Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΝΟΣΟΣ ΤΩΝ ΔΥΤΩΝ (ΑΖΩΤΟΥ)

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΝΟΣΟΣ ΤΩΝ ΔΥΤΩΝ (ΑΖΩΤΟΥ)"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΝΟΣΟΣ ΤΩΝ ΔΥΤΩΝ (ΑΖΩΤΟΥ)
ΝΟΣΟΣ ΤΩΝ ΔΥΤΩΝ (ΑΖΩΤΟΥ) ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΑΝΤΩΝΗ ΣΙΟΡΦΑΝΕ ΤΗΣ Α’ 3 ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ 2ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΑΝΑΠΝΟΗ Σχολικό Έτος Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Σοφία Σμυρνή

2 ΝΟΣΟΣ ΤΩΝ ΔΥΤΩΝ Η νόσος των δυτών, αποτελεί το μεγαλύτερο κίνδυνο των καταδύσεων. Μπορεί να εκδηλωθεί και στον πιο έμπειρο δύτη ή αυτοδύτη, αν δεν προσέξει ή αν, από υπερβολική εμπιστοσύνη στον εαυτό του, παραβλέψει τους κανόνες ασφαλείας. ΒΙΒΛΙΟ:Ο ΥΠΟΒΡΥΧΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ

3 ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΔΥΣΗ Τα αίτια που προκαλούν την νόσο των Δυτών χωρίζονται σε δύο μέρη: Την ΚΑΤΑΔΥΣΗ και την ΑΝΑΔΥΣΗ. Κατά την κατάδυση γίνονται κατά σειρά τα ακόλουθα : Α. Αύξηση της πιέσεως του περιβάλλοντος ανάλογα με το βάθος Β. Αύξηση της πιέσεως (και ποσότητας) του εισπνεόμενου αέρα ώστε να είναι πάντα ίση με την πίεση του περιβάλλοντος νερού. Γ. Αύξηση της μερικής πίεσης (και ποσότητας) των αερίων που αποτελούν τον εισπνεόμενο ατμοσφαιρικό αέρα. Δ. Διάλυση των αερίων του εισπνεόμενου αέρα, μέσα στο αίμα των τριχοειδών αγγείων του πνεύμονα, κατά ποσά ανάλογα προς την μερική τους πίεση. Αυτό σημαίνει ότι θα διαλυθεί πολύ μεγαλύτερη ποσότητα αζώτου μέσα στο αίμα παρά οξυγόνου. Ε. Μία ποσότητα του οξυγόνου απορροφάται από τα ερυθρά αιμοσφαίρια, ενώ η υπόλοιπη παραμένει διαλυμένη στο πλάσμα του αίματος Ότι γίνεται με το οξυγόνο δεν γίνεται και με το άζωτο. Το άζωτο παραμένει διαλυμένο και αδρανές μέσα στο αίμα και στους ιστούς του σώματος.

4 Κατά την ανάδυση γίνεται η αντίστροφη διαδικασία.
ΑΝΑΔΥΣΗ Κατά την ανάδυση γίνεται η αντίστροφη διαδικασία. Με την ελάττωση της εξωτερικής πίεσης και της πιέσεως του εισπνεόμενου αέρα, τα διαλυμένα μέσα στο αίμα αέρια, σύμφωνα με τον νόμο του Χένρυ, αποδεσμεύονται. Το αποτέλεσμα είναι να σχηματισθούν φυσαλίδες μέσα στο αίμα και μέσα στην ουσία των ιστών. Τα αέρια του οξυγόνου δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με άζωτο. Οι φυσαλίδες που θα σχηματισθούν (και που είναι πολύ περισσότερες από του οξυγόνου) δεν μπορούν να απομακρυνθούν από το αίμα και εάν δεν διαλυθούν γρήγορα με επανασυμπίεση, θα προκαλέσουν βλάβες ,πολλές φορές ανεπανόρθωτες.

5 ΣΥΜΤΩΜΑΤΑ Η ταχύτητα ανάδυσης σχετικά με το βάθος και τη διάρκεια της κατάδυσης, είναι οι προϋποθέσεις από τις οποίες θα εξαρτηθεί ο σχηματισμός φυσαλίδων στο αίμα και η εκδήλωση συμπτωμάτων της νόσου των δυτών. Κάθε ενόχλημα που ακολουθεί την κατάδυση,όσο ασύνηθες και ασαφές και αν είναι , θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως νόσος των δυτών μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Συμπτώματα έχουμε δύο τύπων : Τύπος 1 Μόνο πόνος Τύπος Αίσθημα μεγάλης κόπωσης – Ισχυρός πονοκέφαλος, ζάλη ίλιγγος – Διαταραχές της ισορροπίας – Δυνατός πόνος στα κόκαλα, μυς και στήθος – Εκτεταμένο εξάνθημα στο δέρμα – Δύσπνοια και αίσθημα πνιγμού, βήχας – Παράλυση, μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, κυρίως στα πόδια και χέρια – Σπασμοί – Κώμα – Θάνατος από ασφυξία ή συγκοπή.

6 ΘΕΡΑΠΕΙΑ Σήμερα η νόσος των δυτών θεραπεύεται με εντελώς σύγχρονο ,σίγουρο και επιστημονικό τρόπο. Με τον θάλαμο αποσυμπίεσης. Ο ασθενής τοποθετείται μέσα σ αυτόν και με την άμεση παρακολούθηση του γιατρού, υποβάλλεται στην επανασυμπίεση. Οι φυσαλίδες του αζώτου διαλύονται πάλι στο αίμα και η κυκλοφορία ελευθερώνεται. Με βάση τους ειδικούς θεραπευτικούς πίνακες γίνεται επανασυμπίεση σε καθορισμένο βάθος και ακολουθεί προγραμματισμένη ελάττωση της πίεσης, ώστε να γίνει προοδευτική αποβολή του αζώτου από το αίμα. Η σωτηρία είναι σχεδόν πάντοτε βέβαιη, όταν η θεραπεία γίνει σωστά μέσα στο θάλαμο. Αρκεί να μπει σ αυτόν γρήγορα.

7 Η ΝΟΣΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Στην Ελλάδα η νόσος είναι ιδιαίτερη γνωστή! Ο απολογισμός των θυμάτων είναι μεγάλος. Και αυτό γιατί η σπογγαλιεία, η οποία απασχολεί ένα μεγάλο μέρος του νησιώτικου πληθυσμού μας, (Κάλυμνος, Ύδρα και άλλα νησιά) αναπτύχτηκε κατά τρόπο εντελώς εμπειρικό και ανεύθυνο.

8 ΜΑΝΩΛΗ Ε. ΠΑΠΑΓΡΗΓΟΡΑΚΗ
ΠΗΓΕΣ Ο ΥΠΟΒΡΥΧΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΑΝΩΛΗ Ε. ΠΑΠΑΓΡΗΓΟΡΑΚΗ chemist. Gr\inews gr


Κατέβασμα ppt "ΝΟΣΟΣ ΤΩΝ ΔΥΤΩΝ (ΑΖΩΤΟΥ)"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google