Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΟΔΙΚΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑ Ως «οδικό τροχαίο ατύχημα” χαρακτηρίζεται κάθε σωματική βλάβη ατόμου από τη δράση τροχοφόρου κινούμενο σε δημόσιο δρόμο.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΟΔΙΚΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑ Ως «οδικό τροχαίο ατύχημα” χαρακτηρίζεται κάθε σωματική βλάβη ατόμου από τη δράση τροχοφόρου κινούμενο σε δημόσιο δρόμο."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΟΔΙΚΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑ Ως «οδικό τροχαίο ατύχημα” χαρακτηρίζεται κάθε σωματική βλάβη ατόμου από τη δράση τροχοφόρου κινούμενο σε δημόσιο δρόμο.

2 Τα οδικά δυστυχήματα είναι η κύρια αιτία θανάτου των νέων (ηλικίας 15-24 ετών) στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ε.Ε), με υψηλότερα ποσοστά στην Πορτογαλία, την Ελλάδα, το Βέλγιο και την Αυστρία και χαμηλότερα στη Σουηδία. Τα οδικά δυστυχήματα είναι η κύρια αιτία θανάτου των νέων (ηλικίας 15-24 ετών) στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ε.Ε), με υψηλότερα ποσοστά στην Πορτογαλία, την Ελλάδα, το Βέλγιο και την Αυστρία και χαμηλότερα στη Σουηδία.

3 ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΤΡΟΧΑΙΟΥ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ

4 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗ ΜΗΧΑΝΗ 1. Κατάσταση του οχήματος (ελαστικά, φρένα, σύστημα διεύθυνσης) 2. Μηχανική της κίνησης 3. Μηχανική της πρόσκρουσης 4. Τα αέρια της εξάτμισης

5 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 1. Ο θόρυβος και η κυκλοφορία 2. Οι κλιματολογικές συνθήκες

6 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ Διαταραχές του χρόνου αντίδρασης Διαταραχές του χρόνου αντίδρασης Διαταραχές της όρασης Διαταραχές της όρασης Διαταραχές της ακοής Διαταραχές της ακοής Κόπωση Κόπωση Ειδικές ψυχολογικές καταστάσεις Ειδικές ψυχολογικές καταστάσεις

7 ΚΑΚΩΣΕΙΣ Αφορούν οποιοδήποτε μέρος και ιστό του σώματος. Η έκταση και η βαρύτητά τους εξαρτώνται ουσιαστικά από το μέγεθος της δρώσας δύναμης. Χωρίζονται σε: 1. ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΙΣ 2. ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΕΙΣ

8 ACIR (Automobile Crash Injury Research) Για την αξιολόγηση και την βαρύτητα των κακώσεων έχει προταθεί η κλίμακα η βράχυνση της οποίας έχει ως εξής: 0 Έλλειψη τραύματος 0 Έλλειψη τραύματος 1 Ελαφρός τραυματισμός 1 Ελαφρός τραυματισμός 2 Μη επικίνδυνος τραυματισμός 2 Μη επικίνδυνος τραυματισμός 3 Επικίνδυνος τραυματισμός 3 Επικίνδυνος τραυματισμός 4 Θανατηφόρος τραυματισμός 4 Θανατηφόρος τραυματισμός

9 ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΚΑΚΩΣΕΙΣ Κρανιο-εγκεφαλικές κακώσεις 70,8% Κρανιο-εγκεφαλικές κακώσεις 70,8% Κακώσεις θώρακα 12,4% Κακώσεις θώρακα 12,4% Κακώσεις κάτω άκρων 4,7% Κακώσεις κάτω άκρων 4,7% Κακώσεις λεκάνης 3,8% Κακώσεις λεκάνης 3,8% Κακώσεις κοιλίας 3,6% Κακώσεις κοιλίας 3,6% Κακώσεις σπονδυλικής στήλης 3,4% Κακώσεις σπονδυλικής στήλης 3,4% Κακώσεις άνω άκρων 1,1% Κακώσεις άνω άκρων 1,1%

