Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ 7ου γυμνασίου Ηλιούπολης 2015-2016 Καθηγητής-Υπεύθυνος της Εργασίας: Λιανός Ανδρέας.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ 7ου γυμνασίου Ηλιούπολης 2015-2016 Καθηγητής-Υπεύθυνος της Εργασίας: Λιανός Ανδρέας."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ 7ου γυμνασίου Ηλιούπολης 2015-2016 Καθηγητής-Υπεύθυνος της Εργασίας: Λιανός Ανδρέας

2  Εργασία για τη σωματική άσκηση και τη διατροφή Από τους μαθητές του τμήματος Β’3 του 7 ου γυμνασίου Ηλιούπολης: Αισώπου Ναυσικά Μαμασούλα Όλγα Βοτζάκη Νικήτα Μάστορας Αλέξανδρος Γεράρδη Νεφέλη Μάστορας Σταύρος Γερονικολού Βασιλική Μοσχάκη Δήμητρα Δελατόλα Μαρκέλλα Μπούρα Σταματίνα Ελένη Κανελλόπουλο Αθανάσιο Ξηροτύρης Ευάγγελος Καντάση Ανθίππη Βαρβάρα Παντελαίου Ιωάννα Καφαντάρη Ιωάννα Χριστίνα Παπά Ευφροσύνη Λουκίδη Ευάγγελο Παπαϊωάννου Αθανάσιος Λουκίδη Κατερίνα Πριμηκύρης Αναστάσιος Καθηγητής-Υπεύθυνος της Εργασίας: Λιανός Ανδρέας

3 Ορισμός σωματικής άσκησης  Άσκηση είναι κάθε κίνηση του σώματος και φυσική δραστηριότητα του ανθρώπου στην οποία συμμετέχουν κυρίως μεγάλες μυϊκές ομάδες.  Με την άσκηση επιδιώκει κανείς να βελτιώσει την υγεία του και τη φυσική του κατάσταση. Μερικές κατάλληλες για σωστή άσκηση δραστηριότητες είναι το τρέξιμο, το κολύμπι, το ποδήλατο, το σχοινάκι.

4 Υπάρχουν 2 είδη σωματικής άσκησης:

5  Ισοτινική άσκηση:Αυξάνει την ικανότητα του οργανισμού να παράγει κάποιο μηχανικό έργο, βελτιώνει τα αντανακλαστικά και έτσι, το άτομο μπορεί και μένει υγιές.  Ισομετρική άσκηση:Μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα, η αρτηριακή πίεση ανεβαίνει σε πολύ υψηλά επίπεδα και δεν μπορεί να γίνει τόσο γρήγορα η προσαρμογή της κυκλοφορίας και ο εμπλουτισμός του αίματος με οξυγόνο.

6 Διαφορές σωματικής άσκησης και αθλητισμού  Αντίθετα από τον όρο άσκηση, με τον οποίο περιγράφουμε τη φυσική δραστηριότητα του ατόμου με σκοπό τη δική του ικανοποίηση και με χαμηλό επίπεδο ανταγωνισμού, με τον όρο αθλητισμός εννοείται κάθε αυστηρά δομημένη φυσική δραστηριότητα, με αυστηρούς κανόνες, υψηλό ανταγωνισμό και εξειδίκευση, με βασικό σκοπό τα μεγιστοποίηση της απόδοσης από τον αθλητή.

7 Οφέλη της σωματικής άσκησης Η σωματική άσκηση είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον άνθρωπο από την στιγμή που τα οφέλη που του προσφέρει είναι πάρα πολλά, τόσο πνευματικά όσο σωματικά.Ιδιαίτερα, κάποια από τα οφέλη της σωματικής άσκησης στον άνθρωπο, είναι:  Η έκκριση χημικών ουσιών κατά τη διάρκειά της, που χαρίζουν ένα αίσθημα ευεξίας και πνευματικής ευχαρίστησης και ικανοποίησης  βελτιώνει την διάθεση και βοηθάει τους ανθρώπους να χαλαρώσουν και να απελευθερωθούν, έστω και για λίγο, από το άγχος και τις ανησυχίες που τους επιφυλάσσει η καθημερινότητα  Βοηθά στον έλεγχο του σωματικού μας βάρους  Βοηθάει στον κα΄’υτερο και πιο βαθύ ύπνο  Ενισχύει την καλή υγεία, αφού προκαλεί την αύξηση της καλής χοληστερόλης  Μειώνει τον κίνδυνο της καρδιοπάθειας ή του πρόωρου θανάτου.  Βελτιώνει την εμφάνιση και τη στάση του σώματος  Συμβάλλει στην αύξηση της αυτοπεποίθησης του ατόμου αλλά και στη βελτίωση των κοινωνικών του δεξιοτήτων  Ενδυναμώνει τους μύες και τα οστά του ατόμου

8  Ωφελεί τον εγκέφαλο, καθώς η σωματική άσκηση ευεργερτεί την πνευματική διαύγεια του ανθρώπου.  Αποτρέπεται, αντιμετωπίζεται ένα ευρύ φάσμα ασθενειών μέσω της σωματικής άσκησης, με την μείωση ανθυγιεινών τριγλυκεριδίων αλλά και την βελτίωση της αρτηριακής πίεσης και αντιμετώπισης μυοσκελετικών προβλημάτωνκ.α.  Προσδίδει ενεργητικότητα.  Προσφέρει ψυχαγωγία.  Μέσα από ορισμένες δραστηριότητες αναπτύσσεται το πνεύμα της ευγενούς άμιλλας και της συνεργασίας.  Αποτρέπει τα άτομα από το να υιοθετήσουν ορισμένες κακές συνήθειες π.χ:κάπνισμα

9

10 Μορφές άσκησης Ασκήσεις ελαστικότητας Αερόβια άσκηση Αναερόβιες ασκήσεις

11 Όσο το δυνατόν λιγότερη παρακολούθηση τηλεόρασης, υπολογιστή ή βιντεοπαιχνιδιού σε καθιστή θέση 2-3 φορές /εβδομάδα Ψυχαγωγική δραστηριότητα και Ενδυνάμωση μυών 3-5 φορές/εβδομάδα Αεροβική άσκηση Ψυχαγωγική δραστηριότητα Καθημερινά Βόλτα με τον σκύλο, περπάτημα σε μεγάλες αποστάσεις, χρήση των σκαλιών έναντι του ανελκυστήρα κ.α. Σύμφωνα με την πυραμίδα η οποία αναφέρεται στη σωματική άσκηση:

12 Τεχνολογία και Άσκηση  Ορισμός τεχνολογίας:  Η τεχνολογία είναι το αποτέλεσμα της εφαρμογής της θεωρητικής επιστημονικής γνώσης με στόχο τη δημιουργία ενός αντικειμένου με πρακτικό όφελος. Η δευτερεύουσα έννοια της λέξης, αφορά την ανάπτυξη διαφόρων συσκευών και μηχανισμών για επιστημονικούς σκοπούς και εκείνον τον κλάδο της γνώσης που σχετίζεται με τις εφαρμοσμένες επιστήμες ή μηχανολογία.  Οφέλη της τεχνολογίας στην άσκηση:  Ητεχνολογία έχει επιδράσει και θετικά την άσκηση, μέσω διαφόρων οργάνων γυμναστικής που χρησιμοποιούνται κυρίως στα γυμναστήρια, διαφόρων διαδραστικών παιχνιδιών, όπως για παράδειγμα του wii, μέσω των οποίων δίνεται η δυνατότητα στον χρήστη του παιχνιδιού, ταυτόχρονα με την ψυχαγωγία που του προσφέρει το ηλεκτρονικό, τα γυμναστεί.Επιπρόσθετα, συχνά, κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης πολλά άτομα επιθυμούν να ακούνε ταυτόχρονα μουσική, η οποία τους βοηθάει να χαλαρώνουν, αλλά και να ενημερώνονται για τα νέα της καθημερινότητας.Οι δραστηριότητες αυτές, επιτυγχάνονται με τη χρήση τεχνολογικών επιτευγμάτων, όπως είναι το φορητό ραδιόφωνο, το κινητό, κ.α., συμβάλλοντας στο να γίνει η σωματική άσκηση πιο ευχάριστη και χαλαρωτική για το άτομο.

