14/11/2016 ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ Μάθημα: Φροντιστηριακό Μάθημα «Κλινική Κοινωνική Ψυχολογία». Εισηγήτρια: Μαρία Νικολακοπούλου.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ποιοτικη αναλυςη δεδομενων
Advertisements

Συνεργασία Εκπαιδευτικών και Γονέων
Learning to Learn Το σχέδιο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η παρούσα δημοσίευση(ανακοίνωση) δεσμεύει μόνο τον συντάκτη.
Προσωπικές δεξιότητες
ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΥΡΓΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ Μ. Μ. Ε
ΦΑΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Προσδιορισμός του διδακτικού στόχου, των κριτηρίων και των στοιχείων της αξιολόγησης Επιλογή της τεχνικής Ερμηνεία των πληροφοριών Αποτύπωση.
ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ Μαρια Κουτάτζη ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2012.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Soft skills = προσωπικά χαρακτηριστικά και ικανότητες Δέκα προσωπικά χαρακτηριστικά και ικανότητες που αναπτύσσονται κατά την εφαρμογή ενός προγράμματος.
Αντανάκλαση Συναισθήματος
Μοντέλο Διδασκαλίας Φυσικών Επιστήμων, για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση, στην Κατεύθυνση της Ανάπτυξης Γνώσεων και Ικανοτήτων. Π. Κουμαράς.
ΑΝΑΔΟΜΗΣΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ «ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΩΜΑΤΩΝ» (Δ’ τάξη)
«Είμαστε σύννεφα και παίρνουμε όποιο σχήμα θέλουμε»
ΕΠΙΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Jigsaw: Τί είναι;.
Συνάντηση 6η: Συνέντευξη Ιάσονας Λαμπριανού.
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Ι
Σχεδιασμός – Οργάνωση –Υλοποίηση προγράμματος Αγωγής Υγείας
ΟΙ «ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ» ΣΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ
Communication in Mother Tongue Το σχέδιο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η παρούσα δημοσίευση(ανακοίνωση) δεσμεύει μόνο.
Σεμινάριο Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών στο πλαίσιο του μαθήματος ΕΠΑ 429: Σχολική Εμπειρία Μάριος Παπαευριπίδου – Δήμητρα Χατζηχαμπή Ειδικό Εκπαιδευτικό.
Κοινές προδιαγραφές (Επίπεδο Γ1 – Πολύ καλή γνώση) Παρασκευή, 27 Μαρτίου ΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΔΙΑΔΡΑΣΗ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ.
ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ.
Γεωργιάδης Μιχάλης ΣΣ Φιλολόγων. Αφετηρία: α)από τη μικρή ομάδα στη μεγάλη και από τη μεγάλη στην ολομέλεια) β) διαμόρφωση μόνο μιας ομάδας στην οποία.
H εφαρμογή της ομαδοσυνεργατικής διδασκαλίας στα φιλολογικά μαθήματα Γεωργιάδης Μιχάλης ΣΣ Φιλολόγων.
Harvard ManageMentor ® Αντιμετωπίζοντας τις αντιδράσεις στην αλλαγή.
1 η Εργασία στην Ιατρική Εκπαίδευση ‘’Παρελθόν, παρόν, μέλλον:ανάλυση άρθρων από τη βιβλιογραφία’’ Καντιλλάρι Γιόνα Α.Ε.Μ. : Ροκκά Ευαγγελία Α.Ε.Μ.
Διδασκαλία των Θρησκευτικών με Νέες Τεχνολογίες
Γυμνάσιο-Λύκειο Γραβιάς «Ο λόγος στους μαθητές»
Μοντέλο Διδασκαλίας Φυσικών Επιστήμων, για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση, στην Κατεύθυνση της Ανάπτυξης Γνώσεων και Ικανοτήτων. Π. Κουμαράς.