10 ΣΥΧΝΟΤΕΡΗ ΕΝΤΟΠΙΣΗ ΚΑΚΩΣΕΩΝ ΣΕ ΟΔΗΓΟ ΑΥΤ/ΤΟΥ Κρανίο 49,8% Κρανίο 49,8% Αυχένας 4,9% Αυχένας 4,9% Θώρακας 10,3% Θώρακας 10,3% Άνω άκρα 13,5% Άνω άκρα 13,5% Κοιλία 2,2% Κοιλία 2,2% Λεκάνη 2,3% Λεκάνη 2,3% Κάτω άκρα 16,6% Κάτω άκρα 16,6% ΣΕ ΟΔΗΓΟ ΔΙΚΥΚΛΟΥ Κρανίο 49,6% Κρανίο 49,6% Αυχένας 1,8% Αυχένας 1,8% Θώρακας 5,9% Θώρακας 5,9% Άνω άκρα 12,5% Άνω άκρα 12,5% Κοιλία 1,7% Κοιλία 1,7% Λεκάνη 1,5% Λεκάνη 1,5% Κάτω άκρα 26,8% Κάτω άκρα 26,8%

11 ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΚΩΣΕΩΝ Ατύχημα πεζών που παρασύρθηκαν από κάποιο όχημα. Ατύχημα πεζών που παρασύρθηκαν από κάποιο όχημα. Ατύχημα επιβατών οχημάτων που συμμετείχαν καθοιονδήποτε τρόπο στο τροχαίο ατύχημα. Ατύχημα επιβατών οχημάτων που συμμετείχαν καθοιονδήποτε τρόπο στο τροχαίο ατύχημα.

12 Ιατροδικαστικά ζητήματα Διαπίστωση της αιτίας τραυματισμού και της αιτίας του θανάτου Διαπίστωση της αιτίας τραυματισμού και της αιτίας του θανάτου Το ενδεχόμενο του αιφνιδίου θανάτου Το ενδεχόμενο του αιφνιδίου θανάτου Το ενδεχόμενο να υποκρύπτεται παθολογικό αίτιο ως αφορμή του τροχαίου ατυχήματος (π.χ. ισχαιμία μυοκαρδίου) Το ενδεχόμενο να υποκρύπτεται παθολογικό αίτιο ως αφορμή του τροχαίου ατυχήματος (π.χ. ισχαιμία μυοκαρδίου) Οι αστικής φύσεως διεκδικήσεις (στο αυτοκίνητο να επιβαίνουν άτομα της ίδιας οικογένειας) Οι αστικής φύσεως διεκδικήσεις (στο αυτοκίνητο να επιβαίνουν άτομα της ίδιας οικογένειας)

13 Ιατροδικαστικά ζητήματα Απάντηση στο ερώτημα «ποιός οδηγούσε το όχημα» Απάντηση στο ερώτημα «ποιός οδηγούσε το όχημα» Απάντηση στο ερώτημα «ποιά η θέση του ατόμου μέσα στο όχημα» Απάντηση στο ερώτημα «ποιά η θέση του ατόμου μέσα στο όχημα» Το ενδεχόμενο επίδρασης CO, οινοπνεύματος, «ναρκωτικών» ή άλλων φαρμάκων Το ενδεχόμενο επίδρασης CO, οινοπνεύματος, «ναρκωτικών» ή άλλων φαρμάκων

14 Φάρμακα και οδήγηση Πάσης φύσεως «ναρκωτικά» Πάσης φύσεως «ναρκωτικά» Επίδραση του LSD Επίδραση του LSD Οι αμφεταμίνες Οι αμφεταμίνες Τα βαρβιτουρικά Τα βαρβιτουρικά Τα αντικαταθλιπτικά Τα αντικαταθλιπτικά Το λίθιο Το λίθιο Τα αντισταμινικά Τα αντισταμινικά Τα τοπικά αναισθητικά Τα τοπικά αναισθητικά Κάποια αντιϋπερτασικά Κάποια αντιϋπερτασικά

15 ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑ ΚΑΙ ΟΔΗΓΗΣΗ Σύμφωνα με το νόμο υπό την «επίδραση οινοπνεύματος» βρίσκεται το άτομο εκείνο στο οποίου το αίμα ανιχνεύεται οινόπνευμα σε ποσοστό άνω των 0,5 gr/l.