13 Αρνητικές συνέπειες της τεχνολογίας στη σωματική άσκηση:  Η σωματική άσκηση μπορεί να επηρεαστείαρνητικά από την πολύωρη ενασχόληση μετην τεχνολογία. Οι εθισμένοι χρήστες τηςτεχνολογίας, περνούν πάρα πολλές ώρεςκαθισμένοι, ενώ έχουν μειώσει και τηναθλητική τους δραστηριότητα, κάτι το οποίοαπεβαίνει καταστρεπτικό για τους ίδιους απότη στιγμή που η έλλειψη φυσικήςδραστηριότητας μπορεί να οδηγήσει σεπλήθος νοσημάτων όπως η ασθένεια τηςπαχυσαρκίας. Άλλα νοσήματα στα οποίαμπορεί να οδηγήσει η έλλειψη της σωματικήςάσκησης είναι η μυϊκή ατροφία, τακαρδιαγγειακά νοσήματα αλλά και εντερικάπροβλήματα.

14 Η ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Ορισμός διατροφής  Διατροφή είναι η επιστήμη της τροφής που σχετίζεται με την υγεία. Η διατροφή ορίζεται ως το σύνολο των διεργασιών που εμπλέκονται στην πρόσληψη και εκμετάλλευση ουσιώντης τροφής από τους ζώντες οργανισμούς. Οι διεργασίες αυτές περιλαμβάνουν την πρόσληψη, πέψη, απορρόφηση και μεταβολισμό της τροφής.

15 Η καλή και η κακή διατροφή Κακές διαιτητικές συνήθειες και λάθη.  Τα σημαντικότερα σφάλματα της σύγχρονης διατροφήςείναι τα εξής:  1. Η κατάχρηση λιπαρών και κυρίως ζωικήςπροέλευσης.  2. Η υπερκατανάλωση σακχάρων και ιδιαίτερα τηςζάχαρης που χρησιμοποιείται ως γλυκαντικό και ωςσυστατικό των γλυκών αλλά υπάρχει επίσης και σεμεγάλες ποσότητες σε πολλά ποτά, αναψυκτικά καιάλλα βιομηχανικά προϊόντα.  3. Η υπερκατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών στα γεύματα.  4. Η υπερκατανάλωση βιομηχανοποιημένων τροφίμωνπου αλλοιώνονται εντελώς από τις κατεργασίες τουραφιναρίσματος, της συντήρησης, του χρωματισμού καιτης προσθήκης προσθετικών ουσιών, τις οποίεςυφίστανται. Ειδικότερα η υπερβολική χρήση προϊόντωνδιατροφής που προορίζονται για τα παιδιά καιπροωθούνται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μέσωτης διαφήμισης - τα εκθέτει στις αρνητικές επιδράσειςαυτών των προϊόντων.

16 Τα λάθη του σήμερα και οι μελλοντικές συνέπειες ιδιαίτερα για τα παιδιά Η διατροφή είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη και την υγεία ενός παιδιού. Μια ανεπαρκής διατροφή είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσει σε καθυστέρηση τόσο στη σωματική όσο και στη πνευματική ανάπτυξη του παιδιού, ενώ θα εξασθενίσει το ανοσοποιητικό του σύστημα και θα κάνει τον οργανισμό του περισσότερο ευάλωτο. Αντίθετα, μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά και γλυκά είναι αυτή που θα προκαλέσει την παχυσαρκία και όλα τα αρνητικά επακόλουθά της. Οι ανάγκες ενός παιδιού για θρεπτικά συστατικά αλλάζουν σταθερά όσο μεγαλώνει και αναπτύσσεται - ανάλογα πάντα με το φύλο του, τις δραστηριότητές του και το ρυθμό ανάπτυξής του. Ωστόσο, το πιο σημαντικό είναι να καταφέρετε να το μυήσετε στις αρχές της σωστής διατροφής, όσο πιο νωρίς γίνεται. Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, τα παιδιά αποκτούν τις διατροφικές τους συνήθειες από την ηλικία που αρχίζουν να καταναλώνουν στερεή τροφή. Από σας εξαρτάται, λοιπόν, το να μάθει το παιδί σας, από τη νηπιακή ηλικία ακόμα - να αγαπά το σπιτικό μαγειρεμένο φαγητό, να αποφεύγει τη ζάχαρη και το αλάτι, αλλά και όλα τα τυποποιημένα προϊόντα. Έτσι, θα έχετε και εσείς κάθε λόγο να είστε περήφανοι για το ότι μεγαλώνετε ένα υγιές παιδί.

17 Ισορροπημένη διατροφή Η τροφή αποτελεί αγαθό για την εξασφάλιση της ευεξίας και τη διατήρηση της υγείας. Η ανεπάρκεια ενέργειας και θρεπτικών συστατικών για τον οργανισμό, ενδέχεται να επιβαρύνουν τις φυσιολογικές λειτουργίες του σώματος, ενώ σε περιόδους παρατεταμένης ασητείας, ο άνθρωπος επιβιώνει μερικές μόνο εβδομάδες. Μια ισορροπημένη διατροφή παρέχει επάρκεια σε ενεργά θρεπτικά συστατικά, με στόχο την βελτιστοποίηση της υγείας, την αποφυγή διατροφικών ελλείψεων και την μείωση του κινδύνου για χρόνια εκφυλιστικά νοσήματα. Λέγοντας ισορροπημένη διατροφή δεν σημαίνει ότι πρέπει να καταναλώνουμε κάποια συγκεκριμένα τρόφιμα και να αποκλείουμε κάποια άλλα. Κανένα τρόφιμο δεν περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που έχουμε ανάγκη καθημερινά, γεγονός που υποδηλώνει την σημασία της ύπαρξης ποικιλίας τροφίμων στο καθημερινό διαιτολόγιο.

