ΓΕΛ ΠΑΡΑΒΟΛΑΣ Περιβαλλοντική Ομάδα Β΄τάξης Σχολ. Έτος: Θέμα: ‘Τοπικά προϊόντα της περιοχής μας: σίτος, οίνος, έλαιον – τα τρία αγαθά της γης’ Υπεύθυνη.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Advertisements

ΕΘΝΙΚΗΣ ΔΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΜΕΛΙΟΥ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΥΨΕΛΗΣ
ΕΛΙΑ – ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ – ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ένας τόπος με μακραίωνη ιστορία και ισχυρή αναπτυξιακή προοπτική
ΝΕΡΟ, ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ.
ΑΦΟΙ ΧΑΪΤΟΓΛΟΥ ΑΒΕΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Οι Ειδικοί στο Σησάμι.
Σαπούνι Η ιστορία του Στέφανος Βατής Νικόλας Τερζής Δημήτρης Ιωαννίδης
Βιολογικά προϊόντα..
ΕΛΙΑ-ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ-ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ: ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΔΟΥ ΝΑΝΣΥ ΣΤΑΓΓΑ ΣΤΕΡΓΙΑΝΗ
Ομαδα Ά Οι Καταγωγή και οι Βασικότερες ποικιλίες της Αμπέλου
2o ΕΠΑΛ ΣΕΡΡΩΝ
ΕΙΣ ΥΓΕΙΑΝ ……. ΜΕ ΑΓΝΟ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ
Η ΕΛΙΑ…. για το παιδί σου.
Όνομα μαθητή / τριας , Καπετανέα Μάρθα
ΜΑΘΗΜΑ :ομαδεΣ τροφιμων
ΤΟ ΚΡΑΣΙ : ΠΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ;
ΛΕΥΚΑ ΠΕΤΡΗΕΣΣΑ ΜΑΚΡΥ ΛΙΘΑΡΙ ( σαββατιανό – ροδίτης )
ΑΝΑΠΤΥΞΗ AΓΡΟΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ Εισαγωγή στο θέμα,για το Αναπτυξιακό Συνέδριο Ηπείρου 24/6/05.
Μαθητές: Στέλλα Γκούφα
ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ –ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ-BULLYING
ΑΧΕΛΩΟΣ ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΡΓΑΝΤΗΣ.
Ως παράγοντας πολιτισμού και οικονομίας
“Νέες Εναλλακτικές Καλλιέργειες: Προοπτικές - Νέες Προτάσεις για την Αγροτική Οικονομία” 16 Μαΐου 2013 Κιλκίς.
Ομαδα : Δ ΜΠΟΥΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΑΛΟΥΔΗ ΜΑΡΙΑ ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΚΡΗΤΗ ΟΝΟΜΑΤΑ ΟΜΑΔΑΣ Μαρία Κρόκου Σοφία Κότσαρη Δήμητρα Γιαγκίνη.
Συλλογή παραδοσιακών σπόρων Περιφέρειας Ταμασού και Ορεινής
Η ελιά ή ελαιόδενδρο ή λιόδεντρο (επιστ
ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΣ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ.
ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΩΡΙΑ SOS ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ ΧΑΤΖΗΣΤΥΛΛΗ ΣΤΕΦΑΝΙΑΣ- ΕΙΡΗΝΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΑΘΗΝΑ ΠΕΪΟΥ.
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Λάδι, ο πράσινος χρυσός»
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΥΛΑΓΑΝΗΣ Παγκόσμια ημέρα κατά της παχυσαρκίας Σχολ
Ποια είναι η μεσογειακή διατροφή;
Η Ιθάκη Γιώργος Καρανάσιος Ε’2 1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσ/νικης
Από την αρχαιότητα, τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ıκανότη- τες. Όλα τα αρχαία μυστικά του κόσμου των βοτάνων (διάκριση,
