Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ Β’1 Θετικών Επιστημών.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ Β’1 Θετικών Επιστημών."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ Β’1 Θετικών Επιστημών

2 ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ Β’1 Θετικών Επιστημών

3 Αθλητιατρική Κλάδος της ιατρικής επιστήμης που ασχολείται με την υγεία των αθλητών.

4 Ρόλος Αθλητιάτρου Αναλαμβάνει την βασική ιατρική εξέταση.
Αναλαμβάνει την βασική ιατρική εξέταση. Παρακολουθεί υπεύθυνα την υγεία των αθλουμένων και επιλύει κάθε είδους προβλήματος υγείας. Φροντίζει για την θεραπεία και την αποκατάσταση του τραυματισμού. Κρίνει αν ο τραυματισμένος αθλητής είναι σε θέση να συνεχίσει την αθλητική του δραστηριότητα. Είναι υπεύθυνος για την θεραπευτική αγωγή των αθλητών Ρυθμίζει την σωστή διατροφή των αθλητών.

5 Κακώσεις Κάκωση ονομάζεται κάθε βίαιη καταστροφή ιστών εσωτερική ή εξωτερική ανεξάρτητα από το αίτιο που την προκάλεσε.

6 Είδη Κακώσεων Μώλωπες: Οφείλονται σε ρίξεις των αγγείων και εξόδου του αίματος, που εξαπλώνεται στους υποδόριους ιστούς. Θλάσεις: Είναι η πιο συχνή κάκωση στους μύες και τους τένοντες. Προκαλείται από βίαια εφαρμογή του τραυματικού παράγοντα πάνω στους μαλακούς ιστούς, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα την ρήξη των μυϊκών ινών.

7 Αιματώματα Μυών: ρήξη ορισμένων αγγείων, τοπική συγκέντρωση αίματος με αποτέλεσμα την δημιουργία αιματόματος. Εξάρθημα: Στην κάκωση αυτή παρατηρείται μόνιμη απομάκρυνση των αρθρικών επιφανειών.

8 Αιματώματα Μυών: ρήξη ορισμένων αγγείων, τοπική συγκέντρωση αίματος με αποτέλεσμα την δημιουργία αιματόματος. Εξάρθημα: Στην κάκωση αυτή παρατηρείται μόνιμη απομάκρυνση των αρθρικών επιφανειών.

9 Κάκωση του γόνατος: Σε περίπτωση που οι μύς γύρω από το γόνατο δεν είναι τόσο δυνατοί ώστε να απορροφήσουν και να διασκορπίσουν την παραγόμενη κινητική ενέργεια αυτή μεταβιβάζεται στους συνδέσμους και στα οστά προκαλώντας τραυματισμούς. Κακώσεις Υπέρχρησης: Τα κατάγματα κόπωσης είναι αποτέλεσμα επανειλημμένων μικροκακώσεων του οστίτη ιστού εξαιτίας σημαντικής επιβάρυνσης του. Τενοντίτιδες: Τενοντίτιδα είναι η χρόνια φλεγμονή του τένοντα ενός μυός. Συνήθως εμφανίζεται ως οξεία φλεγμονή με τοπική ερυθρότητα, πόνο, οίδημα, αύξηση της θερμοκρασίας και επιβράδυνση της κίνησης.

10 ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΧΝΟΤΕΡΕΣ ΒΛΑΒΕΣ

11 Ελληνορωμαϊκή Πάλη Το πιο τρωτό σημείο της ελληνορωμαϊκής πάλης είναι η περιοχή της άρθρωσης του γονάτου, της ποδοκνημικής άρθρωσης και της σπονδυλικής στήλης (αυχενική μοίρα). Ανάμεσα στις χρόνιες κακώσεις που εμφανίζονται συχνότερες είναι οι παραμορφωτικές αρθρίτιδες των αρθρώσεων του γονάτου και της ποδοκνημικής άρθρωσης, οι οστεοχονδρίτιδες του οσφυικού τμήματος της σπονδυλικής στήλης.

12 Ελεύθερη Πάλη Οι περισσότερο επικίνδυνες ζώνες των παλαιστών της ελεύθερης πάλης είναι η περιοχή του γονάτου και του αγκώνα. Στην ελεύθερη πάλη παρατηρείται μεγαλύτερος αριθμός εκχυμώσεων από τα χτυπήματα από ότι στην ελληνορωμαϊκή πάλη, αλλά ταυτόχρονα εμφανίζεται μειωμένος αριθμός καταγμάτων και εξαρθρώσεων.