18 Πού στηρίζεται η σωστή διατροφή; Οι αρχές της σωστής διατροφής είναι οι εξής: 1) Ποικιλία !!Η κατανάλωση τροφών από όλες τις ομάδες θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για την καλή λειτουργία του οργανισμού, καθώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος να εξασφαλιστεί η λήψη όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών. 2) Ισορροπία !!Ισορροπημένη διατροφή είναι αυτή που παρέχει στον οργανισμό την ποικιλία των τροφών στις σωστές αναλογίες. 3) Μέτρο !!Όταν η κατανάλωση ποικιλίας τροφών δεν συνοδεύεται από μέτρο, μπορεί να οδηγήσει μόνο σε αρνητικά αποτελέσματα

19

20 Βασικές οδηγίες για μια Υγιεινή διατροφή 1) Εξισορροπήστε την τροφή που τρώτε με την φυσική δραστηριότητα για να διατηρήσετε το βάρος σας. 2) Επιλέξτε διατροφή με επαρκή θρεπτικά συστατικά και μεγάλη ποικιλία τροφίμων. 3) Η διατροφή θα πρέπει να είναι χαμηλή σε λιπαρά, ιδίως κορεσμένα και χοληστερόλη. 4) Το διατολόγιό σας πρέπει να περιέχει αρκετά δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, φρούτα και λαχανικά, πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες. 5) Καταναλώστε ζάχαρη και άλλους απλούς υδατάνθρακες με μέτρο. 6) Καταναλώστε αλάτι και νάτριο με μέτρο. 7) Αν πίνετε αλκοολούχα ποτά, πίνετε με μέτρο. Οι έγκυες δεν πρέπει να πίνουν καθόλου αλκοόλ. 8) Διατηρήστε την κατανάλωση πρωτεϊνών σε μέτριο, αλλά επαρκές επίπεδο, εξασφαλίζοντας μεγάλο μέρος από φυτικές πηγές. 9) Το διαιτολόγιό σας πρέπει να περιέχει τροφές που θα σας προσφέρουν επάρκεια σε σίδηρο και ασβέστιο.

21 Θρεπτικά συστατικά Νερό Βιταμίνες Λίπη Πρωτεϊνες Υδατάνθρακες Ανόργανα στοιχεία Τα θρεπτικά συστατικά και η σημασία τους Θρεπτικό συστατικό είναι μια συγκεκριμένη ουσία η οποία βρίσκεται στην τροφή και η οποία εκπληρώνει μία ή περισσότερες βιομηχανικές λειτουργίες στο σώμα. Υπάρχουν έξι (6) βασικές κατηγορίες θρεπτικών συστατικών στην τροφή:

22 ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ Η ονομασία πρωτεϊνες προέρχεται από το ρήμα ‘’πρωτεύω’’ και σημαίνει την εξαιρετική σημασία που έχουν οι πρωτεϊνες για την υγεία του ανθρώπινου σώματος. Από την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων στην αρχαία Ελλάδα, η κατανάλωση κρέατος εθεωρείτο μοναδική για την απόκτηση δύναμης, σθένους και υψηλού αγωνιστικού φρονήματος. Οι πρωτεϊνες είναι ενώσεις που αποτελούνται από άνθρακα,υδρογόνο,οξυγόνο και άζωτο. Οι πρωτεϊνες διαφέρουν ως προς την χημική τους σύσταση από τα λιπίδια και τους υδατάνθρακες γιατί περιέχουν άζωτο περίπου το 16% του βάρους τους, καθώς και άλλα στοιχεία όπως το θείο, ο φώσφορος και ο σίδηρος. Είναι μεγάλα μόρια, τα οποία όταν διασπώνται στο έντερο, δίνουν μικρότερες ενώσεις που ονομάζονται αμινοξέα.

23 ΛΙΠΗ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΛΙΠΗ: Τα λίπη ή αλλιώς λιπίδια, πρόκειται για χρήσιμες στον άνθρωπο ουσίες, τις οποίες δεν μπορεί να συνθέσει ο ίδιος και τις προσλαμβάνει από τις απαραίτητες τροφές.Συγκεκριμένα, πρόκειται για οργανικές ενώσεις οι οποίες διαλύονται σε οργανικούς διαλυτές, αλλά όχι στο νερό.Οι ενώσεις αυτές προκύπτουν από την ένωση της γλυκερίνης με οργανικά οξέα.Τα λίπη χωρίζονται κυρίως σε κορεσμένα και ακόρεστα, τα οποία με τη σειρά τους διακρίνονται σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα. Όταν βρίσκονται σε υγρή μορφή, ονομάζονται έλαια, ενώ όταν βρίσκονται σε στερεή,στέατα ή απλώς λίπη. ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΑΜΕ ΤΑ ΛΙΠΗ: Τα λίπη επίσης διαχωρίζονται σε ζωικά και φυτικά. Κυρίως, κορεσμένα λίπη συναντάμε σε ζωικές τροφές,Από την άλλη,ακόρεστα λίπη εμπεριέχονται σε τροφές όπως οι ξηροί καρποί,το λάδι, οι ελιές, το σουσάμι αλλά και στα φρούτα αβοκάντο και μάνγκο.Τέλος υπάρχουν και τα υδρογονωμένα λίπη τα οποία βρίσκονται σε τροφές όπως το γρήγορο και έτοιμο φαγητό. Oι μόνες τροφές που δεν έχουν λιπαρά είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και οι αμυλούχες τροφές (εξαιρούνται το αβοκάντο, οι ελιές και η σόγια). ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΕΥΟΥΝ ΤΑ ΛΙΠΗ: Ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων, αντιμετωπίζει τα λίπη ως ουσίες επικίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισμό, επικεντρώνοντας μόνο στις αρνητικές τους συνέπειες και παραβλέποντας τις θετικές τους επιπτώσεις.Καταρχάς, τα λίπη θεωρούνται σημαντική πηγή ενέργειας προσφέροντας υγεία και ευεξία στον οργανισμό.Επίσης, το λίπος είναι απαραίτητο, καθώς είναι η πιο πλούσια πηγή βιταμινών A, D, E, K, αλλά και γιατί περιέχει σημαντικά λιπαρά οξέα, που προσλαμβάνονται μόνο μέσω της διατροφής.Τα λίπη, αποτελούν βασικά δομικά συστατικά των σωματικών κυττάρων και συγκεκριμένα των κυτταρικών μεμβρανών, διαφυλάσσοντας το εσωτερικό περιβάλλον των κυττάρων ενώ συμβάλλουν στη διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας. Τέλος, πρσθέτουν άρωμα και γευση στα τρόφιμα. ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΛΙΠΩΝ: Η ποσότητα των λιπαρών την οποία πρέπει να προσλαμβάνει ο οργανισμός, εξαρτάται από τον τρόπο ζωής, την ηλικία, το φύλο και τη φυσική δραστηριότητα του καθενός.Η πρόσληψη παραπάνω από τη σωστή ποσότητα λιπαρών σε καθημερινή βάση, προκαλεί αύξηση του σωματικού βάρους και κατ’επέκταση, παχυσαρκία.Επίσης η υπερβολική πρόσληψη λίπους μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις, αλλά και γενικότερα σε αρκετά προβλήματα υγείας.Ένα άλλο πρόβλημα υγείας το οποίο μπορεί να προκύψει από την υπερβολική προσληψη κορεσμένων λιπαρών είναι η αύξηση της χοληστερίνης. ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΛΙΠΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΜΑΣ: Η έλλειψη λιπών από τη διατροφή μας, μπορεί επίσης να απότελέσει αίτιο αρκετών διαταραχών στην υγεία μας.Κάποιες διαταραχές αποτελούν την εμφάνιση νευρολογικών δυσλειτουργιών αλλά επίσης και εμφάνιση προβλημάτων όρασης. ΛΙΠΗ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΛΙΠΗ: Τα λίπη ή αλλιώς λιπίδια, πρόκειται για χρήσιμες στον άνθρωπο ουσίες, τις οποίες δεν μπορεί να συνθέσει ο ίδιος και τις προσλαμβάνει από τις απαραίτητες τροφές.Συγκεκριμένα, πρόκειται για οργανικές ενώσεις οι οποίες διαλύονται σε οργανικούς διαλυτές, αλλά όχι στο νερό.Οι ενώσεις αυτές προκύπτουν από την ένωση της γλυκερίνης με οργανικά οξέα.Τα λίπη χωρίζονται κυρίως σε κορεσμένα και ακόρεστα, τα οποία με τη σειρά τους διακρίνονται σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα. Όταν βρίσκονται σε υγρή μορφή, ονομάζονται έλαια, ενώ όταν βρίσκονται σε στερεή,στέατα ή απλώς λίπη.

