Αυτονομία σχολικής μονάδας στο κυπριακό εκπαιδευτικό συγκείμενο Δρ Θεόδωρος Θεοδώρου Παρουσίαση στο συνέδριο «Εκπαιδευτική διοίκηση και ηγεσία στην Κύπρο.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ
Advertisements

ΣΧΕΣΕΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ-ΣΧΟΛΕΙΟΥ
Σεμινάρια Επιθεωρητών Σεπτεμβρίου Σχολική χρονιά
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Εξωτερική Αξιολόγηση – • Λειτουργεί.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
Μάριος Στυλιανίδης Εκπαιδευτική Ημερίδα ΑΚΙΔΑ 26/2/2011
ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ Αναπτυξιακό Συνέδριο Ηπείρου 24/6/2005.
Page  1 Προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας για την Ανώτερη Εκπαίδευση Διεύθυνση Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.
Πρόγραμμα εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης για ένταξη μαθητών με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες» στο πλαίσιο των αξόνων προτεραιότητας.
Η ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΤΟΔΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΩΝ ΟΤΑ Θάνος Κριεμάδης, Ph.D., M.B.A., M.A. Αν. Καθηγητής.
Φιλοθέη-Ψυχικό 2013 Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα
Η Οπτική του Φύλου στις Τοπικές Πολιτικές
«Ενδυναμώνοντας την Παιδαγωγική Αυτονομία
Αξιολόγηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας από την CRE Χρονικό πλαίσιο αξιολόγησης Αυτοαξιολόγηση: Αξιολόγηση από CRE: Δημοσίευση εκθέσεων:
Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου
Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου
Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στη Δ.Ε.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Πρόγραμμα προσανατολισμού νέων διδασκόντων για το ακαδημαϊκό έτος «Πρακτικές Πληροφορίες για το Πανεπιστήμιο.
Εκπαιδευτική ηγεσία στον 21ο αιώνα: Στήριξη του ηγέτη στη δημιουργία ενός σχολείου - «κοινότητας μάθησης» Δρ Αθ. Μιχαηλίδου – Ευριπίδου Διευθύντρια.
Έρευνα στην Εκπαίδευση και την Παιδεία. Οι εμπειρίες του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας. Καθηγητής Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος, Μέλος ΕΣET Αντιπρόεδρος.
ΠΑΙΔΕΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ ΜΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΙΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ.
ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ»
Ενίσχυση της έρευνας στο “ΕΠ. Εκπαίδευση και δια βίου μάθηση ” Νίκος Μαρούλης, Logotech AE Καρδίτσα 18 Σεπτεμβρίου 2008.
ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (Υπουργική Απόφαση: Φ.353.1/324/105657/Δ1) Εκπαιδευτικοί Παράλληλης Στήριξης 1.
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της.
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της Αγωγής,
ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ»
17-19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012 Χώρος Αρχής Κρατικών Εκθέσεων Μακεδονίτισσα ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης.
ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΙΣ , ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ, ΠΡΟΤΥΠΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ
ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ.
Ερευνητικές εργασίες Πλαίσιο εφαρμογής – Επιλογή θέματος.
1. Ποιοτική Αναβάθμιση της Εκπαίδευσης στην Κύπρο
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΝΕΩΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
