ΠΤΩΣΗ ΑΠΟ ΥΨΟΣ ΔΙΑΚΡΙΣΗ -Απλή (άτομο χάνει την ισορροπία του και πέφτει) -Κατακρήμνιση (άτομο πέφτει από κάποιο ύψος στο κενό) -Κατακρήμνιση (άτομο πέφτει.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ιορδάνης Γ. Αμπατζίδης ΕΚΑΒ Πάτρας
Advertisements

Κινησιολογικές Μελέτες
Μια εισαγωγή.
Τραυματισμοί-Πτώσεις-Κατάγματα
Βάρος και βαρυτική δύναμη
Το Φάσμα των Αθλητικών Κακώσεων του Ώμου στα Χειμερινά Αθλήματα
Σιαμαία Γιώτα Τσακιρίδου. Σιαμαία Τα σιαμαία είναι δίδυμα που τα σώματα τους είναι ενωμένα σε ορισμένα σημεία όταν γεννιούνται. Τα σιαμαία δημιουργούνται.
ΔΥΟ ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΟΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Φυσιολογική Κίνηση: Εισαγωγή
Αιμορραγίες-Κατάγματα-Τραυματισμοί Σ.Σ.
Το κυκλοφορικό σύστημα
Ανατομία οσφυϊκής μοίρας-προβλήματα υγείας και αντιμετώπιση τους
Ανατομία και Βιομηχανική
2ο Λύκειο Αγίας Βαρβάρας
Βαρυτική Δυναμική Ενέργεια
Movement Studies Week 3 Verveniotis P
Σταυρόλεξο ---- Κρυπτόλεξο
Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί: Πάνου Χαρίκλεια & Μπρισένιου θεοδώρα
2ο Λύκειο Αγίας Βαρβάρας
Ανατομία Κακώσεις Ποδοκνημικής – Άκρου ποδός Ελευθερία Θωμαΐδου, Pt
ΥΔΡΟΣΤΑΤΙΚΗ Υδροστατική είναι το κεφάλαιο της Υδραυλικής που μελετά τους νόμους που διέπουν τα ρευστά όταν βρίσκονται σε ηρεμία.
Οξεία κάκωση του νωτιαίου μυελού στο σκύλο και στη γάτα
ΑΝΑΤΟΜΙΚΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ Β’1 Θετικών Επιστημών.
ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
ΣΤ΄ Εξάμηνο / Κλινική Σημειολογία
Γεώργιος Φιλντίσης Καθηγητής
Υπεύθυνη καθηγήτρια Ιντζιάδου Γεωργία Τμήμα Α project 4
Κατάγματα και αποκατάσταση
ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ Ειρήνη – Σπυριδούλα Παπαγεωργοπούλου. ΕΤΟΣ:
ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΣΩΜΑΤΟΣ ΙΙ ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑΣ
Βιολογία Α Γυμνασίου Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ. 1.1 Τα χαρακτηριστικά των οργανισμών Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των ζωντανών οργανισμών Οι οργανισμοί τρέφονται.
ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΟΣΤΩΝ - ΑΡΘΡΩΣΕΩΝ (1)
ΟΔΙΚΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑ Ως «οδικό τροχαίο ατύχημα” χαρακτηρίζεται κάθε σωματική βλάβη ατόμου από τη δράση τροχοφόρου κινούμενο σε δημόσιο δρόμο.
Βλάβες από την επίδραση φυσικών παραγόντων ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΕΣ.
Μουστάκα Φρίντα Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής MSc, Med, PhD
ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ.
Τμήμα Φυσικοθεραπείας ΤΕΙ Αθήνας ΒΙΟΦΥΣΙΚΗ Μεταφορική κίνηση, Έργο, Ενέργεια.
Το ερειστικο συστημα.
Χρήσιμα στοιχεία Ανατομίας για το μάθημα της Βασικής Νοσηλευτικής ΒΑΣΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ Ι 2012.
Αποστολίδου Ευτέρπη Νοέμβριος  Όταν διακόπτεται η παροχή αίματος σε ένα τμήμα του εγκεφάλου, τα εγκεφαλικά κύτταρα λόγω έλλειψης οξυγόνου δεν μπορούν.
Ο τέτανος είναι μια οξεία νόσος που προκαλείται από μια τοξίνη (δηλητήριο) η οποία παράγεται από το βακτήριο κλωστηρίδιο του τετάνου (Clostridium tetani)
ΙΕΚ ΑΙΓΕΑΣ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΤΡΑΥΜΑΤΑ ΚΟΙΛΙΑΣ.
ΑΝΑΤΟΜΙΑ-ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ 2
Διατροφή και Ερειστικό Σύστημα
ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥ Εισαγωγή Οστά της κεφαλής-Εγκεφαλικό κρανίο
ΚΡΑΝΙΟ Το πιο πολύπλοκο οστέινο μόρφωμα Περικλείει τον εγκέφαλο
Φυσική Mάλγαρης Σωτήρης Η Βαρύτητα
ΤΡΑΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΕΣ
ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ
Φυσική Γκόγκας Αθανάσιος Η Βαρύτητα
ΕΡΕΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟ ΕΡΕΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ: ΟΣΤΑ ΜΥΕΣ
ΝΕΟΓΝΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ Κυφωνίδης Δημήτριος Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής.
ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΗ ΤΡΑΥΜΑΤΟΣ (1)
Κατάγματα της περιοχής του αγκώνα
Φυσική Παυλάτος Γιώργος Η Βαρύτητα
Ιατρός Φυσικής Ιατρικής & Αποκατάστασης
Το Βάρος Βάρος λέγεται η ελκτική δύναμη την οποία
Χρήσιμα στοιχεία Ανατομίας για το μάθημα της Βασικής Νοσηλευτικής
Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός
ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΠΑΡΑΛΥΣΗ Κ. Ασωνίτου. ΟΡΙΣΜΟΣ Εγκεφαλική παράλυση είναι μια μόνιμη αλλά μεταβλητή διαταραχή της κινητικότητας και των στάσεων του σώματος,
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΕ ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ. Κατάγματα λεκάνης Αν και τα κατάγματα λεκάνης αποτελούν μόλις το 3 - 8% όλων των καταγμάτων η αντιμετώπιση τους.
Βιολόγος 3ο ΓΕΛ Χαϊδαρίου
ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΗ ΤΡΑΥΜΑΤΟΣ (1)
ΑΝΑΤΟΜΙΚΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
(Θεμελιώδης νόμος της Μηχανικής)
ΑΝΑΤΟΜΙΚΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
Δύναμη και αλληλεπίδραση
ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΤΗΣ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΠΤΩΣΗ ΑΠΟ ΥΨΟΣ ΔΙΑΚΡΙΣΗ -Απλή (άτομο χάνει την ισορροπία του και πέφτει) -Κατακρήμνιση (άτομο πέφτει από κάποιο ύψος στο κενό) -Κατακρήμνιση (άτομο πέφτει από κάποιο ύψος στο κενό)

