Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Τα τελευταία χρόνια ακούμε συνέχεια ότι η μεσογειακή διατροφή είναι ωφέλιμη για την υγεία μας και ότι πρέπει να την ακολουθούμε αν.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Τα τελευταία χρόνια ακούμε συνέχεια ότι η μεσογειακή διατροφή είναι ωφέλιμη για την υγεία μας και ότι πρέπει να την ακολουθούμε αν."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

3 Τα τελευταία χρόνια ακούμε συνέχεια ότι η μεσογειακή διατροφή είναι ωφέλιμη για την υγεία μας και ότι πρέπει να την ακολουθούμε αν θέλουμε να έχουμε μια υγιεινή ζωή. Έχουμε όμως αναρωτηθεί ποτέ αν γνωρίζουμε πραγματικά τι είναι μεσογειακή διατροφή;

4 Μεσογειακή διατροφή είναι όρος που επινοήθηκε από τον φυσιολόγο Άνσελ Κις για να περιγράψει το μοντέλο διατροφής, το οποίο ακολουθούσαν οι λαοί της μεσογείου. Στη Διεθνή Διάσκεψη για τις Μεσογειακές Διατροφές το 1993 αποφασίστηκε τι θα θεωρείται υγιεινή, παραδοσιακή Μεσογειακή διατροφή και το 1995 μια ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ δημιούργησε την "Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής".οί των μεσογειακών χωρών

5 ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΕΡΕΥΝΕΣ ΕΧΟΥΝ ΔΕΙΞΕΙ ΟΤΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΔΙΑΤΡΕΦΟΜΑΣΤΕ ΠΑΙΖΕΙ ΚΥΡΙΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΣ.ΕΤΣΙ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΤΑΦΕΡΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΩΝ ΣΟΒΑΡΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΤΗΝ ΣΥΝΟΔΕΥΟΥΝ,ΟΠΩΣ Ο ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ,ΟΙ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ,ΤΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ,Η ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΑΠΝΟΙΑ ΚΑΙ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ.Η ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΡΕΑΣ, ΑΛΛΑ ΟΙ ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ,ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ,ΤΑ ΟΣΠΡΙΑ,ΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ,ΟΙ ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΠΛΗΘΩΡΑ ΒΙΤΑΜΙΝΩΝ,ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ,ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΩΝ, ΚΑΙ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΩΝ ΙΔΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΙΚΡΟ ΑΡΙΘΜΟ ΘΕΡΜΙΔΩΝ.ΕΤΣΙ ΑΠΟΔΕΙΧΘΗΚΕ ΟΤΙ Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.

6 ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΝΑ ΜΥΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑΣ,ΑΦΟΥ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΘΑΝΑΤΟΥ ΚΑΤΑ 6,8 ΧΡΟΝΙΑ. ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΠΙΣΤΑ ΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΧΟΥΝ ΧΑΜΗΛΗ ΣΥΣΤΟΛΙΚΗ ΠΙΕΣΗ,ΧΑΜΗΛΑ ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ, ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΕΠΙΠΕΔΑ HDL- ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗΣ. Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΜΑΚΡΑΙΝΕΙ ΤΗ ΖΩΗ.ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΑΝ ΣΥΝΔΥΑΣΤΕΙ ΜΕ ΕΝΑΝ ΥΓΙΗ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ

7 Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΠΥΡΑΜΙΔΑ Η Μεσογειακή Πυραμίδα αποτελεί ένα πρότυπο διατροφής και πάρα πολλές δίαιτες εφαρμόζονται με βάση αυτή. Δημιουργήθηκε το 1995 από μια ομάδα επιστημόνων του Χάρβαλτ με σκοπό να βοηθήσει όλους τους ανθρώπους και τους επιστήμονες να προσδιορίσουν πως είναι μια σωστή και υγιεινή διατροφή. Η Μεσογειακή Πυραμίδα αποτελείτε από επίπεδα και το κάθε επίπεδο μέσα του έχει μια ομάδα τροφίμων. Το κάθε επίπεδο έχει διαφορετικό μέγεθος ανάλογα με την θέση του στην πυραμίδα.Το μέγεθος κάθε επίπεδου υποδηλώνει τη ποσότητα των τροφίμων που είναι να καταναλώνουμε από την κάθε ομάδα τροφίμων. Επίσης η θέση του κάθε επιπέδου δηλώνει το πόσο συχνά πρέπει να καταναλώνουμε τα τρόφιμα αυτής της ομάδας.

8 ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΠΥΡΑΜΙΔΑΣ Με βάση την χρησιμότητα των τροφίμων στον άνθρωπο η διατροφική πυραμίδα χωρίζετε ως εξής: Η βάση της διατροφικής πυραμίδας αποτελείτε από τροφές,όπως τα δημητριακά και τα προϊόντα του (ψωμί, ζυμαρικά,ρύζι κ.α.)που πρέπει να καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση.Ολα αυτά τα τρόφιμα είναι πολύ χαμηλά σε λίπος και έχουν πολλές φυτικές ίνες οι οποίες βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης. Μια άλλη ομάδα είναι αυτή των φρούτων και των λαχανικών.Αυτη η ομάδα είναι πολύ σημαντική για τον άνθρωπο γιατί είναι πλούσια σε πάρα πολλές βιταμίνες που βοηθούν την ομαλή λειτουργία του οργανισμού του άνθρωπου.Επισης η κατανάλωση αυτόν τον τροφίμων βοήθα στην αποφυγή πολλών μορφών καρκινου. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι τρόφιμα με πάρα πολλές βιταμίνες όπως το ασβέστιο που βοηθούν πολύ τον άνθρωπο.Η κατανάλωση χαμηλών σε λιπαρά γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να έχει πλεονεκτήματα για την υγεία αφού τα τρόφιμα αυτά έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά που βοηθούν σε πολλά νοσήματα. Το σημαντικότερο προϊόν τις μεσογειακής πυραμίδας και όλης τις μεσογειακής διατροφής είναι το ελαιόλαδο.Το ελαιόλαδο έχει πάρα πολλές ευεργετικές ουσίες οι οποίες βοηθούν στην καταπολέμηση πολλών μορφών καρκίνου.