Δ΄ ΔIEYΘΥΝΣΗ Π.Ε. ΑΘΗΝΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ 1 η Ιουλίου - 31 Δεκεμβρίου 2012 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 1 Σεμινάρια Φεβρουαρίου 2012.
«ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
Αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας Λύκειο Αγίου Ιωάννη Οκτώβριος 2008 Γεώργιος Χατζηιωάννου Καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης.
Ποιότητα και αποτελεσματικότητα στην Εκπαίδευση: Παράγοντες που την επηρεάζουν Συνέδριο του Εκπαιδευτικού Ομίλου Κύπρου Σάββατο 24 Οκτωβρίου, 2015.
Εκπαιδευτική Ημερίδα ΑΚΙΔΑ « Σχολική Ηγεσία » 14/3/2013, CIIM Λευκωσία Δρ Μάριος Στυλιανίδης.
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ: Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ Δρ. Παρασκευή Χατζηπαναγιώτου Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήμα Επιστημών της.
Παγκύπρια Εκπαιδευτική Ημερίδα «Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση: Μπροστά σε νέες Πραγματικότητες;» Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2008.
1 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΟΡΑΜΑ2. ΣΚΟΠΟΙ3. ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΠΙΤΕΥΞΗΣ ΣΚΟΠΩΝ4. ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΣΗ6. ΜΕΛΗ7.
Προγραμματισμός και οργάνωση διδακτέας ύλης, εκπόνηση σχεδίου μαθήματος 1.
Συνοπτική Παρουσίαση Ε.Π. «ΚτΠ» Παναγιώτης Γεωργιάδης Αθήνα 9 Νοεμβρίου 2004.
 Το 1978 τονίζεται ότι ο θεσμός του Επιθεωρητή είναι ξεπερασμένος, καθώς οι δάσκαλοι εκφράζουν την απαγοήτευσή τους απέναντι στο πρόσωπο του Επιθεωρητή,
 1. Διαμόρφωση Εκπαιδευτικής Πολιτικής  2. Θέση Εκπαιδευτικής Μονάδας στον τομέα διαμόρφωσης Ε. Π.
ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ LEONARDO DA VINCI “ Μεταφορά Καινοτομίας - ΤΟΙ ” Ελίνα Δαγρέ, ΤΟΙ Project Manager Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2012 Βόλος, 14 Δεκεμβρίου 2012 ΕΛΛΗΝΙΚΗ.
ΣΥΣΤΑΣΗ 6 ου ΣΔΕΥ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ ΦΕΚ 2197/13/10/2015 ΕΤΟΣ
Δρ. Μάριος Παντελή (EdD)
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ – ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΟΜΩΝ ΔΗΜΩΝ
Αξιολογηση εκπαιδευτικου εργου
Δείκτες επιτυχίας και Επάρκειας Διαφοροποίηση διδασκαλίας
Επιβλέπουσα Καθηγήτρια: Βασιλική Ασκητοπούλου
Μάθημα: Ιστορία και πολιτισμός Ιστορία και πολιτισμός στην εκπαίδευση Etta R. Hollins Κεφάλαιο 8: Μετασχηματισμός της επαγγελματικής πρακτικής Διδάσκον:Α.Ανδρέου.
Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου
Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας & Τεχνολογίας Ε.Σ.Ε.Τ.
Ορισμός στρατηγικής διδασκαλίας
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ
Αυτονομία Σχολικών Μονάδων στο Κυπριακό Εκπαιδευτικό Σύστημα
Μάριος Κουκουνάρας-Λιάγκης Μάθημα 6
1ος υπό έμφαση στόχος - ΥΠΠ
«Διδακτικές Διαδρομές στο Σημερινό Σχολείο»
σχολικη αυτονομια μεσα στον συγκεντρωτισμο (. ;)
ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
Διεθνείς έρευνες (PISA) και κυπριακό εκπαιδευτικό σύστηµα: δεδοµένα και προβληµατισµοί Δρ Αθ. Μιχαηλίδου Διευθύντρια Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.
Γενική Εκτίμηση (άπαξ)
Best practices - Benchmarking
Νόμος 4547/2018 (Αρ. Φύλλου 102) – άρθρο 47
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Αυτονομία σχολικής μονάδας στο κυπριακό εκπαιδευτικό συγκείμενο Δρ Θεόδωρος Θεοδώρου Παρουσίαση στο συνέδριο «Εκπαιδευτική διοίκηση και ηγεσία στην Κύπρο και στον διεθνή χώρο - 40 χρόνια δράσης του ΚΟΕΔ» Λευκωσία, 13 Μαΐου 2017

