Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μάθημα [GD2011]: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μάθημα [GD2011]: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μάθημα [GD2011]: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Η λειτουργία του ελέγχου Εισηγητής: Γιανναράκης Γρηγόρης

2 ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)
Εισαγωγή ΟΡΙΣΜΟΣ Ο έλεγχος είναι η λειτουργία του μάνατζμεντ με την οποία επιτυγχάνεται η μέτρηση των πραγματοποιούμενων αποτελεσμάτων και η σύγκρισή τους με τα προγραμματισμένα πρότυπα απόδοσης, με σκοπό την επιβεβαίωση της επιτυχίας των αντικειμενικών στόχων ή την ανεύρεση αποκλίσεων και την διερεύνηση των αιτιών τους, καθώς και τον καθορισμό των διορθωτικών ενεργειών. Η επαναπληροφόρηση αποτελεί τη σημαντικότερη φάση της διαδικασίας του ελέγχου. Επιβεβαιώνει την επίτευξη/απόκλιση των αντικειμενικών στόχων. Ενδεχόμενες διορθωτικές κινήσεις. ΣΕΛ 381 ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

3 1. Καθορισμός των προτύπων απόδοσης
Τρία κύρια είδη προτύπων απόδοσης: Ιστορικά Πρότυπα: Βασίζονται σε αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν στο παρελθόν. Π.χ. Η εβδομαδιαία παραγωγή πρέπει να είναι μεγαλύτερη κατά 5% της παραγωγής της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Συγκριτικά Πρότυπα: Βασίζονται στην απόδοση των άλλων. Π.χ το κατάστημα θα ανοίγει μισή ώρα νωρίτερα από κάθε άλλο κατάστημα σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων. Τα Ιδανικά πρότυπα: Καθορίζονται σε σχέση με το στόχο που επιδιώκεται και δεν έχουν σχέση με τις αποδόσεις άλλων ή με προηγούμενες αποδόσεις. Π.χ. Η συμπλήρωση των αποθεμάτων πρέπει να ολοκληρώνεται μέχρι τις 10.30πμ κάθε εργάσιμη μέρα. ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

4 ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)
2. Μέτρηση της Απόδοσης Είτε με προσωπική παρατήρηση είτε με στατιστικές αναφορές είτε με γραπτές ή προφορικές αναφορές Χρόνο και Κόστος Συνεχείς Έλεγχοι: Απαραίτητο είναι η ύπαρξη Ποιοτικών και Ποσοτικών προτύπων απόδοσης. Προειδοποιητικοί Έλεγχοι: Σε προκαθορισμένους χρόνους, σε συγκεκριμένα σημεία ελέγχου όπου ελέγχονται οι αποκλίσεις στις κρίσιμες περιοχές. Σημασία σε σημαντικά θέματα αποκλίσεων και όχι σε λεπτομέρειες. ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

5 3. Σύγκριση της απόδοσης που πραγματοποιήθηκε με τα πρότυπα
Είναι ο καθορισμός του βαθμού διαφοράς μεταξύ της πραγματικής απόδοσης και των προτύπων, δηλαδή η ανεύρεση των αποκλίσεων. Η απόκλιση μπορεί να είναι είτε Θετική είτε Αρνητική σε σχέση με το πρότυπο. ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

6 ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)
4. Επαναπληροφόρηση Μεταφορά χρήσιμων πληροφοριών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, σχετικά με τα αποτελέσματα της σύγκρισης των αποτελεσμάτων με τα πρότυπα Διπλός ρόλος της Επαναπληροφόρησης: Να πληροφορήσει για τις αποκλίσεις και να προκαλέσει άμεσες διορθωτικές δράσεις, αναζήτηση ευθυνών, αιτιών, νέες αποφάσεις Να επιβεβαιώσει την επιτυχία των αποφάσεων, προτύπων, αποτελεσμάτων, οπότε λειτουργεί ως μέσω υποκίνησης για επανάληψη των επιτυχιών Σε περίπτωση αρνητικών αποκλίσεων από τα πρότυπα – λήψη μέτρων για επανορθωτική ενέργεια. ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

7 Σημεία Αποτελεσματικότερης Εφαρμογής
Ο έλεγχος χρειάζεται να είναι προσανατολισμένος προς την αιτία και τη διόρθωση και ΌΧΙ προς το λάθος Πρέπει να είναι προσανατολισμένος προς την επιβράβευση και όχι προς την επίπληξη Επιλογή του κατάλληλου χρόνου του ελέγχου και τα δίκαια πρότυπα απόδοσης Να μην παραβλέπετέ τη σημασία της επαναπληροφόρησης ακόμα και όταν ΔΕΝ υπάρχουν αποκλίσεις. Να μην παραβλέπονται οι ανθρώπινες αρνητικές αντιδράσεις στα συστήματα ελέγχου ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

8 ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)
Τύποι Ελέγχου Η έννοια του ελέγχου στις επιχειρήσεις έχει διπλή σημασία: Ως προς το υποκείμενο του ελέγχου, δηλ το πρόσωπο ή τον φορέα που διενεργεί τον έλεγχο: ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ – ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ. Ως προς το αντικείμενο του ελέγχου: Μπορεί να είναι οι προμήθειες α’ υλών, η μεταφοράς τους, οι αποδόσεις του προσωπικού, η συνοχή των ομάδων, η αποτελεσματικότητα της διοίκησης κλπ. ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)


Κατέβασμα ppt "Μάθημα [GD2011]: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google