ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ Η ιστορία μιας ιδέας. «Πρώτη ουσία»: Μυθικές Κοσμογονίες ΗΣΙΟΔΟΣ (θεογονία) Εν αρχή ην … το Χάος, η Γη και ο Έρως … το Χάος γεννά τη Νύχτα.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ:ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ!!!
Advertisements

ΣΥΜΒΟΛΗ ΚΥΜΑΤΩΝ.
Το Φως
Ιστορική Εξέλιξη της δομής της Ύλης
Οι σύγχρονες αντιλήψεις για το άτομο-κβαντομηχανική
Τι χαρακτηριστικά έχουν τα Υλικά Σώματα;
Περί της φύσης του φωτός
Συμμετρία & Σχετικότητα στον κόσμο μας Κατερίνα Ζαχαριάδου.
Φυσική Γ Λυκείυ Γενικής Παιδείας - Το Φώς - Η Φύση του Φωτός
Εισαγωγικές έννοιες στην Κυματική Φυσική
Κεφάλαιο 14 Τεχνητή αναπαραγωγή Ραδιενεργός ακτινοβολία.
Η Γεωμετρία της Γενικής θεωρίας
ΥΛΙΚΑ ΣΩΜΑΤΑ Εισαγωγή στη Δομή της Ύλης που θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις καλύτερα τις έννοιες των μαθημάτων που ακολουθούν. Δεν υπάρχει αντίστοιχο μάθημα.
ΝΕΡΟ ΣΤΟ ΣΗΜΠΑΝ.
5.3 XAΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΥΜΑΤΩΝ.
Περιήγηση στις θεωρίες περί Φωτός
Οπτική Συνάντηση 3 η EDUE-340. Περιεχόμενο Μαθήματος Επαναφορά εννοιών Οπτική – πρακτική προσέγγιση Παρουσίαση Κεφαλαίου 12, Χαλκιά (2010) Σχεδιασμός.
Κεφάλαιο 15 Κίνηση Κυμάτων
Νέες Φυσικές Θεωρίες (τέλος 19ου – Αρχές 20ου Αιώνα)
6.1 ΦΩΣ: ΟΡΑΣΗ & ΕΝΕΡΓΕΙΑ.
2ο Λύκειο Αγίας Βαρβάρας
«ΤΟ ΝΕΡΟ ΩΣ ΒΑΣΙΚΟ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΥΛΗΣ» ΗΛΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ 12ο Γυμνάσιο Πάτρας
Οι μαύρες τρύπες είναι γιγαντιαία άστρα τα οποία κατά το τέλος της ζωής τους καταρρέουν στην ιδία τους τη μάζα με αποτέλεσμα να καμπυλώνουν άπειρα τον.
2ο Λύκειο Αγίας Βαρβάρας
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΑΡΙΑΝΑ ΚΕΦΑΛΑ Β’
ΕΝΕΡΓΕΙΑ Όλες οι συσκευές που χρησιμοποιούμαι καθημερινά, από τις πιο μικρές ως τις πιο μεγάλες χρειάζονται ενέργεια, για να λειτουργήσουν .Χωρίς ενέργεια.
6.2 ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ: ΜΙΑ ΜΟΡΦΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Δυνάμεις – Σωματίδια Δυναμεις Εξ’ αποστάσεως Εξ’ επαφής Τα λεγόμενα σωματίδια φορείς δυνάμεων είναι υπεύθυνα για την αλληλεπίδραση των σωμάτων που βρίσκονται.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ.
Οι σύγχρονες αντιλήψεις
ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ  Γεννήθηκε στο Ουλμ (Ulm) της Γερμανίας. Σπούδασε στo ETH Ζυρίχης (Πολυτεχνική Ακαδημία της Ζυρίχης) στην Ελβετία όπου ολοκλήρωσε με επιτυχία.
Ειδικότητα Ηλεκτρολογίας
Κ Υ Μ Α Τ Ι Κ Η.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.
