1 ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΙΑΚΕ «ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ: ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Απλά παραδείγματα συνεργασιών. «8 μήνες- 8 αξίες» •Στόχος: Μέσω δραστηριοτήτων στα πλαίσια 8 πανανθρώπινων αξιών και στα δύο αδελφοποιημένα σχολεία, τα.
Advertisements

Α. Αναλυτικό Α’ Γυμνασίου
Πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης
ΠΗΝΕΛΟΠΗ GANDHI ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΦΑΝΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ.
αποτελούν, για κάθε χώρα, δείκτες «Πολιτισμού και Ανάπτυξης»
Ενότητα 13. Μες το Μουσείο Ανάπτυξη Γραπτού Λόγου: Γράφουμε λεζάντες
Ο Σχολικός σας Σύμβουλος
Τι είναι wiki; Μια ιστοσελίδα που επιτρέπει στους επισκέπτες της να προσθέσουν, να αφαιρέσουν και να διαμορφώσουν το περιεχόμενό της.
Ιδέες Συνεργασιών Η παρουσίαση αυτή απευθύνεται κυρίως στους χρήστες που έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα eTwinning αλλά δεν έχουν συνάψει ακόμα συνεργασία.
ΛΟΓΙΣΜΙΚΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΝ(ΔΙΑΦΕΡΟΝ) ΜΑΘΗΜΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ
Αναλυτικό Πρόγραμμα για την Πληροφορική στα Πλαίσια της Πιλοτικής Φάσης Εφαρμογής Ολοήμερου Ενιαίου Δημοτικού Σχολείου για τη σχολική χρονιά
 Παρουσιάζοντας πολιτισμικό υλικό στα σχολεία
 Ερώτημα – Προβληματισμός: Περιέργεια- Πρόκληση-Εξερεύνηση  Χρόνος για ποιοτική εργασία μαθητών  Συζήτηση τρόπων εργασίας -σκέψης μαθητών Παρέμβαση.
Ωφέλειες από τη χρήση των Η / Υ στη μαθησιακή διαδικασία.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ αποτελεί σημαντικό μέρος της μεθοδολογικής προσέγγισης Τι μπορεί να περιλαμβάνει η παρουσίαση; παιχνίδι ρόλων, αφήγηση,
1 ο ΠΕΚ Θεσσαλονίκης Σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις για την ανάπτυξη κριτικής-δημιουργικής σκέψης Προετοιμασία μαθήματος με.
Σενάρια διδασκαλίας ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.
ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΑΤΟΜΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΜΑΘΗΤΗ – ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΜΑΘΗΤΗ
Έργο: Ψηφιακό Σχολείο. Πράξη «Προδιαγραφές Ψηφιακής Εκπαιδευτικής Πλατφόρμας, Ανάπτυξη και Λειτουργία Ψηφιακής βάσης Γνώσης, Ψηφιακή Διαμόρφωση και Τεχνικός.
Η ένταξη των ψηφιακών βιβλιοθηκών στον χώρο της εκπαίδευσης Επιμέλεια-Παρουσίαση Μαρία-Ειρήνη Καραχάλιου Β Ανδρομάχη Νοτοπούλου Β
Δρ Ι.Π.Αμπελάς Ορισμός, αίτια, συνέπειες, τρόποι αντιμετώπισης
Σχεδίαση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με την αξιοποίηση των ΤΠΕ Οι ΤΠΕ χαρακτηρίζονται ως μέσο αναδιομόρφωσης της εκπ/κής πρακτικής. Μέσο συμπληρωματικό.
ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ
Μέθοδος Project Μια εναλλακτική μορφή διδασκαλίας απέναντι στην παραδοσιακή, στο μάθημα της Έκφρασης-΄Εκθεσης. Προσανατολισμός: Ανθρωπιστικός - Παιδοκεντρικός.
Παιδικοσ αλφαβητισμοσ: προσεγγισεισ και προοπτικεσ
Η ανάγνωση, το βιβλίο και ο κόσμος μας. Από το μαθητή στον αναγνώστη
ΤΟ ΔΩΔΕΚΑΘΕΟ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΘΑΣΟ 1o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΑΣΟΥ
Κοινότητες Πρακτικής και Μάθησης
Αποστόλης Καλέμας - Γιάννης Μόκιας Επιμόρφωση Β Επιπέδου ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ (BLOG) Blog = Web + Log =δικτυακή καταχώρηση.
Χρήση και αξιοποίηση ΤΠΕ στην διδακτική διαδικασία
Διαθεματική πρόταση για τη διδασκαλία των ομηρικών επών και της περιγραφής έργου τέχνης Βασιλική Αφεντουλίδου Εκπαιδευτικός ΠΕ 02 Γυμνάσιο Σίφνου Δ/νση.
