ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΟΡΙΣΜΟΣ Τεχνολογία Τροφίμων είναι ο κλάδος της επιστήμης, στον οποίο βιολογικές, χημικές, φυσικές και μηχανικές επιστήμες εφαρμόζονται για τη μελέτη της φύσης των τροφίμων, των αιτίων που προκαλούν τις αλλοιώσεις τους και τις αρχές στις οποίες στηρίζεται η επεξεργασία τους. Σκοπός της εφαρμογής των γνώσεων αυτών είναι η παραγωγή, συσκευασία, συντήρηση, διανομή και χρήση ασφαλών, θρεπτικών και οργανοληπτικά αποδεκτών, από τον καταναλωτή, τροφίμων.
ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Στην παρούσα φάση λειτουργούν συνολικά 3 τμήματα Τεχνολογίας Τροφίμων στα Ελληνικά Τ.Ε.Ι., όπως φαίνεται και στον ακόλουθο πίνακα: Α/ΑT.E.I.ΠΟΛΗ 1 ΑθήναςΑθήνα 2 ΘεσσαλονίκηςΘεσσαλονίκη 3 ΛάρισαςΚαρδίτσα
ΔΟΜΗ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Οι σπουδές διαρκούν 8 εξάμηνα και περιλαμβάνουν θεωρητικά, φροντιστηριακά και εργαστηριακά μαθήματα. Οι σπουδές ολοκληρώνονται με την εκπόνηση πτυχιακής εργασίας και την εξάμηνη πρακτική άσκηση. Τα μαθήματα με βάση το επιστημονικό τους υπόβαθρο χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες: Μαθήματα Γενικής Υποδομής (ΜΓΥ) Μαθήματα Ειδικής Υποδομής (ΜΕΥ) Μαθήματα Ειδικότητας (ΜΕ) Μαθήματα Διοίκησης, Οικονομίας, Νομοθεσίας και Ανθρωπιστικών Σπουδών (ΔΟΝΑ)
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Α΄ ΕΞΑΜΗΝΟ Α/ΑΜΑΘΗΜΑΤΑΥ/ΕΥ 1Μαθηματικά ΙΥ 2ΦυσικήΥ 3Γενική & Ανόργανη ΧημείαΥ 4ΒιολογίαΥ 5Οργανική ΧημείαΥ 6Πληροφορική ΙΥ 7Ξένη Γλώσσα ΙΥ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Β΄ ΕΞΑΜΗΝΟ Α/ΑΜΑΘΗΜΑΤΑΥ/ΕΥ 1Μαθηματικά ΙΙΥ 2Πληροφορική ΙΙΥ 3Μηχανική Τροφίμων IΥ 4Φυσικοχημεία ΤροφίμωνΥ 5Αναλυτική ΧημείαΥ 6Γενική ΜικροβιολογίαΥ 7Ξένη Γλώσσα IIΥ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Γ΄ ΕΞΑΜΗΝΟ Α/ΑΜΑΘΗΜΑΤΑΥ/ΕΥ 1Βιοχημεία ΤροφίμωνΥ 2Μικροβιολογία ΤροφίμωνΥ 3Μηχανική Τροφίμων ΙΙΥ 4Επεξεργασία Τροφίμων ΙΥ 5Στατιστική για Τεχνολόγους Τροφίμων Υ 6Ξένη Γλώσσα ΙΙΙΥ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Δ΄ ΕΞΑΜΗΝΟ Α/ΑΜΑΘΗΜΑΤΑΥ/ΕΥ 1Επεξεργασία Τροφίμων ΙΙΥ 2Ανάλυση Τροφίμων ΙΥ 3Χημεία ΤροφίμωνΥ 4Βιοτεχνολογία ΤροφίμωνΥ 5Έλεγχος & Διασφάλιση ΠοιότηταςΥ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Ε΄ ΕΞΑΜΗΝΟ Α/ΑΜΑΘΗΜΑΤΑΥ/ΕΥ 1Ανάλυση Τροφίμων ΙΙΥ 2Τεχνολογία & Έλεγχος Ποιότητας Ελαιολάδου - Λιπαρών Υλών Υ 3Τεχνολογία & Έλεγχος Ποιότητας Φρούτων - Λαχανικών Υ 4Τεχνολογία & Έλεγχος Ποιότητας Γάλακτος & Γαλακτοκομικών Προϊόντων Υ 5Διατροφή & Θρεπτική Αξία Τροφίμων Υ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤ΄ ΕΞΑΜΗΝΟ Α/ΑΜΑΘΗΜΑΤΑΥ/ΕΥ 1Τεχνολογία & Έλεγχος Ποιότητας Σιτηρών Υ 2Τεχνολογία & Έλεγχος Ποιότητας Αλιευμάτων Υ 3Τεχνολογία & Έλεγχος Ποιότητας Κρέατος & Κρεατοσκευασμάτων Υ 4Οργάνωση & Διοίκηση Βιομηχανικών Επιχειρήσεων Υ 5Μάρκετινγκ ΤροφίμωνΥ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Ζ΄ ΕΞΑΜΗΝΟ Α/ΑΜΑΘΗΜΑΤΑΥ/ΕΥ 1Συσκευασία ΤροφίμωνΥ 2ΣεμινάριοΥ 3Προστασία Περιβάλλοντος & Αξιοποίηση Υποπροϊόντων Βιομηχανιών Τροφίμων Υ 4Μελέτη και Σχεδιασμός Βιομηχανιών Τροφίμων Υ 5Υγιεινή & Ασφάλεια Βιομηχανιών Τροφίμων Υ 6Μάθημα της Ομάδας ΑΕΥ 7Μάθημα της Ομάδας ΒΕΥ 8Μάθημα της Ομάδας ΓΕΥ ΟΜΑΔΑ Α 1. Στατιστικός Έλεγχος της Παραγωγικής Διαδικασίας 2. Τεχνικά Αγγλικά 3. Φυσικές Ιδιότητες Τροφίμων 4. Τεχνολογία Νερού - Διαχείριση Αποβλήτων 5. Τεχνολογία Οίνων ΟΜΑΔΑ Β (Μαθήματα ΔΟΝΑ) 1. Δεοντολογία Επαγγέλματος 2. Νομοθεσία Τροφίμων 3. Κοστολόγηση Τροφίμων 4. Αρχές Λογιστικής 5. Εργασιακές Σχέσεις
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Η΄ ΕΞΑΜΗΝΟ Α/ΑΜΑΘΗΜΑΤΑΥ/ΕΥ 1Πτυχιακή ΕργασίαΥ 2Πρακτική ΆσκησηΥ Το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων υπάγεται στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Μεταφοράς Πιστωτικών Μονάδων (ECTS).
