 Η UNESCO έχει ευαισθητοποιηθεί στο θέμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και των διαφυλικών σχέσεων.  Στα πλαίσια αυτά έχει δώσει κάποιες κατευθυντήριες.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Σεμινάρια Επιθεωρητών Σεπτεμβρίου Σχολική χρονιά
Advertisements

Ενημέρωση και αγωγή υγείας για τη νέα γρίπη στα σχολεία Α. Ξεκαλάκη Παιδίατρος Δ/νση Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Παιδιατρικής Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού.
Όταν χρειαζόμαστε βοήθεια,
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ AIDS ΔΗ.ΜΟ.Π. «ΝΙΚΟΣ ΜΩΡΟΣ» «Η Πρόληψη Τόπος Συνάντησης και Συναπάντησης για τη Συνερασία,
αποτελούν, για κάθε χώρα, δείκτες «Πολιτισμού και Ανάπτυξης»
ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ Ντία Γερμανού, Δασκάλα ΙΒ΄Δημοτικό Σχολείο Πάφου.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
«Ενδυναμώνοντας την Παιδαγωγική Αυτονομία
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΗΛΙΚΙΑΣ
Στο γυμνάσιο γίνονται πιλοτικά ευρωπαϊκά προγράμματα
Προετοιμάζομαι για την ζωή
ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Εισηγήτρια: Τσεμπέρη Καλλιόπη
ΘΕΜΑ : « Διαπροσωπικές σχέσεις των νέων»
5ο ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Πανεπιστήμιο Κρήτης Υπουργείο Υγείας Υπουργείο Παιδείας&Πολ/μού.
Προγράμματα Αγωγής Σταδιοδρομίας
ΚΑΠΝΙΣΜΑ; ΌΧΙ ΕΜΕΙΣ! SİGARA MI? BİZDEN UZAK!
Learning to Learn Το σχέδιο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η παρούσα δημοσίευση(ανακοίνωση) δεσμεύει μόνο τον συντάκτη.
Αξιολόγηση στη φυσική αγωγή
Δημιουργία θετικής ατμόσφαιρας μάθησης Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης Περιφερειακό Ινστιτούτο Επιμόρφωσης Θεσσαλονίκης Παπαδόπουλος Πάρης.
Δ.Υ. ΣΤΡΟΦΗ - ΤΜΗΜΑ ΕΡΕΥΝΑΣ Χαρακτηριστικά των εφήβων χρηστών που προσέγγισαν τη ΣΤΡΟΦΗ το 2002.
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της.
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της Αγωγής,
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ Β’ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤ’ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ μμμμμμμμμμμμμμμ.
ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΝΤΙΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ - ΕΠΙΘΕΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ
Ο ρόλος του θύτη στην ενδοσχολική βία Το προφίλ και τα χαρακτηριστικά του, τα αίτια που τον ωθούν και οι συνέπειες των πράξεών του.
Αναλυτικά Προγράμματα για τα Δημόσια Σχολεία της Κυπριακής Δημοκρατίας Σεμινάρια Σεπτεμβρίου 2010 Κουτσίδης Γιώργος 1.
Οι κίνδυνοι, οι τρόποι προφύλαξης και γενικές πληροφορίες
Ο ΕΦΗΒΟΣ ΚΑΙ Ο «ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΑΛΛΟΣ»
ΜΑΘΗΜΑ: ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT). ΕΦΗΒΕΙΑ ΣΕΞ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Η UNESCO έχει ευαισθητοποιηθεί στο θέμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και των διαφυλικών σχέσεων.
Σχολική Σύμβουλος Π.Ε. Φλώρινας
Ιγ’ δημοτικο σχολειο παφου Προγραμμα «Νιωθω ασφαλησ στο σχολειo μου»
Ψυχολογία των νέων 1)Η μετάβαση της παιδικής στην εφηβική ηλικία
«Δράσεις κατά της βίας στο σχολείο την 6η Μαρτίου 2012» 70ο Γυμνάσιο Αθήνας.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΓΟΝΕΩΝ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ
«Φυσικές Επιστήμες και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: Βιβλιογραφική επισκόπηση και ζητήματα που αναδύονται» Βασιλούδης Ιωάννης, Δάσκαλος, MSc Βιώσιμης Ανάπτυξης.
ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΧΑΡΑΚΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ Αντωνία Παπαδάκη Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Ν. Πέλλας.
Τα προβλήματα των εφήβων
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΛΛΗ ΜΟΥΡΑΤΗ- ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ 1.
Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα. Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα είναι ασθένειες ή λοιμώξεις οι οποίες προκαλούνται από οργανισμούς οι οποίοι μεταδίδονται.
 ΠΩΣ βλέπετε τους ανθρώπους που έχουν διαφορετικό χρώμα δέρματος ή ανήκουν σε διαφορετική εθνικότητα από εσάς; Τους θεωρείτε ίσους με εσάς; Δυστυχώς,
Μαλαματή Δίτσιου ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Μαλαματή Δίτσιου Σχολική Σύμβουλος Νοέμβριος 2015.
Αντικείμενο και κλάδοι της Παιδαγωγικής Επιστήμης.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΒΕΛΙΝΑ ΓΕΩΡΓΟΥΣΗ ΦΕΝΙΑ ΚΑΛΙΑΚΑΤΣΟΥ =] ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Β΄ ΤΑΞΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ
ΣΤΑΣΙΝΟΥ ΑΓΝΗ ΕΣΔΥ/ΤΕΙ: ΕΦΗΡΜΟΣΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ
Επιθεώρηση Συμβουλευτικής-Προσανατολισμού,
Βιολογία Γυμνασίου.
«Ελπίδα Ζωής» Αγγελική Μπαβέλλα- Επιστημονικά Υπεύθυνη-ψυχολόγος
Υγεία και Ευεξία Μαθητών/τριών
ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ
Διδακτική Μεθοδολογία και Εκπαίδευση Ενηλίκων
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΡΟΥΣΗ – ΒΕΡΓΟΥ, PhD Ψυχολόγος
Μάθημα: Πολιτική Παιδεία
Αγωγή Ειρήνης και Διαπολιτισμική Αγωγή
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΕΤΕΡΟΤΗΤΑΣ
Παναγιώτης Σαραντόπουλος Σχολικός Σύμβουλος Φυσικών Επιστημών
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΛΟΥΡΙΩΤΙΣΣΑΣ
ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ( PROJECT)
Φορείς Εκπαιδευτικής Έρευνας - Ε.Ε. & Ελλάδα
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
Συνεργασία νηπιαγωγείου -οικογένειας
Όταν μείνει έγκυος μία γυναίκα, εξακολουθεί να έχει εμμηνο ρύση κατα τη διάρκεια της κύησης; Ναι Όχι.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΕΤΕΡΟΤΗΤΑΣ
Παραπρόγραμμα / Λανθάνον ή κρυφό ΑΠ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

