ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ Αλεξάνδρα Βεργέτη Αλεξάνδρα Βεργέτη.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ AIDS ΔΗ.ΜΟ.Π. «ΝΙΚΟΣ ΜΩΡΟΣ» «Η Πρόληψη Τόπος Συνάντησης και Συναπάντησης για τη Συνερασία,
Advertisements

Ενημερωτική Εκδήλωση στο πλαίσιο υλοποίησης του Έργου: «Τοπικό Σχέδιο Δήμου Ηλιούπολης για την Κοινωνική Ένταξη Ευάλωτων Ομάδων» Ενημερωτική Ημερίδα Ωφελουμένων.
ΠΡΩΤΟΠΟΡΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΜΨΥ ΒΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΕΠΑΨΥ
Η Ψυχολογία της άθλησης μελετά τον άνθρωπο και τη συμπεριφορά του σε σχέση με την άθληση. Εφαρμόζεται σε συμβουλευτικό επίπεδο (σε αθλητικούς ομίλους ή.
«Εξαρτήσεις…τις χρειάζομαι;»
Οικιακή οικονομία Γιατί? Καθηγήτρια: Αποστολοπούλου Μαρία- Βενετία.
Η φιλοσοφία του Pro-Skills
1.1 Η οικογένεια- Η ελληνική οικογένεια
ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
5ο ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Ευδοξία Παναγιωτίδου Ψυχολόγος Α’ ΚΕΔΔΥ Θεσσαλονίκης Τρίτη,
Εταιρία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου
Άννα Μίχου 1 ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Ο Ρόλος του μηχανικού από την κρίση στην ανάπτυξη Άννα Μίχου Ηλεκτρολόγος Μηχανικός.
Τα συναισθήματα των περιθαλπόντων των ασθενών με νόσο Alzheimer και η αντιμετώπισή τους.
Ψυχιατρικές Διαταραχές και Υ π οστηριζόμενη Εργασία.
«. Μια πρωτοποριακή σύμπραξη... Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη 30 επιχειρήσεις-μέλη Μη Κυβερνητική Οργάνωση PRAKSIS Στόχος: αποκατάσταση.
Ενδοοικογενειακή Βία Λύσεις-Αντιμετώπιση
Ερευνητικη εργασια: «ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ εξαρτησεισ»
ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΥΠΟΕΝΟΤΗΤΑ: AITIA KAI ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΜΠΡΙΓΚΕΛ ΣΕΛΕΝΙΤΣΑ
ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΄Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
1ο ΓΕΛ Μεγάρων Ερευνητική Εργασία στο «Χάσμα Γενεών» με θέμα «Χάσμα Γενεών και ο Θεσμός της Οικογένειας» Ομάδα «Green Day» Βαρθολομαίος Γιάννης Ζαχαρόπουλος.
ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ;  Αντικείμενο προσοχής  Εσκεμμένη η απρόκλητη  Κοινωνικό πρόβλημα  Ομαδικό φαινόμενο  Συχνό φαινόμενο.
Η βία μπορεί να συμβεί στα «καλύτερα» σπίτια, δεν έχει χρώμα, χώρα, κουλτούρα, κοινωνικό, μορφωτικό ή οικονομικό υπόβαθρο.
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
Γίνε δραστήριος φοιτητής! Απόκτησε εμπειρίες- δεξιότητες! Ξεκίνησε την καριέρα σου σήμερα! Τρίτη 17/3/2015, ΚΕ.Δ.Ε.Α. Κική Ματσούκα Σύμβουλος Σταδιοδρομίας,
Άγχος και burnout: Παράγοντες άγχους και εξουθένωσης
ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΜΕΡΟΣ Δ΄ ΕΞΑΜΗΝΟ ΠΑΙΝΕΣΗΣ ΝΙΚΟΣ Εργαστηριακός Συνεργάτης ΤΕΙ Αθήνας MSc Ιατρική Σχολή Παν. Αθηνών ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ.
ΔΙΑΛΕΞΗ 5η Μέθοδοι οργάνωσης νοσηλευτικής εργασίας Κατά ασθενή μέθοδος
Στόχος του μαθήματος είναι να γνωρίσουν οι φοιτητές την Ειδική Αγωγή και να εξοικειωθούν με τις ποικίλες εκπαιδευτικές προσαρμογές που απαιτούνται σε κάθε.
