Μακροοικονομία Διάλεξη 4. Χρήμα 1) Μέσο Ανταλλαγής -να είναι αποδεκτό από όλα τα μέλη της κοινωνίας -να μην υπόκειται σε φθορά και αλλοίωση με την πάροδο.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Σχέση ισοτιμίας και εισοδήματος
Advertisements

Τραπεζική Ι Κ.1 Ο ρόλος και η λειτουργία ενός τραπεζικού οργανισμού
Το Χρήμα ως Χρέος Μπέρμπερι Κλέα Ζιαγκοβά Ασπασία Μαρκοπούλου Νάντια
ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ 12η Διάλεξη.
ΤΟ ΧΡΗμα ΩΣ εμπΟρευμα ΟΜΑΔΑ : γερκου α. αϊβαζιδου ειρ
Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Β’
ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ
Καθηγητής Γεώργιος Μ. Κατσιμπρής
Κεφ. 7: Χρήμα – πληθωρισμός
Διαμεσολάβηση και πραγματική οικονομία
© 2007 Εκδόσεις Κριτική Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Β’ David Begg S. Fischer, R. Dornbusch.
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ
ΜΕΣΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Α΄
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΤΙΤΛΟΠΟΙΗΣΗ ΔΑΝΕΙΩΝ
Συνολική Ζήτηση Εθνικό Εισόδημα Εθνικό Προϊόν Εθνική Δαπάνη
ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ 14η Διάλεξη.
Ζήτηση χρήματος: εξαρτάται από ονομαστικό επιτόκιo, i
ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8Ο ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ
ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ
Α ΝΩΤΑΤΟ Τ ΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ Ε ΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ Ι ΔΡΥΜΑ Σ ΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΑΙΤΙΕΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ.
Α’ Γενικού Λυκείου και ΕΠΑ.Λ.
ΠΙΓΓΟΥΡΑΣ1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ.
Προσφορά και Ζήτηση Χρήματος
Κεφάλαιο 7 Δημόσια οικονομικά σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης Μακροοικονομία.
Κεφάλαιο 6 Το μοντέλο της πλήρους απασχόλησης Β μέρος
Μακροοικονομική της Ανοικτής Οικονομίας Μακροοικονομική της Ανοικτής Οικονομίας n … είναι η μελέτη των οικονομιών στις οποίες οι διεθνείς συναλλαγές.
Κεφάλαιο 15 Τα Ελλείμματα του Προϋπολογισμού στη βραχυχρόνια και μακροχρόνια περίοδο «Ευλογημένοι είναι οι νέοι, γιατί αυτοί θα κληρονομήσουν το εθνικό.
Το κράτος, για να αντιμετωπίσει την ανεργία η οποία είναι αποτέλεσμα ανεπαρκούς ζήτησης, χρησιμοποιεί συνήθως δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα: Δημοσιονομικά.
Εισαγωγή στη Μακροοικονομία
Χρηματοοικονομική των Επιχειρήσεων, Ενότητα : Βέλτιστη Κεφαλαιακή Δομή, ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΉΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ – Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα.
Χρηματοοικονομική των Επιχειρήσεων, Ενότητα : Βέλτιστη Κεφαλαιακή Δομή, ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΉΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ – Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα.
Χρηματοοικονομική των Επιχειρήσεων, Ενότητα : Βέλτιστη Κεφαλαιακή Δομή, ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΉΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ – Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα.
ΤΟ Α.Ε.Π. ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΤΟΥ.. Τι ονομάζουμε Α.Ε.Π. ; Το ποσό που αξίζουν τα αγαθά και οι υπηρεσίες που παράγει μια οικονομία σε ένα συγκεκριμένο.
ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ 7η Περί Χρήματος. ΧΡΗΜΑ Χρήμα (Money) οτιδήποτε γενικά αποδεκτό στις συναλλαγές. Λειτουργεί ως:  Μέτρο υπολογισμού αξιών και.