Δ/ΝΣΗ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ &ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΕ.ΣΥ.Π. ΝΕΑΠΟΛΗΣ & ΛΕΥΚΟΥ ΠΥΡΓΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Σ.Ε.Π. ΘΕΜΑ: Πρόσβαση στην τριτοβάθμια.
Συνεργασία Εκπαιδευτικών και Γονέων
Δρ. Χατζηπαντελή Αθανασία
Ποιοτικη συνεντευξη – αναλυση περιεχομενου
Σχεσιοδυναμική και προσωποκεντρική συμβουλευτική Στέφανος Φ. Βασιλόπουλος Πανεπιστήμιο Πατρών Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ
Εισαγωγή στη Νοσηλευτική Επιστήμη Ενότητα 3: Νοσηλευτική Διεργασία. Κοτρώτσιου Ευαγγελία, Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, T.E.I. Θεσσαλίας.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΣ Επιμόρφωση σε μεθόδους δημιουργικής μάθησης. Αναστασία Παναγιωτίδου Σχολική σύμβουλος Αγγλικής. M.Ed., Διδάκτορας ΔΠΘ.
Φροντιστηριακό μάθημα Κοινωνικής Κλινικής Ψυχολογίας Μιχαλίτση Λίνα
Είναι άδικο: M ία π ροσέγγιση της έννοιας της αδικίας μέσα από μια αφήγηση Νηπιαγωγός : Αμαλία Παππά 10 ο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Θήβας.
ΠΡΑΚΤΙΚΟΓΡΑΦΙΑ Μεταπτυχιακή φοιτήτρια: Ξυλά Βασιλική ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ.
Ερωτηματική μέθοδος Η ερωτηματική μέθοδος είναι αμφίδρομη επικοινωνία Αποτελείται από δύο στοιχεία: την ερώτηση και την απάντηση Θέτει τον εκπαιδευόμενο.
Καταιγισμός ιδεών Συνιστάται για την πολυεπίπεδη εξέταση ζητήματος ή κεντρικής έννοιας, μέσω της παρακίνησης των εκπαιδευόμενων να προβούν σε ελεύθερη,
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΛΛΗ ΜΟΥΡΑΤΗ-ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ 1.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΕΜΠΕΤΣΟΣ Ph.D.
Μέθοδοι Έρευνας Στις Επιχειρήσεις και την Οικονομία
Συνέντευξη με νήπια.
Μέθοδολογία έρευνας 3ο εξάμηνο
Μέθοδοι εμπειρικής Παιδαγωγικής
Ανακαλυπτική μάθηση Γνώση προϊόν του μαθητή Διαδικασία ανακάλυψης η έρευνα για τον εντοπισμό του ακαθορίστου Μέσα από τα ερεθίσματα που του δίνει ο εκπαιδευτικός.
Βιολογία Γυμνασίου.
Παναγιώτης Γ. Μουσταΐρας
Βιωματική Δράση Α΄Τάξης 2ου Γυμνασίου Πεύκης
Σχολική διαμεσολάβηση: Πρόληψη και επίλυση της ενδοσχολικής βίας
Ακαδημία Ταχυδρομικών Υπηρεσιών
Συμμετοχική παρατήρηση Συστηματική παρατήρηση
ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΕΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΓΟΡΑΣ
Φροντιστηριακό μάθημα «Κοινωνικής Κλινικής Ψυχολογίας»
Μεθοδολογία της Έρευνας στις Κοινωνικές Επιστήμες Ι & ΙΙ
Eργαστήριο ομαδικής παρέμβασης στην προσωπική ανάπτυξη ΙΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Μεθοδολογία Έρευνας Διάλεξη 9η Σύνταξη Πτυχιακής Εργασίας
33o Δημοτικό Σχολείο Πάτρας Παιδαγωγική συνάντηση: «Δε φοβάμαι στο σχολείο» Εκπαιδευτική έρευνα Οι γονείς του 33ου Δημοτικού Σχολείου εκφράζουν τις απόψεις.
Η Πρακτική σας Άσκηση στο πλαίσιο της Διδακτικής Μαθηματικών ΙΙ
ΕΦΕΙΑ – 4ο Μάθημα Ανάδειξη των ι.μ. Μεθοδολογία Workshop.
795. Πρακτική άσκηση σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσησ
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ (30%)
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Α ΕΞΑΜΗΝΟ ΚΑΥΚΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ.
Αξιολόγηση της επίδοσης ενός οργανισμού σε θέματα ασφάλειας
ΟΙ ΔΙΟΜΑΔΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

