Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μεσογειακή διατροφή και μακροζωία

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μεσογειακή διατροφή και μακροζωία"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μεσογειακή διατροφή και μακροζωία

2 Περιεχόμενα Μεσογειακή Διατροφή Αρχαία Ελλάδα Κρητική Διατροφή
Κυπριακή Διατροφή Μακροζωία Ερωτηματολόγιο

3 Μεσογειακή Διατροφή (γενικά)

4 Μεσογειακή Διατροφή (γενικά)
Η Μεσογειακή διατροφή είναι μια σύγχρονη γενικά διατροφική συνήθεια αρχικά εμπνευσμένη από τις διατροφικές συνήθειες από την Ελλάδα, τη νότια Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία στη δεκαετία του 1940 και του 1950. Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της δίαιτας περιλαμβάνουν αναλογικά υψηλή κατανάλωση ελαιολάδου, όσπρια, ανεπεξέργαστα δημητριακά, φρούτα και λαχανικά, μέτρια προς υψηλή κατανάλωση ψαριού, μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων (κυρίως τυρί και γιαούρτι), μέτρια κατανάλωση κρασιού, και χαμηλή κατανάλωση κρέατος.

5 Μεσογειακή Διατροφή και υγεία
Τις τελευταίες δεκαετίες, η επιστημονική κοινότητα έχει αναγνωρίσει, μέσα από πληθώρα κλινικών και επιδημιολογικών μελετών, το σημαντικό ρόλο της Μεσογειακής Διατροφής, τόσο στην πρόληψη όσο και στην έκβαση πολύπλοκων ασθενειών, όπως οι καρδιοαγγειακές παθήσεις. Η Μεσογειακή Διατροφή, με τα άφθονα θρεπτικά της συστατικά, τη σωστή αναλογία γευμάτων και το άφθονο ελαιόλαδο δεν σταματά να αποτελεί πηγή κλινικών μελετών παρέμβασης 

6 Μεσογειακή Πυραμίδα Η Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής περιλαμβάνει 3 επίπεδα ανάλογα με τη συχνότητα κατανάλωσης των συγκεκριμένων τροφίμων. Στη βάση της βρίσκονται τα τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά και σε σημαντικές ποσότητες, ενώ στην κορυφή είναι όσα πρέπει να καταναλώνονται σπάνια και σε μικρές ποσότητες.

7 Η αρχή της Μεσογειακής Διατροφής
Η Μεσογειακή Διατροφή έχει τις ρίζες της από την Αρχαία Ελλάδα. Οι Αρχαίοι Έλληνες, γνωρίζοντας την σημασία της καλής διατροφής, αποφάσισαν να δημιουργήσουν μία ανάλογη γι’ αυτούς διατροφή, τη μεσογειακή. Η οποία να αποσκοπεί την μακροζωία και τον καλλωπισμό του σώματος τα οποία τα θεωρούσαν σημαντικές αρετές γι’ αυτούς εκείνη την εποχή. Έτσι, λοιπόν οι Αρχαίοι Έλληνες δημιούργησαν την δική τους ταυτότητα η οποία κατάφερε να επιβιώσει μέχρι σήμερα.

8 Η Μεσογειακή διατροφή στην Αρχαία Ελλάδα
Τις διατροφικές συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων χαρακτήριζε η λιτότητα, κάτι που αντικατόπτριζε τις δύσκολες συνθήκες υπό τις οποίες διεξαγόταν η ελληνική γεωργική δραστηριότητα. Θεμέλιο τους ήταν η λεγόμενη «μεσογειακή τριάδα»:  σιτάρι, λάδι και κρασί. Στη βάση της διατροφής των αρχαίων Ελλήνων συναντούμε τα δημητριακά σιτάρι και, σε περιπτώσεις ανάγκης, μείγμα κριθαριού με σιτάρι, από το οποίο παρασκευαζόταν ο άρτος. Τα δημητριακά συνοδεύονταν συνήθως από οπωροκηπευτικά (λάχανα, κρεμμύδια, φακές και ρεβίθια). Η κατανάλωση κρέατος και θαλασσινών σχετιζόταν με την οικονομική κατάσταση της οικογένειας, αλλά και με το αν κατοικούσε στην πόλη, στην ύπαιθρο ή κοντά στη θάλασσα. Οι Έλληνες κατανάλωναν ιδιαιτέρως τα γαλακτοκομικά και κυρίως το τυρί. Το βούτυρο ήταν γνωστό, αλλά αντί αυτού γινόταν χρήση κυρίως του ελαιόλαδου.