13 Αθλήματα Μονομαχίας Πυγμαχία : Τα τρωτά σημεία των πυγμάχων είναι το κεφάλι, οι αρθρώσεις των ώμων, του γονάτου και η ποδοκνημική άρθρωση. Ξιφασκία : Τα τρωτά σημεία των ξιφομάχων είναι η περιοχή της άρθρωσης του γονάτου, της ποδοκνημικής άρθρωσης, των καρπών και η περιοχή των οσφυϊκών και ιερών σπονδύλων της σπονδυλικής στήλης.

14 Πολεμικές τέχνες : Οι τραυματισμοί που προκύπτουν από την άσκηση πολεμικών τεχνών είναι: η εγκεφαλική διάσειση (απότομα πεσίματα), μικροτραυματισμοί όπως κοψίματα μώλωπες και ρήξεις (απότομα γυρίσματα), κατάγματα στην μύτη, το πρόσωπο ή το κρανίο καθώς και σημαντικές βλάβες στα δόντια, την γενικότερη στοματική κοιλότητα ή τα μάτια.

15 Αθλήματα Ρίψεων Δυσκοβολία : Στην δυσκοβολία παρατηρούνται οι παρακάτω τραυματισμοί: βλάβες στους μηνίσκους, βλάβες των χιαστών και των πλαγίων συνδέσμων της άρθρωσης του γονάτου και τραύματα του κορμού και των ώμων Ακοντισμός : Στον ακοντισμό είναι συχνοί οι τραυματισμοί των αρθρώσεων του ώμου, του γονάτου, του αγκώνα και των μυών της πλάτης.

16 Σφυροβολία : Τραυματίζονται συχνότερα η άρθρωση του γονάτου, η θωρακική και οσφυοϊερή μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Επίσης παρατηρούνται κακώσεις των μηνίσκων, των πλάγιων συνδέσμων και κακώσεις της άρθρωσης του γονάτου. Συχνότερες χρόνιες παθήσεις είναι οι κακώσεις του μυοσκελετικού συστήματος, δηλαδή οι τραυματισμοί του μηρού και της πλάτης.

17 Αθλήματα Συντονισμού Ενόργανη Γυμναστική: Τα περισσότερα τρωτά σημεία είναι η ποδοκνημική άρθρωση, η άρθρωση του γονάτου και η άρθρωση του αγκώνα. Καλλιτεχνικό Πατινάζ : Τα τραύματα στο πατινάζ συγκεντρώνονται ως επί το πλείστον στην περιοχή της ποδοκνημικής άρθρωσης και του πέλματος.

18 Χιονοδρομία : Τα τρωτά σημεία των χιονοδρόμων είναι η περιοχή της κνήμης, η ποδοκνημική και η άρθρωση του γονάτου. Ακόμη δημιουργούνται κακώσεις στους μηνίσκους, στους πλάγιους και χιαστούς συνδέσμους. Κωπηλασία : Τα τρωτά σημεία των κωπηλατών είναι οι αρθρώσεις και το μυοσκελετικό σύστημα των άνω και κάτω άκρων, το οσφυϊκο τμήμα της σπονδυλικής στήλης και το δέρμα των χεριών.

19 Κυκλικά Αθλήματα Δρόμοι μεγάλων αποστάσεων : Τα τραύματα σε αυτό το άθλημα είναι θλάσεις των οπισθίων μηριαίων και του γαστροκνημίου, τα τραύματα του αρθρικού θύλακα της ποδοκνημικής άρθρωσης και οι κακώσεις των μηνίσκων. Μαραθώνιος : Τα τραύματα των μαραθονιοδρόμων αφορούν το αρθρικό θύλακα την άρθρωσης του ισχίου, των αρθρώσεων της ποδοκνημικής άρθρωσης και του γονάτου.

20 Ομαδικά Αθλήματα Ποδόσφαιρο : Τα τρωτά σημεία των ποδοσφαιριστών είναι η περιοχή της άρθρωσης του γονάτου, της ποδοκνημικής άρθρωσης καθώς και οι αρθρώσεις των άνω άκρων. Συχνά είναι τα τραύματα των μηνίσκων, οι βλάβες των χιαστών και των πλαγίων συνδέσμων της άρθρωσης του γονάτου.

21 Χάντμπωλ : Τα τρωτά σημεία στους παίκτες της χειροσφαίρισης είναι η περιοχή των άνω άκρων (ώμος και άρθρωση του αγκώνα), η ποδοκνημική άρθρωση και η οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Βόλει : Τα τρωτά σημεία των αθλητών της πετοσφαίρισης είναι η περιοχή του ώμου, της ποδοκνημικής άρθρωσης, της άρθρωσης του γονάτου, τα δάκτυλα της παλάμης και η οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης.