14/11/2016 ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ Μάθημα: Φροντιστηριακό Μάθημα «Κλινική Κοινωνική Ψυχολογία». Εισηγήτρια: Μαρία Νικολακοπούλου

Κλινική συνέντευξη « Η κλινική συνέντευξη γενικά α π οτελεί π αράλληλα Ε π ιστήμη και Τέχνη». Ε ίναι σημαντικό να παρατηρούμε τόσο αυτά που μας λέει ο συνεντευξιαζόμενος, όσο και τον τρόπο με τον οποίον τα λέει: το περιεχόμενο (content) της συνέντευξης τη διεργασία (process) της συνέντευξης αντίστοιχα. Η αξιολόγηση της διεργασίας απαιτεί κανείς να βγαίνει έξω από τη συζήτηση και να παρατηρεί τι γίνεται, ενώ ταυτόχρονα συμμετέχει σ’ αυτήν.

Είδη κλινικής συνέντευξης Δομημένη συνέντευξη: 1. Διεξάγεται βάσει ενός καθιερωμένο τύπο και αριθμού ερωτήσεων και ακολουθεί ένα συγκεκριμένο τρόπο ανάπτυξής τους: 2. Τίθενται τα ίδια ερωτήματα, ώστε στην περίπτωση που δυο ή περισσότεροι συνεντεύκτες αξιολογήσουν τον ίδιο συνεντευξιαζόμενο με τον ίδιο τρόπο, να καταλήξουν σε παρόμοια συμπεράσματα.

Είδη κλινικής συνέντευξης Ημιδομημένη: 1. Κύρια επιδίωξη είναι, μέσω συγκεκριμένων ερωτήσεων, να ληφθούν πληροφορίες για ορισμένα βασικά θέματα, ώστε να μπορέσουν να βγουν κάποια αξιόπιστα και έγκυρα συμπεράσματα. 2. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, δίνεται η δυνατότητα στο συνεντευξιαζόμενο να μιλήσει ελεύθερα για οποιοδήποτε θέμα εκείνος επιθυμεί και με όποιο τρόπο εκείνος επιλέξει.

Είδη κλινικής συνέντευξης Μη δομημένη συνέντευξη: 1. Δίνεται ιδιαίτερη σημασία στις έμμεσες τεχνικές της συνέντευξης και στην ελεύθερη ροή της επικοινωνίας και των συναλλαγών μεταξύ του συνεντεύκτη και του συνεντευξιαζόμενου. 2. Αποτελεί ένα είδος ‘’αυθόρμητης’’ συζήτησης και δίνει τη δυνατότητα στο συνεντεύκτη να παρακολουθήσει τον ειρμό της σκέψης του συνεντευξιαζόμενου. Προσοχή: Είναι το είδος της συνέντευξης που θα ακολουθηθεί σε αυτή την εργασία.

Θέματα που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη… Μια συνέντευξη θα πρέπει να επιτρέπει στο συνεντευξιαζόμενο να μιλήσει όπως εκείνος νομίζει. Ωστόσο είναι σημαντικό να επιτυγχάνεται και η συλλογή των στοιχείων εκείνων που μας είναι απαραίτητα. Oι περισσότεροι ειδικοί προτείνουν να ξεκινά η συνέντευξη με ανοιχτές ερωτήσεις (ή ερωτήσεις ανοιχτού τύπου) και να ολοκληρώνεται με κλειστές ερωτήσεις (ή κλειστού τύπου). Σημαντικό: Να ενημερώνεται ο εξεταζόμενος από την αρχή για τη διάρκεια της συνάντησης.

Θέματα που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη… Αναγνωρίζουμε τις προσδοκίες και τις αντιλήψεις που πιθανόν να έχουμε διαμορφώσει εκ των προτέρων για τον συνεντευξιαζόμενο και το θέμα της συνέντευξης, και, Σε δεύτερο χρόνο προσπαθούμε να περιορίσουμε τον βαθμό στον οποίο επηρεάζουν εμάς τους ίδιους αλλά και τις δικές του/της απαντήσεις. Προσέχουμε τον τρόπο με το οποίο διατυπώνουμε τις ερωτήσεις, το ύφος και τις αντιδράσεις μας, καθώς αυτά μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη διαδικασία και το περιεχόμενο.. Αν έχουμε επιλέξει να χρησιμοποιήσουμε μαγνητόφωνο, ενημερώνουμε σχετικά το συνεντευξιαζόμενο & ελέγχουμε κατά διαστήματα ότι εάν λειτουργεί σωστά.