ΤΟ ΡΟΜΑΝΤΖΟ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ 2 Ο ΓΕΛ ΚΟΖΑΝΗΣ Θ έμα:«Από το σύμπαν στο μικρόκοσμο, κυνηγώντας το σωματίδιο Higgs» ΧΡΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ:
Οι σύγχρονες αντιλήψεις για το άτομο-κβαντομηχανική
Η ΓΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ.
ΘΡΗΣΚΕΙΑ & ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΦΥΣΙΚΗ
Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Πέικου Μαρία Α.Ε.Μ:3867 Ο ΧΡΟΝΟΣ 1 2η Εργαστηριακή Άσκηση.
Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός Κ Υ Μ Α Τ Ι Κ Η.
Κ Υ Μ Α Τ Ι Κ Η.
ΔΙΑΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ ΤΩΝ ΔΙΔΥΜΩΝ. Παράδοξο χαρακτηρίζεται κάθε φαινόμενο το οποίο φαίνεται ν’ αντιβαίνει τους κανόνες της κοινής λογικής, επειδή.
Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας 2 η Εργαστηριακή Άσκηση Διδάσκων: Γ. Παλαιγεωργίου ΕΛΕΝΗ ΚΑΛΑΪΤΖΗ Α.Ε.Μ.: 3783.
Φως Σωματίδια ή κύμα.
ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ eclass: MED684
Τί τους θέλουμε τους επιταχυντές;
ΣΕΛΕΜΙΔΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ Α.Ε.Μ.: 3876
Φυσική Mάλγαρης Σωτήρης Η Βαρύτητα
Φυσική: Η Βαρύτητα Πατσαμάνη Αναστασία
ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΜΑΡΙΑ ΑΕΜ:3861 Γ' ΕΞΑΜΗΝΟ
Η ΒΑΡΥΤΗΤΑ (ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ)
Το ερώτημα "τι είναι επιστήμη;" δεν έχει νόημα χωρίς κάποιο χρονικό προσδιορισμό Όταν τις δεκαετίες του 80 και του 90 κατέρρεε το αποκαλούμενο ανατολικό.
Η δομή του ατόμου . ΙΙ. Το σύγχρονο ατομικό πρότυπο.
Θεατρικές Εφαρμογές και Διδακτική της Φυσικής Ι
Πολωσιμετρία Πολωσιμετρία
ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΜΑΡΙΑ ΑΕΜ:3861 Γ' ΕΞΑΜΗΝΟ
Πληροφορική και νέες τεχνολογίες
ΟΠΤΙΚΗ Οπτική ονομάζεται ο κλάδος της Φυσικής που μελετά τη συμπεριφορά και τις ιδιότητες του φωτός, ενώ επιπλέον περιγράφει και τα φαινόμενα που διέπουν.
Τι μελετάει η Θερμοδυναμική;
Θεωρίες για την δημιουργία του σύμπαντος
ΦΩΣ & ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΦΥΣΙΚΗ Γ’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Η Ιστορία της Φυσικής Νίκη Μαματσή Φυσικός.
2 ο Λύκειο Αγίας Βαρβάρας Ανάκλαση και διάθλαση του φωτός.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΙΣΧΥΣ.
ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ
3ο Κεφάλαιο - Δυνάμεις Δύναμη είναι η αιτία που μπορεί να προκαλέσει μεταβολή στην κινητική κατάσταση ενός σώματος ή την παραμόρφωση του. Είναι διανυσματικό.
Βασικες Εννοιες Φυσικών Επιστημών
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ Η ιστορία μιας ιδέας