22 Μπάσκετ : Τα τρωτά σημεία των καλαθοσφαιριστών είναι η περιοχή της άρθρωσης του γονάτου και της ποδοκνημικής, η παλάμη και το οσφυϊκό τμήμα της σπονδυλικής στήλης. Γούοτερ Πόλο : Η ασχολία με την υδατοσφαίριση προκαλεί συμπτώματα κάκωσης του αγκώνα και του πήχη. Έτσι εμφανίζεται μια δυσκαμψία στο αντιβράχιο και στον καρπό.

23 ΝΟΣΗΜΑΤΑ που επηρεάζουν την κίνηση.

24 Μυοσκελετικά νοσήματα: Σε ορισμένες μυοσκελετικές παθήσεις τα σημεία είναι οφθαλμοφανή ή εντυπωσιακά ώστε να μπορεί και ο ίδιος ο ασθενής να τα παρατηρήσει. Τέτοια σημεία, σε ό,τι αφορά τις ρευματικές παθήσεις, είναι π.χ. η διόγκωση, δηλ. το πρήξιμο μιας άρθρωσης, τα διάφορα εξανθήματα, το κοκκίνισμα των ματιών κ.λπ. Κοινό χαρακτηριστικό πολλών ρευματικών παθήσεων είναι η παρουσία φλεγμονής στις αρθρώσεις ή σε άλλη θέση του μυοσκελετικού συστήματος ή σε άλλα όργανα. Έτσι όχι μόνο τα συμπτώματα αλλά και τα σημεία των παθήσεων αυτών έχουν συχνά σχέση με την φλεγμονή.

25 Ρευματοειδής Αρθρίτιδα : Είναι μία χρόνια φλεγμονή των αρθρώσεων
Ρευματοειδής Αρθρίτιδα : Είναι μία χρόνια φλεγμονή των αρθρώσεων. Στην ρευματοειδή φλεγμονή γίνεται πολλαπλασιασμός και διάβρωση του αρθρικού χόνδρου και των υποκείμενων οστών. Η νόσος αυτή εμφανίζεται στις αρθρώσεις συμμετρικά αλλά πιο συχνή εντόπιση έχουν οι μεταταρσοφαλλαγγικές αρθρώσεις του ποδιού και οι μετακαρποφαλλαγγικες αρθρώσεις του χεριού χωρίς να αποκλείεται η εμπλοκή αρθρώσεων.

26 Δισκοπάθεια : Η κήλη δίσκου οσφύος είναι μια συχνότατη νόσος της σπονδυλικής στήλης, οφειλόμενη σε συγκεκριμένη βλάβη μεσοσπονδυλιακού δίσκου, η οποία προκαλεί Οσφυαλγία αλλά και άλλα συνοδά συμπτώματα. Πλατυποδία : Πρόκειται για την πάθηση του ποδιού όπου είτε υπάρχει κατάρρευση της ποδικής καμάρας με σύγχρονη βλαισότητα της πτέρνας είτε η ποδική καμάρα είναι τόσο ελαττωμένη ώστε όταν στεκόμαστε στο εσωτερικό μέρος του ποδιού , αυτό να εφάπτεται στο έδαφος.

27 ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΟΥ ΕΠΙΔΡΟΥΝ ΘΕΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ
ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΟΥ ΕΠΙΔΡΟΥΝ ΘΕΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ

28 Αθλητικό μασάζ Μασάζ για τις κακώσεις Βελονισμός Ρεφλεξολογία Βεντουζοθεραπεία Προπόνηση δόνησης Προλοθεραπεία

29 ΠΟΙΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

30 Θερμοκρασία περιβάλλοντος
Αφυδάτωση Λήψη τροφής Η ακινητοποίηση επί μακρόν Σωματική θέση Φάρμακα Βιορυθμός Κάπνισμα

31 Ετήσια Εργασία: Σεπτεμβρίου-Ιουνίου.
Καθηγητής : Χρήστος Καραγκούνης ΠΕ11 Power Point : Βασίλης Δεβελάσκας Μιχάλης Αναστασιάδης Συμμετείχαν στην ολοκλήρωση της ερευνητικής μας εργασίας όλοι οι μαθητές του Β’Θ1. * Ε Υ Χ Α Ρ Ι Σ Τ Ο Υ Μ Ε *


Κατέβασμα ppt "ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ Β’1 Θετικών Επιστημών."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google