Φιλοσοφία Ουροδυναμικής Philosophy of Urodynamics Dr. Σταύρος Χαραλάμπους MD, PhD, FEBU European Certified Urological Surgeon

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΤΡΟΠΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 1.1 Τεχνικές δεξιότητες και προσόντα.
Advertisements

Καλοήθης Υπερπλασία Προστάτη Βιβλιογραφική αναφορά
Βασικοί κανόνες προεγχειρητικού ελέγχου
ΗΜΕΡΙΔΑ «Λόγος και Αντίλογος για την Επιλογή και Αξιολόγηση των Εκπαιδευτικών : Τάσεις και Προβληματισμοί» Σάββατο, 13 Απριλίου 2013 Ανάπτυξη Μηχανισμών.
Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΑΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Κοντές Ιωάννης ( ΑΕΜ :30650, γ εξάμηνο ) Τσιονάς Ιωάννης ( ΑΕΜ :30694, γ εξάμηνο )
Εαρινή Μακεδονική Συνάντηση 2 Απριλίου 2011
Η θέση της ανοικτής χειρουργικής στην ακράτεια ούρων
O Ουροδυναμικός Έλεγχος στο Τμήμα Ουρογυναικολογίας
Σάββατο 2 Απριλίου 2011 ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Β. ΕΛΛΑΔΟΣ
Εκπαιδευτικοι εν δρασει νεα πολυτροπικη διδακτικη
Μυτιλέκας Κωνσταντίνος Βάιος Χειρουργός Ουρολόγος - FEBU
Μοντέλο Διδασκαλίας Φυσικών Επιστήμων, για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση, στην Κατεύθυνση της Ανάπτυξης Γνώσεων και Ικανοτήτων. Π. Κουμαράς.
Proteomics and Genomics for Drug Discovery / Personalized Medicine
Νοσηρότητα και θνητότητα της υπονατριαιμίας της ΜΕΘ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
ΠΡΟ-ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της.
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της Αγωγής,
Πρόβλημα του μήνα Ένα πρόβλημα ακοής. Περιεχόμενο Στόχοι: Να σχεδιάζουν και να χρησιμοποιούν ένα απλό τεστ ακοής· Να συγκρίνουν κριτικά τους σχεδιασμούς.
Α΄ Ουρολογική Κλινική Α.Π.Θ.
ΘΕΩΡΙΑ ΑΝΑΓΚΩΝ Abraham Maslow
ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ Ιωαννίδου Φανή.
Λουκάς Τσιρώνης1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ (1) Διοίκηση είναι η συστηματοποίηση της συλλογικής προσπάθειας μέσω της οποίας στοχεύουμε στην ικανοποίηση των στόχων που έχουν.
Μοντέλα και μορφές αξιολόγησης
Σύνδρομο χρονίου πυελικού άλγους και γυναικεία σεξουαλικότητα
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ Στα πλαίσια του μαθήματος της ερευνητικής εργασίας αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με το θέμα του καρκίνου του μαστού και της μαστεκτομής.Με.
ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Ο προγραμματισμός είναι η πρώτη λειτουργία του μάνατζμεντ. Έχει μελλοντοστρεφή χαρακτήρα, προσφέρει κατεύθυνση.
ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
Χειρουργικές επιλογές για θεραπεία του Καρκίνου του Προστάτη Πληροφορίες από τη Mayo Clinic Σοκολάκης Ε. Ιωάννης Ειδικευόμενος Ιατρός Β΄ Ουρολογικής Κλινικής.
Οι σημαντικότερες δημοσιεύσεις πάνω στην ακράτεια και τη νευρογενή κύστη τον τελευταίο χρόνο Οικονόμου Αθανάσιος Ουρολογική Κλινική Πανεπιστημιακό Γ.Ν.Λάρισας.
ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ.
Εισαγωγή στη Νοσηλευτική Επιστήμη
ΜΑΘΗΜΑ 10ο. Ανάρρωση και πρόγνωση  Είναι χαρακτηριστικό του εγκεφαλικού ότι οι περισσότεροι ασθενείς παρουσιάζουν βελτίωση, ανεξάρτητα από το αν μπαίνουν.
1 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΟΡΑΜΑ2. ΣΚΟΠΟΙ3. ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΠΙΤΕΥΞΗΣ ΣΚΟΠΩΝ4. ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΣΗ6. ΜΕΛΗ7.
Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΥΡΟΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Δρ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΖΟΥΠΑΝΟΣ Χειρουργός Παιδοουρολόγος Διευθυντής Παιδοουρολογικής Κλινικής Ιατρικού Αθηνών.