9 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Τα ψάρια πρέπει να καταναλώνονται από μια έως δυο φορές την εβδομάδα γιατί είναι μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες και βιταμίνες. Τα πουλερικά παρέχουν στον οργανισμό μας πρωτεΐνες και σίδηρο γιαυτό πρέπει να καταναλώνονται μια με δυο φορές την εβδομάδα. Το κόκκινο κρέας είναι μια τροφή που έχει πολλές πρωτεΐνες και σίδηρο οι οποίες είναι πολύ καλές ουσίες για τον άνθρωπο.Ομως περιέχει και λιπαρά οξέα τα οποία έχουν δυσμενείς επίδρασης στην υγεία.Συνεπώς πρέπει να καταναλώνετε περιορισμένα. Τα αυγά είναι τροφή πλούσια σε βιταμίνες γιαυτο πρέπει να καταναλώνετε μια με δυο φορές την εβδομάδα. Τα όσπρια είναι τροφή που δίνει ενέργεια στον άνθρωπο και είναι πλούσια σε βιταμίνες.Συνεπώς πρέπει να καταναλώνονται δυο με τρεις φορές την εβδομάδα. Τα γλυκά περιέχουν συνήθως ζάχαρη της οποίας η κατανάλωση έχει συσχετισθεί με την εμφάνιση τερηδόνας.Καλο είναι η κατανάλωση τους να γίνεται με μέτρο.

10 ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΙΤΑ Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΙΤΑ ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΥΓΙΕΙΣ ΚΑΙ ΙΣΣΟΡΟΠΗΜΕΝΕΣ ΔΙΑΙΤΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.ΤΑ ΚΥΡΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ,ΤΟ ΨΑΡΙ,ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΜΕ ΜΕΤΡΟ.ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΙΤΑΣ,ΑΦΟΥ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΟΡΕΥΟΥΝ ΜΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΘΑΛΑΣΣΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΕΣ.ΟΣΟΙ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΙΤΑ ΕΧΟΥΝ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΟΠΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ,ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Ή ΑΛΛΕΣ ΧΡΟΝΙΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ.ΕΙΝΑΙ ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ C ΚΑΙ Ε ΠΟΥ ΧΑΡΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΔΡΑΣΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ.ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΙΣ ΕΝΩ Η ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΟΙΡΑ.

11 Η ΚΡΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Η Κρήτη έχει μια από τις αρχαιότερες και πιο εύγευστες γαστριμαργικές παραδόσεις στον κόσμο, μια παράδοση γεύσεων, αρωμάτων, υλικών και τεχνοτροπιών που ξεκινά από τα προϊστορικά χρόνια και φθάνει μέχρι σήμερα.Η Κρητική διατροφή είναι το πιο χαρακτηριστικό και ποιοτικά υψηλό παράδειγμα μεσογειακής διατροφής.Οι Κρητικοί τρέφονται με τα προϊόντα που παράγει η γη τους, δηλαδή τρώνε άφθονα κηπευτικά, χόρτα και λαχανικά, όσπρια και φρούτα

12 Κρητική Δίαιτα Η Κρητική Δίαιτα συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά εκείνα που την καθιστούν την υγιεινότερη δίαιτα. Οι Κρητικοί υπήρξαν μακροβιότεροι από τους κατοίκους άλλων περιοχών του πλανήτη και τούτο αποδόθηκε στη διατροφή τους. Βασικό στοιχείο της Κρητικής διατροφής αποτελούν και οι διαιτητικές ίνες που περιέχονται στα φρούτα, στα λαχανικά; στα όσπρια και στα δημητριακά Η Κρητική Δίαιτα συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά εκείνα που την καθιστούν την υγιεινότερη δίαιτα. Οι Κρητικοί υπήρξαν μακροβιότεροι από τους κατοίκους άλλων περιοχών του πλανήτη και τούτο αποδόθηκε στη διατροφή τους. Βασικό στοιχείο της Κρητικής διατροφής αποτελούν και οι διαιτητικές ίνες που περιέχονται στα φρούτα, στα λαχανικά; στα όσπρια και στα δημητριακά.

13 ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ Το ελαιόλαδο αποτελεί ίσως το πιο χαρακτηριστικό προϊόν της μεσογειακής διατροφής.Και αυτό λόγο τον πολλών υγιεινών συστατικών που εχει.Το ελαιόλαδο βγαίνει από το φυτό που ονομάζεται ελιά.Αυτό το φυτό υπάρχει σε παρά πολλές μεσογειακές χώρες. Το ελαιόλαδο στην σύγχρονη εποχή βάση μελετών αποτελεί το σημαντικότερο συστατικό για την ανθρώπινη υγεία.

14 ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ Οι βιταμίνες είναι τάξη οργανικών χημικών ενώσεων, οι οποίες είναι απαραίτητες για την κανονική αύξηση και διατήρηση ενός ζωντανού οργανισμού, ο οποίος δεν είναι σε θέση να τις συνθέσει. Ανευρίσκονται στην τροφή των οργανισμών και δρουν ακόμη και όταν ανευρίσκονται σε πολύ μικρές ποσότητες.Η δράση τους έγκειται στην ρύθμιση της μεταβολικής διαδικασίας και των ενεργειακών μετατροπών που συμβαίνουν στον οργανισμό.

15 ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ Οι πρωτεΐνες είναι μεγάλα οργανικά μόρια τα οποία αποτελούνται από αμινοξέα. Τα αμινοξέα αποτελούν τους βασικούς δομικούς λίθους των πρωτεϊνών στη φύση υπάρχουν 20 διαφορετικά αμινοξέα. Τα αμινοξέα χωρίζονται σε 2 κατηγορίες: σε απαραίτητα και μη απαραίτητα Τα αμινοξέα χωρίζονται σε 2 κατηγορίες: σε απαραίτητα και μη απαραίτητα.

16 ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ Οι υδατάνθρακες αποτελούνται από σάκχαρα. Χωρίζονται σε τρείς κατηγορίες : 1)Απλά Σάκχαρα,2)Ολιγοσακχαρίτες,3) Πολυσακχαρίτες Πού βρίσκονται : Η γλυκόζη και η ιρρουκτόζη βρίσκονται στα φρούτα, στα λαχανικά και στο μέλι. Η σουκρόζη βρίσκεται στο ζαχαροκάλαμο και σε φρούτα η λακτόζη στο γάλα και τα γαλακτοκομικά, ενώ η μολτόζη στο κριθάρι. Τροφές πλούσιες σε άμυλο είναι το ψωμί, τα ζυμαρικά, το ρύζι, οι πατάτες και τα όσπρια. Ο ρόλος τους: Οι υδατάνθρακες αποτελούν την κυριότερη πηγή ενέργειας για τον οργανισμό.

