντηση. Συλλέχθηκε εγκεφαλονωτιαίο υγρό (ΕΝΥ) και στάλθηκε στο εργαστήριο για μέτρηση κυττάρων, γλυκόζης και πρωτεΐνης, καλλιέργεια για βακτήρια και την παράκληση να γίνει έλεγχος για ύπαρξη ή μη αμοιβαδικής λοίμωξης. Στο ΕΝΥ υπήρχαν περίπου κύτταρα/mm3 με υπεροχή των ουδετεροφίλων. Παρατηρήθηκε επίσης μικρός αριθμός ερυθροκυττάρων. Τα επίπεδα γλυκόζης ήταν μειωμένα και τα επίπεδα πρωτεΐνης ήταν σαφώς αυξημένα (600 mg/dl). Η χρώση gram του ΕΝΥ έδειξε πολλά λευκοκύτταρα αλλά όχι βακτήρια. Η ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΝΩΠΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΟΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΚΙΝΗΤΟΥΣ ΑΜΟΙΒΑΔΙΚΟΥΣ ΤΡΟΦΟΖΩΙΤΕΣ. Η ΤΡΙΧΡΩΜΗ ΧΡΩΣΗ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΜΙΑ ΑΜΟΙΒΑΔΟΕΙΔΗ ΜΟΡΦΗ. Τέθηκε η διάγνωση της μηνιγγοεγκεφαλίτιδας. Το παιδί εισήχθη στη μονάδα εντατικής θεραπείας αλλά πέθανε την τέταρτη μέρα της νοσηλείας.

3 Ποια αμοιβάδα θεωρείται υπεύθυνη για τα συμπτώματα του παιδιού
H Naegleria fowleri είναι το ελεύθερα διαβιούν θερμόφιλο αμοιβαδομαστιγοφόρο πρωτόζωο που προκαλεί την νόσο του παιδιού. Η λοίμωξη καλείται ΠΡΩΤΟΠΑΘΗΣ ΑΜΟΙΒΑΔΙΚΗ ΜΗΝΙΓΓΟΕΓΚΕΦΑΛΙΤΙΔΑ (ΠΑΜ), είναι σπάνια και συνήθως έχει κεραυνοβόλο πορεία και ταχεία θανατηφόρο κατάληξη

4 https://healthjade.com/naegleria-fowleri/

5 Ποια είναι η σχέση μεταξύ του θερμού καλοκαιριού και της νόσου του παιδιού;
Oι τροφοζωίτες της Ν. fowleri ανευρίσκονται σε πηγές θερμών υδάτων, όπως λίμνες, ποτάμια, θερμές πηγές, λουτρά και πισίνες. Αν και η λοίμωξη σχετίζεται συνήθως με το κολύμπι, έχει αναφερθεί περίπτωση παιδιού που είχε κάνει μπάνιο με νερό από πηγάδι από το οποίο απομονώθηκαν τροφοζωίτες του παρασίτου. Το θερμό καλοκαίρι μπορεί να ήταν υπεύθυνο για την αύξηση της θερμοκρασίας των πηγών υδάτων της περιοχής. Όταν η θερμοκρασία των πηγών είναι αυξημένη, αυξάνεται σ’ αυτές η συγκέντρωση βακτηρίων. Yπ\αυτές τις συνθήκες, οι συγκεντρώσεις της N. fowleri επίσης αυξάνονται, καθώς οι αμοιβάδες τρέφονται με αυτά τα βακτήρια. Η ΠΑΜ, αν και σπάνια, προκαλεί ταχέως προϊούσα θανατηφόρο νόσο σε υγιή παιδιά και νέους ενήλικες που έχουν ιστορικό κολύμβησης σε τοπικές πηγές υδάτων σε θερμές εποχές του χρόνου. Το γεγονός ότι το αγόρι πέρασε πολύ διάστημα το καλοκαίρι κολυμπώντας στην τοπική λίμνη υποστηρίζει τη διάγνωση της μηνιγγοεγκεφαλίτιδας από Ν. fowleri.

6 Ποια είναι τα στάδια του κύκλου ζωής του παρασίτου;
Yπάρχουν τρία στάδια στον κύκλο ζωής του παρασίτου, αμοιβαδοειδής τροφοζωίτης, μαστιγοφόρος μορφή με δύο μαστίγια και ανθεκτικό στάδιο, η κύστη. H κύστη που υπάρχει στο περιβάλλον δεν ανευρίσκεται στον άνθρωπο.

7 Πώς γίνεται εργαστηριακά η διάγνωση της λοίμωξης;
H μικροσκοπική εξέταση νωπού παρασκευάσματος είναι η μέθοδος που ενδείκνυται για την εργαστηριακή διάγνωση. Η εξέταση νωπού παρασκευάσματος πρόσφατου δείγματος ΕΝΥ, αποκαλύπτει τους χαρακτηριστικούς κινητούς, αμοιβαδοειδείς τροφοζωίτες της Ν. fowleri. Για να ενισχυθεί η αντίθεση είναι ΧΡΗΣΙΜΟ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ Η ΕΝΤΑΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΗΣΗ. Eξετάζεται επίσης μονιμοποιημένο παρασκεύασμα, βαμμένο με τρίχρωμη χρώση. Ο τροφοζωίτης έχει ευρύ πρόσθιο και στενό οπίσθιο άκρο, μέγεθος από 7 ως 20 μm, μεγάλα ευρέα ψευδοπόδια και έναν πυρήνα. Το μεγάλο κεντρικό καρυόσωμα του πυρήνα δεν είναι συνήθως ορατό. Δεν υπάρχει περιφερική χρωματίνη. Το ΕΝΥ δεν πρέπει να ψυχθεί πριν την εξέταση, γιατί οι αμοιβάδες εμφανίζουν μεγαλύτερη κινητικότητα σε θερμοκρασία δωματίου. Oι τροφοζωίτες της N. fowleri πρέπει να διακριθούν από τα λευκοκύτταρα.

