Η σύγχρονη παιδαγωγική σκέψη βρίσκεται ανάμεσα σε δύο ρεύματα, της κοινωνικής ανανέωσης και της κοινωνικής συντήρησης. Τα νέα άτομα στη διαδικασία της.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΟΝ ΚΡΙΤΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ
Advertisements

ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΕΙΖΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ.  Κ ανένα παιδί απ’ έξω  Ό λα τα παιδιά ενταγμένα στη μαθησιακή διαδικασία εκπαιδευτικός συνδιαμορφωτής του υλικού  Ο.
Θέματα Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Διδακτικοί στόχοι.
Γιατί ένα πολιτιστικό πρόγραμμα;. Τα Πολιτιστικά προγράμματα προϋπήρχαν του θεσμού. Θετικό γιατί υπάρχει ενδιαφέρον και παράδοση. Αρνητικό γιατί δεν είναι.
Οι επιρροές του κοινωνικού περιβάλλοντος
Συνεργατική τέχνη, αφήγηση και συμπεριληπτική εκπαίδευση
Κριτική παιδαγωγική & δημιουργία σχολικού κήπου
Ικανότητες Εκπαιδευτικών 6 Οκτωβρίου 2014 Caroline Kearney Ανώτερη Υπεύθυνη Έργου και Εκπαιδευτική Αναλύτρια.
Ενότητα Σύγχρονες θεωρίες στη Διδακτική – δημιουργία πλαισίου εκπ/κών σεναρίων / δραστηριοτήτων / διδακτικού υλικού με τη διαμεσολάβηση των ΤΠΕ.
Καλλιβρετάκη Αργυρώ Καθηγήτρια Πληροφορικής Π.Ε. 19
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΣΕΒΑΣΜΟΣ – ΕΥΘΥΝΗ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΣΕΒΑΣΜΟΣ – ΕΥΘΥΝΗ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ Τελετή Έναρξης Προγράμματος.
Λειτουργία και Δυναμική της ομάδας
Θέματα Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Δρ. Χριστίνα Χατζησωτηρίου Συνάντηση 5 η.
Ο ρόλος της Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα
ΘΕΜΑ: ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ.
1ο γενικο λυκειο μαρκοπουλου
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: Στρατηγικές ένταξης και επικοινωνίας Ευάγγελος Πεπές.
Διακρίσεις και ο ρόλος του σχολείου Το πρόγραμμα PROGRESS και εμείς.
ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ (ΤΠΕ) Εύη Μακρή - Μ.
Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) 2 Επίπεδα 1.Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) 2.Διδακτορικό Δίπλωμα (Δ.Δ.) Αναφέρεται σε ίδιες ή συναφείς.
Ερευνητικό πεδίο Ανθρωπιστικές επιστήμες Ευαγγελία Γεμώνα.
ΑΓΩΓΗ ΖΩΗΣ Διαπολιτισμική εκπαίδευση
Κοινότητες Πρακτικής και Μάθησης
ΜΑΘΗΜΑ 4ο (Κοινωνικές ομάδες)
Comenius Regio Comenius Regio “Schools without borders” “Schools without borders”
Μια σημαία, χίλιες λέξεις: Πολυγραμματισμοί και Ανάγνωση Πολυτροπικών Κειμένων στα Πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών Μαρία Εμμανουηλίδου Εκπαιδευτικός.
Ηγεσία και Διαπολιτισμική Εκπαίδευση
Θεωρία Πολιτισμικού Κεφαλαίου
