Δασκαλάκη Δ. Δέσποινα Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Επ. συνεργάτιδα Medtronic Ηράκλειο, 10/9/2016 Διατροφικές συστάσεις & άσκηση σε ασθενείς με Διαβήτη.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Διατροφικές Συστάσεις στον Σακχαρώδη Διαβήτη Πλιάκας Τριαντάφυλλος Μεταπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Διατροφής
Advertisements

ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΙΙ
Ισορροπημένη διατροφή
φυτικές στερόλες & στανόλες, ελαιόλαδο.
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου)
Πυραμίδα Υγιεινής Διατροφής
«ΕΛΕΓΧΟΣ ΒΑΡΟΥΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΒΑΡΟΥΣ»
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΦΥΤΑ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Γ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΕΛΛΗ -ΨΥΧΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
Διατροφή και υγεία «Οι κακοί ζουν για να τρώνε και να πίνουν, ενώ οι καλοί τρώνε και πίνουν για να ζήσουν» ΣΩΚΡΑΤΗΣ.
Project με θέμα: Υγιεινή διατροφή, Αθλητισμός και παχυσαρκία
Μεσογειακή Διατροφή Εκδήλωση «Μεσογειακό γεύμα»
Μεσογειακή Διατροφή Μαρίνα Πόγκα Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Ελένη Αλεξοπούλου Ευφροσύνη Αγγέλη
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Μάγ(κ)ιες Μέλισσες ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ Η χοληστερίνη είναι μία χημική ουσία, που αυξάνεται στον οργανισμό με την κατανάλωση λιπαρών ουσιών.
Χαράλαμπος Σπύρου Δάσκαλος ΛΕΥ14Γ3_Α06Δ 28/2/2006
ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ: ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΔΟΥ ΝΑΝΣΥ ΣΤΑΓΓΑ ΣΤΕΡΓΙΑΝΗ
ΜΑΘΗΜΑ :ομαδεΣ τροφιμων
Τι είναι η χοληστερόλη και γιατί μας ενδιαφέρει;
Β΄ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΡΑΧΩΝΙΟΥ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΤ΄ΤΑΞΗΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ « ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ» ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ
Τα μυστικα της υγειασ… για μικρουσ μαθητεσ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ .
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ – ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΑΓΩΝΕΣ
EΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΕΡΟΒΙΑΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ.
Διατροφικές συνήθειες των νέων και Μεσογειακή Διατροφή
Ομάδα 5η: Λίπη και έλαια.
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΟΜΑΔΑ:ΚΑΒΟΥΡΟPATTY.  Yγιεινή διατροφή εξασφαλίζει την υγεία αλλά και βελτιώνει την σωματική απόδοση. O καθορισμός της χρήσης.
Πρωτεΐνες & Υδατάνθρακες
Ομάδες Τροφών Ελευθερία ΣΤ’1.
Η πυραμίδα των τροφίμων!
Γιώργος Αθανασόπουλος Κατερίνα Αθανασοπούλου
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΥΛΑΓΑΝΗΣ Παγκόσμια ημέρα κατά της παχυσαρκίας Σχολ
Ποια είναι η μεσογειακή διατροφή;
Μεσογειακή Διατροφή Γιώργος Κασσαβέτης Τι είναι; Η μεσογειακή διατροφή αναφέρεται στον τρόπο διατροφής λαών που ζουν σε περιοχές που βρίσκονται κοντά.
Διατροφή και υγεία Ελένη Καλιάτση Α΄ Γυμνασίου 1ο Γυμνάσιο Άργους.
Συνιστώμενες Διατροφικές Οδηγίες για τη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους Μπίλιου Διαμάντω Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Εξειδικευμένη στις Διατροφικές.
ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ Επιμέλεια παρουσίασης Καλοδήμου Ιωάννα
"Υγειηνή Διατροφή" Τα παιδιά χρειάζονται μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ¨Μέτρο, ποικιλία , ισορροπία¨ έχει
Ο γλυκός εχθρός της υγείας μας Ο γλυκός εχθρός της υγείας μας Σχολικό έτος Υπεύθυνοι καθηγητές: ΓΑΛΑΝΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΤΣΟΠΕΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ MASTER CHEF
Συμμαχία για την υγεία : ΔΙΑΤΡΟΦΗ Πρόληψη και θερα π εία εκφυλιστικών π αθήσεων ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ.
Μάθημα διαιτολογίας C.D.A. College Limassol Χειμερινό εξάμηνο 2014 ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ.
Διατροφική Αγωγή Σταμπουλής Θεόδωρος Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc. Υποψήφιος Διδάκτωρ Σ.Ε.Φ.Α.Α. Δ.Π.Θ. ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Σ.Ε.Φ.Α.Α-Δ.Π.Θ.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ 1 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ «ΕΙΜΑΙ Ο,ΤΙ ΤΡΩΩ:Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ»
ΔΙΑΤΡΟΦΗΚΑΙ ΥΓΕΙΑ.
Ισοζύγιο Ενέργειας Και Έλεγχος Βάρους θεωρεία & Άσκηση Πράξης ΕΞΑΜΗΝΟ Γ’
Επίδραση της Μεσογειακής Δίαιτας στη ρύθμιση του Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1 σε παιδιά και εφήβους. Θεοφανεία Τσαχαλίνα 1, Ιωάννης Κύργιος 2, Ευθυμία Ευστρατίου.
ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ ΤΣΕΚΟΥΡΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΡΟΥΠΑ.
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΦΥΤΟΦΑΓΟΥΣ. ΟΡΙΣΜΟΣ Ως φυτοφάγος χαρακτηρίζεται εκείνος που συνειδητά έχει αποκλείσει από το καθημερινό του διαιτολόγιο την κατανάλωση.
Διατροφή και Υγεία Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου) Δημοτικό Σχολείο Πολιχνίτου - Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου - Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων.
Διατροφική Αγωγή ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Σ.Ε.Φ.Α.Α-Δ.Π.Θ.
Κατερίνα Τσιαδήμου Αρετή Παρδή Διονύσης Καραγιάννης Ζωή Γκιόζη
Σχεδιασμός Διαιτολογίου για Φυσιολογικές Καταστάσεις ΙΙ
Κατάρτιση διαιτολογίου
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
DIETARY GUIDELINES FOR AMERICANS
ΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
Η ελληνική κουζίνα και τα οφέλη της
ΠΡΟΣΕΧΩ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΟΥ ΠΛΑΘΩ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΤΗΝ ΤΡΟΦΗ ΜΟΥ
Διατροφή και Ασθένειες
ΤΑΞΗ: Α2 ΣΧΟΛΕΙΟ: 2ο Γυμνάσιο Μετaμόρφωσης
« Μεσογειακή Διατροφή – Ομάδες Τροφίμων »
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας
Παχυσαρκία και Επιπλέον σωματικό βάρος
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Δασκαλάκη Δ. Δέσποινα Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Επ. συνεργάτιδα Medtronic Ηράκλειο, 10/9/2016 Διατροφικές συστάσεις & άσκηση σε ασθενείς με Διαβήτη