Περιεχόμενα παρουσίασης Εισαγωγή Σκοπός παρουσίασης Εννοιολογικές διασαφηνίσεις Μορφές σχολικής αυτονομίας Αυτονομία στο Κυπριακό Εκπαιδευτικό Σύστημα Καταληκτικά σχόλια

Εισαγωγή Τα τελευταία χρόνια το θέμα της σχολικής αυτονομίας απασχολεί συστηματικά την ερευνητική κοινότητα Αποτελεί μία από τις σημαντικότερες τάσεις στη σύγχρονη εκπαιδευτική πρακτική, αφού έχουν αναγνωριστεί αυτόνομα σχολεία σε εκπαιδευτικά συστήματα σε όλο τον κόσμο, με την επέκτασή τους να παρουσιάζει συνεχώς αυξανόμενους ρυθμούς (Hanushek, Link & Woessmann, 2013) Το Κυπριακό Εκπαιδευτικό Σύστημα (ΚΕΣ) αντιμετωπίζει ποικίλες προκλήσεις, στις οποίες πρέπει να ανταποκριθεί, καθιστώντας τις δομές του περισσότερο ευέλικτες, ώστε να διευκολύνουν το έργο του σχολείου

Σκοπός παρουσίασης Να παρουσιαστεί συνοπτικά η υπάρχουσα θεωρία σχετικά με το θέμα Να αναφερθεί η υφιστάμενη κατάσταση στο Κυπριακό Εκπαιδευτικό Σύστημα Να αποτυπωθεί η πορεία που φαίνεται να προδιαγράφεται στο μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο μέλλον Να παρουσιαστεί το θέμα στο επίπεδο του εκπαιδευτικού συστήματος, προτού αυτό εξεταστεί και στο επίπεδο της σχολικής μονάδας μέσα από τις επόμενες εισηγήσεις

Εννοιολογικές διασαφηνίσεις Η σχολική αυτονομία αποτελεί μια μορφή αποκέντρωσης Ως αποκέντρωση ορίζεται η μεταφορά αρμοδιότητας λήψης αποφάσεων από ένα υψηλότερο σε ένα χαμηλότερο ιεραρχικά επίπεδο (Θεοδώρου & Τσιάκκιρος, 2014) Ως σχολική αυτονομία ορίζεται η δυνατότητα που παρέχεται στα σχολεία να λαμβάνουν από μόνα τους αποφάσεις σχετικά με τη διαχείριση ζητημάτων που σχετίζονται με τη λειτουργία τους, περιλαμβανομένης της διδασκαλίας και μάθησης (Moos, 2013) Η αυτονομία συνδυάζεται με αυξημένη λογοδοσία, αφού όποιος αποφασίζει πρέπει και να λογοδοτεί

Μορφές σχολικής αυτονομίας Υπάρχει μεγάλη ποικιλία αναφορικά με τις αποφάσεις που καταλήγουν να ρυθμίζονται από το σχολείο, οι οποίες μπορούν να ομαδοποιηθούν σε τέσσερις κατηγορίες: την οργάνωση της διδασκαλίας (αναλυτικό πρόγραμμα, εγχειρίδια, διδακτικές μέθοδοι, ωρολόγιο πρόγραμμα) τη διαχείριση του προσωπικού (προσλήψεις/απολύσεις, μισθοδοσία, κατανομή καθηκόντων, επιμόρφωση) τον προγραμματισμό και τις εγκαταστάσεις και την οικονομική διαχείριση (Θεοδώρου, 2013) Υπάρχουν τόσες διαφορετικές μορφές σχολικής αυτονομίας όσες και οι χώρες που την εφαρμόζουν (UNESCO, 2007)

Μορφές σχολικής αυτονομίας (2) Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η σχολική αυτονομία σχετίζεται κυρίως με τη διδασκαλία και μάθηση, τους οικονομικούς και τους ανθρώπινους πόρους Υπάρχει διαφοροποίηση, ως προς τον βαθμό αυτονομίας: Πλήρης – τα σχολεία αποφασίζουν μέσα στο πλαίσιο της νομοθεσίας χωρίς παρεμβάσεις από εξωτερικούς φορείς Περιορισμένη – τα σχολεία αποφασίζουν μέσα στο πλαίσιο προκαθορισμένων επιλογών ή μετά από σχετική έγκριση Καθόλου – τα σχολεία δεν αποφασίζουν για κάποιο συγκεκριμένο θέμα Επιλογή μεταβίβασης – οι αρμόδιες αρχές επιλέγουν εάν θα μεταβιβάσουν στα σχολεία τη δική τους εξουσία για λήψη αποφάσεων (Ευρυδίκη, 2008)

Αυτονομία στο ΚΕΣ Το ΚΕΣ είναι κατά γενική ομολογία συγκεντρωτικό σύστημα, με διάφορα σώματα (Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, Σχολικές Εφορείες) να λαμβάνουν τις πλείστες αποφάσεις σε κεντρικό επίπεδο Η αναγκαιότητα ενίσχυσης της σχολικής αυτονομίας καταγράφεται εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια, από διαφορετικούς φορείς και εμπειρογνώμονες (Έκθεση ΟΥΝΕΣΚΟ, 1997. Έκθεση Επιτροπής Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης, 2004. Στρατηγικός Σχεδιασμός για την Παιδεία, 2007. Έκθεση Παγκόσμιας Τράπεζας, 2014) Υπάρχει συμφωνία προς αυτή την κατεύθυνση και από διάφορους Κύπριους ειδικούς (Theodorou & Pashiardis, 2016)