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ Μάριος Κουκουνάρας - Λιάγκης Λέκτορας Διδακτικής των Θρησκευτικών Μάθημα 6 Το εκπαιδευτικό έργο και οι γενικές όψεις και συνθήκες της εκπαίδευσης.
Οι σκοποί της Αγωγής. Αγωγή α) Σύνολο από σκόπιμες, προγραμματισμένες και μεθοδευμένες ενέργειες και επιδράσεις (β) Διαδικασίες και επιδράσεις του ευρύτερου.
«Η εικόνα της ‘Ευρώπης’ και του ‘Άλλου’ στο σχολείο και στα σχολικά εγχειρίδια» « Ευρωπαϊκή Διάσταση στην εκπαίδευση. Όψεις, θεωρήσεις, προβληματισμοί,
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Δημοκρατική και Διαπολιτισμική Αγωγή στην Ελλάδα Φοιτήτρια: Ηλιάνα Τριανταφυλλίδου.
Αντικείμενο και κλάδοι της Παιδαγωγικής Επιστήμης.
ΔΙΓΛΩΣΣΙΑ – ΠΟΛΥΓΛΩΣΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΜΑΘΗΣΗΣ Η διαπολιτισμική εκπαίδευση στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα A.T.E.I. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ 2014.
Ένταξη και εκπαίδευση των αλλοδαπών μαθητών στο δημοτικό σχολείο. Από την ομοιογένεια στην πολυπολιτισμικότητα.
«Οι Αρχές της διαφοροποιημένης παιδαγωγικής
ΘΕΜΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ Φοιτητής : Πάτακας Δημήτριος ΑΕΜ : 3279 Εξάμηνο : Στ΄ Μάθημα :
Ένα εννοιολογικό πλαίσιο για τη Διδακτική της Πληροφορικής.
Σχολική επίδοση και μειονότητες
ΣΧΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ
Σύγχρονες Τάσεις Συμβουλευτικής
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Μάριος Κουκουνάρας-Λιάγκης Μάθημα 6
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ETTA HOLLINS “Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΙΚΗ.
Διαπολιτισμική Νοσηλευτική Το Μοντέλο της Πολιτισμικής Ικανότητας
ΝΕΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ
Αγωγή Ειρήνης και Διαπολιτισμική Αγωγή
Άξονες σχολιασμού συνέντευξης
Ο ρόλος του εκπαιδευτικού και των μαθητών
ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ
Το ΑΠ στο σύγχρονο μετανεωτερικό κόσμο
Διαπολιτισμικότητα και Φυσική Αγωγή
2ο Γυμνάσιο Ξυλοκάστρου
ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ
Προγραμματισμός & Διδασκαλία
Προσωπική Εκπαιδευτική Θεωρία
Κεφάλαιο 19 Γλώσσες και θρησκείες.
ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ Έννοια και Σκοποί του Νέου Λυκείου
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Ηλίας Μπουναρτζής/users.sch.gr/bounartzis
Ελληνογερμανική Αγωγή
Εκπαίδευση και μειονότητες
Διαπολιτισμική Προσέγγιση και Παγκοσμιοποίηση
Προσωπική Εκπαιδευτική Θεωρία
Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Η σύγχρονη παιδαγωγική σκέψη βρίσκεται ανάμεσα σε δύο ρεύματα, της κοινωνικής ανανέωσης και της κοινωνικής συντήρησης. Τα νέα άτομα στη διαδικασία της εκπαίδευσης αυτονομούνται, εξελίσσονται και συμβιβάζονται με νέες γνώσεις και αξίες.