24 ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΕΥΟΥΝ ΤΑ ΛΙΠΗ: Ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων, αντιμετωπίζει τα λίπη ως ουσίες επικίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισμό, επικεντρώνοντας μόνο στις αρνητικές τους συνέπειες και παραβλέποντας τις θετικές τους επιπτώσεις.Καταρχάς, τα λίπη θεωρούνται σημαντική πηγή ενέργειας προσφέροντας υγεία και ευεξία στον οργανισμό.Επίσης, το λίπος είναι απαραίτητο, καθώς είναι η πιο πλούσια πηγή βιταμινών A, D, E, K, αλλά και γιατί περιέχει σημαντικά λιπαρά οξέα, που προσλαμβάνονται μόνο μέσω της διατροφής.Τα λίπη, αποτελούν βασικά δομικά συστατικά των σωματικών κυττάρων και συγκεκριμένα των κυτταρικών μεμβρανών, διαφυλάσσοντας το εσωτερικό περιβάλλον των κυττάρων ενώ συμβάλλουν στη διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας. Τέλος, πρσθέτουν άρωμα και γευση στα τρόφιμα. ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΑΜΕ ΤΑ ΛΙΠΗ: Τα λίπη επίσης διαχωρίζονται σε ζωικά και φυτικά. Κυρίως, κορεσμένα λίπη συναντάμε σε ζωικές τροφές,Από την άλλη,ακόρεστα λίπη εμπεριέχονται σε τροφές όπως οι ξηροί καρποί,το λάδι, οι ελιές, το σουσάμι αλλά και στα φρούτα αβοκάντο και μάνγκο.Τέλος υπάρχουν και τα υδρογονωμένα λίπη τα οποία βρίσκονται σε τροφές όπως το γρήγορο και έτοιμο φαγητό. Oι μόνες τροφές που δεν έχουν λιπαρά είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και οι αμυλούχες τροφές (εξαιρούνται το αβοκάντο, οι ελιές και η σόγια).

25 ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΛΙΠΩΝ: Η ποσότητα των λιπαρών την οποία πρέπει να προσλαμβάνει ο οργανισμός, εξαρτάται από τον τρόπο ζωής, την ηλικία, το φύλο και τη φυσική δραστηριότητα του καθενός.Η πρόσληψη παραπάνω από τη σωστή ποσότητα λιπαρών σε καθημερινή βάση, προκαλεί αύξηση του σωματικού βάρους και κατ’επέκταση, παχυσαρκία.Επίσης η υπερβολική πρόσληψη λίπους μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις, αλλά και γενικότερα σε αρκετά προβλήματα υγείας.Ένα άλλο πρόβλημα υγείας το οποίο μπορεί να προκύψει από την υπερβολική προσληψη κορεσμένων λιπαρών είναι η αύξηση της χοληστερίνης. ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΛΙΠΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΜΑΣ: Η έλλειψη λιπών από τη διατροφή μας, μπορεί επίσης να απότελέσει αίτιο αρκετών διαταραχών στην υγεία μας.Κάποιες διαταραχές αποτελούν την εμφάνιση νευρολογικών δυσλειτουργιών αλλά επίσης και εμφάνιση προβλημάτων όρασης.

26 ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΚΑΙ ΑΝΟΡΓΑΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Τα ανόργανα στοιχεία αποτελούν κι αυτά, απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.Από τα ανόργανα στοιχεία, κάποια βρίσκονται στον ανθρώπινο οργανισμό σε μεγαλύτερες ποσότητες (μεγαλοστοιχεία), ενώ κάποια άλλα σε μικρότερες, τα οποία και ονομάζουμε ιχνοστοιχεία.Κάποια ιχνοστοιχεία είναι ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, το ιώδιο, το φθόριο, το ιώδιο και το σελήνιο.Γενικότερα, συμβάλλουν σε μεταβολικές λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος.Ορισμένα ανόργανα στοιχεία ονομάζονται ηλεκτρολύτες, και είναι το νάτριο, το κάλιο και το χλώριο. Όταν μειώνονται τα ιχνοστοιχεία, προκαλλείται ωχρό δέρμα, τάσεις λιποθυμίας, ταχυκαρδία, αδυναμία συγκέντρωσης, κακή διάθεση, εύθραυστα νύχια, απώλεια μαλλιών, πάσχοντες από ισχαιμική καρδιοπάθεια, επιδείνωση της δύσθμιας στα άτομα με καρδιακή και αναπνευστική ανεπάρκεια. Οι βιταμίνες, όπως και τα ανόργανα στοιχεία, συμβάλλουν κι αυτές στις μεταβολικές λειτουργίες του ανθρώπου.Συγκεκριμένα, οι βιταμίνες είναι τάξη οργανικών ενώσεων, είναι απαραίτητες για την κανονική αύξηση και διατήρηση ενός ζωντανού οργανισμού.Συναντάμε τις βιταμίνες στην τροφή των ετερότροφων οργανισμών, χρησιμεύουν στη ρύθμιση ης μεταβολικής διαδικασίας και των ενεργειακών μετατροπών που συμβαίνουν στον οργανισμό.

27 Με βάση τις διαφορές τους στη δομή και στις λειτουργίες τους, διακρίνονται σε τρεις βασικές κατηγορίες : ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ Υδατοδιαλυτές Λιποδιαλυτές Αντιοξειδωτικές

28 Ο ι υδατάνθρακες είναι από τα τρία μακροθρεπτικά συστατικά της δίαιτάς μας.Υπάρχουν σε διάφορες μορφές και τους συναντάμε κυρίως σε αμυλούχες τροφές, όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά και το ρύζι, και σε κάποια ροφήματα, όπως οι χυμοί των φρούτων.Οι υδατάνθρακες αποτέλεσαν την πιο σημαντική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό και είναι ωτικοί για ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο. Οι δομικές μονάδες όλων των υδατανθράκων είναι κυρίως τα σάκχαρα και οι υδατάνθρακες μπορούν να κατηγοριοποιηθούν ανάλογα με την περιεκτικότητά τους σ’αυτούς. Ιδιαίτερα, οι υδατάνθρακες διακρίνονται σε μονοσακχαρίτες, πολυόλες, λιγοσακχαρίτες, μη αμυλούχους πολυσακχαρίτες. ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ

29 Βασική λειτουργία υδατανθράκων: Βασική λειτουργία των υδατανθράκων είναι η παροχή ενέργειας ωστόσο ο ρόλος τους είναι σημαντικός και για τη δομή και τη λειτουργία των κυττάρων, των ιστών και των οργάνων. Επιπρόσθετα οι υδατάνθρακες, και πιο συγκεκριμένα η γλυκόζη, καλύπτουν τις ανάγκες του εγκεφάλου σε ενέργεια. Συνέπειες έλλειψης υδατανθράκων Η αφάιρεση από τη διατροφή ωφέλιμων υδατανθράκων, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως και των προϊόντων τους, στερεί από τον οργανισμό απαραίτητα συστατικά και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για χρόνιες παθήσειςΥπάρχει πιθανότητα επίσηςνα προκαλέσει την απελευθέρωση κετόνων, που στη συνέχεια θα οδηγήσουν σε πέτρες στα νεφρά και άλλες δυσχερείς καταστάσεις.