9 Η Μεσογειακή διατροφή στην Αρχαία Ελλάδα
Τα κύρια γεωργικά προϊόντα της αρχαίας Ελλάδας ήταν: το κριθάρι, το σιτάρι, το κρασί, το λάδι και οι ελιές. Στην Αττική έβγαινε επίσης μέλι και σύκα που ήταν το πιο εκλεκτό φρούτο για τους αρχαίους. Το λάδι το χρησιμοποιούσαν όχι μόνο για τα φαγητά τους, αλλά και για το φωτισμό, για την παρασκευή φαρμάκων και καλλυντικών και ήταν απαραίτητο για τους αθλητές, που το άλειφαν στα κορμιά τους στις παλαίστρες. Οι Αθηναίοι ήταν οι διασημότεροι για την ολιγοφαγία τους, γι’ αυτό βγήκε και η έκφραση «αττικηρώς ζην». Κατά την αρχαιότητα υπήρχαν πολλά είδη κρασιού: λευκό, κόκκινο, ροζέ. Υπάρχουν μαρτυρίες για όλα τα είδη καλλιέργειας, από το καθημερινό κρασί μέχρι εκλεκτές ποικιλίες.

10 Η Μεσογειακή διατροφή στην Αρχαία Ελλάδα
Για τους αρχαίους Έλληνες τα γεύματα της ημέρας ήταν τρία στον αριθμό. Το πρώτο από αυτά αποτελούσε κριθαρένιο ψωμί βουτηγμένο σε κρασί (άκρατος), συνοδευόμενο από σύκα ή ελιές. Το δεύτερο (άριστον) λάμβανε χώρα το μεσημέρι ή νωρίς το απόγευμα. Το τρίτο(δείπνον), το οποίο ήταν και το σημαντικότερο της ημέρας. Σε αυτά μπορεί να προστεθεί ένα επιπλέον ελαφρύ γεύμα αργά το απόγευμα. Τέλος το ήταν ένα κανονικό γεύμα που μπορούσε να σερβιριστεί αργά το απόγευμα στη θέση του δείπνου. Το φαγητό συνόδευε κρασί (κόκκινο, λευκό ή ροζέ) αναμεμειγμένο με νερό.

11 Η Μεσογειακή διατροφή στην Αρχαία Ελλάδα
Τα δημητριακά αποτελούσαν την κύρια βάση της διατροφής για τους αρχαίους. Αλλά τόσο το σιτάρι όσο και το κριθάρι δεν ήταν σε αφθονία για τους Αθηναίους, έτσι αναγκάζονταν να το εισάγουν από άλλα μέρη. Το αλεύρι από κριθάρι, ζυμωμένο σε γαλέτες ήταν το Γενικά όμως οι αρχαίοι ήταν λιτοδίαιτοι, γι’ αυτό και είχαν αυτοχριστεί «μικροτράπεζοι» και «φυλλοτρώγες». πιο συνηθισμένο καθημερινό ψωμί και ονομαζόταν μάζα. Στη ζύμη του ψωμιού έβαζαν διάφορα καρυκεύματα, όπως μάραθο, δυόσμο και μέντα ακόμη, για να πάρει το ψωμί μια διαφορετική νοστιμιά. Ακόμα οι αρχαίοι Έλληνες φρόντιζαν τα τραπέζια να είναι πλούσια να έχουν ψωμί, γλυκίσματα, φρούτα, ελιές, πίτες, κρέατα, χορταρικά και φυσικά και από άφθονο κρασί.

12 Η Κρητική Διατροφή Ξεκινώντας με αυτό το απόφθεγμα η Κρητική Διατροφή παραμένει ζωντανή και παρουσιάζεται σαν φορέας υγείας και μακροζωίας όχι μόνο για τους Κρητικούς αλλά για όλο τον κόσμο. Στην ιστοσελίδα μας θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες, επιστημονικά τεκμηριωμένες για την Ιστορία της Κρητικής Διατροφής,  τα χαρακτηριστικά της, την σχέση της με την υγεία και τη νηστεία καθώς και πως μπορεί η Κρητική Διατροφή να γίνει τρόπος ζωής.

13 Η Κρητική Διατροφή Το νησί της Κρήτης είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας ήδη από το 1948, τότε που ερευνητές από το Ίδρυμα Rockefeller των Ηνωμένων Πολιτειών, κλήθηκαν από την Ελληνική κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να βελτιωθούν μεταπολεμικά οι «κακές» συνθήκες διαβίωσης στον πληθυσμό της Κρήτης. Στα πλαίσια αυτά πραγματοποιήθηκε λεπτομερής αξιολόγηση της διατροφής των Κρητικών, η οποία προς έκπληξη των ερευνητών ήταν διατροφικά επαρκής, με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι οποίες περιορίζονταν στις περιοχές με πολύ χαμηλό εισόδημα και με πολύ μικρή παραγωγή τροφίμων από τις ίδιες τις οικογένειες .