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ Ενότητα 1: ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΑ ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Τμήμα ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ.
 Η περιληπτική εικόνα της απογραφής της επιχείρησης, ο οποίος περιέχει όλα τα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης κατά ομοειδείς κατηγορίες σε μια δεδομένη.
3. ΟΝΕ Ι. Θεσμικά όργανα Ευρωπαϊκό Σύστημα Κεντρικών Τραπεζών (ΕΣΚΤ) Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) 1. Συγκρότηση 1.1. ΕΣΚΤ= ΕΚΤ και εθνικές κεντρικές.
Χρηματοοικονομική των Επιχειρήσεων, Ενότητα : Βέλτιστη Κεφαλαιακή Δομή, ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΉΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ – Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα.
ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ 3 η ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.
1 Σχέση ισοτιμίας και εισοδήματος Οικονομική πολιτική Βραχυχρόνιες-μακροχρόνιες επιπτώσεις.
Διάλεξη 7 Μακροοικονομία. Κεϋνσιανός Σταυρός Πραγματική δαπάνη (Υ): το ποσό που τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και το κράτος δαπανούν σε αγαθά και υπηρεσίες,
Μακροοικονομία Διάλεξη 8. Ισορροπία στο Υπόδειγμα IS-LM Καμπύλη IS: ισορροπία στην αγορά αγαθών Υ = C(Y – T) + I(r) + G Καμπύλη LM: ισορροπία στην αγορά.
Εισαγωγή στην Οικονομική Ι Ζήτηση, Προσφορά, Ελαστικότητες.
Μακροοικονομία Διάλεξη 5. Πληθωρισμός: μετράει τη μεταβολή του γενικού επιπέδου των τιμών Τα αίτια του Πληθωρισμού 1)Η θεωρία του πληθωρισμό ζήτησης:
Μακροοικονομία Διάλεξη 6. Ανεργία Τριβής: (βραχυχρόνια) είναι το ελάχιστο επίπεδο ανεργίας σε μια οικονομία. Η ανεργία που οφείλεται στο χρόνο που είναι.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Μακροοικονομική Ενότητα: Χρήμα και νομισματικό σύστημα (Μέρος Δ)
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Σημειώσεις για το μάθημα: Χρήμα και Νομισματική βάση Συμεών Καραφόλας.
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Σημειώσεις για το μάθημα: Ελεγχος Προσφοράς Χρήματος από την Κεντρική Τράπεζα Συμεών Καραφόλας.
ΧΡΗΜΑ ΠΙΣΤΗ ΤΡΑΠΕΖΕΣ.
Υπολογιςμος εθνικης παραγωγης – Πληθωριςμος και ανεργια
Μακροοικονομική Ενότητα: Χρήμα και νομισματικό σύστημα (Μέρος Γ)
Mathew Shane & David Kelch
Ενότητα :Δημοσιονομική πολιτική Καραμάνης Κωνσταντίνος
ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ 9η
ΠΜΣ Δίκαιο της ΕΕ Οικονομική και Νομισματική Ένωση Μανώλης Περάκης
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Σημειώσεις για το μάθημα: Ελεγχος Προσφοράς Χρήματος από την Κεντρική Τράπεζα Συμεών Καραφόλας.
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Σημειώσεις για το μάθημα: Χρήμα και Νομισματική βάση Συμεών Καραφόλας.
ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής
Πολιτική Παιδεία Α’ Λυκείου Διδάσκων: Κοψιδάς Οδυσσέας
Πολιτική Παιδεία Α’ Λυκείου Διδάσκων: Κοψιδάς Οδυσσέας
Διεθνής οικονομική Θεωρία και πολιτική 4η βελτιωμένη έκδοση
ΜΕΤΑ-ΚΕΫΝΣΙΑΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
2. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ 2.3 Οικογενειακός προϋπολογισμός
Η αγορά Ευρωνομισμάτων
ΘΕΜΑ 2015 μη κληρωθέν α) Ποιες επιδράσεις επιφέρει στο εγχώριο εμπορικό ισοζύγιο μια υποτίμηση του εγχώριου νομίσματος σε μια μεγάλη χώρα με ανεξάρτητη.
ΘΕΜΑ 2015 Α. Ποιά μέσα διαθέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την άσκηση νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη; Β. Πώς αξιολογείτε την πολιτική της.
ΘΕΜΑ 2016 Ανεργία και Απασχόληση και οι συνέπειες τους για την οικονομία. α) Αίτια και πολιτικές αντιμετώπισης της ανεργίας. β) Η επίδραση της σημερινής.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Μακροοικονομία Διάλεξη 4