Διάλεξη 10 η ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ (MIS) TEI Κρήτης Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Δρ. Αλέξανδρος Αποστολάκης
Κυστεομανομέτρηση και ακράτεια ούρων στη γυναίκα ΤΣΙΜΑΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΠΙΜ/ΤΗΣ Α’, FEBU ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ Γ.Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «Γ.ΧΑTΖΗΚΩΣΤΑ»
► Η επιλογή του θέματος της έρευνας ► Ερευνητικά προβλήματα ► Διαθέσιμες πηγές ερευνητικών προβλημάτων ► Αξιολόγηση και διατύπωση ερευνητικού προβλήματος.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ Βασικές αρχές στρατηγικής των επιχειρήσεων GERRY JOHNSON, KEVAN SCHOLES, RICHARD WHITTINGTON 1-1.
► Εισαγωγή στη Νοσηλευτική Έρευνα ► Ορισμοί ► Χαρακτηριστικά επιστημονικής έρευνας ► Τύποι της έρευνας ► Η χρησιμότητα της έρευνας στο χώρο της υγείας.
Σκοποί αγωγής υγείας-συμβουλευτικής  Διατήρηση σωματικής ισορροπίας ατόμου: υγιεινή, διατροφή, άσκηση  Διατήρηση ψυχικής-κοινωνικής ισορροπίας ατόμου-
Αξιολογηση εκπαιδευτικου εργου
ΜΟΝΤΕΛΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΜΑΘΗΣΙΑΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Θεωρία της Διαπολιτισμικής Νοσηλευτικής της Madeleine Leininger
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ
Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας Όταν η έγκαιρη διάγνωση προλαμβάνει …
Ερμηνεία Σχετικού λόγου ( Odds ratio ) -1
Διαχείριση Διακινδύνευσης
Διεπιστημονική Προσέγγιση στη Φροντίδα Υγείας
Φορεις και μορφες αξιολογησης: 2Ο Μαθημα
Κύρια βήματα της έρευνας Πρωτόκολλο έρευνας
ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΗ ΣΤΑ ΝΕΟΓΝΑ
Μεθοδολογία Έρευνας Διάλεξη 9η Σύνταξη Πτυχιακής Εργασίας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ- ΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ
ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΠΙΛΥΣΗΣ Στην τεχνολογική εκπαίδευση, η διδασκαλία μέσω επίλυσης προβλημάτων έχει γίνει το επίκεντρο των διδακτικών.
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠ/ΚΩΝ ΣΤΙΣ ΤΠΕ
Κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ (40) ΕΤΩΝ… ΠΑΣΧΩΝ ΑΠΟ ΑΤΕΛΗ ΣΠΑΣΤΙΚΗ ΤΕΤΡΑΠΛΗΓΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΑΜΣΣ ΛΟΓΩ ΤΡΟΧΑΙΟΥ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ, 6/01/2017.
Εργαστήρια Ε Εξαμήνου στον κλινικό χώρο
«Διγλωσσία και αφασία»
΄Ερευνα Δράσης (Action Research)
Λογιστική Κόστους Εισαγωγή.
Παθολόγος –Ογκολόγος, ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός»
ΝΕΦΡΟΛΙΘΙΑΣΗ KAI ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Ουζουνάκης Πέτρος1, Κουρκούτα Βασιλική2, Κουρκούτα Λαμπρινή3 1Νοσηλευτής ΤΕ Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.
Αξιολόγηση της επίδοσης ενός οργανισμού σε θέματα ασφάλειας
Διδάσκοντας με στόχο την κατανόηση ΄ Δρ. Μ. Λάτση – ΠΕ 70
Διδάσκοντας με στόχο την κατανόηση ΄ Δρ. Μ. Λάτση – ΠΕ 70
Μάθημα [GD2011]: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Παιδοψυχιατρική Dr. Μαρία Παπαδημητρίου, MD, PhD
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Φιλοσοφία Ουροδυναμικής Philosophy of Urodynamics Dr. Σταύρος Χαραλάμπους MD, PhD, FEBU European Certified Urological Surgeon Institute of Functional & Reconstructive Urology

Potential conflicts of interest Nothing to disclose

Ορισμός Definition Είναι η μελέτη της λειτουργίας και δυσλειτουργίας του ουροποιητικού συστήματος με κάθε κατάλληλο τρόπο International Continence Society (ICS) Abrams, P., Blaivas, J. G., Stanton, S. et al.: The Standardization of Terminology of lower urinary tract function. Neurourology and Urodynamics, 7: 403, 1988