30 Α. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ Τα βιολογικά προϊόντα είναι το αποτέλεσμα της καλλιέργειας της γης χωρίς χημικά λιπάσματα, παρασιτοκτόνα και τοξικά φυτοφάρμακα. Η καταπολέμηση των ασθενειών των φυτών καθώς και η λίπανση του εδάφους γίνονται με φυσικές μεθόδους και οργανικά εφόδια. Η καλλιέργεια βιολογικών προϊόντων στηρίζεται στις γνώσεις του παραδοσιακού αγρότη και στην αναζήτηση της επιστήμης για υγιεινές λύσεις. Β. ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Τα αρχικά αποτελέσματα από την μεγαλύτερη μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί έως σήμερα, επιβεβαιώνουν ότι τα βιολογικά προϊόντα είναι πιο θρεπτικά και αποτελούν ασπίδα για την υγεία μας. Η μελέτη διήρκησε 4 χρόνια, συμμετείχαν 33 πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ευρώπης και χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Βρέθηκε ότι τα βιολογικά προϊόντα περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες σε βιταμίνη C και σε ιχνοστοιχεία σιδήρου, χαλκού και ψευδαργύρου, καθώς και μεταβολίτες, οι οποίοι θεωρείται ότι προστατεύουν από τον καρκίνο και τις καρδιοπάθειες. Οι διαφορές είναι τόσο εμφανείς, ώστε τα βιολογικά προϊόντα μπορούν να βοηθήσουν στην αύξησης των θρεπτικών συστατικών ακόμη και σε ανθρώπους που δεν καταναλώνουν πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως, όπως συνιστάται. Σύμφωνα με την παραπάνω μελέτη, τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά περιέχουν 40% περισσότερα αντιοξειδωτικά με αποτέλεσμα να προστατεύουν τον οργανισμό από την εκδήλωση σοβαρών ασθενειών. Υψηλότερα είναι επίσης τα επίπεδα των μεταλλικών στοιχείων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τοξικές ουσίες που συγκεντρώνονται στα συμβατικά τρόφιμα φτάνουν στον οργανισμό μας μέσα από το φαγητό. Τα βιολογικά προϊοντα δεν περιέχουν συντηρητικά, βελτιωτικά γεύσης, τεχνητά χρώματα και αρώματα. Ο φυσικός τρόπος παραγωγής συμβάλλει στο να έχουν πολύ καλύτερη γεύση και άρωμα από τα αντίστοιχα συμβατικά. Β. ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Τα αρχικά αποτελέσματα από την μεγαλύτερη μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί έως σήμερα, επιβεβαιώνουν ότι τα βιολογικά προϊόντα είναι πιο θρεπτικά και αποτελούν ασπίδα για την υγεία μας. Η μελέτη διήρκησε 4 χρόνια, συμμετείχαν 33 πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ευρώπης και χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Βρέθηκε ότι τα βιολογικά προϊόντα περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες σε βιταμίνη C και σε ιχνοστοιχεία σιδήρου, χαλκού και ψευδαργύρου, καθώς και μεταβολίτες, οι οποίοι θεωρείται ότι προστατεύουν από τον καρκίνο και τις καρδιοπάθειες. Οι διαφορές είναι τόσο εμφανείς, ώστε τα βιολογικά προϊόντα μπορούν να βοηθήσουν στην αύξησης των θρεπτικών συστατικών ακόμη και σε ανθρώπους που δεν καταναλώνουν πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως, όπως συνιστάται. Σύμφωνα με την παραπάνω μελέτη, τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά περιέχουν 40% περισσότερα αντιοξειδωτικά με αποτέλεσμα να προστατεύουν τον οργανισμό από την εκδήλωση σοβαρών ασθενειών. Υψηλότερα είναι επίσης τα επίπεδα των μεταλλικών στοιχείων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τοξικές ουσίες που συγκεντρώνονται στα συμβατικά τρόφιμα φτάνουν στον οργανισμό μας μέσα από το φαγητό. Τα βιολογικά προϊοντα δεν περιέχουν συντηρητικά, βελτιωτικά γεύσης, τεχνητά χρώματα και αρώματα. Ο φυσικός τρόπος παραγωγής συμβάλλει στο να έχουν πολύ καλύτερη γεύση και άρωμα από τα αντίστοιχα συμβατικά.

31 ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ: Η χρήση συντηρητικών έχει ως κύριο σκοπό την διατήρηση των τροφίμων για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά και την προστασία των προΪόντων απότυχόν μεταβολές οι οποίες μπορούν να προκληθούν τόσο από χημικούς όσο και από φυσικούς και βιολογικούς παράγοντες.Με την εξάλλειψη της επιρροής των βιολογικών παραγόντων στα τρόφιμα, αποφεύγουμε τον κίνδυνο να μετατραπούν τα τρόφιμα αυτά σε τοξικά, καθώς και την αλλοίωσή τους από διάφορους μικροοργανισμούς όπως για παράδειγμα είναι τα βακτήρια.Τέλος, οι διάφορες βιομηχανίες παραγωγής τροφίμων, χρησιμοποιούν χημικές ουσίες, προκειμένου τα προϊόντα που θέλουν να προωθήσουν, να είναι πιο ελκυστικά στον καταναλωτή. Αυτό επιτυγχάνεται, καθώς οι χημικές ουσίες αυτές βοηθούν στη διατήρηση και την ενίσχυση του χρώματος και της γεύσης των διάφορων τροφίμων. ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ: Συντηρητικά, χαρακτηρίζουμε τις επιπλέον ουσίες που χρησιμοποιούμε σε ένα προΪόν με κύριο σκοπό τη συντήρησή του.Από τα αρχαία χρόνια, ο άνθρωπος χρησιμοποιεί ουσίες με σκοπό τη συντήρηση των τροφών. Για παράδειγμα, μια τέτοια ουσία απότελεί το αλάτι αλλά και ο καπνός.Με την ανάπτυξη της τεχνολογίας οι παραδοσιακοί τρόποι συντήρησης βελτιώθηκαν και αντικαταστάθηκαν από νέες πιο εξελιγμένες μεθόδους, όπως για παράδειγμα η προσθήκη χημικών ουσιών στα τρόφιμα.Πλέον, τα συντηρητικά αποτελούν ένα σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

