Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Πολιτική για τη δημιουργία Φιλικών Πόλεων για τα άτομα με Άνοια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Θέλετε διαφορετική εικόνα σε αυτή τη διαφάνεια; Επιλέξτε.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Πολιτική για τη δημιουργία Φιλικών Πόλεων για τα άτομα με Άνοια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Θέλετε διαφορετική εικόνα σε αυτή τη διαφάνεια; Επιλέξτε."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Πολιτική για τη δημιουργία Φιλικών Πόλεων για τα άτομα με Άνοια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Θέλετε διαφορετική εικόνα σε αυτή τη διαφάνεια; Επιλέξτε την εικόνα και διαγράψτε την. Στη συνέχεια, κάντε κλικ στο εικονίδιο "Εικόνες", στο σύμβολο κράτησης θέσης, για να εισαγάγετε τη δική σας εικόνα.

2 Στατιστικά Στοιχεία για την Άνοια
2018: περίπου 50 εκατομμύρια ανοϊκά άτομα παγκοσμίως (κάθε 3 λεπτά εμφανίζεται νέο κρούσμα άνοιας) τριπλασιασμός έως το 2050 Ευρώπη: 10.5 εκατομμύρια Ελλάδα : άτομα (ADI Dementia Greece Report, 2012) Συγκαταλέγεται στις 4 ασθένειες που προκαλούν σημαντική αναπηρία Οικονομική επιβάρυνση Κόστος άνοιας παγκοσμίως για το 2018 = 1 τρισεκατομμύριο δολάρια Κόστος άνοιας στην Ελλάδα ετησίως = 3 δισεκατομμύρια € σχεδόν το 85% των δαπανών σχετίζεται με την οικογενειακή και την κοινωνική (παρά με την ιατρική) περίθαλψη Πηγή: Alzheimer's Disease International

3 Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Άνοια – Νόσο Alzheimer
Άξονες και Δράσεις Άξονας 1: Καταγραφή και ταξινόμηση των ατόμων με άνοια στην Ελλάδα - Εθνικό Αρχείο ατόμων με άνοια - Παροχή οικονομικών βοηθημάτων βάση αλγορίθμου βαρύτητας της νόσου και της επιβάρυνσης των οικογενειών. Άξονας 2: Πρόληψη - Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση κοινού. Άξονας 3: Υποστήριξη φροντιστών των ατόμων με άνοια. Άξονας 4: Αντιμετώπιση της άνοιας Δράση 1: Η άνοια στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Δράση 2: Ιατρεία Μνήμης και Νοητικών Λειτουργιών. Δράση 3: Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας για άτομα με άνοια. Δράση 4: Δομές φιλοξενίας και μακροχρόνιας παραμονής για άτομα με άνοια. Δράση 5: Δομές τελικού σταδίου Δράση 6: Απoκεντρωμένη φροντίδα- Φροντίδα στο σπίτι Δράση 7: Υπηρεσίες Τηλεϊατρικής Άξονας 5: Νομοθεσία - Δικαιώματα ατόμων με άνοια και των φροντιστών τους. Άξονας 6: Έρευνα για την άνοια. Άξονας 7: Εκπαίδευση στην άνοια.

4 Ίδρυση Εθνικού Παρατηρητηρίου
 Ίδρυση Εθνικού Παρατηρητηρίου  22/12/2014 : Ψηφίστηκε ομόφωνα, άρθρο νομοσχεδίου για την Ίδρυση Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια - Νόσο Alzheimer Αποτελεί θεσμικό όργανο του Υπουργείου Υγείας Παρακολουθεί την εφαρμογή του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου. Γνωμοδοτεί για κάθε σχετικό με την άνοια και τη νόσο Alzheimer σχέδιο νόμου / κανονιστική πράξη. Επικοινωνεί, με σκοπό την αμοιβαία ενημέρωση, με ενώσεις ασθενών και εξειδικευμένους στη νόσο επιστημονικούς φορείς. Εκπροσωπεί τη χώρα σε διεθνείς  εκδηλώσεις /ομάδες εργασίας. Εισηγείται στον Υπουργό Υγείας για την προκήρυξη ερευνητικών προγραμμάτων.

5 Παράγοντες κινδύνου Γενετική προδιάθεση Μη τροποποιήσιμοι
Αύξηση της ηλικίας Τροποποιήσιμοι Καρδιαγγειακοί Διατροφή Κάπνισμα Κακώσεις κεφαλής Κατάθλιψη Νοητικό απόθεμα

6 Υφιστάμενες δομές υπηρεσιών φροντίδας υγείας
Ιατρεία Μνήμης και Νοητικών Λειτουργιών Ψυχογηριατρικές Κλινικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες Alzheimer στην Ελλάδα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η)

7 Κοινοτικές υπηρεσίες Κ.Α.Π.Η. (Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων)
Κ.Α.Π.Η. (Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων) «Βοήθεια στο Σπίτι» Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η) Συμβουλευτικοί Σταθμοί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: Πιλοτικό πρόγραμμα της Εταιρείας νόσου Alzheimer Αθηνών συστήθηκαν σε 13 Δήμους της Αττικής και των Κυκλάδων.