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «…Ελιά και Λάδι ……»
Η ελιά Βαρνάβας Φλωρίδης.
Λευτέρης Δάλπης 1 ο πρότυπο Πειραματικό Π.Τ.Δ.Ε Α.Π.Θ Τάξη: Ε’
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ.
Ελιές και Ελαιόλαδο Μαρία Αμπατζή, Ε2 1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό
1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσ/νικης Π.Τ.Δ.Ε.- Α.Π.Θ.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΘΕΜΑ: «ΤΟ ΚΡΑΣΙ»
Η ελιά καρπός ζωής για τον άνθρωπο
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΙΣΠΑΝΙΚΟ ΦΑΓΗΤΟ!!! ‘Αλεξ Χαράλαμπος Στ’2.
ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
Γεωργάκη Άννα-Μαρία Φίλιου Δήμητρα Χαλός Αλέξανδρος Χαντρόι Βησσαρίων.
4 η ομάδα ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ Γαρυφαλλής Δημήτρης Γρύλλη Μαρία Καραντάνης Νικόλας Σκεμπές Παναγιώτης Τσακυριού Μαρία Ελιά: από το δέντρο στο … πιάτο μας.
7ο Δημοτικό σχολείο Αρτέμιδος Δ2’ Αλέξανδρος, Δημήτρης, Μάρκος
Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα: Το Αμπέλι και το Κρασί στην Ερμιονίδα Τάξη Α΄ Γενικού Λυκείου Ερμιόνης Σχολικό Έτος:
Οι άνθρωποι στη Μεσόγειο Τοιχογραφία από τη Σαντορίνη 17 αιώνες π.Χ. Απεικονίζεται εμπορική νηοπομπή.
ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ ΟΡΙΣΜΟΣ. Κρασί είναι το προϊόν της αλκοολικής ζύμωσης του χυμού των σταφυλιών δηλ. της μετατροπής της ζάχαρης του μούστου σε οινόπνευμα. Αυτό.
ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, ΑΜ:Δ15100 ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ &ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΜΠΕΛΙ: ΑΠΟ ΤΟN ΔΙΟΝΥΣΟ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ!!! ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΑΚΚΙΟΥ ΛΕΡΟΥ ΤΜΗΜΑ Δ2 Υπεύθυνη προγράμματος :
ΩΣ ΤΡΙΤΟΣ ΠΥΛΩΝΑΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Βιολογία Γυμνασίου.
Ομφάκινον Ομφάκινον.
Γιατί οι αρχαίοι ημών πρόγονοι ήταν τόσο έξυπνοι;
Ο γνωστός άγνωστος κλάδος της αγροτικής μας οικονομίας Γνωριμία με το 1ο εξαγωγικό προϊόν της χώρας Δρ Γεώργιος Ντούτσιας Πρόεδρος ΔΟΕΠΕΛ.
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
‘Περί ορέξεως…’ Project 2ου τετραμήνου
Η Ιστορία του Σκακιού.
Ηλίας Μπουναρτζής/ Η οικονομική ζωή Η σταδιακή παρακμή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έδωσε τη δυνατότητα στους υπόδουλους.
Κώστας κ. – Γιάννης Φ. Χοροί. Καλαματιανό Δημοφιλέστατος δημοτικός χορός ( που λέγεται και ίσος ή συρτός ) με πανάρχαιες ελληνικές ρίζες. Άγνωστος είναι.
Οι Φυσιοκράτες και ο Quesnay
ΕΛΙΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ Ο ΥΓΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣ
Τα προϊόντα του Νέου Κόσμου
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΓΕΛ ΠΑΡΑΒΟΛΑΣ Περιβαλλοντική Ομάδα Β΄τάξης Σχολ. Έτος: Θέμα: ‘Τοπικά προϊόντα της περιοχής μας: σίτος, οίνος, έλαιον – τα τρία αγαθά της γης’ Υπεύθυνη καθηγήτρια: Αγγελική Βασιλάκη, ΠΕ12.08 Παραβόλα, Μάιος 2015