17 ΛΙΠΗ-ΕΛΑΙΑ Τα λιπίδια είναι οργανικές ενώσεις διαλυτές σε οργανικό διαλύτη και αδιάλυτες σε νερό.Τα πιο συνηθισμένα λιπίδια είναι τα τριγλυκερίδια.Τα τριγλυκερίδια διακρίνονται σε λίπη και έλαια,άναλογα με το αν υφίστανται σε στερεή υγρή μορφή.

18 ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ Οι φυτικές ίνες δεν ανήκουν στα «θρεπτικά συστατικά». Είναι υδατάνθρακες φυτικής προέλευσης που αδυνατούν να διασπαστούν από τον ανθρώπινο οργανισμό. Συγκεκριμένα, είναι το βρώσιμο τμήμα των φυτικών τροφίμων και διέρχονται από τον οργανισμό μας χωρίς να απορροφώνται στο λεπτό έντερο περνώντας ανέπαφες στο παχύ έντερο. Εκεί, υφίστανται μερική ή ολική ζύμωση από τα βακτήρια του εντέρου και κατά τη διαδικασία αυτή παράγονται διάφορα παραπροϊόντα, λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου και αέρια. Οι ευεργετικές συνέπειες των φυτικών ινών στην υγεία οφείλονται στη συνδυασμένη δράση της διαδικασίας ζύμωσης και της παραγωγής των ανωτέρων παραπροϊόντων.

19 Διατροφή Kατά την Εφηβική Ηλικία Κατά την εφηβεία ο ρυθμός ανάπτυξης του οργανισμού είναι πολύ αυξημένος και καλείται να καλύψει τις ιδιαίτερες ανάγκες του μυϊκού ιστού, των οστών, του όγκου του αίματος και της εμμήνου ρήσεως. Ο ρυθμός ανάπτυξης στους εφήβους διαφοροποιείται σε μεγάλο βαθμό από άτομο σε άτομο, κυρίως λόγω των διαφορετικών επιπέδων φυσικής δραστηριότητας. Οι ενεργειακές απαιτήσεις των κοριτσιών προσεγγίζουν τις 2600 θερμίδες την ημέρα, ενώ των αγοριών τις 3600 θερμίδες. Ο έφηβος θα πρέπει να καταναλώνει ικανοποιητικές ποσότητες πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας και άρα τροφές όπως το κρέας, το ψάρι, το κοτόπουλο, τα γαλακτοκομικά και το αυγό.

20 Διατροφή Kατά την Εφηβική Ηλικία Τα λιπαρά πρέπει να καλύπτουν το 30% των ημερήσιων προσλαμβανομένων θερμίδων. Προσοχή! Το λίπος της τροφής είναι απαραίτητο, αλλά σε ισορροπημένες ποσότητες. Μια διατροφή που προσδίδει ποσοστό λίπους μικρότερο του 30% των ημερήσιων θερμίδων, μπορεί να οδηγήσει σε ανεπαρκή πρόσληψη βιταμινών και απαραίτητων λιπαρών οξέων και άρα σε προβλήματα ανάπτυξης. Από την άλλη πλευρά διαιτολόγια πλούσια σε λίπος μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα παχυσαρκίας.

21 ΤΟ ΝΕΡΟ Το νερό αποτελεί το σημαντικότερο στοιχείο για την διατήρηση της ζωής στη γη. Τα 2/3 της επιφάνειας της γης καλύπτονται από το υγρό στοιχειό ενώ το 75% του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από νερό.

22 Ποσό νερό πρέπει να πίνουμε; Το σώμα μας χάνει 2-3 λίτρα νερού ημερήσιος μέσω της αναπνοής, των ουρών, των κοπράνων και του δέρματος. Για τον λόγο αυτόν θεωρείται απαραίτητο να αναπληρώνουμε τα υγρά που χάνουμε πίνοντας νερό ( 6-8 ποτήρια την ημέρα ). Όσον αφορά τα παιδιά είναι απαραίτητο να καταναλώνουν υγρά και ειδικότερα νερό κατά τη διάρκεια των γευμάτων και ενδιάμεσα από αυτά. Ο γενικός κανόνας για ένα παιδί 1-5 ετών είναι να του παρέχουμε 6-8 ποτήρια υγρών την ημέρα.

23 Αφυδάτωση Η αφυδάτωση προκαλείται μέσω της απώλειας υγρών από το σώμα μας λέγω του ιδρώτα, της έκκρισης δακρύων, της παραγωγής ουρών και κοπράνων. Η πρόληψη υγρών και ειδικότερα νερού σε ποσότητα 8-10 ποτήρια την ημέρα είναι απαραίτητη για την πρόληψη της αφυδάτωσης Η αφυδάτωση προκαλείται μέσω της απώλειας υγρών από το σώμα μας λέγω του ιδρώτα, της έκκρισης δακρύων, της παραγωγής ουρών και κοπράνων. Η πρόληψη υγρών και ειδικότερα νερού σε ποσότητα 8-10 ποτήρια την ημέρα είναι απαραίτητη για την πρόληψη της αφυδάτωσης.

24 ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ (εφήβων) ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

25 1 η Ερώτηση Πιστεύετε ότι η μεσογειακή διατροφή κάνει κάλο στην υγεία;

26 2 η Ερώτηση Προτιμάτε τρόφιμα εποχής;

27 3 η Ερώτηση Πόσα γεύματα την ημέρα τρώτε;

28 4 η Ερώτηση Πιστεύετε ότι είναι αποτελεσματική η μεσογειακή δίαιτα;

29 5 η Ερώτηση Ακολουθείτε τη διατροφική πυραμίδα;

30 6 η Ερώτηση Πόσες φορές την εβδομάδα αθλήστε;

31 7 η Ερώτηση Πιστεύετε ότι ξέρετε τι είναι η μεσογειακή διατροφή;

32 8 η Ερώτηση Πόσα ποτήρια νερό πίνετε την ημέρα;

33 9 η Ερώτηση Πιστεύετε ότι η κρίση επηρεάζει τη μεσογειακή διατροφή;