Καλέμας Απόστολος Επιμόρφωση Β Επιπέδου ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ (BLOG) Blog = Web + Log =δικτυακή καταχώρηση.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΑΠΟ ΠΑΙΔΙΑ (ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ/ΠΡΟΪΟΝ/0311/22) Έρευνα για αξιολόγηση λογισμικού Engino KidCAD για τη χρήση του.
Η εργογραφία του Ναπολέοντα Μήτση
7o Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου
Χρησιμοποιώντας τις ΤΠΕ στα φιλολογικά μαθήματα: ένα σχέδιο διδασκαλίας στη Νεοελληνική Γλώσσα της Γ‘ Γυμνασίου Άννα Αγγελοπούλου.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Αρχές οργάνωσης εκπαιδευτικού προγράμματος.
ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ & ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ
Δεκαπενθήμερο Ενημέρωσης για την Πρόσβαση στην Εκπαίδευση, Οκτωβρίου 2015 « Εκπαιδευτικό υλικό και εφαρμογές για μαθητές με αναπηρία » Κ. Μπούκουρας.
Και η εκπαιδευτική τους χρήση.  Web 2.0 τεχνολογίες, εφαρμογές και υπηρεσίες  Δημιουργία μαθημάτων με τη χρήση εργαλείων Web 2.0, διαδικτύου – σύγκριση.
ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
1 Σχέδια Εργασίας & Φυσική Αγωγή. 2 Σκοπός της συνάντησης η παρουσίαση, ανάπτυξη & εφαρμογή της μεθόδου διδασκαλίας με σχέδια εργασίας στη Φυσική Αγωγή.
ΜΕΙΖΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ
ΚΑΤΑΝΟΩ ΤΙΣ ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ SCRATCH Χρήστος Μανώλης, Πληροφορικός ΠΕ 19 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ / ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2015 Ομάδα ανάπτυξης 6 ο εσπερινό ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης.
Διαδίκτυο και Διδακτική της Γλώσσας Δυνατότητες Αξιοποίησης στη Διδασκαλία του Γλωσσικού Μαθήματος Διονύσης Αρκαδιανός.
ΕΝΝΟΙΕΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ι Μάθημα 1 ο Διδάσκει : Βασίλης Τσελφές.
Παρουσίαση Αξιολόγηση μαθητή και διδασκαλίας Κατσίρας Λεωνίδας, Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ 13, Νομικών- Πολιτικών Επιστημών Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας.
Εκμετάλλευση υπηρεσιών Web 2.0 σε σχολικούς ιστοτόπους Παλάζης Βασίλης 3o Γυμνάσιο Μυτιλήνης.
ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Μαρία Νέζη Σχολική Σύμβουλος Πειραιά
Δομή & και Αξιολόγηση εκπαιδευτικών σεναρίων. Διδασκαλία μέσω παραδείγματος Ανοίξτε την παρακάτω ιστοσελίδα και διαβάστε το σενάριο βασισμένο στο «Πούσι»
4 Μαίου 2012 Ομάδα 7 Βολιανίτη Γεωργία-Βαλεντίνα Καμπόλη Μαρίνα Κοντογιώργη Ιωάννα Τρίκολα Μαρίνα.
Κώστας Θεριανός, Δρ. Επιστημών της Αγωγής Το σχέδιο δράσης (project) και η σύνδεση του με την Επαγγελματική Συμβουλευτική.
Παρουσίαση Web 2.0 εργαλείων
Παιδαγωγική: Ειδική Διδακτική των Αρχαιογνωστικών Μαθημάτων
Διδακτική αρχαίων ελληνικών Α΄ λυκείου από πρωτότυπο κείμενο
Βιολογία Γυμνασίου.
Ψηφιακό Παιγνίδι στην προσχολική ηλικία
«Μόνο ότι δέχεσαι με την ψυχή σου, αυτό μόνο μαθαίνεις και αυτό ενσωματώνεις στη ζωή σου και το χαρακτήρα σου» Dewey.
Ευ. Φρυδάκη Καθηγήτρια Παιδαγωγικής
3D Printing και παιδί Βιβλιογραφικές αναφορές που ξεκινούν από την δεκαετία του ’70 (Growing Up Suburban, Edward A. Wynne) επισημαίνουν ότι “Το γενικότερο.
Εκπαιδεύοντας τον παππού στο διαδίκτυο
Αναζητώντας το καλό κλίμα στο σχολείο
ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ( PROJECT)
Α΄ τάξη Θετικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο
2η επιμορφωτική συνάντηση 27 Φεβρουαρίου 2014
Η ιστορία του γλωσσικού γραμματισμού.
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Εκπαιδευτικο Σενάριο (Σχέδιο Εργασίας)
Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΙΑΚΕ «ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ: ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ» ΗΡΑΚΛΕΙΟ, ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015