Αυτονομία στο ΚΕΣ (2) Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη με τη συμμετοχή Κύπριων ειδικών σε θέματα εκπαίδευσης και διαχείρισης αυτόνομων οργανισμών: Είναι επιθυμητή η αποκέντρωση στο σχολείο εκείνων των αποφάσεων που σχετίζονται: (α) με τη διεκπεραίωση της καθημερινής διαχείρισης και λειτουργίας του και (β) με την ανάπτυξη του προσωπικού και των μαθητών του Η ενδυνάμωση της σχολικής αυτονομίας αναμένεται ότι θα συνδυαστεί με την εμφάνιση προβλημάτων που θα αφορούν κυρίως: (α) στην επιβάρυνση των σχολικών ηγετών, (β) στην αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων, και (γ) στην επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των εμπλεκομένων στην εκπαιδευτική διαδικασία

Αυτονομία στο ΚΕΣ (3) Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη με τη συμμετοχή Κύπριων ειδικών σε θέματα εκπαίδευσης και διαχείρισης αυτόνομων οργανισμών: η εισαγωγή συγκεκριμένων μέτρων στήριξης μπορεί να βοηθήσει τα σχολεία στην αντιμετώπιση των προαναφερθέντων προβλημάτων και να ενισχύσει τη γενικότερη λειτουργία και αποτελεσματικότητά τους: εξισορρόπηση μεταξύ αποκέντρωσης και συγκεντρωτισμού αποτελεσματική λογοδοσία των σχολείων στήριξη των σχολικών ηγετών επικέντρωση στη μαθησιακή διαδικασία δικτύωση των σχολείων και εισαγωγή κατάλληλης δομής λήψης και διαχείρισης αποφάσεων (Θεοδώρου, 2013)

Αυτονομία στο ΚΕΣ (4) Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού λαμβάνει τεχνική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχει θέσει σε προτεραιότητα (ΥΠΠ, 2015) Σε αυτό το πλαίσιο, προωθείται αύξηση της σχολικής αυτονομίας, παράλληλα με την ενδυνάμωση του ρόλου των Επαρχιακών Γραφείων Παιδείας και την αναδιοργάνωση του θεσμού των Σχολικών Εφορειών (ΣΕ) Αναμένεται ότι στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των ΣΕ που θα προωθηθεί θα εξεταστεί και το θέμα της μεταφοράς της αρμοδιότητας λήψης κάποιων αποφάσεων στα σχολεία

Αυτονομία στο ΚΕΣ (5) Η σχολική αυτονομία φαίνεται να προωθείται στις νέες πολιτικές του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για τους εκπαιδευτικούς Σε ότι αφορά στην Επαγγελματική Μάθηση, σύμφωνα με το νέο πλαίσιο που έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο: η σχολική μονάδα τίθεται στο επίκεντρο καταρτίζοντας αυτόνομα το δικό της σχέδιο, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της και μπορεί να συνάψει συνεργασίες και να συμμετέχει σε δίκτυα με άλλα σχολεία για την υλοποίηση του σχεδίου που έχει ετοιμάσει (ΥΠΠ, 2015)

Αυτονομία στο ΚΕΣ (6) Σε ότι αφορά στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού έργου, στις υπό συζήτηση προτάσεις: αναγνωρίζεται η σχετική αυτονομία των σχολείων να ασκούν εσωτερική εκπαιδευτική πολιτική προωθείται η δημοκρατικότητα και η συμμετοχική ευθύνη και αναγνωρίζεται η ανάγκη αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων από το κέντρο προς τη σχολική μονάδα Παράλληλα, ενισχύεται ο ρόλος του διευθυντή, ως σχολικού ηγέτη, στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών του σχολείου του (ΥΠΠ, 2016)

Καταληκτικά σχόλια Η σχολική αυτονομία, σε κάποια περιορισμένη μορφή, ήδη υπάρχει στο ΚΕΣ, ενώ διαφαίνεται ότι θα ενισχυθεί σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα Το ερώτημα που πρέπει να μας απασχολεί αφορά στη μορφή που η αυτονομία πρέπει να πάρει, για να εξυπηρετεί τις επιδιώξεις του ΚΕΣ Αρκετές φορές η θεωρία απέχει από την πράξη, επομένως, οι εισηγήσεις καθώς και οι δραστηριότητες που θα ακολουθήσουν, αναμένεται να φωτίσουν ακόμη περισσότερο το θέμα του εργαστηρίου

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας! Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας! Δρ Θεόδωρος Θεοδώρου Μέλος Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου theodoros.theodorou@ouc.ac.cy