«Το κρασί είναι εμφιαλωμένη ποίηση» Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον (Σκωτσέζος συγγραφέας) Ρόμπερτ Λούις ΣτίβενσονΣκωτσέζος

Η ιστορία της αμπέλου… και του νομού 1 Ο Οινέας (Οινεύς) ήταν βασιλιάς της Καλυδώνας, καταγόταν από τον Αιτωλό, που έδωσε το όνομά του στους Αιτωλούς. Ο Στάφυλος ήταν βοσκός του βασιλέα της Αιτωλίας Οινέα. Καθώς έβοσκε τις κατσίκες του, παρατήρησε ότι μια από αυτές τρώγοντας συνέχεια ένα συγκεκριμένο καρπό πάχαινε περισσότερο από τις άλλες. Μάζεψε τότε αρκετούς και τους πρόσφερε στον βασιλιά του (στον Οινέα).Οινέα Εκείνος παρασκεύασε ένα χυμό τον οποίο ονόμασε "οίνο", στον δε καρπό έδωσε το όνομα του βοσκού του (σταφύλι)

Η ιστορία της αμπέλου… και του νομού 2 Το νερό που για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε για να ανακατέψουν το κρασί, το πήραν από το Αχελώο κι αυτό δεν ξεχάστηκε από τους ποιητές. Τη σωστή χρήση του μεθυστικού ποτού λένε πως τη δίδαξε στον Οινέα ο Διόνυσος, όταν είχε φιλοξενηθεί στο ανάκτορο του βασιλιά. Ο Οινέας πήρε για σύζυγο την κόρη του Θεστίου, την Αλθαία, και μαζί απέκτησαν πολλά παιδιά, μεταξύ των οποίων τον ήρωα Μελέαγρο τον Αιτωλό

Η μαλαγουζιά Από το νομό μας εκτός απ’ τον Οινέα και τον Στάφυλο κατάγεται και η Μαλαγουζιά, …η γνωστή ποικιλία για την οποία υπήρξαν προσπάθειες καλλιέργειας. Και από εκεί που πριν από μερικά χρόνια αποτελούσε «εξωτικό φρούτο», άγνωστο στους περισσότερους καταναλωτές, σήμερα η Μαλαγουζιά γίνεται μία από τις δημοφιλέστερες λευκές ποικιλίες της Ελλάδας.

Το προϊόν της αμπέλου… που γεννήθηκε στην Αιτ/νία! Η καλλιέργεια ποικιλιών αμπέλου, η παραγωγή και τυποποίηση κρασιού στη χώρα μας είναι απ’ τις πλέον σημαντικές συνιστώσες της αγροτικής οικονομίας. Τα αρίστης ποιότητας Ελληνικά κρασιά ανταγωνίζονται επάξια τα φημισμένα γαλλικά και κατακτούν διαρκώς τη διεθνή αγορά. Ένα ποτήρι καλό κόκκινο, ροζέ ή λευκό κρασί συνοδεύει απαραίτητα το φαγητό του Έλληνα. Το κρασί (κεκραμμένος οίνος – κράσις νερού και οίνου) είναι το προϊόν της αμπέλου… που γεννήθηκε στην Αιτ/νία! Η πρώτη πρόσμιξη, μάλιστα, έγινε με νερό του Αχελώου! Για το λόγο αυτό, η αμπελοκαλλιέργεια πρέπει να αποκτήσει μεγαλύτερο ρόλο στην περιοχή μας.