34 10 η Ερώτηση Πιστεύετε ότι με τη μεσογειακή διατροφή μπορούν να αποφευχθούν αρρώστιες;

35 11 η Ερώτηση Πόσες μερίδες λαχανικών και φρούτων τρώτε καθημερινά;

36 ΤΕΛΟΣ

37

38 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ Νευρική ανορεξία, Διαβήτης, Καρδιακά προβλήματα, Παχυσαρκία, Υπέρταση, Βουλιμία

39 Νευρική ανορεξία Η νευρική ανορεξία είναι μια διατροφική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από άρνηση για διατήρηση ενός υγιούς φυσιολογικού βάρους και έναν μανιώδη φόβο για την απόκτηση βάρους σε συνδυασμό με μια διαστρεβλωμένη εικόνα για τον εαυτό τους που μπορεί να διατηρηθεί από διάφορες προκαταλήψεις σχετικά με το σώμα του/της, το φαγητό και την διατροφή τους.

40 Συμπτώματα Δερματίτιδα Φλεγμονή Κνησμός Ακροκυάνωση Παρωνυχία Οίδημα Καροτένωση Χιονίστρες Ερύθημα Πετέχια Ραβδώσεις στο δέρμα Σύνδρομο του Μπραντ Υπέρχρωση Δικτυωτή πελίδνωση Γωνιακή χειλίτιδα Πελλάγρα Ξηρό δέρμα

41 Αιτίες Μία από τις σημαντικότερες αιτίες είναι η δίαιτα Άλλες αιτίες είναι : βιολογικές, γενετικές, επιγενετικές, περιβαλλοντικές.

42 Θεραπεία Ατομική ψυχοθεραπεία Φαρμακοθεραπεία Οικογενειακή υποστήριξη

43 Διαβήτης Ο διαβήτης είναι μεταβολική ασθένεια η οποία χαρακτηρίζεται από αυξημένη γλυκόζη αίματος. Υπεύθυνη για αυτό είναι η μειωμένη έκκριση ινσουλίνης και η μειωμένη δράση της.

44 Συμπτώματα Μεγαλύτερη δίψα από τη συνηθισμένη Πηγαίνετε στην τουαλέτα πιο συχνά Αίσθημα κόπωσης και λήθαργου Νιώθετε ότι πεινάτε συνεχώς Τραύματα που αργούν να επουλωθούν Φαγούρα Μολύνσεις του δέρματος ή εξανθήματα Απώλεια βάρους Πονοκεφάλους Αλλαγή διάθεσης Πόνο ή μούδιασμα στα πόδια Αίσθημα ζάλης

45 Διάγνωση Για τη διάγνωση του διαβήτη ισχύουν τα εξής: Παρουσία συμπτωμάτων του διαβήτη Τιμή γλυκόζης σε οποιαδήποτε στιγμή>200mg% Τιμή σακχάρου μετά από νηστεία τουλάχιστον 8 ωρών>126mg% Τιμή σακχάρου 2 ώρες μετά την χορήγηση 75g γλυκόζης>200mg%

46

47 Αντιμετώπιση Σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του διαβήτη παίζει η εκπαίδευση του ασθενούς όσον αφορά τη διατροφή που πρέπει να ακολουθεί στον έλεγχο του σακχάρου και στην χορήγηση ινσουλίνης. Ο συνηθέστερος τρόπος χορήγησης της ινσουλίνης είναι η υποδόρια χορήγηση. Ο τύπος ινσουλίνης, η δόση και η συχνότητα χορήγησης εξαρτώνται από τις ανάγκες του ασθενούς

48 Καρδιακά προβλήματα Καρδιακό νόσημα είναι ένας όρος που αναφέρεται σε προσωρινές και χρόνιες παθήσεις που επηρεάζουν την καρδιά.

49 Συμπτώματα Έντονο άγχος Πόνος στο στήθος Βήχας ή συριγμός Ζαλάδα ή απώλεια συναίσθησης Κόπωση Ναυτία ή έλλειψη όρεξης Πόνοι σε άλλα σημεία του σώματος Ταχύς ή ακανόνιστος καρδιακός παλμός Δύσπνοια Εφίδρωση Οίδημα(πρήξιμο) στα πόδια, τους αστραγάλους, τα πέλματα και την κοιλιά Αδυναμία

50 Διάγνωση Μέτρηση χοληστερόλης αίματος Μέτρηση της πρωτεΐνης CRP(C-Reactive Protein)

51 Αντιμετώπιση Παίρνετε τα φάρμακά σας σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού Περιορίστε το αλάτι στα φαγητά Μην καπνίζετε Να ασκήστε συστηματικά Χάστε βάρος εάν είστε υπέρβαροι Να αναπαύεστε αρκετά και ειδικά μετά από άσκηση, γεύμα ή άλλες δραστηριότητες

52 Παχυσαρκία Η παχυσαρκία είναι μια παθολογική κατάσταση κατά την οποία το άτομο έχει επιπλέον σωματικό λίπος από το ανώτερο φυσιολογικό, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση του προσδόκιμου ζωής και την εμφάνιση αυξημένων προβλημάτων υγείας.

53 Πού οφείλεται η παχυσαρκία Ο βασικότερος παράγοντας που οδηγεί στην παχυσαρκία είναι η πρόσληψη περισσότερων θερμίδων από αυτές που έχει ανάγκη ο οργανισμός μας. Καταναλώνουμε δηλαδή περισσότερη ποσότητα φαγητού από όση χρειαζόμαστε με έμφαση στην κατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια σε λιπαρά, με αποτέλεσμα την υπερβολική εναπόθεση λίπους στον οργανισμό μας.

54 Επιπτώσεις Τα παχύσαρκα άτομα έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν διάφορες επιπλοκές στην υγεία τους, όπως: Σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 Καρδιαγγειακές παθήσεις Ορισμένους τύπους καρκίνου Λιπώδες ήπαρ Υπερχοληστερολαιμία Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση Οστεοαρθρίτιδα Διαταραχές κατά τη διάρκεια του ύπνου Διαταραχές της περιόδου στις γυναίκες

55 Αντιμετώπιση Η αντιμετώπιση εστιάζει στην μείωση του σωματικού βάρους. Η μείωση της θερμιδικής πρόσληψης με την ταυτόχρονη αύξηση της φυσικής δραστηριότητας είναι ιδανικός συνδυασμός. Και αυτό γιατί έτσι δημιουργείται αρνητικό ισοζύγιο, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να αναγκάζετε να χρησιμοποιεί το επιπλέον σωματικό λίπος προκειμένου να καλύψει το ενεργειακό κενό. Ακόμα υπάρχει και η χειρουργική λύση.