Βλαχοκυριάκου Φωτεινή, Καθηγήτρια (ΠΕ 17.04) Παντελάκη Ελευθερία, Καθηγήτρια ( ΠΕ 02)

«Ο Καζαντζάκης, γράφει ο Κων. Δήμαράς, ανήκει μάλλον στην ευρύτερη ιστορία της παιδείας παρά στη στενά λογοτεχνική ιστορία της νέας Ελλάδας» εννοώντας ότι το έργο του παράλληλα με τη λογοτεχνική και φιλοσοφική του αξία ενέχει και την ανώτερη διδακτική διάσταση με την έννοια της διαπαιδαγώγησης του λαού μέσω της τέχνης και ότι ο συγγραφέας είναι ένας «διδάσκαλος του γένους». «Η λογοτεχνία αποτελεί εργαλείο κατανοήσουμε τον κόσμο και να συγκροτήσουμε την υποκειμενικότητά μας: να θέσουμε ως πρωταρχική αξία του μαθήματος την κριτική στάση απέναντι στις πολιτισμικές παραδόσεις, τις αξίες και τα μηνύματα από όπου κι αν προέρχονται», Προσελκύει το ενδιαφέρον των μαθητών και διευκολύνει την έκφραση της δημιουργικότητα τους.

1.Εντοπισμός αξιών όπως αυτές αναδεικνύονται στο λόγο του Ν. Καζαντζάκη και αναζήτηση της έκφρασής τους στην καθημερινότητα των μαθητών. 2.Ενίσχυση της κοινωνικότητας των μαθητών με τη συγκρότηση και αποδοχή ενός κοινού κώδικα αξιών. 3.Ανάπτυξη δεξιοτήτων μέσα από τη χρήση της Τεχνολογίας για τη δημιουργία ψηφιακού «αποτυπώματος» των μαθητών.

1.Συγκέντρωση υλικού (κείμενα Καζαντζάκη από βιβλία Νεοελληνικής λογοτεχνίας Γυμνασίου και Λυκείου, συνεντεύξεις, ομιλία στο ΒΒC) 2. Aποσαφήνιση του όρου «αξία» 3. Ηλεκτρονική περιήγηση στην ιστοσελίδα του Μουσείου Ν. Καζαντζάκη κατ’οίκον – εξοικείωση με τη ζωή και το έργο του συγγραφέα. 4. Ανάγνωση κεφαλαίων ή και ολόκληρων βιβλίων. Εντοπισμός αξιών – συζήτηση κατά ομάδες στο σπίτι. 5. Παρουσίαση στην τάξη. Επιλογή αποσπασμάτων. Σχολιασμός από τους μαθητές. 6. Παραγωγή λόγου ή αναζήτηση σχετικου υλικού εμπνεόμενη από τις αξίες που αναδείχθηκαν από το έργο του Καζαντζάκη

1.Ανάλυση της έννοια της απλής και της πανοραμικής φωτογραφίας. Περιγραφή της διαδικασίας δημιουργίας εικονικής περιήγησης ( χρήση πανοραμικών φωτογραφιών και ελεύθερα διαθέσιμου λογισμικού : Παρουσίαση παραδειγμάτων εικονικής περιήγησης. 2.Επίσκεψη στο Μουσείο « Ν. Καζαντζάκης», λήψη φωτογραφιών.

Kάθε ομάδα δημιουργεί τη δική της εικονική περιήγηση του Μουσείου «Ν.Καζαντζάκης» χρησιμοποιώντας τις πανοραμικές φωτογραφίες που έχουν τραβήξει οι μαθητές ή χρησιμοποιεί την εικονική περιήγηση των εκπαιδευτικών εμπλουτίζοντάς την. Πανοραμική λήψη εσωτερικού χώρου Πανοραμική λήψη εξωτερικού χώρου

«Καπετάν Μιχάλης» «Ασκητική» « Αναφορά στον Γκρέκο» «Ζορμπάς» Ολομέλεια ομάδων στη σχολική τάξη

Μουσείο Ν. Καζαντζάκη Καθημερινότητα μαθητή To σχολείο μας Η σχολική μας τάξη

MAKEVT ( Web – software Free Download virtual tour

Οι μαθητές συνηθίζουν να γράφουν συνθήματα, να κάνουν graffitii προσπαθώντας με κάθε τρόπο να κάνουν αισθητή την παρουσία τους και να κερδίσουν το ενδιαφέρον των συνομηλίκων και των μεγαλύτερων τους. Με το «Ψηφιακό Αποτύπωμα», μπορούν να «γράψουν» το σύνθημά τους ψηφιακά μέσα στο μουσείο (εικονική περιήγηση). Καταθέτουν με αυτό τον τρόπο την άποψή τους, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα να βλέπουν και οι άλλοι για πάντα το «ψηφιακό αποτύπωμά» τους

«Τα όριά σου να περνάς και τη ζωή να ψάξεις, να δώσεις δύναμη πολλή, τον ουρανό να φτάσεις.» «Το «δεν μπορώ» μην ξανα πεις, τη θέληση ν’ανάψεις και όλα τα άσχημα καλά, θα γίνουν σαν αλλάξεις.» «Σκοτεινά από ‘κια που θα ‘ρθεις, σκοτεινά εκιά που θα καταλήξεις. Σκοτεινά και εκιά στο ενδιάμεσο· εσύ πρέπει να το αποδεχτείς και δεν πρέπει να σταματήσεις να παλεύεις για τη ζωή……»

Η αγάπη της γιαγιάς για τα λουλούδια Η αγάπη για τους φίλους Η αγάπη για την οικογένεια

Ο Επιτάφιος στον τόπο μας ΑΞΙΕΣ

Χαρούλης

Ασκητική,Ν. Καζαντζάκης ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