Η διατροφή είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της επιτυχημένης γλυκαιμικής ρύθμισης και είναι απαραίτητη για τη ρύθμιση όλων των διαβητικών. Η διατροφή του διαβητικού δεν διαφέρει από εκείνη του υγιή ατόμου. Πρόκειται για μια ισορροπημένη διατροφή με υγιεινές επιλογές τροφίμων στα πλαίσια της Μεσογειακής – Κρητικής διατροφής.

Η Κρητική διατροφή περιγράφεται ως το διατροφικό πρότυπο των Κρητών τη δεκαετία του 1960 με βασικά συστατικά: το ελαιόλαδο & τις ελιές, άφθονα όσπρια, ακατέργαστα δημητριακά, λαχανικά, χόρτα, φρούτα, ξηρούς καρπούς, γαλακτοκομικά, ψάρι και μέτρια κατανάλωση κρασιού.

Γλυκαιμικός δείκτης Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) δείχνει πόσο αυξάνουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα 2 με 3 ώρες μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου σε σύγκριση με ένα τρόφιμο αναφοράς (γλυκόζη ή λευκό ψωμί). Ο ΓΔ σχετίζεται με την ποιότητα και όχι την ποσότητα των υδατανθράκων

Ο ΓΔ μας δείχνει την ταχύτητα που απελευθερώνεται η γλυκόζη ( σάκχαρο ) στο αίμα

Από τι επηρεάζεται ο ΓΔ Το είδος του τροφίμου (όσο πιο επεξεργασμένο είναι ένα τρόφιμο τόσο πιο υψηλό ΓΔ)

Από τι επηρεάζεται ο ΓΔ Η παρουσία φυτικών ινών (οι φυτικές ίνες καθυστερούν την απορρόφηση της γλυκόζης και έτσι μειώνουν τον ΓΔ ενός τροφίμου και ενός γεύματος).

