Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ανταγωνιστεσ ασβεστιου

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ανταγωνιστεσ ασβεστιου"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 Ανταγωνιστεσ ασβεστιου
Μια χημικά και φαρμακολογικά ετερόκλητη ομάδα ουσιών με διαφορετικές δράσεις στις καρδιαγγειακές λειτουργίες και κοινή ιδιότητα την αναστολή του βραδέος ρεύματος διαύλων ασβεστίου της κυτταρικής μεμβράνης τύπου L , με αποτέλεσμα την αγγειοδιαστολή. Ανάλογα με την ειδικότητά τους διακρίνονται στους εκλεκτικούς και τους μη εκλεκτικούς ανταγωνιστές ασβεστίου. ΕΚΛΕΚΤΙΚΟΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ-ΟΜΑΔΑ Α Ι. Παράγωγα παπαβερίνης: Βεραπαμίλη, Γκαλοπαμίλη, Τιαπαμίλη ΙΙ. Διϋδροπυριδίνες: μητρική ουσία η νιφεδιπίνη ΙΙΙ. Παράγωγα βενζοθειαζεπίνης: Διλτιαζέμη ΜΗ ΕΚΛΕΚΤΙΚΟΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ-ΟΜΑΔΑ Β IV. Διαφαινυλπιπεραζίνες: Φλουναριζίνη, Κιναριζίνη V. Παράγωγα πρενυλαμίνης: Πρενυλαμίνη, Φεντινίλη VI. Διάφοροι: Μπεπεριδίλη, Περχεξιλίνη, Καροβερίνη

3

4 Ανταγωνιστεσ ασβεστιου
Στην αντιμετώπιση της υπέρτασης χρησιμοποιούνται οι εκλεκτικοί ανταγωνιστές της ομάδας Α. Διϋδροπυριδίνες: Έχουν κοινή κατάληξη σε –διπίνη. Βεραπαμίλη (φαινυλαλκυλαμίνη), διλτιαζέμη (βενζοθειαζεπίνη) : Είναι και αντιαρρυθμικά φάρμακα. Οι ανταγωνιστές ασβεστίου εμποδίζουν την είσοδο ασβεστίου μέσω των ηλεκτροευαίσθητων διαύλων ασβεστίου τύπου L, μειώνοντας έτσι την συγκέντρωση του ενδοκυττάριου ασβεστίου που ελέγχει τη σύσπαση της ακτομυοσίνης. Όλοι οι ανταγωνιστές ασβεστίου έχουν άμεση αρνητική ινότροπη δράση στο μυοκάρδια. Οι διϋδροπυριδίνες ελάχιστη έως καθόλου, η διλτιαζέμη πιο σημαντική και η βεραπαμίλη ισχυρότερη. Προκαλούν αγγειοδιαστολή και μείωση των περιφερικών αντιστάσεων. Λόγω της αγγειοδιαστολής, προκαλείται αντανακλαστική ταχυκαρδία, που είναι πιο έκδηλη με τις διϋδροπυριδίνες και καταργείται με τη βεραπαμίλη. Η διλτιαζέμη και η βεραπαμίλη έχουν αρνητική χρονότροπη και δρομότροπη δράση (δηλ. οδηγούν σε μείωση της καρδιακής συχνότητας). Πρέπει να αποφεύγονται σε νόσο του φλεβοκόμβου και σε κολποκοιλιακό αποκλεισμό. Δε θα πρέπει να συγχορηγούνται με β- αναστολείς.

5

6

7 Ανταγωνιστεσ ασβεστιου
Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι αρκετά συχνές και εμφανίζονται με ποικίλλουσα βαρύτητα, ενώ η εκδήλωσή τους είναι ποσοτική και δοσοεξαρτώμενη. Η πλειοψηφία των ανεπιθύμητων ενεργειών οφείλεται στην αγγειοδιασταλτική δράση των φαρμάκων αυτών. Ανεπιθύμητες ενέργειες: 1) Ερυθρότητα προσώπου 2) Κεφαλαλγία 3)Ταχυκαρδία 4) Δερματικό εξάνθημα 5) Μελάγχρωση κνημών 6) Υπερτροφία ούλων 7) Οίδημα κάτω άκρων Συχνότερες στις γυναίκες και στη θεραπεία με διϋδροπυριδίνες.

8 Ανταγωνιστεσ ασβεστιου
Η σημαντικότερη, κλινικά, ανεπιθύμητη ενέργεια είναι το οίδημα που εντοπίζεται στα σφυρά και στα κάτω άκρα και είναι εμφανέστερο στο πέρας της ημέρας. Οφείλεται στην αγγειοδιαστολή (υπερίσχυση της αρτηριδιοδιαστολής έναντι της φλεβοδιαστολής, με αύξηση της διατριχοειδικής διαφοράς πίεσης) και όχι σε κατακράτηση υγρών και επομένως δεν ανταποκρίνεται στα διουρητικά. Το φαινόμενο αυτό είναι δοσοεξαρτώμενο και ενισχύεται από την ορθοστασία, ενώ είναι πιο έκδηλο το καλοκαίρι. Η συχνότερη παρενέργεια της βεραπαμίλης είναι η δυσκοιλιότητα. Μια άλλη σοβαρή παρενέργειά της είναι ο κολποκοιλιακός αποκλεισμός. Η διλτιαζέμη έχει παρόμοιες, αλλά ηπιότερες, δράσεις στο γαστρεντερικό και στο σύστημα αγωγής του μυοκαρδίου. Οι διϋδροπυριδίνες δεν έχουν τέτοιες δράσεις.


Κατέβασμα ppt "Ανταγωνιστεσ ασβεστιου"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google