 Η UNESCO έχει ευαισθητοποιηθεί στο θέμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και των διαφυλικών σχέσεων.  Στα πλαίσια αυτά έχει δώσει κάποιες κατευθυντήριες γραμμές.

Είναι γενικά αποδεκτό ότι οι νέοι έχουν κάθε δικαίωμα να ενημερώνονται σωστά, έτσι ώστε να μπορούν να προστατεύουν τον εαυτό τους σε περιπτώσεις:  βίας,  παρενόχλησης,  άκαιρης εγκυμοσύνης,  προστασία από τη μετάδοση σεξουαλικά μεταδιδομένων νοσημάτων όπως το HIV/AIDS

Η ενημέρωση είναι απαραίτητη για να λειτουργεί σαν βάση πάνω στην οποία οι νέοι άνθρωποι θα στηριχτούν για να αναπτύξουν υπεύθυνους τρόπους συμπεριφοράς και τρόπους σκέψης για τα θέματα γύρω από τη σεξουαλικότητα τους αλλά και για την σεξουαλική τους ζωή.

Στα πλαίσια του προγράμματος οι νέοι πρέπει να ενημερώνονται για θέματα όπως:  Σεξουαλική ανάπτυξη  Αναπαραγωγή  Αντισύλληψη  Διαπροσωπικές σχέσεις

Πόσο επωφελούνται οι νέοι από το πρόγ/μα της Σεξουαλικής Αγωγής; Η βιβλιογραφία αναφέρει ότι η διδασκαλία του μαθήματος στα σχολεία δεν αυξάνει τη σεξουαλική δραστηριότητα σε παιδιά & εφήβους και ότι έχει θετικά αποτελέσματα στη μείωση των εγκυμοσύνων σε άτομα της εφηβικής ηλικίας.

Σε επίσημη έρευνα ανάμεσα σε 19,000 ενήλικες, βρέθηκε ότι άτομα που ενημερώθηκαν γύρω από θέματα σεξουαλικής αγωγής στο σχολείο είχαν χαμηλότερο ποσοστό σεξουαλικής δραστηριότητας σε ηλικίες κάτω των 16 χρόνων παρά άτομα τα οποία ενημερώνονταν από φίλους ή διάφορα μέσα πληροφόρησης.

Η Εμπειρία της Γαλλίας!

Στη Γαλλία με 10,000 ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες το χρόνο από τις οποίες οι μισές κατέληγαν σε έκτρωση. Σε ένα χρόνο και μόνο – Ενισχύεται το μάθημα των διαφυλικών σχέσεων, και φτάνει τις 40 διδακτικές περιόδους ανά ακαδημαϊκό έτος. Επίσης, γίνεται παράλληλη εκστρατεία με την βοήθεια των Μ.Μ.Ε.