Θέματα που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη… Δεν υ π ερβαίνουμε τα χρονικά όρια π ου έχουν συμφωνηθεί εξ αρχής. Σημειώνουμε ό π οιες άλλες π αρατηρήσεις θεωρούμε ότι είναι χρήσιμες για τη διερεύνηση και την ανάλυση της συνέντευξης. Δείχνουμε την α π αιτούμενη ευγένεια και τον σεβασμό. Δεν π αραλεί π ουμε να ευχαριστήσουμε τους συνεντευ - ξιαζόμενους. ( Στο π λαίσιο μιας έρευνας μια καλή ιδέα θα ήταν να στείλουμε μια ευχαριστήρια ε π ιστολή ).

Δεξιότητες Προσεκτικής Παρακολούθησης, Ακρόασης & «Επιρροής». Στοιχειώδης ενθάρρυνση :Βοηθάει το άτομο να συνεχίσει τη συνέντευξη με τη χρήση λεκτικών και εξωλεκτικών στοιχείων, όπως είναι το «χμ...χμμ», τα νεύματα με το κεφάλι, η κλίση του σώματος προς τον ασθενή κτλ. Παράφραση των λεγομένων του συνεντευξιαζόμενου, η οποία δίνει τη δυνατότητα και συναισθανθεί ότι γίνεται κατανοητός με ακρίβεια από το συνετεύκτη, ενώ παράλληλα, αποτελεί ενθάρρυνση ώστε να θίξει περισσότερες πτυχές του υπό συζήτηση θέματος. Αντανάκλαση συναισθήματος: Επιτρέπει στο άτομο να κατανοήσει καλύτερα τα συναισθήματα που τυχόν εκφράζει κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Απαιτείται προσοχή κατά τη διατύπωση αυτής της τεχνικής, προκειμένου ο συνεντεύκτης να μην προβάλει δικά του συμπεράσματα ή σκέψεις/ συναισθήματα στο άτομο.

Δεξιότητες Προσεκτικής Παρακολούθησης, Ακρόασης & «Επιρροής». Σιωπή: Δίνει στον εξεταζόμενο τη δυνατότητα να σκεφτεί, να εκφραστεί και να αλληλεπιδράσει. Κρατάμε σημειώσεις σχετικά και επιλέγουμε αν θα τις σχολιάσουμε ή όχι, ανάλογα την περίσταση. Διασαφήνιση: Ο συνεντεύκτης προσπαθεί να συλλέξει περισσότερες και συγκεκριμένες πληροφορίες, θέτοντας διευκρινιστικές ερωτήσεις σε θέματα που τέθηκαν από το συνεντευξιαζόεμνο. Θετική ενίσχυση και ενσυναίσθηση:Στοχεύει να ενθαρρύνει το συνεντευξιαζόμενο να μιλήσει ελεύθερα για οποιοδήποτε θέμα τον επιθυμεί, χωρίς να εισπράττει την αίσθηση ότι θα κριθεί ή θα χαρακτηρισθεί βάσει των λεγομένων του από το συνεντεύκτη.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Bell, J. (1999). Doing your research project: A guide for first time researchers in education and social science (Third Edition). Buckingham, Philadelphia, Oxford University Press. Bryman, A. (2001) Social Research Methods. New York, Oxford University Press. Faust, J. (1998). General Issues. In M. Hersen & V.B. Van Hasselt (Eds), Basic Interviewing. A Practical Guide for Councelors and Clinicians. London: Lawrence Erlbaum Associates, Publishers. Keats, D.M. (1999). Interviewing: A practical guide for students and professionals. UNSW Press. Othmer, E. & Othmer, S.C. (1989). The clinical interview using DSM-III-R. Washington: American Psychiatric Press. Phares, E. & Trull, J. (1997). Clinical Psychology: concepts, methods and profession. USA: Books/Cole Publishing Company.