56

57 Υπέρταση Η υπέρταση είναι μια χρόνια πάθηση στην οποία η αρτηριακή πίεση στις αρτηρίες είναι αυξημένη. Αυτή η αύξηση της πίεσης κάνει την καρδιά να εργάζεται πιο εντατικά από το φυσιολογικό για να κυκλοφορεί το αίμα μέσω των αιμοφόρων αγγείων.

58 Διατροφικές παρεμβάσεις για την πρόσληψη της υπέρτασης Σωματικό βάρος. Αρκεί μια μέτρια απώλεια βάρους 5 κιλών για να οδηγήσει σε μείωση της αρτηριακής πίεσης Αύξηση της πρόσληψης καλίου από φρούτα και λαχανικά, σε ποσότητα που να φτάνει τα 3,5-4,6 γραμμάρια ημερησίως Μείωση της πρόσληψης νατρίου από αλάτι και τρόφιμα που περιέχουν αλάτι Μείωση της κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών Επαρκής κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων Αύξηση της σωματικής δραστηριότητας

59 Διατροφικά στοιχεία που σχετίζονται με την πρόσληψη και την αντιμετώπιση της υπέρτασης Αλάτι Κάλιο Αλκοόλ Καφεΐνη Μαγνήσιο Ιχθυέλαια-ω3 Ασβέστιο Σκόρδο Ελαιόλαδο Βιταμίνες

60 Αποφεύγουμε την κατανάλωση των παρακάτω τροφίμων που είναι πηγές νατρίου Αλάτι Αλατισμένα τυριά και ξηροί καρποί Αλατισμένο βούτυρο και μαργαρίνη Καπνιστά, παστά ή κονσερβοποιημένα κρέατα-ψάρια Αλλαντικά Τουρσιά, κονσερβοποιημένα λαχανικά και όσπρια Κομπόστες εμπορίου Συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας, ελιές, μαγιονέζα, έτοιμες σαλάτες Κύβοι λαχανικών και ζωμού κρέατος Φαγητά τύπου fast food, έτοιμες πίτσες, σουβλάκια Σνακ όπως πατατάκια, γαριδάκια, ποπ-κόρν Μαγειρική σόδα, μπέϊκιν πάουντερ

61 Βουλιμία Βουλιμία ονομάζουμε την συνεχή κατανάλωση τροφής η οποία αργότερα έχει ως αποτέλεσμα δυσβάσταχτες ενοχές οι οποίες εξουδετερώνονται από τεχνητές εκκενώσεις του στομάχου. Η βουλιμία εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες

62 Συμπτώματα Αφυδάτωση και υποκαλεμία(συνήθως από τους πολλούς εμετούς) Φλεγμονή Ρήξη των τοιχωμάτων του οισοφάγου Δυσκοιλιότητα Στειρότητα Απότομη αύξηση και μείωση βάρους Κάλοι και ουλές στο πίσω μέρος των χεριών

63 Αίτια Αυτό που επηρεάζει περισσότερο το άτομο και το οδηγεί στην εμφάνιση της βουλιμίας είναι συνήθως τα δυτικά πρότυπα και οι απεικονίσεις τους από τα ΜΜΕ. Επίσης, η ανησυχία για το βάρος και η χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι ένας ακόμα παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει στο να πάρει κάποιος αυστηρά και αχρείαστα μέτρα για τον εαυτό του.

64 Θεραπεία Υπάρχουν αρκετές θεραπείες για την αντιμετώπιση της βουλιμίας. Η πιο διαδεδομένη είναι Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία κατά την οποία οι ασθενείς καταγράφουν πόση ποσότητα καταναλώνουν ανά διαστήματα και τις περιόδους που κάνουν εμετό, έτσι ώστε να δημιουργούνται λιγότερες συναισθηματικές διακυμάνσεις. Το 40-60% των ατόμων που έχουν ακολουθήσει την θεραπεία έχουν απεξαρτηθεί από τα συμπτώματα. Άλλος τρόπος για την αντιμετώπιση της βουλιμίας είναι η αγωγή αντικαταθλιπτικών.

65 Τσιώλης Θανάσης Αποστολοπούλου Φωτεινή Μεγρέμη Παναγιώτα Καρούντζος Σταμάτης Πανούση Δήμητρα

66

67 ΤΟΞΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ Ορισμός : Τοξική ουσία είναι κάθε ουσία που μπορεί να προκαλέσει βλάβη της υγείας η ακόμα και θάνατο όταν με οποιονδήποτε τρόπο εισελθει σε ζωντανό οργανισμό.

68 Τοξικές ουσίες που απειλούν την υγεία μας Δισφαινόλη Α (BPA) : αυτή η χημική ουσία βρίσκεται στα κονσερβοποιημένα προϊόντα. Οι μελέτες έχουν συνδέσει την έκθεση σε BPA με πολλά προβλήματα υγείας, όπως η παχυσαρκία, η πρόωρη εφηβεία και η αποβολή.

69 Διοξίνη : αυτές οι μακρόβιες χημικές ουσίες βρίσκονται στα τρόφιμα και συσσωρεύονται στον λιπώδη ιστό των ζώων. Η διοξίνη έχει συνδεθεί με χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων και άλλα αναπαραγωγικά αποτελέσματα του ανθρώπινου οργανισμού, ενώ η χρόνια έκθεση σε αυτήν αφορά σε προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος και του καρκίνου.

70 Ατραζίνη : η ατραζίνη χρησιμοποιείται συνήθως σε φυτοφάρμακα, συνεπώς και σε φρούτα και λαχανικά. Σε μελέτες που έχουν γίνει σε ζώα, η χρήση της έχει συνδεθεί με όγκους, καθυστερημένη εφηβεία και φλεγμονή του προστάτη, ενώ σοκαριστική ήταν η ανακάλυψη ότι μπορεί να μετατρέψει αρσενικό βάτραχο σε θηλυκό, σύμφωνα με την Περιβαλλοντική Ομάδα.