Τα οφέλη από τη λογική χρήση του κρασιού Οι ευεργετικές ιδιότητες του καλού ελληνικού κρασιού στον ανθρώπινο οργανισμό και ιδίως η δράση του εναντίων του καρκίνου, των καρδιοαγγειακών νοσημάτων και των εκφυλιστικών νόσων αποδεικνύεται από ερευνητικά ιατρικά πειράματα και επιστημονικές μελέτες που υιοθετεί το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Στοιχεία της περιοχής μας Η ευρύτερη περιοχή έχει το πλεονέκτημα ενός μικροκλίματος ιδανικού για την αμπελοκαλλιέργεια, με τις γεωκλιματικές συνθήκες άριστους αρωγούς στην παραγωγή εξαίρετης πρώτης ύλης για κρασί. Καλλιεργούμε γηγενείς ποικιλίες, όπως τη Μαλαγουζιά, το Ασύρτικο και τη Μαυροδάφνη, και κοσμοπολίτικες ποικιλίες, όπως το Sauvignon Blanc, το Cabernet Sauvignon, το Cabernet Franc, το Merlot και το Syrah. ΜαλαγουζιάSauvignon BlancCabernet FrancMerlotSyrah

Ελιά:«Δέντρο γεμάτο πατρογονικά παραμύθια, το νοιώθει ο καθένας σαν ευλογία και σαν ασφάλεια (Ι. Μ. Παναγιωτόπουλος)

Ιστορικά στοιχεία Η καταγωγή του ελαιόδεντρου χάνεται στα βάθη του χρόνου, στους θρύλους και στις παραδόσεις των λαών γύρω από τη Μεσόγειο Οι πρώτες καλλιέργειες χρονολογούνται από το 6000 π.Χ. στην περιοχή της Συρίας Από τον 11o αιώνα π.Χ. η καλλιέργεια του ελαιόδεντρου είχε διαδοθεί σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου Εισήχθηκε στην Ισπανία κατά τη διάρκεια της περιόδου της θαλάσσιας κυριαρχίας των Φοινίκων (1050 π.Χ.). Στη Δυτική Ελλάδα βρέθηκαν δείγματα γύρης ελιάς από το 2000 π.χ.

Ελαιοκαλλιέργεια στην Ελλάδα Τα ρωμαϊκά χρόνια πάρθηκαν μέτρα για την επάρκεια λαδιού Ο Ενετοί πήραν μέτρα προστασίας της ελαιοκαλλιέργειας –πρωτοφανής άνθηση Το ίδιο επί Βυζαντινής εποχής Κατά το 1821 έχουμε μεγάλη καταστροφή ελαιόδεντρων Από το 1830 το κράτος δίνει μεγάλη σημασία με μια σειρά νομοθετήματα Από και μετά έχουμε μια συνεχή ανάπτυξη σε όλο τον ελλαδικό χώρο

Ελαιοκαλλιέργεια στην περιοχή μας Η καλλιέργεια της ελιάς αποτελεί για την περιοχή βασικό πυλώνα στήριξης της οικονομίας. Στα διοικητικά όρια του Δήμου Αγρινίου μόνο, καλλιεργούνται συνολικά στρέμματα Από αυτά, τα στρέμματα είναι ελιές για την παραγωγή ελαιολάδου Τα στρέμματα είναι ελιές επιτραπέζιες Περίπου στρέμματα είναι ελιές διπλής κατεύθυνσης

Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που μεγαλώνει, φροντίζει, μαζεύει και φτιάχνει το λάδι με αυτό τον τρόπο. Για αυτό δεν υπάρχει άλλο λάδι στον κόσμο να του μοιάζει στη γεύση, εμφάνιση και άρωμα. Οι ελιές μαζεύονται με το χέρι και ποτέ δεν μένουν παραπάνω από 3-4 μέρες πριν τη διαδικασία της πίεσης.

Στοιχεία για την περιοχή μας Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται για επιτραπέζιες είναι κυρίως η χονδροελιά ή κονσερβοελιά Αγρινίου και η Καλαμών Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται για ελαιόλαδο είναι κυρίως η Κορωνέικη και η Κουτσουρελιά. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα δυναμική καλλιέργεια, η οποία στηρίζει την τοπική οικονομία δεδομένου ότι αντιπροσωπεύει το 50 % της συνολικής γεωργικής παραγωγής βάσει της έκτασης που χρησιμοποιείται.

Πίνακας του Βαν Γκογκ με θέμα γυναίκες που μαζεύουν ελιές. Σας ευχαριστούμε…..