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Τα επαγγελματικά δικαιώματα του πτυχιούχου τεχνολόγου τροφίμων Τ.Ε. καθορίζονται βάσει του Προεδρικού Διατάγματος 78 ΦΕΚ 36/τεύχος Α/ , άρθρο 1. Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων έχουν δικαίωμα να ασχοληθούν ως στελέχη στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα, εξελισσόμενοι σε όλο το φάσμα της διοικητικής και τεχνικής ιεραρχίας, ή να εργασθούν ως αυτοαπασχολούμενοι στα εξής πεδία: 1. Βιομηχανίες και βιοτεχνίες τροφίμων με την παραγωγή και τον ποιοτικό έλεγχο των τροφίμων, καθώς και με την αξιοποίηση των υποπροϊόντων και το βιολογικό καθαρισμό των αποβλήτων. 2. Υπηρεσίες ελέγχου τροφίμων. 3. Εμπορία τροφίμων, πρώτων και βοηθητικών υλών και εξοπλισμού βιομηχανιών τροφίμων. 4. Ίδρυση και λειτουργία εργαστηρίων ανάλυσης και ελέγχου τροφίμων. 5. Εκπόνηση μελετών οικονομοτεχνικής σκοπιμότητας και επίβλεψη για την ίδρυση ή επέκταση βιομηχανιών τροφίμων. 6. Άσκηση καθηκόντων εμπειρογνώμονα σε αγορανομικά ή άλλα δικαστήρια και σε υπηρεσίες ελέγχου τροφίμων για την πιστοποίηση της ποιότητας και καταλληλότητας των τροφίμων. 7. Εκπαίδευση και έρευνα σε θέματα Τεχνολογίας Τροφίμων. 8. Άσκηση κάθε άλλης δραστηριότητας σε επαγγελματικά αντικείμενα που θα προκύπτουν από την εξέλιξη της Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων.
ΑΜΟΙΒΕΣ ETHMK ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΙΣΘΟΣ σε Ευρώ Μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων Τ.Ε. Αμοιβές των τεχνολόγων τροφίμων στον ιδιωτικό τομέα (Συλλογική Σύμβαση Εργασίας) ETH ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΙΣΘΟΣ σε Ευρώ , ,62 Η συνολική αμοιβή στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα διαμορφώνεται από το βασικό μισθό και τα επιδόματα που δικαιούνται οι εργαζόμενοι. Ενδεικτικά αναφέρονται τα επιδόματα υπευθυνότητας, τεχνικού ασφαλείας, διαχειριστικών λαθών, ξένης γλώσσας, ανθυγιεινής εργασίας, επιμόρφωσης κ.ά.
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ Οι απόφοιτοι του τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν Μεταπτυχιακές Σπουδές, συναφούς ειδικότητας, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Μ. Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Η.Π.Α., Καναδάς), με σκοπό την απόκτηση Μεταπτυχιακού Διπλώματος (1-2 έτη) ή Διδακτορικού Διπλώματος (3-4 έτη). Μεταπτυχιακές σπουδές του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων Από το ακαδημαϊκό έτος , η Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής συμπράττει με το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο διετές Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ). Το ΔΠΜΣ απονέμει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην «ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ» με τις εξής τρεις ειδικεύσεις : (α) Χημεία και Τεχνολογία Τροφίμων (β) Διασφάλιση Ποιότητας Τροφίμων (γ) Διατροφή
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΤΟΥ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Η Π.Ε.ΤΕ.Τ. (Πανελλήνια Ένωση Τεχνολόγων Τροφίμων) αποτελεί την επαγγελματική και επιστημονική ένωση και το συλλογικό όργανο των Ελλήνων πτυχιούχων τεχνολόγων τροφίμων. Η οργανωτική της διάρθρωση είναι πανελλαδική και μέχρι στιγμής αποτελείται από 3 περιφερειακά τμήματα: Αθήνας Βορείου Ελλάδος και Κρήτης