Τι είναι η ουροδυναμική ? What is urodynamics?  Ουροδυναμική περιγράφει έναν αριθμό αποδεκτών δοκιμών διαφορετικούς βαθμούς πολυπλοκότητας που μπορεί να πραγματοποιηθεί μεμονωμένα ή σε συνδυασμό ανάλογα με τις κλινικές καταστάσεις  Η Ουροδυναμική αξιολόγηση ποικίλει από μια απλή κυστεομανομετρία”eye ball cystometry» εως σε βίντεο-ουροδυναμικές μελέτες με εξελιγμένα πολυκάναλα συστήματα  Οι πρόοδοι στην ουροδυναμική, ειδικά βίντεο-ουροδυναμική, καθιστούν δυνατή την ακριβή αξιολόγηση της δυναμικής της ούρησης και βελτίωσαν την κατανόηση μας για την κανονική και μη φυσιολογική λειτουργία του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος  Αυτό, με τη σειρά του, έχει βελτιώσει την ικανότητά μας για την επιλογή θεραπείας που να αντιμετωπίζει την υποκείμενη παθοφυσιολογία με ορθολογικό τρόπο

Ο ρόλος της Ουροδυναμικής What should be the role of UDS?  να προσδιορίσει ή να αποκλείσει παράγοντες που συμβάλλουν στην ακράτεια και να εκτιμήσει τη σχετική σημασία τους  να ληφθούν πληροφορίες σχετικά με άλλες πτυχές της δυσλειτουργίας του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος  να προβλεφθούν οι συνέπειες της δυσλειτουργίας του κατώτερου ουροποιητικού για το ανώτερο ουροποιητικό σύστημα  να προβλέψει την έκβαση, συμπεριλαμβανομένης ων ανεπιθυμήτων παρενέργειων μιας προγραμματισμένης θεραπείας  για την επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων της επέμβασης ή να κατανοήσουμε τον τρόπο δράσης ενός συγκεκριμένου τύπου της θεραπείας, ειδικά για μια νέα επέμβαση  να κατανοήσουν τους λόγους της αποτυχίας των προηγούμενων θεραπειών για την ακράτεια ούρων

Καλή Ουροδυναμική πρακτική Good UDS practice  Οι μετρήσεις θα πρέπει να τυποποιημένες  Τα αποτελέσματα θα πρέπει να μπορούν να αναπαραχθούν  Οι παραμέτροι μεταξύ φυσιολογικού και παθολογικού θα πρέπει να είναι ειδικές και ευαίσθητες με σαφή επίπεδα τιμών ( cut-off levels and without too much over­lap ), έτσι ώστε να δίνουν στη κλινική πράξη προγνωστική αξία  Οι παράμετροι θα πρέπει να συμβάλουν στην επιλογή της θεραπείας  Οι παράμετροι θα πρέπει να συσχετίζονται με την έκβαση της θεραπείας για την ασθένεια

Ουροδυναμική μελέτη Urodynamic Testing Μια πρόσφατη ανασκόπηση Cochrane προσπάθησε να ελέγξει την υπόθεση ότι:  Η Ουροδυναμική μελέτη βελτιώσει τα κλινικά αποτελέσματα της διαχείρισης της ακράτειας  Η Ουροδυναμική μελέτη μεταβάλλει τη λήψη κλινικών αποφάσεων  Ένας τύπος ουροδυναμικής μελέτης μπορει να είναι καλύτερος από κάποιο άλλο για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων της διαχείρισης ακράτειας ή / και επηρεάζοντας κλινικές αποφάσεις

Ενδείξεις Ουροδυναμικής διερεύνησης στη κλινική πράξη Recommendations for urodynamics in clinical practice  πρέπει να εκτελούνται σε διαταραχές ούρησης  αν υπάρχει κλινική ένδειξη πλήρωσης ή κένωσης της ουροδόχου κυστεως  σε νευρολογικής αιτιολογίας διαταραχή ούρησης  εάν η προηγούμενη χειρουργική ή μη-χειρουργικές θεραπείες έχουν αποτύχει,  αν προγραμματίζονται επεμβατικές ή χειρουργικές θεραπείες

Save the date! 6 η Επιστημονική Συνάντηση ΟΝΟΓΟ Με διεθνή συμμετοχή Σεπτεμβρίου 2015 Θεσσαλονίκη