32

33 ΥΓΕΙΑ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Η χρήση του διαδικτύου και γενικότερα η ενασχόληση με την τεχνολογία, μπορεί να βελτιώσει θετικά τη ζωή των ανθρώπων παρέχοντάς τους πλήθος ‘υπηρεσιών’, όπως η ενημέρωη, η παροχή εκπαιδευτικού υλικού για έναν πιοευχάριστο τρόπο εκμάθησης του παιδιού, ψυχαγωγία, και πολλά άλλα. Παρ’όλα αυτά,παρατηρείται πως η πολύωρη ενασχόληση με την τεχνολογία, αποτελεί αίτιο εμφάνισης προβλημάτων υγείας σε πολλούς χρήστες των νέων τεχνολογικλών μέσων.Τα προβλήματα αυτά διακρίνονται σε οφθαλμολογικά συμπτώματα, αλλά και σσυμπτώματα όπως είναι ο πονοκέφαλος, οι ημικρανίες τους τομείς της υγείας, αλλά και στον πνευματικό, οικονομικό και κοινωνικό τομέα των ανθρώπων. Ο χρήστης ο οποίος αφιερώνει πολλές ώρες στην ενασχόλησή του με διάφορα τεχνολογικά μέσα, χάνει πολλές ώρες ύπνου με συνέπεια να αλλάζει ο προγραμματισμός του βιολογικού του ρολογιού, το οποίο ρυθμίζει οποιαδήποτε πληροφορία του οργανισμού σε σχέση με τη συναίσθηση και τον συντονισμό του χρόνου.Οι διαταραχές αυτές οδηγούν σε επίσης διαταραχές ύπνου και στη συνέχεια σε υπερβολική κόπωση.Άλλα προβλήματα που μπορεί να προκληθούν ειναι διατροφικές διαταραχές όπως η παχυσαρκία αι η νευρική ανορεξία, αλλά και μυοσκελετικές παθήσεις. Κυρίως οι πιθανότητες να εμφανίσει κάποιος το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι αυξημένες από τη στιγμή που οι εθισμένοι χρήστες της τεχνολογίας περνούν πάρα πολλές ώρες καθισμένοι ενώ έχουν μειώσει και την αθλητική τους δραστηριότητα. Κάτι τέτοιο θα απέβαινε καταστρεπτικό για τα άτομα αυτά, καθώς η παχυσαρκία αποτελεί συχνά αίτιο καρδιαγγειακών ασθενειών, διαταραχή λιπιδίων του αίματος, υπέρτασης και άλλων προβλημάτων υγείας.Συνηθής είναι και οι οφθαλμικές παθήσεις οι οποίες εμφανίζονται σε πολλούς εφήβους οι οποίοι έχουν τη σχετική προδιάθεση.Μερικά συμπτώματα είναι ο πονοκέφαλος,η ανάπτυξη μυωπίας, η κακή εκτίμηση των χρωμάτων καθώς και η περιστασιακή διπλωπία. Όσων αφορά τη ψυχολογία,ειδικότερα οι έφηβοι, παρουσιάζουν εξάρτηση από τα τεχνολογικά μέσα που χρησιμοποιούν και οδηγούν στον περιορισμό τηςπροσωπικής τους ελευθερίας.Επιπλέον, αναπτύσσουν επιθετική συμπεριφορά, σε περίπτωση που η θεματολογία κάποιων διαδικτυακών παιχνιδιών σχετίζεται με μορφές βίας και εγκληματικότητας.Η πολύωρη απομόνωση με σκοπό την την ενασχόληση με κάποιο ηλετρονικό παιχνίδι, με το διαδίκτυο, οδηγεί στη σταδιακή απομάκρυνση του ατόμου από το κοινωνικό του περιβάλλον. Αυτή η απομάκρυνση συμπεριλαμβάνει την αποκοπή του ατόμου τόσο από την οικογένεια όσο και από τους φίλους του. Τέλος, εμφανίζονται σπάνια και προβλήματα γονιμοποίησης, τα οποία αποτελούν αντικείμενο ανησυχίας κυρίως των ενηλίκων.

34 ΣΧΕΣΕΙΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΚΑΛΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Η διατροφη, είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες της υγείας αλλά και της αθλητικής απόδοσης των ανθρώπων και όλων των ζωντανών οργανισμών.Ο πρωταρχικός ρόλος της τροφής είναι να μας εξασφαλίσει ένα πλήθος θρεπτικών συστατικών, οι οποίες εκπληρώνουν αρκετές βιοχημικές λειτουργίες του σώματος. Η προσεκτική επιλογή τροφών, παρέχει στους καταναλωτές την απαραίτητη ποσότητα θρεπτικών συστατικών, προκειμένου να δημιουργήσει και να επιδιορθώσει ιστούς των οργανισμών.Αντίθετα, η λανθασμένη επιλογή τροφίμων, μπορεί να επιφέρει και να συμβάλλει στην ανάπτυξη πλήθους προβλημάτων υγείας. Για παράδειγμα,η υπερβολικά κατανάλωση τροφών πλούσιες σε περιεκτικότητα σε ζάχαρη, μπορεί να προκαλέσει εκτός από τα προβλήμτα παχυσαρκίας και διάφορα καρδιαγγειακά προβλήματα. Η διατροφή, δεν επηρεάζει όμως μόνο τη σωματική υγεία.Σύμφωνα με έρευνα που έκανε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Άλαν Λόγκαν, αλλά και άλλοι επιστήμονες ειδικοί στη διατροφική επιστήμη, τόσο η υγιεινή όσο και η ανθυγιεινή διατροφή επηρεάζουν με συγκεκριμένους τρόπους τις λειτουργίες του εγκεφάλου, που σχετίζονται με τη μνήμη, τη δυνατότητα συγκέντρωσης καθώς και τη διάθεση.Για να λειτουργήσει σωστά ο εγκέφαλος, χρειάζεται ένα σωστό ισοζύγιο από όλα τα θρεπτικά συστατικά. Ιδιαίτερα οι τροφές πλούσιες σε ζάχαρη και λίπη προκαλούν ταχεία έκκριση δοπαμίνης, μιας ουσίας η οποία συμβάλλει στην ανάπτυξη του ευχάριστου συναισθήματος και της καλής διάθεσης, με αποτέλεσμα η διάθεση να ανεβαίνει κατακόρυφα, αλλά να πέφτει εξίσου απότομα.Ιδανικές τροφές για την αύξηση της καλής διάθεσης, αποτελούν αυτές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεϊνες καθώς αυξάνουν το επίπεδο δοπαμίνης με σταθερό ρυθμό.

35 1 η ημέρα 2 η ημέρα 3 η ημέρα 4 η ημέρα

36 6 η ημέρα 7η ημέρα 5 η ημέρα

37

38 Γιαούρτι: Το 85%των παιδιών που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο τρώνε γιαούρτι, ενώ το υπόλοιπο 15% δεν τρώνε. Ψάρια: Το 100%των παιδιών που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο τρώνε ψάρια. Κοτόπουλο: Το 91,5%των παιδιών που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο τρώνε κοτόπουλο, ενώ το υπόλοιπο 8,5% δεν τρώνε. Γαλοπούλα: Το 58%των παιδιών που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο τρώνε γαλοπούλα, κατά μέσο όρο 2 φορές την εβδομάδα. Μοσχάρι-κιμάς: Το 100%των παιδιών που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο τρώνε μοσχάρι ή κιμά, κατά μέσο όρο 2 φορές την εβδομάδα. Χοιρινό: Το 100%των παιδιών που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο τρώνε χοιρινό, κατά μέσο όρο 2 φορές την εβδομάδα. Όσπρια: Το 75% των παιδιών που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο τρώνε όσπρια, κατά μέσο όρο 2 φορές την εβδομάδα. Ξηροί καρποί: Το 85%των παιδιών που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο τρώνε ξηρούς καρπούς, κατά μέσο όρο 2 φορές την εβδομάδα. Πατάτες: Το 75% των παιδιών που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο τρώνε πατάτες, κατά μέσο όρο 2 φορές την εβδομάδα. Αυγά: Το 85% των παιδιών που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο τρώνε αυγά, κατά μέσο όρο 2 φορές την εβδομάδα.