8 Κοινωνικές Παροχές των ατόμων με άνοια
Σύμφωνα με επιτροπή ΚΕΠΑ (ποσοστό αναπηρίας 67-80%) μη ασφαλισμένο άτομο μπορεί να διεκδικήσει επίδομα Πρόνοιας (περίπου 600€ / δίμηνο). Νέα εγκύκλιο του ΕΦΚΑ (αριθμ. 41, ) γίνεται επέκταση χορήγησης του εξωιδρυματικού επιδόματος πλήρους αναπηρίας.

9 Φιλική Κοινότητα Καλή ποιότητα ζωής για τα άτομα με άνοια και το οικείο περιβάλλον τους. Αποτελούν ενεργά και χρήσιμα μέλη αυτής. Αντιμετωπίζονται με σεβασμό και κατανόηση. Έχουν την απαραίτητη πρακτική υποστήριξη και βοήθεια. Κοινότητα που συνεργάζεται με τους κατάλληλους φορείς ώστε να προάγει την έγκαιρη διάγνωση & θεραπεία. Παροχή στοχευμένων δράσεων. Δημόσιοι χώροι φιλικοί προς τα άτομα με άνοια. Ενημερωμένες τοπικές αρχές, δημόσιες υπηρεσίες - ενημερωμένοι πολίτες.

10 Φιλική Κοινότητα Πηγή:

11 Σκοπός της πολιτικής δημιουργίας Φιλικών Πόλεων
Η υιοθέτηση της πολιτικής από τους Δήμους με σκοπό την προαγωγή, την έγκαιρη διάγνωση, θεραπεία και φροντίδα καθόλη τη διάρκεια της νόσου. Συνεργασία των Δήμων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με φορείς και υπηρεσίες προσανατολισμένες στη διαχείριση της άνοιας. Βελτίωση υφιστάμενης κατάστασης στις υπηρεσίες των Δήμων. Δράσης ενημέρωσης κοινού. Προβολή και συντονισμός με τις εθνικές και παγκόσμιες δράσεις. Εξοικονόμηση ιδιωτικών πόρων.

12 Σημαντική πρόοδος στην πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία
Διεύρυνση της γνώσης για τους παράγοντες κινδύνου και τους προστατευτικούς παράγοντες. Διάγνωση σε πολύ πρώιμα προκλινικά στάδια. Ευρεία χρήση βιοδεικτών 2018: 3 παθογενετικά – 39 προδιαθεσικά γονίδια για τη νόσο Alzheimer . Φαρμακευτικοί παράγοντες που τροποποιούν την εκφυλιστική διεργασία στον εγκέφαλο σε φάση ΙΙΙ κλινικών δοκιμών Οι ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις έχουν θετικά αποτελέσματα. Οι οργανώσεις Alzheimer παίζουν σημαντικό ρόλο στη συνολική διαχείριση της νόσου.

13 Μεθοδολογία Συγκρότηση Επιτροπής Δράσης για την Άνοια σε κάθε Δήμο.
Κατάρτιση τοπικού σχεδίου δράσης. Συμμετοχή πασχόντων και φροντιστών στην Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου. Έγκριση από δημοτικό συμβούλιο - δέσμευση για τον προϋπολογισμό και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Πρόσληψη προσωπικού με ΣΔΙΤ σε κάθε Δήμο και εκπαίδευση. Υιοθέτηση - ένταξη ενεργειών στον επιχειρησιακό σχεδιασμό των Δήμων. Εξερεύνηση και καθορισμός οικονομικών πόρων. Ανταλλαγή καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

14 Προσδοκώμενα Αποτελέσματα
Ενσωμάτωση στον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.) των Ο.Τ.Α. ως υπηρεσία με αρμοδιότητες. Αξιοποίηση δομών που ανήκουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΚΑΠΗ, ΚΗΦΗ, Δημ. Ιατρεία). Σταθερή εφαρμογή προγραμμάτων και δράσεων. Μείωση ακούσιων νοσηλειών φροντίδας των ασθενών. Εφαρμογή καλών πρακτικών. Δημιουργία εξωτερικών τηλεϊατρίων. Έρευνα – Αξιολόγηση της μείωσης του στίγματος της νόσου. Η αύξηση του ποσοστού της έγκαιρης διάγνωσης της νόσου και την άμεση παραπομπή στις αρμόδιες υπηρεσίες. Πιστοποιημένη εκπαίδευση και επιμόρφωση των επαγγελματιών υγείας των Ο.Τ.Α. Σταθερή λειτουργία δομών εκπαίδευσης φροντιστών σε επίπεδο Δήμου. Δυνατότητα πρακτικής άσκησης στα πιστοποιημένα κέντρα ημέρας.

15 Διάταξη δύο περιεχομένων με πίνακα

16 Ευχαριστούμε!


Κατέβασμα ppt "Πολιτική για τη δημιουργία Φιλικών Πόλεων για τα άτομα με Άνοια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Θέλετε διαφορετική εικόνα σε αυτή τη διαφάνεια; Επιλέξτε."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google