«Πρώτη ουσία»: Μυθικές Κοσμογονίες ΗΣΙΟΔΟΣ (θεογονία) Εν αρχή ην … το Χάος, η Γη και ο Έρως … το Χάος γεννά τη Νύχτα και το Έρεβος … από την ένωσή τους γεννιούνται … η Ημέρα και ο Αιθέρας

«Θεμελιώδης ουσία »: Κοσμολογίες, Φυσική Φιλοσοφία ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ (φιλοσοφία) Τα πάντα συντίθενται από ουσίες, που προδίδουν στα σώματα ποιότητες (αντίθετες ανά δύο) … Φωτιά-Φως και Αέρα / Θερμό και Ψυχρό … Γη και Νερό / Ξηρό και Υγρό … Οι ουσίες είναι διαταγμένες και αξιολογικά: Φωτιά-Φως, Αέρας, Νερό, Γη …

«Διάμεσο» της όρασης: «θεωρίες» για την όραση Θεωρία των «απορροών»: Πυθαγόρειοι, Εμπεδοκλής, Πλάτωνας, … «Το πρώτο όργανο που έπλασαν οι θεοί ήταν τα μάτια … Επέτρεψαν, στην ανόθευτη φωτιά που βρίσκεται μέσα μας και είναι αδελφή της άλλης, να ρέει δια μέσου των ματιών, λεία και πυκνή … Όταν λοιπόν υπάρχει ολόγυρα φως της ημέρας, τότε το ρεύμα της όρασης βγαίνει από τα μάτια και, καθώς το όμοιο έλκεται από το όμοιο, συνενώνεται με το έξω φως. Δημιουργείται έτσι ένα ομοιογενές σώμα στην ευθεία των ματιών … Εξαιτίας της ομοιογένειας, το προϊόν της συνένωσης αυτής αποκτά παντού ίδιες ποιότητες, είτε προέρχεται από την πρόσκρουση του ρεύματος σε ένα αντικείμενο, είτε από την πρόσκρουση ενός αντικειμένου στο ρεύμα, και μεταφέρει τις κινήσεις που προκαλούνται στην ψυχή, με αποτέλεσμα τη γέννηση της όρασης» (Τίμαιος). «Αν το μάτι δεν ήταν όπως ο Ήλιος, πως θα μπορούσαμε να βλέπουμε το φως;» (Γκαίτε).

Μαθηματική πραγματικότητα: Φυσική Φιλοσοφία ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ … ΑΛ ΧΑΪΘΑΜ, ΚΕΠΛΕΡ, … ΝΕΥΤΩΝ (κλασική επιστήμη) Φως = Γεωμετρικές ακτίνες … Κανόνες διάδοσης φωτός = κανόνες γεωμετρικής συμμετρίας …

Χρήσιμο υλικό: Κλασικές Τεχνολογίες ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ … Από πολεμικό υλικό … Μέχρι … Υλικό για καλλιτεχνική έκφραση …

Βροχή σωματιδίων: Κλασική Φυσική ΝΕΥΤΩΝ … Όπου πίσω από τις ακτίνες … «κρύβονται» σωματίδια … Ακτίνα = τροχιά σωματιδίων

Ιδιόμορφο Κύμα: Κλασική Φυσική ΧΟΪΓΚΕΝΣ … ΜΑΞΓΟΥΕΛ Όπου πίσω από τις ακτίνες … «κρύβονται» κύματα … Ακτίνα = διεύθυνση διάδοσης κύματος

Απόλυτο όριο επικοινωνίας: Ειδική Θεωρία σχετικότητας ΜΑΞΓΟΥΕΛ, ΜΙΚΕΛΣΟΝ … ΑΪΝΣΤΑΪΝ Όταν το κυνήγι του αιθέρα … Δείχνει ότι η Γη είναι ακίνητη … Τι σώζουμε; Το φως κινείται με μια και μόνο ταχύτητα, ως προς οτιδήποτε, τη μεγαλύτερη δυνατή στον «κόσμο» μας

Ο «συγγραφέας» της κοσμικής μας Ιστορίας: Ειδική Θεωρία σχετικότητας ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΣΤΡΟΝΙΜΙΑ Επειδή βλέπουμε με τη βοήθεια του φωτός … Όσο πιο μακριά βλέπουμε … Τόσο πιο παλιά βλέπουμε … Δηλαδή … Βλέπουμε την «κοσμική μας ιστορία»!

Το «Αφεντικό» του Χρόνου: Ειδική Θεωρία σχετικότητας

Κυματοσωματίδιο: Κβαντική οντότητα ΜΠΟΡ, ΧΑΪΖΕΜΠΕΡΓΚ … Οντότητα … Με εξωτερικές σωματιδιακές ιδιότητες … Και εσωτερική κυματική δομή … Όμως … Αποκλείεται να το δούμε!

Φωτόνιο: Οντότητα ενός «πιθανού» κόσμου ΦΕΪΝΜΑΝ … Εν δυνάμει οντότητα ενός πιθανού κόσμου… Που, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να αναπαρασταθεί … Αλλά είναι δυνατόν να υπολογισθεί η πιθανότητα της ύπαρξής της … Ή πως μπορούμε να σκεφτόμαστε για ότι δεν θα γνωρίσουμε ποτέ!

«Συγκολλητική» ουσία του κόσμου μας: Σωματίδιο αλληλεπίδρασης ΦΕΪΝΜΑΝ … Όπου οι δυνάμεις αποκτούν την υλική τους υπόσταση …

Χρήσιμο υλικό: Νέες Τεχνολογίες ΛΕΪΖΕΡ … Το φως που καίει … Αλλά και ενώνει …

«Πρώτη ουσία»: Σύγχρονες Κοσμογονίες ΣΥΜΠΑΝ … Η θεωρία του μεγάλου «μπαμ» … Και το διαστελλόμενο (ή παλλόμενο;) Σύμπαν…