Πτώση-κακώσεις Δεν συμπίπτουν απαραίτητα οι κακώσεις με το ύψος

Κακώσεις ΑΠΛΗ: Θλάσεις με εκχυμώσεις, εκδορές, μώλωπες. Πολύ σπανιότερα συναντάμε εκτεταμένα θλαστικά τραύματα ή ακόμα σοβαρότερες κακώσεις,κάτι,που εξαρτάται κυρίως από τον τρόπο της πτώσης. Κάποιες φορές ο θάνατος επέρχεται αργότερα

ΑΠΛΗ ΠΤΩΣΗ 1. ΣΕ ΠΤΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΙΣΩ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΡΟΥΣΗ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΙΝΙΑΚΗ ΧΩΡΑ: -εγκεφαλική αιμορραγία ή και ακαριαίο θάνατο, λόγω ρήξης του σταυρωτού συνδέσμου και είσδυσης του οδόντα του άξονα εντός του προμήκους. 2. ΣΕ ΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΛΑΓΙΑ: -διατροχαντήριο κάταγμα (συχνό στους υπερήλικες).

Διατροχαντήριο κάταγμα το χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο 25% πεθαίνουν ΄Ατομο που σπρώχνει ηλικιωμένη γυναίκα έχει πρόθεση ανθρωποκτόνο;

ΚΑΤΑΚΡΗΜΝΙΣΗ -πολλές, διαφόρου βαρύτητας κακώσεις -εξαρτώνται από την δύναμη,με την οποία το σώμα θα συναντήσει το έδαφος και από το μέρος του σώματος που θα συναντήσει πρώτο την ανένδοτη επιφάνεια πρόσκρουσης -η δύναμη,αυτή,εξαρτάται από: το ύψος της πτώσης το βάρος του ατόμου

ΚΑΤΑΚΡΗΜΝΙΣΗ Μπορεί η πτώση να μην είναι ελεύθερη αλλά το σώμα να συναντήσει «εμπόδια»

Κατακρήμνιση, συνήθεις κακώσεις: Κατακρήμνιση, συνήθεις κακώσεις: - ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ, ΑΠΛΑ Η΄ ΕΠΙΠΕΠΛΕΓΜΕΝΑ Πτώση με τα πόδια -Κάταγμα κρανίου (στρογγυλό κάταγμα της βάσης), λόγω αδράνειας,η βάση εξακολουθεί να κινείται και προσκρούει πάνω στη ΣΣ., που πρώτη ακινητοποιείται -Κατάγματα Σπονδυλικής στήλης -Κατάγματα οστών λεκάνης, κνημών, πτέρνας