Από τι επηρεάζεται ο ΓΔ Τα επίπεδα ωρίμανσης των τροφίμων (όσο πιο ώριμα είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, τόσο πιο υψηλό ΓΔ έχουν).

Από τι επηρεάζεται ο ΓΔ Ο χρόνος μαγειρέματος (όσο περισσότερο χρόνο μαγειρεύονται τα τρόφιμα τόσο υψηλότερο ΓΔ έχουν).

Από τι επηρεάζεται ο ΓΔ Η σύσταση του γεύματος (η συνύπαρξη λίπους πρωτεΐνης στα γεύματα επηρεάζει το ΓΔ. Το λίπος καθυστερεί την κένωση του στομάχου και η πρωτεΐνη διεγείρει την έκκριση ινσουλίνης).

Διατροφικό πιάτο ½ λαχανικά Οι φυτικές ίνες που περιέχουν καθυστερούν την απορρόφηση του σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα χαμηλά μεταγευματικά σάκχαρα. ¼ πρωτεΐνη Οι πρωτεΐνες καθυστερούν, εξαιτίας της πέψης, την αύξηση του σακχάρου στο αίμα. ¼ υδατάνθρακα ( οι συνήθεις ύποπτοι ) Χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, γιατί αυξάνουν λιγότερο το σάκχαρο στο αίμα.

Το διαιτολόγιο του διαβητικού ασθενούς πρέπει να είναι απόλυτα εξατομικευμένο και να προσαρμόζεται στις ανάγκες της καθημερινής ζωής. Οι θερμιδικές απαιτήσεις του διαβητικού εξαρτώνται από το φύλο, την ηλικία, το ύψος, το βάρος, τη φυσική δραστηριότητα, αλλά και από τις προηγούμενες διαιτητικές του συνήθειες.

Διατροφή στο ΣΔ τύπου 1 Απόλυτη ελευθερία να επιλέξει να διαλέξει να φάει οτιδήποτε, χωρίς να απορυθμιστεί το σάκχαρό του Ελευθέριο ωράριο Το σημαντικότερο είναι η εκπαίδευση του ασθενούς & της οικογένειάς του στον υπολογισμό των υδατανθράκων Δεν υφίσταται πλέον αυτό που λέμε, η « δίαιτα για το διαβήτη »

Διατροφή στο ΣΔ τύπου 2 Τρέφομαι υγιεινά με Διατροφή χαμηλού γλυκαντικού δείκτη, ακολουθώντας τη μεσογειακή διατροφή Συχνά γεύματα Ρύθμιση του σωματικού βάρους Προσοχή στις ποσότητες ( διατροφικό πιάτο )

Άσκηση & Διαβήτης

Η άσκηση αποτελεί σημαντικό βοήθημα στη θεραπεία του διαβήτη. Οφέλη : Βελτίωση του μεταβολισμού της γλυκόζης ( καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο ). Βελτίωση σωματικού βάρος ( ΣΔ 2- παχυσαρκία ). Μειώνει το ποσοστό σωματικού λίπος. Αύξηση μυικής μάζας & δύναμης. Συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ ( μείωση « κακής χοληστερίνης », αύξηση « καλής χοληστερίνης »). Βελτιώνει τη διάθεση.

Άσκηση & ΣΔ τύπου 1 Απαραίτητος ο αυτοέλεγχος του σακχάρου. Η παρατεταμένη άσκηση μπορεί να απαιτεί μείωση της δόσης της ινσουλίνης. Ετοιμότητα για ενδεχόμενη υπογλυκαιμία mg/dl. Μπορεί να χρειαστούν έξτρα 15 γρ υδατάνθρακα για άσκηση >30 λεπτά mg/dl. Έξτρα υδατάνθρακα μπορεί να χρειαστούν κατά την διάρκεια της άσκησης αν είναι >45 λεπτά και έντονη. Παρακολούθηση τιμών. >250mg/dl. Έλεχγος για κετόνες. Αποφυγή άσκησης. Γενικός κανόνας : γρ υδατάνθρακα / ώρα άσκησης & μέτρα το σάκχαρό σου πάντα πριν την άσκηση.

Ευχαριστώ για την προσοχή σας. Δασκαλάκη Δ. Δέσποινα Διαιτολόγος - Διατροφολόγος