39 Γλυκά: Το100% των παιδιών που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο τρώνε γλυκά, κατά μέσο όρο 3 φορές την εβδομάδα. Σουβλάκι: Το 91,5%των παιδιών που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο τρώνε σουβλάκι, κατά μέσο όρο 2 φορές την εβδομάδα. Χάμπουργκερ – Fast Food: Το 66,5%των παιδιών που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο τρώνε χάμπουργκερ, κατά μέσο όρο 1 φορά την εβδομάδα. Αναψυκτικά: Το 66,5%των παιδιών που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο τρώνε αναψυκτικά, κατά μέσο όρο2 φορές την εβδομάδα. Γάλα: Το 80,5%των παιδιών που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο πίνουν γάλα, κατά μέσο όρο 6 φορές την εβδομάδα. Καφές: Το 33,3% των παιδιών που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο πίνουν καφέ,κατά μέσο όρο 2 φορές την εβδομάδα Τσάι: Το 33,3% των παιδιών που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο πίνουν τσάι, κατά μέσο όρο 2 φορές την εβδομάδα. Μπύρα: Το 25%των παιδιών που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο πίνουν μπύρα, κατά μέσο όρο 2 φορές την εβδομάδα. Κρασί: Το ο% των παιδιών που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο πίνουν κρασί. Χυμοί: Το 100% των παιδιών που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο πίνουν χυμούς, κατά μέσο όρο 4 φορές την εβδομάδα.

40

41 6η ερώτηση: Πόσες φορές την εβδομάδα τρώτε Fast Food(χαμπουργκερ, σουβλάκιακ.α.); ΑΠΑΝΤΗΣΗ Καμία:33,4% Σπάνια:58,1% Συχνά:8,5% Καθημερινά:0% 7η ερώτηση: Πόσες φορές την εβδομάδα τρώτε γλυκά; ΑΠΑΝΤΗΣΗ Καμία:16,6% Σπάνια:33,2% Συχνά:25% Καθημερινά:33,2% 8η ερώτηση: Πόσες φορές την εβδομάδα τρώτε πρωινό; ΑΠΑΝΤΗΣΗ Καμία:8,5 % Σπάνια:16,5% Συχνά:24,5% Καθημερινά:50,5%

42 ΑΠΑΝΤΗΣΗ Καμία:8,5 % Σπάνια:16,5% Συχνά:24,5% Καθημερινά:50,5% 9η ερώτηση:Τι περιλαμβάνει συνήθως το πρωινό σας(Μπορείτε να επιλέξετε περισσότερα από ένα); ΑΠΑΝΤΗΣΗ Το 74,9% των νέων που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο, δήλωσε ότι το πρωινό τους συμπεριλαμβάνει γάλα. Το 24,9% των νέων που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο, δήλωσε ότι το πρωινό τους συμπεριλαμβάνει corn-flakes. Το 24,9% των νέων που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο, δήλωσε ότι το πρωινό τους συμπεριλαμβάνει ψωμί με μαρμελάδα. Το 66,4% των νέων που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο, δήλωσε ότι το πρωινό τους συμπεριλαμβάνει τόστ. Το 33,3% των νέων που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο, δήλωσε ότι το πρωινό τους συμπεριλαμβάνει πίτες. Το 33,3% των νέων που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο, δήλωσε ότι το πρωινό τους συμπεριλαμβάνει ψωμί με μέλι. Το 33,3% των νέων που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο, δήλωσε ότι το πρωινό τους συμπεριλαμβάνει χυμό φρούτων. Το 0% των νέων που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο, δήλωσε ότι το πρωινό τους συμπεριλαμβάνει ατομική πίτσα 10η ερώτηση:Πόσα αναψυκτικά καταναλώνετε(κατά μέσο όρο) την εβδομάδα; ΑΠΑΝΤΗΣΗ Κανένα:50% 1-5:41,5% 6-10: 8,5% >10:0%

43 11η ερώτηση:Πόσα αλκοολούχα ποτά καταναλώνετε(κατα μέσο όρο) την εβδομάδα; ΑΠΑΝΤΗΣΗ Κανένα:91,5% 1-5:8,5% 6-10:0% >10: 0% 12η ερώτηση: Κοιτάτε τις ετικέτες των προϊόντων πριν τα αγοράσετε; ΑΠΑΝΤΗΣΗ Ποτέ:16,5% Μερικές φορές/Σπάνια: 33,5% Συχνά:25% Πάντα:25%

44 13η ερώτηση:Ποιο κριτήριο αποτελεί τον πιο σημαντικό ρόλο στην επιλογή ενός προϊόντος; ΑΠΑΝΤΗΣΗ Σύσταση από γονέα,συγγενή ή φίλο: 66,4% Αναγνωρισιμότητα(π.χ: διαφημίσεις στην τηλεόραση):16,8% Χαμηλή τιμή προϊόντων σε σχέση με τα υπόλοιπα:16,8% Ελκυστικό περιτύλιγμα:0% 14η ερώτηση: Αθλήστε σε τακτά χρονικά διαστήματα(π.χ:3 φορές την εβδομάδα); ΑΠΑΝΤΗΣΗ Ναι:66,5 % Όχι:33,5% 15η ερώτηση: Πόσες φορές την εβδομάδα αθλήστε(π.χ: Προπόνηση σε κάποια ομάδα,Γυμναστήριο κ.λ.π); ΑΠΑΝΤΗΣΗ Καμία:8,5% 1-2:41,5% 3-5:33,5% Καθημερινά:16,5% 16η ερώτηση:Για πόση ώρα αθλήστε(κατά μέσο όρο) κάθε φορά; ΑΠΑΝΤΗΣΗ Καμία: 8,5% 1-2ώρες:41,5% 2-3ώρες:50% 3-5ώρες:0% >5ώρες:0% 17η ερώτηση:Είσαστε εγγεγραμμένος σε κάποιο αθλητικό σύλλογο; ΑΠΑΝΤΗΣΗ Ναι:58,5% Όχι:41,5%

45 18η ερώτηση:Αν ναι, ποιο είναι το άθλημα που συμμετέχετε; ΑΠΑΝΤΗΣΗ Το 25% των νέων που συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο, υποστήριξε ότι το άθλημα στο οποίο συμμετέχει είναι το ποδόσφαιρο Το 16,5% των νέων που συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο, υποστήριξε ότι το άθλημα στο οποίο συμμετέχει είναι το μπάσκετ. Το 16,5% των νέων που συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο, υποστήριξε ότι το άθλημα στο οποίο συμμετέχει είναι το βόλεϋ. Το υπόλοιπο 25%, υποστήριξε ότι συμμετέχει σε κάποιο άλλο άθλημα εκ των οποίων: το 66,6% των απαντήσεων ήταν τέννις ενώ το 33,3% των απαντήσεων ήταν το μποξ.