ΠΤΩΣΗ ΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ -Κάταγμα θόλου κρανίου -Κάταγμα στη βάση του κρανίου, κυκλικά γύρω από το ινιακό τρήμα, καθώς η ΣΣ. εμβολίζεται τηλεσκοπικά μέσα στην κρανιακή κοιλότητα. -Στρογγυλό κάταγμα της βάσης του κρανίου (σε περίπτωση πτώσης με τον πώγωνα). -Κάταγμα γύρω από το ινιακό τρήμα (σε πλήξη του ινιακού οστού), όπου η βάση του κρανίου τείνει να αποσπασθεί της ΣΣ.

ΠΤΩΣΗ ΣΤΑ ΠΛΑΓΙΑ Κακώσεις θώρακος Κακώσεις λεκάνης Κακώσεις άκρων

ΑΠΛΕΣ Η΄ ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΡΗΞΕΙΣ ΣΠΛΑΓΧΝΩΝ ΚΑΤΑ ΤΡΟΠΟ ΑΜΕΣΟ Η΄ ΕΜΜΕΣΟ ΑΜΕΣΑ: Λόγω πλήξης της περιοχής,στην οποία βρίσκονται τα όργανα αυτά. ΕΜΜΕΣΑ: Όταν το σώμα κατά την πτώση του συναντήσει το έδαφος, διακόπτεται απότομα, λόγω της πρόσκρουσης, η κίνησή του, γεγονός, όμως, που δεν παρακολουθείται πάντοτε (ιδιαίτερα σε πτώση με τα πόδια) από την ακινητοποίηση των εσωτερικών οργάνων που συνεχίζοντας,κατά κάποιο τρόπο, λόγω αδράνειας,την προς τα κάτω κίνηση,υφίστανται σοβαρές κακώσεις (διάσχιση ή/και τέλεια απόσπαση).

Αναλυτικά: -Η απόσπαση της καρδιάς από τα μεγάλα αγγειακά πρέμνα και αφού «διασχίσει» το περικάρδιο και το διάφραγμα να βρεθεί εντός της κοιλίας ή ακόμα και στην ελάσσονα πύελο. -Η απόσπαση του ήπατος από τους συνδέσμους του και η ρήξη του σε ένα ή περισσότερα σημεία. -Η διάσχιση της αορτής,των καρωτίδων κ.λ.π. -Η ρήξη πνευμόνων, μετά από κατάγματα πλευρών. -Θλάσεις εγκεφάλου.

Ιατροδικαστικά ζητήματα ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΓΙΑ ΠΤΩΣΗ ΑΠΟ ΥΨΟΣ;  ΑΥΤΟΨΙΑ ΧΩΡΟΥ, αποτυπώματα, κηλίδες αίματος  ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΠΤΩΜΑ (κακώσεις και κατάσταση ενδυμάτων-συχνό εύρημα η αποκόλληση του σολοδέρματος σε περιπτώσεις πτώσης στα πόδια-)

Ιατροδικαστικά ζητήματα ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΕΡΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ, ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ Η΄ ΤΥΧΑΙΟΥ ΓΕΓΟΝΟΤΟΣ;(κυρίως ατυχήματα και αυτοκτονίες,σπάνια πρόκειται περί εγκληματικής ενέργειας)  ΑΥΤΟΨΙΑ ΧΩΡΟΥ  ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΚΩΣΕΩΝ (προθανάτιες-μεταθανάτιες)

Διερεύνηση του τριπτύχου Σημαντικό στοιχείο είναι η μέτρηση του σημείου της πτώσης σε σχέση με την κατακόρυφο

ΒΓ = 0, Ατύχημα ή Εγκληματική ενέργεια ΒΓ> 2μ., Αυτοκτονία Βεβαίως, αυτές οι σκέψεις εκφράζουν πιθανότητες, οι οποίες είναι, σε κάθε περίπτωση, ανοικτές σε διερεύνηση.

ΣΕ ΠΤΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΥΨΟΣ Το άτομο φθάνει στη γη νεκρό! Από τη δυσμενή επίδραση της επιτάχυνσης της βαρύτητας στο κυκλοφορικό Οι σκελετικές κακώσεις αλλά κυρίως οι σπλαγχνικές είναι δυσανάλογα μικρότερες σε σχέση με αυτές που προκαλούνται από μικρότερο ύψος (μετά το θάνατο η πίεση δεν υπάρχει σύσπαση των ιστών και έτσι συνθλίβονται χωρίς ρήξη της μάζας τους