71 Ακρυλαμίδιο : το ακρυλαμίδιο είναι μια ουσία, η οποία παράγεται όταν κάποια τρόφιμα μαγειρευτούν σε υψηλή θερμοκρασία (π.χ. τηγάνισμα). Πρόκειται για μία νευρωτική και πιθανώς καρκινογόνο ουσία για τον άνθρωπο. Η Συντονιστική Ειδική Επιτροπή για τα Πρόσθετα των Τροφίμων (Joint Expert Committee on Food Additives, JECFA) της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρει ότι τα τρόφιμα εκείνα που συνεισφέρουν περισσότερο στη συνολική πρόσληψη ακρυλαμιδίου στις περισσότερες χώρες είναι τα οι πατάτες και τα πατατάκια. Το ερώτημα ωστόσο που τίθεται είναι τι πρέπει να κάνει κανείς για να μειώσει την ποσότητα ακρυλαμιδίου στις τηγανιτές πατάτες. Προς αυτήν την κατεύθυνση σας δίνουμε κάποιες απλές και χρήσιμες συμβουλές: 1. Μην αποθηκεύετε τις πατάτες στο ψυγείο, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες ψύξης μπορεί να αυξήσουν την περιεκτικότητα της πατάτας σε σάκχαρα, με αποτέλεσμα περισσότερες πιθανότητες ανάπτυξης ακρυλαμιδίου κατά το τηγάνισμα. 2. Όταν κόβετε τις πατάτες, πριν τις τηγανίσετε βάλτε τες σε κρύο νερό για 30 λεπτά 3. Το τηγάνισμα να μην ξεπερνάει τους 175 βαθμούς. 4. Μην αφήνεται να σκουρύνουν οι πατάτες. Μόλις αποκτήσουν ένα χρυσαφένιο χρώμα βγάλτε τες.

72 ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ Εισαγωγή Για πολλά χρόνια ο άνθρωπος προσπάθησε να επηρεάσει την ανάπτυξη των φυτών και των ζώων με όποια μέσα διέθετε και ιδιαίτερα με τη γενετική βελτίωση. Έτσι αναπτύχθηκαν καλύτερες ποικιλίες φυτών, καλύτερες φυλές ζώων. Η συμβατική γενετική βελτίωση φυτών και ζώων είναι μια μακροχρόνια διαδικασία και υπόκειται σε κάποιους περιορισμούς που έχουν τεθεί από την ίδια τη φύση. Αντίθετα, με τη γενετική μηχανική η έκταση και η ένταση (ταχύτητα) των γενετικών μεταβολών μπορούν να αυξηθούν δραστικά, αφού μπορούμε να προσθέσουμε ή να αφαιρέσουμε ένα ή περισσότερα γονίδια “κόβοντας και ράβοντας” γενετικό υλικό από δύο ή περισσότερα είδη. Έτσι οι επιδιωκόμενες βελτιώσεις μπορούν να επιτευχθούν σε πολύ συντομότερο χρόνο.

73 Επιπλέον, η γενετική μηχανική προσφέρει τη δυνατότητα να ξεπεράσουμε τους φραγμούς που μας βάζει η φύση και να συνδυάσουμε γονίδια από πολύ διαφορετικά είδη τα οποία ποτέ δεν θα μπορούσαν να βρεθούν στον ίδιο πυρήνα κάτω από φυσικές συνθήκες ( από μια άποψη ακούγεται υπέροχο). Από την άλλη μεριά όμως, μιλάμε για μια νέα επανάσταση. Η επανάσταση της βιοτεχνολογίας, θρυμματίζει την εικόνα μας για τη ζωή και τη φύση με έναν πολύ προσωπικό και άμεσο τρόπο, δημιουργώντας πολλά θεμελιώδη ερωτηματικά. Γιατί τελικά θέλουμε να μεταφέρουμε ένα γονίδιο ψαριού σε κάποιο φυτό ή να ανταλλάξουμε γονίδια ανάμεσα σε εντελώς διαφορετικά είδη φυτών;

74 Κίνδυνοι μεταλλαγμένων τροφίμων Μέχρι και σήμερα η εταιρεία που πρωταγωνιστεί διεθνώς στην παραγωγή και διάθεση μεταλλαγμένων προϊόντων (Monsanto) επιμένει ότι αυτά είναι ασφαλή και ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν την επικινδυνότητά τους τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τα ζώα. Ωστόσο, γαλλική μελέτη που ήρθε πρόσφατα στο φως αποκάλυψε ότι τα ζώα που τρέφονται όλη τους τη ζωή με γενετικά μεταλλαγμένο καλαμπόκι υπάρχει πιθανότητα να εμφανίσουν όγκους και να υποστούν βλάβη σε ζωτικά τους όργανα (ήπαρ και νεφρά).Ειδικότερα, ερευνητές από το γαλλικό πανεπιστήμιο της Καέν που παρακολούθησαν πειραματόζωα που τρέφονταν με μεταλλαγμένα ανέφεραν ότι εκείνα απεβίωσαν νωρίτερα από τα υπόλοιπα. Ειδικότερα, τα μισά αρσενικά και το 70% των θηλυκών πέθαναν πρόωρα σε σχέση με το 30% και 20% αντίστοιχα εκείνων που δεν τρέφονταν με προϊόντα από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Αρκετές προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι τέτοιες ουσίες είναι ασφαλείς, αλλά οι επιστήμονες θεωρούν ότι οι γνώσεις που έχουμε για τις μακροπρόθεσμες συνέπειές τους είναι ελάχιστες, καθώς τα προϊόντα αυτά βρίσκονται στην αγορά μόνο δεκαπέντε χρόνια.

75 Τι συμβαίνει στην Ελλάδα Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η σήμανση των προϊόντων που περιέχουν μεταλλαγμένα συστατικά είναι υποχρεωτική. Αυτό σημαίνει ότι στην ετικέτα πρέπει να αναγράφονται τα εξής: «Περιέχει ή προέρχεται από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς» ή «αυτό το προϊόν παράγεται από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς». Έρευνες της Greenpeace δείχνουν ότι στη χώρα μας κυκλοφορούν γαλακτοκομικά είδη που περιέχουν ίχνη από μεταλλαγμένα συστατικά εξαιτίας των εισαγόμενων ζωοτροφών, χωρίς αυτό να αναγράφεται στη συσκευασία τους. Ωστόσο, τελευταία αρκετές εταιρείες έχουν δεσμευτεί ότι θα αλλάξουν την πολιτική τους και θα χρησιμοποιούν μόνο ντόπια υλικά που δεν περιέχουν ΓΤΟ.