14 Η Κρητική Διατροφή Αν θέλαμε να αποτυπώσουμε αδρά τη διατροφή των Κρητικών στη δεκαετία του 1960, θα λέγαμε ότι πυρήνα της διατροφής αποτελούσαν τα τρόφιμα από φυτικές πηγές, ενώ τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης είχαν περισσότερο περιφερειακό χαρακτήρα. Φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα, όσπρια, λαχανικά, ενδημικά άγρια χόρτα και αρωματικά φυτά, Γαλακτοκομικά προϊόντα καταναλώνονταν καθημερινά σε χαμηλές έως μέτριες ποσότητες. Πουλερικά και ψάρια καταναλώνονταν σε εβδομαδιαία βάση σε μέτριες ποσότητες, ενώ αντίθετα το κόκκινο κρέας καταναλωνόταν μόνο λίγες φορές μέσα στο μήνα. Τη βασική πηγή λίπους στη διατροφή αποτελούσε το ελαιόλαδο.

15 Η Κρητική Διατροφή Όταν αναφερόμαστε στην Κρητική διατροφή του 1960 θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη ότι αυτή καταναλωνόταν σε ένα συγκεκριμένο κοινωνικό πλαίσιο και αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι ενός συνολικότερου τρόπου ζωής. Ένας από τους παράγοντες αυτούς είναι η σωματική δραστηριότητα, καθώς στη μελέτη των Επτά Χωρών φάνηκε ότι το 62% των ανδρών από την Κρήτη έκαναν έντονη σωματική δραστηριότητα καθημερινά, ενώ μόνο το 7% αυτών έκανε καθιστική ζωή ή μόνο κάποια ελαφριά δραστηριότητα. Πέρα όμως και από την άσκηση, σημαντική παράμετρος του τρόπου ζωής των Κρητικών, αλλά και άλλων Μεσογειακών λαών, ήταν οι σταθερές ώρες των γευμάτων.

16 Η Κυπριακή διατροφή Χαρακτηριστικά της κυπριακής κουζίνας είναι φαγητά που συνδυάζουν βρασμένα όσπρια με λαχανικά, τα οποία τρώγονται με ωμό ελαιόλαδο και λεμόνι, όπως και οι σαλάτες. Τέτοιοι συνδυασμοί είναι λουβί με λάχανα (φασόλια μαυρομάτικα με σέσκουλα), κουκιά με λάχανα, ή κουκιά φρέσκα με κόλιαντρο, φασόλια με σέλινο, πατάτα κ.ά. Σημειωτέον ότι για το τηγάνισμα χρησιμοποιούσαν συνήθως τη μίλλα (λίπος) του χοίρου.

17 Η Κυπριακή διατροφή Το συνηθέστερο φαγητό των νηστειών ήταν η φακή, βραστή με χόρτα ή ξυδάτη ή μουτζέντρα μαζί με ρύζι, πουρκούρι (πλιγούρι) ή τρι, χειροποίητο ζυμαρικό σαν τις ταλιατέλες. Ιδιαίτερα η μουτζέντρα τρώει πολύ λάδι, αλλά η ποσότητά του δεν φαίνεται.

18 Η Κυπριακή διατροφή Ιδιαίτερα σημαντικός ήταν και εξακολουθεί να είναι ο ρόλος των ελιών, όπως και του λαδιού, σε περιόδους νηστείας, οι οποίες καλύπτουν περισσότερο από το μισό έτος. Θεωρείται, μάλιστα, ότι η μικρή ποσότητα λαδιού που περιέχουν οι λιγοστές ελιές της καθημερινής διατροφής, δεν καταργεί τη νηστεία, και για αυτό η κατανάλωση ελιών επιτρέπεται τις ημέρες της νηστείας που το λάδι είναι απαγορευμένο (για τις περιόδους νηστείας και τα σχετικά εδέσματα

19 Μακροζωία Οι περισσότεροι Έλληνες ακολουθούν τη Μεσογειακή Διατροφή στην πιο αγνή της μορφή και έτσι εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά σε καρδιακές παθήσεις, παχυσαρκία, καρκίνο, αλλά και Αλτσχάιμερ.

20 Μακροζωία Τα τελευταία χρόνια, η Ικαρία προσελκύει το ενδιαφέρον επιστημόνων, αλλά και δημοσιογράφων, που θέλουν να λύσουν το «μυστήριο» της μακροζωίας των κατοίκων της -πολλοί από τους οποίους έχουν ηλικία 100 ετών και άνω.

