ΑΦΥΔΑΤΩΣΗ ΕΝΔΟΦΛΕΒΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΥΓΡΩΝ Κυφωνίδης Δημήτριος Παιδίατρος Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής «Μποδοσάκειο» Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΑΝΑΘΕΣΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ & ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ
Advertisements

ΝΕΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ Ν: 4067/2012 Εισήγηση 2 ΜΑΡΑ ΣΟΦΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ.
ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ 4 ο Πακέτο Σημειώσεων Εισηγήτρια : Δοξαστάκη Κάλλια 4 ο Πακέτο Σημειώσεων Εισηγήτρια : Δοξαστάκη Κάλλια.
Πρακτική Άσκηση Διδασκαλία σε σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κουβαράς Γεώργιος Χειμερινό Εξάμηνο
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΙΚΑΙΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Ι B.Tζώρτζη Ειδική Επιστήμονας.
ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΕΛΚ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2014.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ – ΤΜΗΜΑ ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Εργαστήριο : Δασοκομίας και Δασικής.
Το νέο ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο για τα στεγαστικά δάνεια και οι αλλαγές που θα επιφέρει στο ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο Μάρτιος 2016 Χριστίνα Λιβαδά.
Γ ΕΩΠΟΝΙΚΟ Π ΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Α ΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΗΡΟΤΡΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΡΟΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΒΑΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟΠΟΛΗΣ.
ΕΝΝΟΙΑ & ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΚΟΣΤΟΥΣ ΕΝΝΟΙΑ & ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΚΟΣΤΟΥΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΣ Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΣ.
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ (Ιούνιος 2011) Περιεχόμενο και καινοτόμα στοιχεία του νέου Προγράμματος Σπουδών Λογοτεχνίας στην υποχρεωτική Εκπαίδευση.
ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΣΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Εισηγητές: - Κωνσταντίνος Μπλάγας, Δ/νων Σύμβουλος ΔήμοςΝΕΤ - Καλλιόπη Παπαδοπούλου, Νομική Σύμβουλος ΔήμοςΝΕΤ.
«Διγλωσσία και Εκπαίδευση» Διδάσκων: Γογωνάς Ν. Φοιτήτρια: Πέτρου Μαρία (Α.Μ )
Διδακτική της Πληροφορικής Εισαγωγή στις βασικές έννοιες 2016.
ΣΤΑΤΙΚΗ Ι Ενότητα 4 η : ΣΤΕΡΕΑ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Διάλεξη: Ισοστατικότητα – υπερστατικότητα – κινητότητα φορέων. Καθηγητής Ε. Μυστακίδης Τμήμα Πολιτικών.
Η μαντινάδα είναι ένα ξεχωριστό ποιητικό είδος, ιδιαίτερα γνωστό στην Κρήτη αλλά και σε άλλες ελληνικές περιοχές κυρίως του νησιωτικού χώρου.
Ημερίδα Ενημέρωσης Δυνητικών Δικαιούχων του ΕΠ Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Εξειδίκευση Εφαρμογής ΕΠ 1.
Π.Γ.Ε.Σ.Σ ΚΑΡΝΑΡΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ Β2ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΣΕΛΙΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ Α-Δ.
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ.
Κοινωνική έρευνα για άτομα με αναπηρίες. Αύξηση ποσοστών αναπηρίας την τετραετία σε Δικαιούχους Μειωμένου Εισιτηρίου της Περιφερειακής Ενότητας.
ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗΣ Αποφάσεις Βάσει Οριακής & Πλήρους Κοστολόγησης Α.Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΒΑΣΕΙ ΟΡΙΑΚΗΣ.
12. Αναπαραγωγή & ανάπτυξη Βιολογία Α’ Λυκείου. Αναπαραγωγή Το μόνο σύστημα που δεν είναι απαραίτητο για επιβίωση Ύπαρξη 2 διαφορετικών φύλων Πρωτεύοντα.
Μεταναστευτικό και Προσφυγικό ζήτημα Η κατάσταση σήμερα ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΑΝΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΝΟΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΣΧΙΖΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ.
1 Εμπορικό και Οικονομικό Δίκαιο Εμπορική Ιδιότητα Παππά Βιβή Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου.
Κατάρτιση δεικτών για την παρακολούθηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος των Δήμων Ηλίας Λίτσος Μηχανικός Παραγωγής, Msc Περιφ. Ανάπτυξη Π.Ε.Δ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ.