Χρήμα 1) Μέσο Ανταλλαγής -να είναι αποδεκτό από όλα τα μέλη της κοινωνίας -να μην υπόκειται σε φθορά και αλλοίωση με την πάροδο του χρόνου -να είναι εύκολο στη μεταφορά 2) Μονάδα Μέτρησης Αξίας 3) Μορφή Συσσώρευσης Οικονομικού Πλούτου Τα περιουσιακά στοιχεία ταξινομούνται ανάλογα με την ευκολία ρευστοποίησής τους. Η ρευστότητα των περιουσιακών στοιχείων καθορίζει τη προσφορά χρήματος. -Τα ρευστά διαθέσιμα και οι καταθέσεις όψεως έχουν υψηλή ρευστότητα. -Οι καταθέσεις προθεσμίας και τα αξιόγραφα που μεταβιβάζονται ελεύθερα στην κεφαλαιαγορά έχουν μικρή ρευστότητα.

Προσφορά Χρήματος = Κυκλοφορόντα Τραπεζογραμμάτια και Κέρματα (μετρητό χρήμα / Μ1) + Καταθέσεις όψεως (επιταγές - λογιστικό Χρήμα / Μ2) Ζήτηση Χρήματος - προσδιοριστικοί παράγοντες (Keynes) Τα άτομα και οι επιχειρήσεις παρακρατούν χρήμα για : -Συναλλακτικούς σκοπούς (εξαρτάται από το Εθνικό Εισόδημα) -Πρόνοια για το μέλλον (εξαρτάται από το Εθνικό Εισόδημα) -Κερδοσκοπία (εξαρτάται από το επιτόκιο)

Συνολική Ζήτηση Χρήματος Τ = ζήτηση χρήματος για συναλλακτικούς και προνοιακούς σκοπούς (ανεξάρτητη από επιτόκιο r) / (Q1) S = ζήτηση χρήματος για κερδοσκοπία ( εξαρτάται από επιτόκιο r) / (Q2) L = Συνολική Ζήτηση Χρήματος / (Q)

Ζήτηση και Προσφορά Χρήματος L = Συνολική Ζήτηση Χρήματος S 1 = Αρχική Προσφορά Χρήματος r 1 = αρχικό επιτόκιο ισορροπίας S 2 = Τελική Προσφορά Χρήματος r 2 = τελικό επιτόκιο ισορροπίας Προσφορά Χρήματος μέσο πολιτικής Κεντρικής Τράπεζας για μεταβολή επιτοκίου

Η Κεντρική Τράπεζα και η Νομισματική Πολιτική Η Κεντρική Τράπεζα είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για τη ποσότητα του χρήματος που προσφέρεται σε μια οικονομία -Μεταβολή του προεξοφλητικού επιτοκίου -Η πολιτική της ανοικτής αγοράς -Η μεταβολή του λόγου των ρευστών διαθεσίμων των τραπεζών -Μεταβολή των υποχρεωτικών καταθέσεων -Η μεταβολή του δημοσίου χρέους -Ο καθορισμός ανώτατου ορίου χρηματοδοτήσεων Η Κεντρική Τράπεζα είναι υπεύθυνη για την ομαλή λειτουργία και ασφάλεια του νομίσματος μιας οικονομίας Ο ρόλος των Εμπορικών Τραπεζών Οι Εμπορικές Τράπεζες αποτελούν το δίαυλο μέσω του οποίου η Κεντρική Τράπεζα πραγματοποιεί τη Νομισματική Πολιτική. Οι Εμπορικές Τράπεζες είναι ένα βασικό μέσο που συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας

Η Πολιτική της Ανοικτής Αγοράς: η προσφορά χρήματος μεταβάλλεται μέσω των πράξεων αγοραπωλησίας ομολογιών μεταξύ της Κεντρικής Τράπεζας και των Εμπορικών Τραπεζών. η Κεντρική Τράπεζα έχει στόχο την αύξηση της Προσφοράς Χρήματος: αγοράζει ομολογίες από τα χαρτοφυλάκια των Εμπορικών Τραπεζών. Τα χρήματα που καταλήγουν στις Εμπορικές Τράπεζες διατίθεται για παροχή δανείων. Με αποτέλεσμα την ανάπτυξη της οικονομίας Το Προεξοφλητικό Επιτόκιο Η Κεντρική Τράπεζα έχει στόχο την αύξηση της Προσφοράς Χρήματος: μειώνει το προεξοφλητικό επιτόκιο με το οποίο οι Εμπορικές Τράπεζες αναπληρώνουν μειώσεις του επιπέδου καταθέσεων Τα Υποχρεωτικά Διαθέσιμα Η Κεντρική Τράπεζα έχει στόχο την αύξηση της Προσφοράς Χρήματος: μειώνει το ποσοστό των υποχρεωτικών διαθεσίμων. Οι Εμπορικές Τράπεζες διαθέτουν τη διαφορά ρευστότητας προς δανειοδότηση

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ Το φαινόμενο της συνεχούς ανόδου του γενικού επιπέδου των τιμών ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΥΦΕΣΗΣ Ή ΣΤΑΣΙΜΟΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ Καλείται το φαινόμενο της ύψωσης των τιμών, που συνοδεύεται από αύξηση τη ςανεργίας ΣΥΜΠΙΕΣΜΕΝΟΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ Η κατάσταση εκείνη κατά την οποία καθορίζονται ανώτερα όρια τιμών (τεχνητή συγκράτηση τιμών)