Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΥΜΑΤΩΝ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΥΜΑΤΩΝ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΥΜΑΤΩΝ

2 Κοινά Χαρακτηριστικά Των Μηχανικών Κυμάτων
Διάδοση ενέργειας Ανάκλαση Διάθλαση Περίθλαση Συμβολή Κύμα Κύμα

3 Υδάτινα Κύματα Ας δούμε για παράδειγμα τις ιδιότητες των κυμάτων στην επιφάνεια του νερού Η συμπεριφορά των υδάτινων κυμάτων επιδεικνύει όλα τα προηγούμενα χαρακτηριστικά

4 Ανάκλαση Κυμάτων Ένα οδεύον κύμα ανακλάται όταν συναντήσει ένα εμπόδιο. Το ανακλώμενο κύμα είναι ίδιο με εκείνο που θα δημιουργούσε μια πηγή συμμετρική της αρχικής πίσω από την ανακλαστική επιφάνεια Ανακλαστήρας Ανακλώμενα κύματα

5 Ανάκλαση Κύματος Σε Ελεύθερο Άκρο
Ανάκλαση Κύματος Σε Ελεύθερο Άκρο

6 Ανάκλαση κύματος σε σταθερό άκρο
Ανάκλαση κύματος σε σταθερό άκρο

7 Συνέπειες της ανάκλασης

8 Μπορούμε να βλέπουμε σώματα που δεν εκπέμπουν δικό τους φως
Κατοπτρική Ανάκλαση Ολική Ανάκλαση Διάχυση Μπορούμε να βλέπουμε σώματα που δεν εκπέμπουν δικό τους φως Τα μη αυτόφωτα σώματα δεν φαίνονται μαύρα (διάχυση) Οι ανακλάσεις των ήχων πάνω στα διάφορα εμπόδια (πάτωμα, ταβάνι, τοίχοι, έπιπλα κτλ) φέρνουν σημαντικές πληροφορίες για το γύρω χώρο και τις ιδιότητές του

9 Διάθλαση Κυμάτων - Η ταχύτητα ενός υδάτινου κύματος αυξάνει με το βάθος. Αυτή η αλλαγή στην ταχύτητα συνοδεύεται από διάθλαση. Διάθλαση είναι η κάμψη (αλλαγή) της διεύθυνσης διάδοσης του κύματος, όταν αλλάζει η ταχύτητά του δηλ. το μέσο διάδοσης Αυτή η αλλαγή είναι συνέπεια της κυματικής εξίσωσης, υ = ƒ. Αφού ƒ = σταθερό, η αύξηση στην ταχύτητα υ επιφέρει αύξηση στο μήκος κύματος .

10 Που οφείλεται η διάθλαση ;
Οι δύο τύποι κινούνται εύκολα στο μάρμαρο. Μόλις ο πρώτος μπαίνει στην άμμο επιβραδύνεται και το δοκάρι αλλάζει διεύθυνση. Η διεύθυνση του δοκαριού σταθεροποιείται μόλις μπει και ο δεύτερος.

11 Που οφείλεται η διάθλαση ;
Η παρατηρούμενη εκτροπή θυμίζει την διάθλαση. Και η διάθλαση του φωτός οφείλεται στις διαφορετικές ταχύτητες του φωτός στα δυο μέσα.

12 Κύμα που διαδίδεται σε μέσο διαφορετικής πυκνότητας
Κύμα που διαδίδεται σε μέσο διαφορετικής πυκνότητας

13 Συνέπειες της διάθλασης
Φωτεινές ακτίνες από το κέρμα διαθλώνται στην επιφάνεια του νερού και απομακρύνονται από την κάθετο. Η Μέδουσα βλέπει το κέρμα σ΄άλλη θέση.

14 Συνέπειες της διάθλασης
Φωτεινές ακτίνες από το κουπί διαθλώνται στην επιφάνεια του νερού και απομακρύνονται από την κάθετο. Νομίζουμε ότι το κουπί έχει σπάσει.

15 Αντικατοπτρισμός Ο αέρας είναι θερμός κοντά στο έδαφος. Λόγω διαδοχικών διαθλάσεων οι φωτεινές ακτίνες καμπυλώνονται. Ο Άραψ βλέπει αντεστραμμένο το είδωλο.

16 Αντικατοπτρισμός στην άσφαλτο

17 Η δύση του ήλιου Ορίζοντας Ο ήλιος είναι ήδη κάτω από τον ορίζοντα.
Οι ακτίνες του καμπυλώνονται λόγω διαθλάσεων στην ατμόσφαιρα και γίνεται ορατός.

18 Περίθλαση Κυμάτων Όταν ένα οδεύον κύμα συναντάει ένα εμπόδιο ή οπή, το μέτωπο κύματος διαδίδεται γύρω από το εμπόδιο ή διαμέσου της οπής και γίνεται σφαιρικό. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται περίθλαση. Το μήκος κύματος δεν αλλάζει κατά την περίθλαση.

19 Συμβολή Κυμάτων Όταν δύο ή περισσότερα κύματα που διαδίδονται στο ίδιο μέσο συναντιούνται στο ίδιο σημείο, συμβαίνει συμβολή ή υπέρθεση. Στη φωτογραφία βλέπουμε τη συμβολή δύο σημειακών πηγών που είναι σύμφωνες (με ίδιο πλάτος, ίδιο μήκος κύματος και σε συμφωνία φάσης) = +


Κατέβασμα ppt "ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΥΜΑΤΩΝ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google