76 Πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία από τρόφιμα που προέρχονται από μεταλλαγμένους οργανισμούς Να σημειώσουμε ότι η κατανάλωση μεταλλαγμένων τροφίμων γίνεται εδώ και 7, 8 χρόνια. Θα χρειαστεί ίσως πολύ μεγαλύτερο διάστημα και αρκετές μελέτες για μια ολοκληρωμένη εικόνα γύρω από το ζήτημα. Μέχρι στιγμής πάντως μπορούμε να επισημάνουμε τους εξής κινδύνους: Να εισαχθούν στην τροφική αλυσίδα νέοι αλλεργιογόνοι παράγοντες. Αυτό συνέβη όταν μεταφέρθηκε ένα γονίδιο από βραζιλιάνικη καρύδα σε φυτό σόγιας για να βελτιωθεί η θρεπτική της αξία και αποδείχτηκε πειραματικά ότι ένα αλλεργιογόνο από ένα φυτό μπορεί να μεταφερθεί σε ένα άλλο μέσω της γενετικής μηχανικής. Να αυξηθεί η αντίσταση των μικροβίων στα αντιβιοτικά, (νεομυκίνη, στρεπτομυκίνη, αμπικιλλίνη, καναμυκίνη) και να μειωθεί η αποτελεσματικότητα των φαρμάκων αυτών.

77 Να παραχθούν νέες τοξίνες από μεταλλαγμένα φυτά που εκκρίνουν τοξικές ουσίες ενάντια σε ζιζάνια και έντομα και οι οποίες μπορεί να είναι τοξικές και για τον άνθρωπο. Να επιδράσουν οι μεταλλαγμένοι οργανισμοί σε οργανισμούς που δεν είναι προβλεπόμενοι στόχοι. Εργαστηριακά πειράματα έδειξαν ότι γύρη από γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι- μπορεί να αποβεί θανατηφόρος στην πεταλούδα τύπου Monarch.

78 Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για το περιβάλλον; Οι κίνδυνοι από την απελευθέρωση των μεταλλαγμένων φυτών στο περιβάλλον, είναι πολλοί και μεγάλοι. Ανάμεσα στους άλλους θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ότι: Μέσω της γύρης μπορούν να μεταφερθούν γονίδια στα φυτά των γύρω καλλιεργειών, αλλά και σε άγρια συγγενικά φυτικά είδη (γενετική μόλυνση), προκαλώντας απρόβλεπτα φαινόμενα. Με τα μεταλλαγμένα φυτά διαταράσσεται η οικολογική ισορροπία και η βιοποικιλότητα. Μπορεί να αυξηθεί η ανθεκτικότητα σε αρκετά είδη ζιζανίων, νέα είδη να κυριαρχήσουν, άλλα να υποχωρήσουν ή να εξαφανιστούν και έτσι να υπάρξει μια πλήρης φυσική απορύθμιση. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι αυτή η διαδικασία δεν είναι αναστρέψιμη. Γιατί εδώ δεν μπορεί να εφαρμοστεί διαδικασία απόσυρσης, όπως συμβαίνει συχνά με φάρμακα που αποσύρονται από την κυκλοφορία γιατί έχουν σημαντικές παρενέργειες. Οι μεταλλαγμένοι οργανισμοί έτσι και απελευθερωθούν στο περιβάλλον δεν μπορούν ποτέ να ανακληθούν.

79 Σκοπός- πλεονεκτήματα τροποποιημένων οργανισμών πλεονεκτήματα δημιουργίας γενετικά. Το γεγονός ότι τα ποσοστά της παραγωγικότητας της γεωργίας ήταν ιδιαίτερα χαμηλά στάθηκε αφορμή για να εδραιωθούν οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί, προκειμένου να περιοριστεί ο υποσιτισμός. Επιπλέον, η ανάγκη για μεγιστοποίηση της αντοχής των τροφίμων σε δύσκολες καιρικές συνθήκες και η προσπάθεια κάλυψης των πληθυσμιακών αναγκών αποτέλεσαν αιτίες που συνέβαλαν κι αυτές στη δημιουργία τους. Επιπροσθέτως, εξασφαλίστηκε η βελτίωση της ποιότητας των τροφίμων, καθώς αυξήθηκαν οι ευεργετικές ιδιότητες τους για τον άνθρωπο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο περιορισμός των ακόρεστων λιπαρών σε πλούσιες σε θερμίδες τροφές. Ταυτόχρονα, έχουν εμπλουτιστεί με βιταμίνες, που είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί συμβάλλουν, επίσης, στην κατασκευή θεραπευτικών ουσιών, όπως αντισωμάτων που οδηγούν στην ανοσία πολλών ασθενειών.γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοίυποσιτισμόςθερμίδες

80 ΧΡΩΣΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ Πολλά γλυκά και καραμέλες με γεύση φρούτων και ζαχαρούχα δημητριακά, βασίζονται σε τεχνητές χρωστικές ουσίες και αρώματα. Αυτές οι χρωστικές καλύπτουν τα μονότονα χρώματα, αλλά ορισμένες υποχρεώσεις έχουν συνδεθεί με σοβαρές ασθένειες. Μελέτες συνέδεσαν το κίτρινο 5 με την υπερκινητικότητα σε παιδιά, το κίτρινο 6 και το κόκκινο 40, έχουν μολυνθεί με καρκινογόνα, το κόκκινο 3 προκαλεί όγκους.

81 Σπυροπούλου Χριστίνη Μίρτσεβα Ελένη Κανακάρης Θοδωρής Κανδαλέπας Μιχάλης

82

83 ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: Πως μπορούμε να αλλάξουμε τις κακές διατροφικές συνήθειες; Α) Διαφήμιση-Νόμοι-Θετικοί στόχοι Β) Ο ρόλος των γονέων (σπιτικό φαγητό) ΟΜΑΔΑ Ε’: Αθανασόπουλος Προκόπης Αλεξοπούλου Αντωνία Μαντάς Παναγιώτης Παζιούρου Μαρία

84 Η διατροφή στην εφηβεία Η παιδική ηλικία και κυρίως η εφηβεία είναι το πιο κρίσιμο διάστημα για την δημιουργία και την διαμόρφωση σωστών διατροφικών συνήθειων. Οι διατροφικές συνήθειες σ’ αυτήν την ηλικία διαμορφώνονται και παραμένουν σταθερές για την υπόλοιπη ζωή του παιδιού Η πνευματική και σωματική ανάπτυξη του παιδιού πλάθεται από την διατροφή.