 Διδασκαλία του μαθήματος των Διαφυλικών Σχέσεων σαν μάθημα κοινού κορμού ακόμα και στο δημοτικό.  Η Ολλανδική Κυβέρνηση δέχεται καθαρά ότι η εκπαίδευση είναι καλύτερη από την άρνηση της πραγματικότητας. “the Dutch government has always accepted the fact that education was better than denial,” H. Roling

 Έχουν τώρα το χαμηλότερο ποσοστό ανήλικων μητέρων σε όλη την Ευρώπη.  Παρόλο που τα παιδιά διδάσκονται το θέμα από το δημοτικό, η σεξουαλική τους συμπεριφορά δεν συγκρίνεται δυσμενέστερα από ότι των συνομήλικων τους στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...

 Η Ελλάδα είναι από τις λίγες Ευρωπαϊκές χώρες που δεν έχει συγκεκριμένη πολιτική στο θέμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.  Το μάθημα της Σεξουαλικής Αγωγής, χωρίς να είναι απαγορευμένο, πρακτικά δεν γίνεται. Στις παρυφές κάποιων μαθημάτων (Βιολογία, Ανθρωπολογία, Θρησκευτικά, Οικιακή Οικονομία) υπάρχουν κάποια στοιχεία πάνω στο θέμα, αλλά και αυτά πολλές φορές καταχωνιασμένα στο τέλος των βιβλίων και δε διδάσκονται.  Δυνατότητα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης υπάρχει μέσα από τα θεσμοθετημένα προγράμματα Αγωγής Υγείας, αρκεί φυσικά να έχει επιλεχθεί ανάλογο θέμα. Αυτά αναπτύσσονται συνήθως εκτός ωρολογίου προγράμματος και ο αριθμός των παιδιών που συμμετέχουν είναι περιορισμένος.

 Στα γυμνάσια τα παιδιά με βιωματικά εργαστήρια μαθαίνουν για τα φύλα, τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους  Διδάσκεται σε παιδιά ηλικίας 14 – 15 χρονών.

Ποιοι οι στόχοι της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης; Στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση πέρα από τις βιολογικές και ιατρικές διαστάσεις πρέπει να εξετάζονται και οι πολιτιστικές και ψυχολογικές παράμετροι. Με βάσει αυτό οι στόχοι της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης μπορούν να είναι οι κατωτέρω:

1. Διαμόρφωση θετικής αντίληψης του εαυτού μας για το σεξ (ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης) και ως εκ τούτου βελτίωση της ανθρώπινης επικοινωνίας. Έτσι, η απαλλαγή από το άγχος & ταυτόχρονα η ενθάρρυνση συνομιλίας για θέματα σεξ μεταξύ εραστών, γονέων – παιδιών,κλπ. βελτιώνει τις σχέσεις τους.

2. Αναγνώριση των αρνητικών σημείων στις σχέσεις, όπως:  η τυχόν εκμετάλλευση του ενός συντρόφου από τον άλλο,  τα ψέματα στη σχέση,  η υπερβολική εξάρτηση του ενός ή και των δύο συντρόφων,  η ζήλια, κλπ.

3. Απόκτηση τεκμηριωμένης γνώσης, δηλαδή επιστημονική προσέγγιση των θεμάτων της σεξουαλικότητας πέρα από μύθους, προκαταλήψεις, προσωπικές εμπειρίες, κλπ. και διασαφήνιση των σεξουαλικών μας αξιών. Κατάκτηση μετά από αυτό προσωπικής τεκμηριωμένης συνειδητής στάσης  στις συγκρουόμενες απόψεις (θρησκεία, οικογένεια, φίλοι, Μ.Μ.Ε. κλπ)  για θέματα σεξουαλικότητας, όπως γάμος, αυνανισμός, μονογαμικότητα, ομοφυλοφιλία, κλπ

4. Έλεγχος γονιμότητας  αντισύλληψη (μέθοδοι, αποτελεσματικότητα, χρήση προφυλακτικού)  προγεννητικός έλεγχος  αντιμετώπιση δυσκολιών στη σύλληψη, εγκυμοσύνη, κλπ.  τεχνητή διακοπή κύησης

5. Προφύλαξη από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ)  έρπητας  βλεννόρροια  σύφιλη  χλαμύδια  κονδυλώματα  ηπατίτιδα B και C  HIV/AIDS κ.α.

6. Κατανόηση & αντιμετώπιση προβλημάτων σεξουαλικής ανταπόκρισης  ανοργασμία  έλλειψη στύσης  πρόωρη εκσπερμάτωση, κλπ 7. Σεξουαλική ταυτότητα - Σεξουαλικό φύλο - Ομοφυλοφιλία 8. Σεξουαλικές παρεκκλίσεις

 Αναστοχασμός  Σχέδιο εργασίας ή Ερευνητική μελέτη  Διερεύνηση  Επίλυση Προβλήματος  Μέθοδοι Συνεργατικής Μάθησης  Μελέτη περίπτωσης  Επισκέψεις  Παιχνίδια ρόλων  Οραματισμός  Νοητικός Χάρτης  Τεχνικές Δημιουργικής Σκέψης

Σας ευχαριστώ!