BULLYING Μάριος Κρασσάς Ειρήνη Τσατσαλμά Νίκη Κατιδενιού Σπύρος Τούμπας Αντωνία Βασιλείου Β’ τάξη Γυμνασίου.
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΓΕΝΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ, Γ.Ν.Π. «Π. & Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ»
 Σκοπός της Κοιν. Εργασίας είναι η μελέτη και η αντιμετώπιση ποικίλλων κοινωνικών και προσωπικών προβλημάτων που παρουσιάζουν άτομα ή ομάδες.  Βασίζεται.
Εισαγωγή στη Νοσηλευτική Επιστήμη Ενότητα 1: Εισαγωγή – Ψυχική Υγεία – Ψυχική Διαταραχή. Κοτρώτσιου Ευαγγελία, Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, T.E.I. Θεσσαλίας.
Η Ψυχιατρική Κλινική του Αιγινητείου Νοσοκομείου υπήρξε πάντα πρωτοπόρα στην εισαγωγή των νέων Ψυχιατρικών Θεραπευτικών μεθόδων στην Ελλάδα αλλά και στην.
Εισαγωγή στη Νοσηλευτική Επιστήμη Ενότητα 4: Στρες και Στρατηγικές Αντιμετώπισης – Νοσηλευτική Φροντίδα. Κοτρώτσιου Ευαγγελία, Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής,
ORGANIZATIONAL BEHAVIOR I. Εισαγωγή στην Οργανωτική Συμπεριφορά (Κεφάλαιο 1) Με τι πιστεύετε ασχολείται το μάθημα της οργανωτικής συμπεριφοράς;
ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ. Στόχοι Συμβουλευτικής Ψυχολογίας Διαφορές μεταξύ θεωρητικών προσεγγίσεων (Ψυχανάλυση, Υπαρξισμός, Συμπεριφορισμός,
Τ.Ε.Ι. Αθήνας Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας « ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» Διδάσκουσα: Δρ. Ειρήνη Κατσαμά.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΑΛΕΩ
ΑΛΚΟΟΛ: Ο «αθώος» φίλος του ανθρώπου
Αγροτική Κοινωνιολογία
Παίρνω τον Έλεγχο: Βρίσκω το δρόμο μου αντιμετωπίζοντας την ανεργία
«Διαχείριση απώλειας και πένθους στο σχολείο» Συμβουλευτική ψυχολόγος
Παίρνω τον έλεγχο: Βρίσκω τον δρόμο αντιμετωπίζοντας την ανεργία
Βασικά δεδομένα Το σύστημα υγείας δεν αποτελεί απλά άθροισμα επιμέρους μερών. Τα επιμέρους στοιχεία του συστήματος βρίσκονται σε συνεχή αλληλεξάρτηση.
Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών ΤΜΧΠΠΑ
Κεφάλαιο 2 Αναδυόμενοι Πληθυσμοί και Υγεία
ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ arsisathina.
Φοιτητής: Τάρταρης Παναγιώτης (Α.Μ 6510)
Κοινωνική Εργασία με Παιδιά και Εφήβους
Έγκαιρη Παρέμβαση για Παιδιά με Ειδικές Ανάγκες ή Παράγοντες Κινδύνου
Εξελικτικές Μαθησιακές Δυσκολίες
Εκφοβισμός στα σχολεία
Η αιτιολογία της εξάρτησης
“Εφηβεία, διαπροσωπικές σχέσεις, συγκρούσεις και συνθέσεις.”
ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΑΓΧΟΣ και ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ.
«Παιδιά με Μαθησιακές Δυσκολίες & Διαταραχές Λόγου»
Ενότητα 1.2 «Οικογενειακή αγωγή».
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ & ΑΝΑΠΗΡΙΑ.
Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων:
ΘΕΜΑ: ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΤΖΟΓΟ
Σιασιαμούτης Κωνσταντίνος
ΤΖΟΓΟΣ ΚΑΙ ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
Φυσιολογικό και παθολογικό
Αποσυνδετικές διαταραχές
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ Αλεξάνδρα Βεργέτη Αλεξάνδρα Βεργέτη