Ν.3852/2010 "ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ" Νικ.-Κομν. Χλέπας Αν. Καθηγητής ΕΚΠΑ
ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ Δημήτριος Κυφωνίδης Παιδίατρος Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής «Μποδοσάκειο» Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας.
ΒΑΣΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΙΙ. Περιλαμβάνει τον ρόλο του νοσηλευτή στις τρεις φάσεις μιας χειρουργικής επέμβασης: το χειρουργικό περιβάλλον απαιτεί γνώση, κρίση.
ΜΑΘΗΜΑ 2.  Εργασία (άνθρωπος)  Φύση/Έδαφος (γη)  Κεφάλαιο (χρήμα)  Επιχειρηματικότητα (ιδέα, διοίκηση)
Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ.
ΘΕΩΡΙΑ 1. 2 Oι παράγοντες, οι οποίοι επέδρασαν σημαντικά και αποφασιστικά στην αναβάθμιση του ρόλου της συσκευασίας στην παραγωγή και εμπορία των προϊόντων,
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΠΤΗΝΟ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ.
Παράδοση 2 4/3/2016. Πριν από την κύρια επική διήγηση ο ραψωδός προέτασσε έναν ύμνο στους θεούς, όπως τους Ομηρικούς Ύμνους. Το προοίμιο της Θεογονίας.
Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ε. Γκόνου Μαθητές: Ρωμανός Πετρίδης, Βαγγέλης Πίπης Π.Γ.Ε.Σ.Σ ….Θανέειν πέπρωται άπασι.
«Πολιτικές της Περιφέρειας Στ. Ελλάδος - Παρεμβάσεις Διαρθρωτικών Ταμείων και ΕΚΤ του Θ.Σ. 9 για την κοινωνική ένταξη των Ρομά» Ελισάβετ Πρέζα ΕΥΔΕΠ Στερεάς.
NERCO - Ν. ΧΛΥΚΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Α.Ε.Μ. ΟΜΙΚΡΟΝ Α.Ε. ΞΥΛΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Α.Ε.
ΟΔΗΓΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ για την υπαγωγή Επενδυτικών Σχεδίων στα Καθεστώτα Ενισχύσεων «Γενική Επιχειρηματικότητα» και «Νέες Ανεξάρτητες ΜΜΕ» του Ν.4399/2016.
ΑΣΘΕΝΗΣ ΜΕ ΕΝΤΕΡΙΚΗ ΑΠΟΦΡΑΞΗ(ΕΙΛΕΟ)
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ Ι Συνυπολογισμός προηγούμενων δωρεών ή γονικών παροχών για σκοπούς φόρου κληρονομίας Διδάσκων καθηγητής: Α. Τσουρουφλής Εξηνταβελώνη.
Φιαλίδια Αερίου.
ΟΙ ΑΡΓΥΡΟΙ ΚΑΙ ΧΡΥΣΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ
Οι Αριθμοί … 5.
ΠΜΣ Φορολογικού Δικαίου Παπαδόπουλος Βασίλειος
Το ερώτημα "τι είναι επιστήμη;" δεν έχει νόημα χωρίς κάποιο χρονικό προσδιορισμό Όταν τις δεκαετίες του 80 και του 90 κατέρρεε το αποκαλούμενο ανατολικό.
Η ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
A΄Τετράμηνο Η ιστορια του κινηματογράφου
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ «ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟ» ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Βασίλης Γκιμίσης ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ
ΕΛΕΓΧΟΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ
ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η Σελήνη ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 2017.
Σύστημα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
Προαγωγή της ισότητας της κοινότητας LGBTI στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Προαγωγή της ισότητας της κοινότητας LGBTI στην Ευρωπαϊκή Ένωση
ΚΕΣΥΠ Ρεθύμνου Στέλλα Γιαννέλα Ελένη Ζωγραφίδου Σχ. έτος
اعداد الأستاذ/ عبدالرؤوف أحمد يوسف
Απο τον φιλιππο β΄ στα Ελληνιστικα βασιλεια
Бор постулаттары. Сутегі тектес атом үшін Бор теориясы
Хичээлийн сэдэв: « Молекул кинетик онол»
Сабақтың барысы: І. Ұйымдастыру ІІ. Өтілген материалдарға шолу
Αναπηρία και Παραολυμπιακοί Αγώνες
МИЛ. АВВ. V АСРДА АФИНАДАГИ ДЕМОКРАТИЯ ВА СПАРТАДАГИ ОЛИГАРХИЯ–ИККИТА СИЁСИЙ ТИЗИМ. МИЛ.АВВ. IV АСРНИНГ БИРИНЧИ ЯРМИДА ЮНОНИСТОН гурух Мисрбекова.
Ανταγωνιστεσ ασβεστιου
Бириктирувчи тукима биокимёси
АНТИБИОТИКЛАРНИНГ ФАРМАКОЛОГИЯСИ т.ф.д., проф. Алиев Х.У Тошкент 2014
2-босқич магистранти МАЖИДОВ Н.
Το αισθητήριο της όρασης
Қан тобын анықтау.Резус фактор анықтау,қан тобының сәйкестігін анықтау.Қан құю техникасы . Қан кетуді тоқтату.Қан кетудің анықтаудың барлық түрлері. Қабылдаған:
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΑΣΚΟΥΜΕΝΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΑΦΥΔΑΤΩΣΗ ΕΝΔΟΦΛΕΒΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΥΓΡΩΝ Κυφωνίδης Δημήτριος Παιδίατρος Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής «Μποδοσάκειο» Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας

ΕΝΔΟΦΛΕΒΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΥΓΡΩΝ H χορήγηση μέσω του φλεβικού συστήματος υγρών και φαρμάκων στην σωστή συχνότητα και με ένα συνεχή και ακριβή τρόπο ώστε να επιτευχθεί η επιθυμητή θεραπευτική δράση και να προληφθούν οι οποιεσδήποτε επιπλοκές. Ο νοσηλευτής έχει την ευθύνη να καθορίσει την σωστή συχνότητα χορήγησης, ανάλογα με την περίπτωση και να διατηρήσει την ροή κατά τη διάρκεια της έγχυσης. Η βασιλική και η κεφαλική φλέβα στη ραχιαία επιφάνεια του πήχη είναι οι προτιμότερες περιοχές για καθετηριασμό Οι μετακαρπικές φλέβες στη ραχιαία επιφάνεια του χεριού είναι ευκολότερες και ορατές

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ I.V. ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΥΓΡΩΝ. Σκοπός της ενδοφλέβιας χορήγησης φαρμακευτικών σκευασμάτων και υγρών είναι: η ασφαλής, αποτελεσματική, θεραπευτική αντιμετώπιση χωρίς την πρόκληση αισθήματος δυσφορίας στον ασθενή ή την πρόκληση βλάβης ΠΡΟΛΗΨΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΚΟΠΟΣ

ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ. Η Νοσηλευτική φροντίδα που παρέχει ο νοσηλευτής/τρια κατά την ενδοφλέβια χορήγηση υγρών ή φαρμάκων αφορά τρεις κατευθύνσεις: I.Την ασφάλεια κατά την χορήγηση II.Την πρόληψη και την έγκαιρη αναγνώριση επιπλοκών III.Την μείωση των επιπλοκών

ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕNΔΟΦΛΕΒΙΑ ΕΓΧΥΣΗ ΥΓΡΩΝ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΩΝ … 1.Έλεγχος των υγρών που θα χορηγηθούν και της συσκευασίας τους 2.Διασφάλιση ότι χορηγείται ενδοφλέβια στον σωστό ασθενή το φαρμακευτικό σκεύασμα ή υγρό που αναφέρει η ιατρική εντολή 3.Παρατήρηση για διατήρηση της βατότητας της ενδοφλέβιας γραμμής 4.Έλεγχος του σημείου εισαγωγής της βελόνας και αναφορά επιπλοκών 5.Διασφάλιση του ρυθμού ενδοφλέβιας ροής του υγρού ή του φαρμάκου όπως η ιατρική εντολή ορίζει 6.Παρακολούθηση της γενικής κατάστασης του ασθενή και αναφορά οποιονδήποτε μη φυσιολογικών αλλαγών 7.Ακριβής καταγραφή της διαδικασίας και των παρατηρήσεων στον φάκελο του ασθενή

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΕΝΔΟΦΛΕΒΙΑΣ ΕΓΧΥΣΗΣ ΥΓΡΩΝ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΩΝ.. Άμεσο θεραπευτικό αποτέλεσμα – ακριβής δοσολογία (αξιόπιστη θεραπεία) Αποφυγή πόνου και ερεθισμού που συμβαίνει στις ενδομυϊκές εγχύσεις Το κυκλοφορικό σύστημα μπορεί να δεχτεί υγρά και φάρμακα ευκολότερα και σε μεγαλύτερες ποσότητες από ότι το γαστρεντερικό Η ενδοφλέβια χορήγηση επιτρέπει τον καλύτερο έλεγχο της συχνότητας χορήγησης (συνεχής χορήγηση – διακεκομμένη χορήγηση - εφάπαξ χορήγηση)

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΕΝΔΟΦΛΕΒΙΑΣ ΕΓΧΥΣΗΣ ΥΓΡΩΝ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΩΝ.. Δεν υπάρχει δυνατότητα ανάκλησης του φαρμάκου και αναίρεση διαδικασίας μετά την εκτέλεση της χορήγησης Γρήγορος ρυθμός ροής μπορεί να προκαλέσει shock στον ασθενή Επιπλοκές

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ-ΝΟΜΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ Επίσης ευθύνη των νοσηλευτών αποτελεί η πληροφόρηση του ασθενή: 1.Για την διαδικασία που θα ακολουθηθεί, 2.Για τον σκοπό χορήγησης, 3.Για το είδος του φαρμάκου ή του υγρού που θα χορηγηθεί ενδοφλέβια σε αυτόν 4.Η ψυχολογική υποστήριξη 5.Η εξασφάλιση σωματικής άνεσης του ασθενή καθ’ όλη την διάρκεια της διαδικασίας.

ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕNΕΝΔΟΦΛΕΒΙΑ ΕΓΧΥΣΗ ΥΓΡΩΝ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΩΝ.. 1.Έλεγχος των υγρών που θα χορηγηθούν και της συσκευασίας τους 2.Διασφάλιση ότι χορηγείται ενδοφλέβια στον σωστό ασθενή το φαρμακευτικό σκεύασμα ή υγρό που αναφέρει η ιατρική εντολή 3.Παρατήρηση για διατήρηση της βατότητας της ενδοφλέβιας γραμμής 4.Έλεγχος του σημείου εισαγωγής της βελόνας και αναφορά επιπλοκών 5.Διασφάλιση του ρυθμού ενδοφλέβιας ροής του υγρού ή του φαρμάκου όπως η ιατρική εντολή ορίζει 6.Παρακολούθηση της γενικής κατάστασης του ασθενή και αναφορά οποιονδήποτε μη φυσιολογικών αλλαγών 7.Ακριβής καταγραφή της διαδικασίας και των παρατηρήσεων στον φάκελο του ασθενή