Αυτός ο κόσμος αποτελείται από πλήθος αξιών εθνών γλωσσών συμπεριφορών Πολυπολιτισμικότητά του και χαρακτηρίζεται από την Τα μέλη αυτού του κόσμου αδυνατούν να συνυπάρξουν αρμονικά με άλλους διαφορετικούς λαούς και κουλτούρες διαφόρων ατόμων.

Το εκπαιδευτικό σύστημα επηρεάζεται άμεσα από τον παγκοσμιοποιημένο κόσμο. Α) έρχεται αντιμέτωπο με εθνοπολιτισμικές διαφορετικότητες σε μία κοινωνία πολυπολιστισμική Β) καλείται να διαμορφώσει στάσεις, αξίες και γνώσεις πιο διευρυμένες για την συμβίωση των διαφορετικών ανθρώπων Επομένως, το σχολείο:

Κατά τη δεκαετία του ‘60 συζητήθηκε η εκπαίδευση των παιδιών βασισμένη σε παιδαγωγικές και κοινωνιολογικές θεωρίες. Στα σύγχρονα σχολεία οι μαθητές αποτελούν εθνοπολιτισμικές μειονότητες ή συνυπάρχουν στην τάξη με άλλα παιδιά τέτοιων μειονοτήτων. Η πολυπολιτισμική εκπαίδευση απευθύνεται σε: Α ) σύνολο μαθητών με διαφορετική πολιτισμική προέλευση και διαφορετικό πρόγραμμα. Β) διαφορετικά πολιτισμικά υποσύνολα με ανάλογο ή διαφορετικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τον Robert Jeffcoate η πολυπολιτισμικότητα αποτελεί α) αντικείμενο μελέτης διαφόρων πολιτισμών και β) μία ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική για την εκπαίδευση με στόχο την προετοιμασία όλων των Ευρωπαϊκών μαθητών να ζήσουν σε μία ευρύτερη πολυεθνική Κοινότητα. Απόψεις για την πολυπολιτισμική εκπαίδευση: Ενοποιητική → Ύπαρξη ενός σχολείου σαν το ¨ευρωπαϊκό¨ με ένα κοινό αναλυτικό πρόγραμμα το οποίο θα περιλάμβανε πλήθος από διδακτικές προσεγγίσεις και περιεχόμενα. Διαχωριστική → Ύπαρξη ενός σχολείου βασισμένου σε ξεκάθαρα στοιχεία εθνοπολιτισμικής και θρησκευτικής ταυτότητας, με τη δική του οπτική για τους άλλους πολιτισμούς της Κοινότητας.

Ενοποιητική άποψη → Αλλοίωση των εθνικών ιδιαιτεροτήτων και δημιουργία μια άρχουσας κουλτούρας συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων των διαφόρων κουλτούρων. Διαχωριστική άποψη → Δημιουργία προκαταλήψεων και διακρίσεων υπέρ ή σε βάρος εθνοτήτων στο πλαίσιο μια σύγχρονης ευρείας Κοινότητας.

Σύμφωνα με αυτή τη θεώρηση κυριαρχεί ο σεβασμός κάθε κουλτούρας αλλά και κάθε ιδιαίτερης πολιτισμικής ταυτότητας. Η κάθε επιμέρους κοινωνία της Κοινότητας εξελίσσεται, καθώς και τα μέλη της αναπτύσσουν την προσωπικότητά τους ελεύθερα και δέχονται αυτή την πολυπολιτισμικότητα μέσω της εκπαίδευσής τους. Ο όρος «διαπολιτισμικός» φανερώνει την αλληλεπίδραση, την αμοιβαιότητα, την αλληλεγγύη, την κατάρριψη φραγμών. Άποψη των υπουργών Παιδείας της Κοινότητας → Αυτή η πρόταση υπογραμμίζει τη διαπολιτισμική παιδαγωγική, σύμφωνα με την οποία, στην εκπαίδευση κυριαρχεί ο σεβασμός και η αποδοχή του ¨άλλου¨, των συνηθειών του, των αξιών του, των πιστεύω του.

Σφαιρική Απευθύνεται σε όλους τους εκπαιδευτικούς και σε όλους τους μαθητές, σε οποιαδήποτε βαθμίδα σχολείου. Δεκαετία του ΄80 → Θεωρητικοί της ¨μεταφορικής¨ και της ¨μεταμορφωτικής¨ πολυπολιτισμικής εκπαίδευσης Μεταφορική θεώρηση → εκπαίδευση με στόχο την προφύλαξη των πολιτισμών και των ιδιαιτεροτήτων Μεταμορφωτική θεώρηση → εκπαίδευση αποβλέποντας στην ελεύθερη κριτική εξέταση του πολιτισμού του κάθε μαθητή και στην ανάπτυξη του κόσμου όπως τον αναπαριστά ο ίδιος.

Σύμφωνα με τη διδακτική πρακτική το κάθε αναλυτικό πρόγραμμα θα πρέπει να παρέρχεται από αξιολόγηση, διαλογή και επιλογή περιεχομένων, μέσων και μεθόδων διδασκαλίας. Αυτό θα πρέπει να γίνεται με εκπαιδευτικά κριτήρια καθώς και η παιδαγωγική τους αξιοποίηση να γίνεται γνωστή σε όλα τα πολιτισμικά περιβάλλοντα. Αυτή η πολυπολιτισμική παιδαγωγική προσέγγιση δεν επιτρέπει τις διακρίσεις, τους διαχωρισμούς και επομένως, δε γεννούν κάθε είδους πολιτισμικό ρατσισμό.

Συμπεραίνοντας, η εκπαίδευση και ειδικότερα η πολυπολιτισμική έχει τον κυρίαρχο ρόλο στη δημιουργία θετικών στάσεων των μαθητών απέναντι στη διαφορετικότητα και ιδιαιτερότητα διαφόρων κοινωνικών ομάδων και εθνοτήτων.