Το μοντέλο του οικογενειακού στρες : ABCX (R. Hill) ΓΕΓΟΝΟΣ ΓΕΓΟΝΟΣ A ΟΙΚΟΓ. ΠΟΡΟΙ Β ΟΙΚΟΓ. ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ C ΚΡΙΣΗ X

Ανάλυση παραγόντων Β, C Κρίσιμοι οικογενειακοί πόροι (Β) είναι :  η σωματική –ψυχική υγεία των μελών,  ο χρόνος που διαθέτει για τις ανάγκες των μελών της,  οι δεξιότητες που έχει για την επίλυση των προβλημάτων  η οικονομική κατάσταση  οι γνώσεις – πληροφορίες  οι φιλικές – κοινωνικές σχέσεις ( Zimmerman 1988:96) Οικογενειακές αντιλήψεις (C ) εκφράζουν :  τις αξίες της οικογένειας  την εμπειρία της στην αντιμετώπιση προηγούμενων κρίσεων (Hill 1966:43)

Θεωρία Οικοσυστημάτων - Συστημάτων - Μοντέλο ABCX - Πολιτικές οικογένειας  Η οικογένεια αποτελεί κοινωνικό σύστημα που δημιουργείται και αναπτύσσεται μέσα σε ένα γενικότερο περιβάλλον.  Το γενικό περιβάλλον περιλαμβάνει τις νομικές, οικονομικές, κοινωνικές, πολιτικές, πολιτιστικές, τεχνικές και οικολογικές συνθήκες που επηρεάζουν όλα τα συστήματα.  Η περιβαλλοντική διαταραχή αφορά στις αιφνίδιες και απρόβλεπτες αλλαγές που απειλούν συνεχώς να ανατρέψουν την ισορροπία των οικογενειακών συστημάτων, υπονομεύοντας τις ικανότητες προσαρμογής τους.

Γενικό περιβάλλον : κοινωνική – οικογενειακή πολιτική Περιλαμβάνει το θεσμικό πλαίσιο (άμεση και έμμεση οικογενειακή πολιτική) από το οποίο απορρέουν οι πόροι για την εκπλήρωση των λειτουργιών της οικογένειας. ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΟΙΝ.ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΙΝ.ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΝΟΜΙΚΟ- ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΕΓΑΣΗ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα μέτρα κοινωνικής – οικογενειακής πολιτικής  Είναι πηγή πόρων όταν συμπεριλαμβάνουν όλες τις οικογένειες σε όλα τα αναπτυξιακά στάδια και σε όλες τις προβλέψιμες στρεσογόνες καταστάσεις.  Αντίθετα, η ανυπαρξία ή ανεπάρκεια μέτρων μπορεί να λειτουργήσει ως στρεσογόνος παράγοντας ή να επιτείνει την κρίση στην οικογένεια.  Οι απρόσμενες αλλαγές του γενικού περιβάλλοντος ( ανεργία, φυσικές καταστροφές) μπορεί να υπονομεύσουν τις ικανότητες προσαρμογής των οικογενειών.  Παράδειγμα

Απώλεια εργασία  Κλείνει μια επιχείρηση και ο πατέρας απολύεται από τη δουλεία του.  Το εκλαμβάνει ως προσωπική αποτυχία,  κλείνεται στο εαυτό του και αρχίζει να καταναλώνει μεγάλες ποσότητες αλκοολούχων ποτών  Η σύζυγος αναζητά ειδική βοήθεια

Αλληλεξάρτηση μεταξύ συστημάτων  Τα οικογενειακά συστήματα είναι σε συνεχή συναλλαγή και αλληλεξάρτηση με το κυβερνητικό σύστημα.  Παρέχουν στο κυβερνητικό σύστημα πληροφορίες ως εισερχόμενα για την κατάσταση των οικογενειών (π.χ. γάμοι, γεννήσεις, διαζύγια, εξαρτημένα μέλη οικογενειών κ.ά.) και το κυβερνητικό σύστημα παράγει πολιτικές ως εξερχόμενα για την εκπλήρωση των οικογενειακών λειτουργιών.

Οικογένειες με δομικό έλλειμμα  Είναι αυτές που έχουν κενά θέσεων, όπως οι μονογονεϊκές από τις οποίες λείπει ο ρόλος του άλλου γονιού και του συζύγου.  Οι μονογονεΐκες οικογένειες μπορεί να είναι πιο ευάλωτες σε κρίσεις λόγω του δομικού ελλείμματος και ίσως χρειάζονται κοινωνικές παροχές ως δομική υποστήριξη για να λειτουργήσουν με επάρκεια.

