«Διατροφή – Τρόφιμα» Ερευνητική Εργασία Α’ τάξης Επιβλέποντες καθηγητές: Μπόσμος Ιωάννης (ΠΕ06) Πολύζου Αγλαΐα (ΠΕ11) Πολύζου Αγλαΐα (ΠΕ11) 1
Ελληνική, Παραδοσιακή Διατροφή Ελληνική, Παραδοσιακή Διατροφή Αμερικανική – Δυτικού τύπου Διατροφή Αμερικανική – Δυτικού τύπου Διατροφή Μεσογειακή Διατροφή Μεσογειακή Διατροφή Η διατροφή αποτελεί το σύνολο των τροφών που καταναλώνει ο άνθρωπος για να διατηρηθεί στην ζωή 2
Ελληνική Παραδοσιακή Διατροφή Κράτος των Αθηνών επί Περικλή Κράτος των Αθηνών επί Περικλή Ρωμαϊκοί χρόνοι Ρωμαϊκοί χρόνοι Βυζαντινοί χρόνοι Βυζαντινοί χρόνοι Μικρασιατική καταστροφή Μικρασιατική καταστροφή Αστικοποίηση Αστικοποίηση Σύγχρονη Ελληνική κουζίνα Σύγχρονη Ελληνική κουζίνα 3
Ενδεικτικά τρόφιμα της ελληνικής παραδοσιακής διατροφής Ελαιόλαδο Ελαιόλαδο Λαχανικά και χόρτα Λαχανικά και χόρτα Φρούτα Φρούτα Δημητριακά Δημητριακά Όσπρια Όσπρια Αρωματικά χόρτα, βότανα και μπαχαρικά Αρωματικά χόρτα, βότανα και μπαχαρικά Κρασί. Κρασί. 4
Αμερικανική – Δυτικού τύπου διατροφή Ψωμί Fast Food Γλυκά 5
Μεσογειακή Διατροφή Καθημερινή κατανάλωση (δημητριακά, φρούτα, λαχανικά, ελαιόλαδο, γαλακτοκομικά) Καθημερινή κατανάλωση (δημητριακά, φρούτα, λαχανικά, ελαιόλαδο, γαλακτοκομικά) Εβδομαδιαία κατανάλωση (ψάρια, πουλερικά, ελιές, όσπρια, ξηροί καρποί, πατάτες, αυγά, γλυκά) Εβδομαδιαία κατανάλωση (ψάρια, πουλερικά, ελιές, όσπρια, ξηροί καρποί, πατάτες, αυγά, γλυκά) Μηνιαία κατανάλωση (κόκκινο κρέας) Μηνιαία κατανάλωση (κόκκινο κρέας) 6
ΣυστατικάΤροφίμων Πρωτεΐνες Υδατάνθρακες Λιπίδια Λιπαράοξέα ΑνόργαναΣυστατικάΆλατα Βιταμίνες Τα συστατικά των τροφίμων 7
Τρόποι παραγωγής προϊόντων Προϊόντα Συμβατικής Καλλιέργειας Προϊόντα Συμβατικής Καλλιέργειας Βιολογικά Προϊόντα Βιολογικά Προϊόντα Μεταλλαγμένα Προϊόντα Μεταλλαγμένα Προϊόντα 8
Διατροφικές εκτροπές & Υγεία Σωματικές Ασθένειες Καρκίνος Καρκίνος Σακχαρώδης Διαβήτης Σακχαρώδης Διαβήτης Αρτηριακή Υπέρταση Αρτηριακή Υπέρταση Καρδιοαγγειακός Κίνδυνος Καρδιοαγγειακός Κίνδυνος Νόσος Alzheimer Νόσος Alzheimer Παχυσαρκία Παχυσαρκία Ανοσολογικό Σύστημα Ανοσολογικό Σύστημα 9
Ψυχογενή Διατροφικά νοσήματα Νευρική Βουλιμία Νευρική Ανορεξία 10
Η Διατροφή των Εφήβων Καταναλώνετε 5 γεύματα την ημέρα Καταναλώνετε 5 γεύματα την ημέρα Αποφεύγετε τα ζαχαρούχα ροφήματα & βιομηχανοποιημένα σνακ πλούσια σε ζάχαρη, αλάτι και λιπαρά Αποφεύγετε τα ζαχαρούχα ροφήματα & βιομηχανοποιημένα σνακ πλούσια σε ζάχαρη, αλάτι και λιπαρά Προτιμήστε δημητριακά και προϊόντα ολικής αλέσεως Προτιμήστε δημητριακά και προϊόντα ολικής αλέσεως Καταναλώνετε 400gr φρούτα & λαχανικά την ημέρα Καταναλώνετε 400gr φρούτα & λαχανικά την ημέρα Πίνετε γάλα Πίνετε γάλα Πείτε ΝΑΙ στο άπαχο κρέας, το κοτόπουλο και το ψάρι Πείτε ΝΑΙ στο άπαχο κρέας, το κοτόπουλο και το ψάρι 11
Δίαιτες 12
Πείνα Αιτίες Φτώχεια Φτώχεια Έλλειψη τροφής Έλλειψη τροφής Λύσεις Φιλανθρωπία Βιοτεχνολογία Περιορισμός πληθυσμιακής αύξησης Κοινωνική δικαιοσύνη Οικονομική ενίσχυση και ανάπτυξη των χωρών του Τρίτου Κόσμου 13
Υποθέσεις Υπόθεση 1: Το μεγαλύτερο ποσοστό των εφήβων τρώει πρωινό Υπόθεση 2: Το γεύμα που παραλείπεται σε μεγαλύτερο ποσοστό είναι το απογευματινό το απογευματινό Υπόθεση 3: Ένα ποσοστό 40% των εφήβων παραλείπει το δεκατιανό Υπόθεση 4: Το μεγαλύτερο ποσοστό των εφήβων τρώει τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα fast food φορές την εβδομάδα fast food Υπόθεση 5: Ένα ποσοστό 20% των εφήβων πίνει τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα αλκοόλ εβδομάδα αλκοόλ Υπόθεση 6: Ένα ποσοστό 60% των εφήβων τρώει γλυκά περισσότερες από 1 φορά την εβδομάδα από 1 φορά την εβδομάδα Υπόθεση 7: Ένα ποσοστό 20% των εφήβων έχει κάνει κάποια μορφή δίαιτας δίαιτας 14
Αποτελέσματα15
16
17
18
19
20