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΕΝΔΟΦΛΕΒΙΑΣ ΕΓΧΥΣΗΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ.. I.Ασηψία II.Το σωστό φάρμακο III.Η σωστή οδός χορήγησης IV.Ο σωστός ασθενής V.Η σωστή δόση VI.Ο σωστός χρόνος

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΡΡΩΣΤΟΥ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΦΛΕΒΟΚΕΝΤΗΣΗ.. Γραπτές εντολές από τον γιατρό για το είδος του διαλύματος, την ποσότητα και τον ρυθμό ροής. Ενημέρωση για την διαδικασία και τις πιθανές επιπλοκές. Εκτίμηση της κατάσταση φλεβών- χέρι (λειτουργικότητα, άνεση, ασφάλεια.) Ερώτηση για αλλεργίες Εμπειρίες στο παρελθόν-φόβος Εκτίμηση να κρατά ακίνητο το μέλος Φροντίδα να φοράει ρούχα με φαρδιά μανίκια

ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΣΩΣΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΟΣ. ΤΙ ΕΛΕΓΧΕΙ Ο ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΣ..  Ημερομηνία λήξεως  Ονομασία φαρμάκου  Διαύγεια υγρού  Πιθανόν ρωγμές στην αμπούλα

ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΚΑΘΕΤΗΡΙΑΣΜΟ ΦΛΕΒΑΣ.. 1.Φλεβοκαθετήρες Ν 26G (άσπρο), Ν 24G (κίτρινο), Ν 22G(μπλε), Ν 20G(ροζ) 2.Λάστιχο περίδεσης 3.Βαμβάκι 4.Αντισηπτικό διάλυμα 5.Λευκοπλάστ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ  Αναρροφήσετε το φάρμακο  Εάν το φάρμακο βρίσκεται σε μορφή σκόνης χρησιμοποιήσετε πριν την αναρρόφηση του τον κατάλληλο διαλύτη για να το διαλύσετε  Απομάκρυνση του αέρα από τη συσκευή του ορού  Τοποθετήστε το λάστιχο περίδεσης γύρω στα 10 cm υψηλότερα από το σημείο φλεβοκέντησης  Θα πρέπει να είναι τόσο σφικτά δεμένο που να επιτρέπει την αιματική ροή της αρτηρίας και να εμποδίζει τη φλεβική επιστροφή του αίματος ώστε οι φλέβες να διογκωθούν  Επιλέξτε την κατάλληλη φλέβα με ψηλάφηση της περιοχής  Φορέστε τα γάντια σας και καθαρίστε την επιφάνεια που θα φλεβοκεντήσετε με αντισηπτικό διάλυμα  Κρατήστε τον φλεβοκαθετήρα σας παράλληλα προς την φλέβα με κλίση περίπου 45 μοιρών και ετοιμαστείτε να τρυπήσετε το δέρμα περίπου 2-3 εκατοστά από το σημείο που η φλέβα είναι ορατή η ψηλαφητή  Αφού τρυπήσετε ελέγξετε εάν υπάρχει επιστροφή αίματος στον αεροθάλαμο του φλεβοκαθετήρα  Κρατήστε σταθερή την βελόνα και σπρώξτε με αργή και σταθερή κίνηση από τα πτερύγια τον φλεβοκαθετήρα μέσα στην φλέβα  Στερεώστε καλά τον φλεβοκαθετήρα  Πάντα η συσκευή ορού τοποθετείται σε σημείο υψηλότερο της φλεβοκέντηση  Πάντα να αναγράφεται ημερομηνία τοποθέτησης φλεβοκαθετήρα ώστε να γνωρίζεται πότε θα πρέπει να αλλαχθεί