Οικογένειες σε βεβαρημένη θέση  Είναι αυτές επιβαρύνονται με πρόσθετες υποχρεώσεις, π.χ. μια μονογονεϊκή οικογένεια με γονιό εργαζόμενο σε δύο δουλειές, παιδί στην εφηβεία και ένα μικρότερο παιδί με σοβαρή αναπηρία.  Είναι πιο ευάλωτες σε κρίσεις λόγω των πολλαπλών αιτημάτων που απορρέουν από την ιδιαίτερη κατάσταση.

ABCX και πολιτικές οικογένειας  Τα στρεσογόνα γεγονότα (Α) και οι οικογενειακοί πόροι αντιμετώπισης (Β) συνδέονται τόσο με το εξωτερικό καθώς και με εσωτερικό περιβάλλον της οικογένειας.  Η σύνδεση αυτή επιτρέπει την οικογενειακή πολιτική να λειτουργεί άλλοτε ως στρεσογόνος παράγοντας και άλλοτε ως πόρος για τις οικογένειες.

Παράδειγμα Α  Μια οικογένεια μπορεί να βρεθεί σε κατάσταση κρίσης λόγω της εξάρτησης ενός εφήβου-μέλους της από ναρκωτικές ουσίες.  Με την παροχή έγκαιρης παρέμβασης (συναισθηματική υποστήριξη, πληροφόρηση, σύνδεση με ατομική ή ομαδική θεραπεία εφήβου, σύνδεση με οικογενειακή θεραπεία κ.ά.), θα ενισχυθούν οι ικανότητες της οικογένειας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα  Σε αντίθετη περίπτωση έλλειψη ή ανεπάρκεια κατάλληλων υπηρεσιών έγκαιρης παρέμβασης μπορεί να συμβάλει σε μια νέα κρίση ή να αποδυναμώσει την ικανότητα της οικογένειας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα

Παράδειγμα Β  Μια οικογένεια προσφύγων παραμένει στην Ελλάδα αναμένοντας την έκδοση visas για να μεταναστεύσει στις ΗΠΑ.  Ο πατέρας εργάζεται περιστασιακά, ενώ η μητέρα δεν βγαίνει από το σπίτι.  Τελικά η αίτηση τους για visa απορρίπτεται.  Ο πατέρας γίνεται εριστικός και επιθετικός, αρνείται να εργαστεί και απειλεί τις Αρχές και τις κοινωνικές οργανώσεις.  Ο πατέρας αισθάνεται όλο και περισσότερο απελπισμένος και ανίκανος να βοηθήσει την οικογένεια του.  Η μητέρα εκδηλώνει κατάθλιψη. Αδυνατεί να φροντίσει τα παιδιά και το νοικοκυριό.  Οι σκηνές βίας από τον πατέρα στη σύζυγο και στην κόρη 10 ετών αυξάνονται.  Η κρίση κορυφώνεται με μεταφορά του παιδιού στο νοσοκομείο λόγω κακοποίησης από τον πατέρα του.

Ερωτήματα  Είναι σε κρίση αυτή η οικογένεια ;  Πως εξηγείται με βάσει το μοντέλο abcx

Ερωτήματα : παράγοντες κρίσης  Ποια είναι τα στρεσογόνα γεγονότα ;  Ποιες οι αντιλήψεις των δύο συζύγων για τα γεγονότα ;  Ποια συναισθήματα συνοδεύον τις αντιλήψεις για τα γεγονότα;  Πως αντιμετωπίζουν τα γεγονότα

Παράγοντες κρίσης Στρεσογόνα γεγονότα ΑντιλήψειςΣυναισθήματαΑντιμετώπιση  Προσφυγιά Πρόκληση για ένα καλύτερο προορισμό/ σκοπό ζωής Απώλεια πατρίδας συγγενών, τρόπων ζωής, ελπίδα για το μέλλον Προσωρινές προσπάθειες των γονιών για ένα καλύτερο μέλλον  Άρνηση visas Αδιέξοδο Ματαίωση Απελπισία, Θυμός (π) Κατάθλιψη(μ) Βία μέσα και έξω από το σπίτι, παραίτηση από οικογ. και εργασ. ρόλους (πατέρας) παραίτηση από οικογ. ρόλους (μητέρα) παραίτηση από οικογ. ρόλους (μητέρα)  Κακοποίηση παιδιού ΑδιέξοδοΑπελπισίαΘυμόςΚατάθλιψη Παρέμβαση στην κρίση: Νοσηλεία και ψυχοκοινωνική υποστήριξη