8 Πώς γίνεται εργαστηριακά η διάγνωση της λοίμωξης;
Οι αμοιβάδες καλλιεργούνται σε τρυβλία με άγαρ πάνω στα οποία έχει ήδη επιστρωθεί στέλεχος E. coli, που χρησιμεύει ως τροφή για τις αμοιβάδες. Tο ENY του ασθενούς ενοφθαλμίζεται στα θρεπτικά υλικά, και στη συνέχεια αυτά επωάζονται στους 37°C και εξετάζονται καθημερινά για περιοχές διαύγασης, στις θέσεις ανάπτυξης των αμοιβάδων. Δοκιμασία έμμεσου ανοσοφθορισμού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επιβεβαίωση της διάγνωσης. Mοριακές τεχνικές (PCR) δεν χρησιμοποιούνται στα περισσότερα κλινικά εργαστήρια, αλλά είναι διαθέσιμες σε Κέντρα Aναφοράς. Τα περιστατικά πρέπει να αναφερθούν στο Kέντρο Eλέγχου Λοιμώξεων.

9 Πώς μεταδίδεται η λοίμωξη;
Oι αμοιβάδες εισέρχονται στη μύτη και διεισδύουν στο βλεννογόνο και τους παραρρίνιους κόλπους, προκαλώντας ρινόρροια. Η πίεση του νερού όταν το άτομο κάνει βουτιές επιτρέπει στις αμοιβάδες να διεισδύσουν από μικροαμυχές ή λύσεις της συνέχειας του βλεννογόνου στους ιστούς. Οι τροφοζωίτες περνούν από το τρήμα του πετάλου του ηθμοειδούς οστού και ακολουθούν το οσφρητικό νεύρο ως το κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ). Ο πολλαπλασιασμός των αμοιβάδων γίνεται στους ιστούς του εγκεφάλου και των μηνίγγων.

10 Ποιες άλλες αμοιβάδες μοιάζουν με αυτό το παράσιτο και μπορούν να προκαλέσουν παρόμοια νόσο;
Oι τροφοζωίτες της Acanthamoeba μοιάζουν με εκείνους της Naegleria fowleri και μπορεί να προκαλέσουν χρόνια λοίμωξη του ΚΝΣ που καλείται κοκκιωματώδης αμοιβαδική εγκεφαλίτιδα. Αν και αυτή η λοίμωξη μπορεί επίσης να οδηγήσει στο θάνατο, δεν είναι τόσο ταχέως προϊούσα όσο οι κεραυνοβόλες λοιμώξεις από Ν. fowleri. Τα είδη Acanthamoeba προκαλούν επίσης λοίμωξη του οφθαλμού και συγκεκριμένα κερατίτιδα, η οποία όμως δεν είναι θανατηφόρος.

11 Πώς μπορούν να διακριθούν αυτές οι δύο αμοιβάδες;
Στις λοιμώξεις από Acanthamoeba στους ιστούς ανευρίσκονται τόσο τροφοζωίτες όσο και κύστεις, ενώ στις λοιμώξεις από Ν. fowleri συναντώνται μόνο τροφοζωίτες. Οι τροφοζωίτες του γένους Acanthamoeba έχουν χαρακτηριστικά οξείες προσεκβολές (ακανθοπόδια) πάνω στα ψευδοπόδιά τους, ενώ τα ψευδοπόδια της Ν. fowleri είναι αμβλέα.

12 Ποια άλλη λοιμώδης νόσος μπορεί να συγχυθεί με αυτή;
Aυτή η νόσος μπορεί να συγχυθεί με άσηπτη ή βακτηριακή μηνιγγίτιδα, νόσους που έχουν παρόμοια συμπτώματα με την ΠΑΜ, αλλά προκαλούνται από βακτήρια. ΟΤΑΝ ΣΥΝΑΝΤΑΤΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΛΕΥΚΩΝ ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΩΝ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΒΑΚΤΗΡΙΑ ΣΤΗ ΧΡΩΣΗ GRAM, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΛΟΙΜΩΞΗΣ ΑΠΟ Ν. FOWLERI

13 Aντιμετωπίζεται αυτή η λοίμωξη;;
H αντιμικροβιακή αγωγή είναι συνήθως αναποτελεσματική κατά του παρασίτου. Αν και το παράσιτο είναι in vitro ευαίσθητο στην αμφοτερικίνη Β, στην πράξη λίγοι μόνο ασθενείς επιβιώνουν από τη λοίμωξη. Oρισμένοι ασθενείς έχουν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με ενδοφλέβια ή ενδορραχιαία χορήγηση αμφοτερικίνης Β, σε συνδυασμό με μικοναζόλη, ριφαμπίνη και χλωραμφενικόλη ή με ριφαμπίνη και κετοκοναζόλη από του στόματος.


Κατέβασμα ppt "ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ 12."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google