46 19η ερώτηση:Σε ποιούς χώρους αθλήστε;(Μπορείτε να επιλέξετε περισσότερους από έναν) ΑΠΑΝΤΗΣΗ Σπίτι: 23, 5% των νέων που συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο. Ιδιωτικό γυμναστήριο:33,3%των νέων που συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο. Δημόσιο Γυμναστήριο:50%των νέων που συμπλήρσαν το ερωτηματολόγιο. Σχολείο: 25% των νέων που συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο. Πάρκο της γειτονιάς/Ανοικτός χώρος άθλησης:33,3% των νέων που συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο. 20η ερώτηση:Πόση ώρα περπατάτε (κατα μέσο όρο) κάθε μέρα; ΑΠΑΝΤΗΣΗ 0-1ώρα:75% 1-2ώρες: 25% 2-3ώρες:0% >3ώρες:0% 21η ερώτηση:Πόσο το μάθημα της γυμανστικής στο σχολείο βελτιώνει τη φυσική σας κτάσταση; ΑΠΑΝΤΗΣΗ Καθόλου:16,5% Λίγο:50% Αρκετά:8,5% Πολύ:25% Πάρα πολύ:0% 22η ερώτηση:Τι αποτελεί για εσάς το μάθημα της γυμναστικής; (Μπορείτε να επιλέξετε περισσότερα από ένα)

47 Το 58,5% των νέων που συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο, υποστήριξαν ότι το μάθημα της γυμναστικής βελτιώνει τη φυσική κατάσταση των μαθητών. Το 33,3% των νέων που συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο, υποστήριξαν ότι το μάθημα της γυμναστικής προωθεί την ομαδικότητα και τη συνεργασιά ανάμεσα στους μαθητές. Το 66,4% των νέων που συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο, υποστήριξαν ότι το μάθημα της γυμναστικής είναι μια ώρα ψυχικής εκτόνωσης και χαλάρωσης. Το 0% των νέων που συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο, υποστήριξαν ότι το μάθημα της γυμναστικής είναιχάσιμο χρόνου. 23η ερώτηση:Πόση ώρα περπατάτε για να μετακινηθείτε από και προς το σχολείο; ΑΠΑΝΤΗΣΗ 0-15λεπτά:91,5% 15-30λεπτά:8,5% 30λεπτά- 1ώρα:0% >1ώρα:0% 24η ερώτηση:Χρησιμοποείτε το ποδήλατο για τις καθμερινές σας μετακινήσεις;(π.χ:προς το σχολείο,φροντηστήριο,γυμναστήριο κ.α.) ΑΠΑΝΤΗΣΗ Ποτέ:85% Σπάνια:15% Συχνά:0% Πολύ συχνα:0% Πάντα:0% 25η ερώτηση:Πόσο συχνά χρησιμοποιείτε τις σκάλες σε αντίθεση με τη χρήση του ασανσέρ,στην οικία ας ή αλλού; ΑΠΑΝΤΗΣΗ Ποτέ:16,5% Σπάνια:33,5% Πολύ συχνα:16,5% Πάντα:41,5% 26η ερώτηση:Διαθέτετε καμία κονσόλα παιχνιδιών;(Μπορείτε να επιλέξετε περισσότερες από μία) ΑΠΑΝΤΗΣΗ Το 0% των νέων που συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο απάντησαν ότι δεν έχουν καμία κονσόλα παιχνιδιών. Το 41,5% των νέων που συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο απάντησαν ότι διαθέτουν κονσόλα Playstasion. Το 41,5% των νέων που συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο απάντησαν ότι διαθέτουν κονσόλα PSP. Το 25%των νέων που συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο απάντησαν ότι διαθέτουν κονσόλα XBox.

48

49

50 ΕΠΙΛΟΓΟΣ Η υγεία, η οποία μετράει τη σωματική, την ψυχολογική αλλά και πνευματική κατάσταση ενός ζωντανου οργανισμού και την καθορίζει, εξαρτάται τόσο από τη διατροφή του οργανισμού, όσο και από τη σωματική του άσκηση. Ο άνθρωπος, προκειμένου να παραμένει υγιής, οφείλει να ακολουθεί μία ισορροπημένη διατροφή αλλά και ένα πρόγραμμα άσκησης, ανάλογα κιόλας με το φύλο του, τη φυσική του κατάσταση και την ηλικία του. Συχνά, οι άνθρωποι συγχέουν την ισορροπημένη διατροφή με τη δίαιτα που ακολουθεί κάποιος προκειμένου να χάσει κάποιο περίσσειο βάρος. Ωστόσο, ισορροπημένη διατροφή χαρακτηρίζεται από μία ποικιλία τροφών οι οποίες παρέχουν στον οργανισμό μας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά(λίπη, πρωτεϊνες,υδατάνθρακες, νερό, ανόργανα στοιχεία, βιταμίνες).Η έλλειψη ορισμένων απαραίτητων θρεπτικών συστατικών μπορεί να προκαλέσει πλήθος προβλημάτων υγείας στο σώμα μας. Από τα τέλη του 20 ου εώς και τις αρχές του 21 ου αιώνα,η ανάπτυξη της βιολογίας και των επιστημών επέφερε την εφεύρεση χημικών και τεχνητών συντηρητικών τροφίμων και τη χρήση τους σε πλήθος συσκευασμένων προϊόντων, τα οποία όμως αρκετές φορές δημιουργούσαν προβλήματα και διάφορες παθήσεις στους καταναλωτές.Τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες για τηνπαραγωγή βιολογικών κυρίως τροφίμων, χωρίς προσθήκη χημικών ουσιών για τη συντήρησή τους ή βελτίωσης της όψης ή της γεύσης τους. Σύμφωνα και με τασ αποτελέσματα του ερωτηματολογίου, παρατηρείται πως σήμερα οι νέοι, δίνουν ελάχιστη προσοχή στην υγεία τους,καθώς παραβλέπουν την κατανάλωση τροφών πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά,αλλά αντίθετα έχουν στραφεί στο έτοιμο φαγητό, ενώ αγνοούν την προσφορά της φυσικής και σωματικής άσκησης στους ίδιους.Φυσικά, σε όλες αυτές τις μεταβολές που παρατηρούνται στην καθημερινή ζωή όχι μόνο των νέων αλλά και των ενηλίκων, έχουν συμβάλλει οι αγχώδεις ρυθμοί της καθημερινότητας, όπως και η πλέον ευρεία χρήση της τεχνολογίας, καθώς η χρήση του υπολογιστή και του κινητού έχει ξεκινήσει να αντικαθιστά τη θέση της σωματικής άσκησης στη ζωή των ανθρώπων.

51 ΠΗΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ: www.mednutrition.gr www.el.m.wikipedia.org www.efet.gr www.agogiygeias.gr http://www.diatrofi.gr http://www.eufic.org/article/el/food-safety-quality/food- additives/artid/preservatives-food-longer-safer/ www.lyk-ampel.lar.sch.gr www.poukamisas.gr/ethnow/www.poukamisas.gr/ethnow/ ΕΚΘΕΣΗ.pdf


Κατέβασμα ppt "ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ 7ου γυμνασίου Ηλιούπολης 2015-2016 Καθηγητής-Υπεύθυνος της Εργασίας: Λιανός Ανδρέας."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google