21 Μακροζωία Η διατροφή, φυσικά παίζει έναν μεγάλο ρόλο στην μακροβιότητα των Ικαριωτών: Η μεσογειακή διατροφή που ακολουθούν έχει συνδεθεί με χαμηλότερα ποσοστά εκδήλωσης καρκίνου, παχυσαρκίας, της νόσου Alzheimer και -πιο πρόσφατα- της καρδιακής νόσου. Και παρόλο που δεν μπορούμε να ζήσουμε απ’ όλες τις απόψεις, όπως οι κάτοικοι αυτού του όμορφου ελληνικού νησιού, μπορούμε να ακολουθήσουμε ορισμένες από τις διατροφικές τους συνήθειες που συμβάλλουν στη μακροζωία τους.

22 Ερωτηματολόγιο 1.Ποιές από τις παρακάτω χώρες βρίσκονται στην Μεσόγειο; (Κυκλώστε ένα γράμμα) α.Ελλαδα,Αλγερια,Ισπανια,Πορτογαλια β.Ουκρανια,Αιγυπτος,Βοσνια,Ισραηλ γ.Μονακο,Ιταλια,Αλβανια,Σουδαν δ.Ιταλια,Ισπανια,Ελλαδα,Ιρακ 2.Συμφωνα με την Μεσογειακή διατροφή μέχρι πόσες φόρες τον μηνά καταναλώνουμε κόκκινο κρέας; α.Καμία β.Μία γ.Δύο δ.Μέχρι και τέσσερις 3.Ποιες από τις παρακάτω τροφές αποτελούν την βάση της Μεσογειακής Διατροφής; (καταναλώνονται καθημερινά) α.Ζαχαρη,Οσπρια,Λαχανικα,Κρασι β.Ελαιολαδο,Γαλακτοκομικα,Οσπρια,Κρεας γ.Ελαιολαδο,Γαλακτοκομικα,Φρουτα,Λαχανικα δ.Γαλακτοκομικα,Κρασι,Φρουτα,Οσρια 4.Συμφωνα με την μεσογειακή διατροφή σε τι βάση πρέπει να καταναλώνονται τα ψάρια; α.Καθημερινή β.Εβδομαδιαία γ.Μηνιαία δ.Τα ψάρια δεν αποτελούν μέρος της διατροφής

23 5.Σε τι είναι πλούσιο το ρύζι; α.Φολικό Οξύ β.Ασβεστιο γ.Σίδηρο
δ.Ολα τα παραπάνω 6. Πόσες μερίδες λαχανικών καταναλώνετε το μήνα; Μία μερίδα λαχανικών αντιστοιχεί σε ένα φλιτζάνι κομμένων λαχανικών ή 2 φλιτζάνια πράσινων φυλλωδών λαχανικών. Α. Καμία      Β. 1-4      Γ. 5-8      Δ. 9-12      Ε.       ΣΤ. περισσότερες από 18 7 Πόσες μερίδες οσπρίων καταναλώνετε το μήνα; Μία μερίδα οσπρίων αντιστοιχεί σε μισό φλιτζάνι βρασμένων οσπρίων. Α. Καμία      Β. 1-4      Γ. 5-8      Δ. 9-12      Ε.       ΣΤ. περισσότερες από 18 8. Πόσες μερίδες ψαριού καταναλώνετε το μήνα; Μία μερίδα ψαριού αντιστοιχεί σε μισή παλάμη ψαριού. Α. Καμία      Β. 1-4      Γ. 5-8      Δ. 9-12      Ε. 13- 18      ΣΤ. περισσότερες από 18 7. Πόσες μερίδες πουλερικών καταναλώνετε το μήνα; Μία μερίδα πουλερικών αντιστοιχεί σε μισή παλάμη ψαριού. Α. Καμία      Β. 1-4      Γ. 5-8      Δ. 9-12      Ε.       ΣΤ. περισσότερες από 18 8. Πόσες μερίδες κόκκινου κρέατος καταναλώνετε το μήνα; Μία μερίδα κόκκινου κρέατος αντιστοιχεί σε μισή παλάμη ψαριού.

24 Αποτελέσματα Ερωτηματολογίου

25

26

27 Συμπεράσματα Ερωτηματολογίου
Οι απαντήσεις του ερωτηματολογίου που δώσαμε στους συμμαθητές μας, μας βγάλανε στα εξής συμπεράσματα: Σχεδόν όλοι οι μαθητές της τάξης μας έχουν πλήρεις γνώσεις για το τι είναι η Μεσογειακή διατροφή, την Γεωγραφία της και από τί αποτελείται. Όλοι οι μαθητές της τάξης μας τρώνε, κατά μεγάλη βάση, σύμφωνα με το διαιτολόγιο της Μεσογειακής διατροφής και αυτό αποδεικνύει την υγιεινή διατροφή που έχουν.

28 Πηγές https://el.wikipedia.org https://www.newsit.gr
ikypros.com


Κατέβασμα ppt "Μεσογειακή διατροφή και μακροζωία"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google