85 Παράγοντες που επηρεάζουν τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών 1. Οικογένεια: -Είναι υπεύθυνη για την σωστή επιλογή τροφίμων ώστε να χτίσουν την σωστή διατροφή του παιδιού. Ανάλογα με την διάθεση (ευχάριστή ή δυσάρεστη) το παιδί καταναλώνει τροφές που έχει συνδυάσει τρεφόμενο από την οικογένεια. Σημαντικό λάθος από τον οικογενειακό περίγυρο «είναι στην ανάπτυξη το παιδί, γι’ αυτό χρειάζεται να τρώει πολύ».

86 Παράγοντες που επηρεάζουν τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών 2. Ψυχολογία Ανάλογα την ψυχολογία ένας έφηβος μπορεί να καταναλώνει περισσότερη ποσότητα φαγητού από αυτό αυτήν που χρειάζεται. (πχ. Η άσκηση πίεσης μπορεί να οδηγεί στην υπερκατανάλωση φαγητού)

87 Παράγοντες που επηρεάζουν τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών 3. Κοινωνικό περιβάλλον Οι φίλοι και οι παρέες, παίζουν σημαντικό ρόλο στις διατροφικές επιλογές. Συνήθως οι αρνητικές επιλογές είναι περισσότερες από τις θετικές. Ο έφηβος καταναλώνει ανώφελες για τον οργανισμό τροφές με αποτέλεσμα να αποκτά πολύ παραπάνω βάρος και να γίνεται υπέρβαρος και να αποκτά άλλου είδους προβλήματα επιβίωσης (κοινωνικός ρατσισμός, χαμηλή αυτοπεποίθηση, άσχημη ψυχολογία και άλλα προβλήματα υγείας)

88 Παράγοντες που επηρεάζουν τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών 4. Διαφήμιση Διαφημίσεις τροφών σε περιοδικά, φυλλάδια και διάφορα έντυπα ή τηλεοράσεις & ραδιόφωνα αλλά κυρίως Internet απομακρύνουν τον ευάλωτο έφηβο από πιθανούς διατροφικούς στόχους και μπερδεύουν την σκέψη του, κάνοντας τον να δοκιμάζει διάφορα και να μπλοκάρει τον μεταβολισμό του.

89 Παράγοντες που επηρεάζουν τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών 5. Οικονομικός παράγοντας Οι έφηβοι με το να αγοράζουν ανθυγιεινές τροφές θεωρούν ότι εξοικονομούν χρήματα. Μια λανθασμένη σκέψη που τους καλύπτει μια προσωρινή ανάγκη με ελάχιστα ευρώ χωρίς να γεύονται τα περισσότερα γεύματα της ημέρας που προτείνει ένα διατροφολόγιο.

90 Συμπεράσματα Χρειάζεται λοιπόν, Α) Να δώσουμε προσοχή στην σωστή διαμόρφωση της διατροφής ενός εφήβου (μέσα και έξω από το σπίτι) Β) Μια άμεση ενημέρωση στους γονείς και τα ίδια τα παιδιά Γ)Επιχειρήματα και ερεθίσματα από ειδικούς (διατροφολόγους, γιατρούς και διαιτολόγους) ώστε να κατανοήσουμε ότι δεν είναι καταναγκαστικό έργο αλλά ένας υγιής τρόπος ζωής Δ) Ένα πλούσιο υγιεινό διατροφικό μενού που να τηρεί τα τακτικά γεύματα μέσα στην διάρκεια της ημέρας

91 ΚΑΚΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

92 ΠΟΤΑ Τα ποτά είναι μια κακία διατροφική συνήθεια εφήβων αλλά και ενηλίκων από τα οποία κινδυνεύουν σε πολύ μεγάλο βαθμό.

93 Οι έφηβοι στην χώρα μας έχοντας ως παραδείγματα λάθος πρότυπα (γονείς, τηλεόραση, μεγαλύτερα αδέρφια και ενηλίκους ) θεωρούν ότι η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών είναι επίτευμα και θέτουν τους εαυτούς τους σε μεγάλους κινδύνους που πιστεύουν ότι δεν υπάρχουν.

94 Τι κάνει το κράτος ; Το κράτος έχει κάνει πολλά για την προστασία των εφήβων. Θεσπίζοντας νόμους το κράτος κατάφερε να περιορίσει αυτό το φαινόμενο όμως δεν κατάφερε να λύσει οριστικά το πρόβλημα των αλκοολούχων ποτών.

95 Καταστήματα Το κράτος είναι αυστηρό απέναντι στα καταστήματα τα οποία δεν πουλούν σωστής ποιότητας αλκοολούχα ποτά.Για αυτούς που δεν ακολουθούν τον νόμο υπάρχουν μεγάλα πρόσθημα για να συμμορφωθούν και αν δεν το κάνουν, το επόμενο βήμα είναι το λουκέτο.

96 Τα ποτά είναι μια κακή συνήθεια νέων αλλά και ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας. ΜΗΝ δίνεις το κακό παράδειγμα στους μικρότερους

97

98 Παναγιώτης Μαντάς

99 Οι διαφημίσεις πως επηρεάζουν τους καταναλωτές ανάλογα με την οικονομική τους ευχέρεια.

100 Οι διαφημίσεις επηρεάζουν όλους τους ανθρώπους ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση. Η διαφήμιση είναι το πιο γρήγορο και το πιο κερδοφόρο εμπόριο. Ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζονται τα προϊόντα τους, μας κάνουνε να πιστέψουμε ότι μπορούμε να τα αποκτήσουμε.

101 Ευχαριστούμε για την προσοχή σας!

102


Κατέβασμα ppt "ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Τα τελευταία χρόνια ακούμε συνέχεια ότι η μεσογειακή διατροφή είναι ωφέλιμη για την υγεία μας και ότι πρέπει να την ακολουθούμε αν."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google