16 ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗΣ ΜΕ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑ 50 mg/dl: Άτομα συνήθως νηφάλια, ελαφρές διαταραχές δύσκολα διαγνώσιμες. 50 mg/dl: Άτομα συνήθως νηφάλια, ελαφρές διαταραχές δύσκολα διαγνώσιμες. 50-100 mg/dl: Άρση των φυσιολογικών αναστολών, ευφορία, φλυαρία, υπερ-εμπιστοσύνη. 50-100 mg/dl: Άρση των φυσιολογικών αναστολών, ευφορία, φλυαρία, υπερ-εμπιστοσύνη. 100-200 mg/dl: Μείωση ικανοτήτων, σύγχυση, ασυγχρονισμός κινήσεων, διαταραχές στην ομιλία. 100-200 mg/dl: Μείωση ικανοτήτων, σύγχυση, ασυγχρονισμός κινήσεων, διαταραχές στην ομιλία. 200-300 mg/dl: Επίταση των ανωτέρω, ελάττωση των αντανακλαστικών, απώλεια των αισθήσεων. 200-300 mg/dl: Επίταση των ανωτέρω, ελάττωση των αντανακλαστικών, απώλεια των αισθήσεων. 300-350 mg/dl; αναισθησία, καταστολή των αντανακλαστικών, απώλεια θερμαντικού. 300-350 mg/dl; αναισθησία, καταστολή των αντανακλαστικών, απώλεια θερμαντικού. >350 mg/dl: Κώμα – θάνατος. >350 mg/dl: Κώμα – θάνατος.

17 Οινόπνευμα Απορροφάται από το πεπτικό Απορροφάται από το πεπτικό Η ταχύτητα απορρόφησης εξαρτάται από το περιεχόμενο και την πληρότητα του στομάχου Η ταχύτητα απορρόφησης εξαρτάται από το περιεχόμενο και την πληρότητα του στομάχου Ο μεταβολισμός γίνεται στο ήπαρ και απομακρύνεται από νεφρούς, ιδρωτοποιούς και πνεύμονες (αλκοτέστ) Ο μεταβολισμός γίνεται στο ήπαρ και απομακρύνεται από νεφρούς, ιδρωτοποιούς και πνεύμονες (αλκοτέστ)

18 Οινόπνευμα Η μέγιστη συγκέντρωση στο πλάσμα ανιχνεύεται περίπου μία ώρα μετά τη λήψη Η μέγιστη συγκέντρωση στο πλάσμα ανιχνεύεται περίπου μία ώρα μετά τη λήψη Η δράση της αλκοόλης αφορά καταστολή του Κ.Ν.Σ., στα ανώτερα φλοιώδη κέντρα, οπότε αίρονται οι αναστολές και το άτομο εμφανίζει «ψευδο-διέγερση» Η δράση της αλκοόλης αφορά καταστολή του Κ.Ν.Σ., στα ανώτερα φλοιώδη κέντρα, οπότε αίρονται οι αναστολές και το άτομο εμφανίζει «ψευδο-διέγερση»

19 Δειγματοληψία Σε ζωντανό: 10 κ.εκ. από φλέβα που δεν έχει απολυμανθεί με οινόπνευμα. Τοποθετούνται σε δύο φιαλίδια με αντιπηκτικό, NAF και παραφινέλαιο. Σε ζωντανό: 10 κ.εκ. από φλέβα που δεν έχει απολυμανθεί με οινόπνευμα. Τοποθετούνται σε δύο φιαλίδια με αντιπηκτικό, NAF και παραφινέλαιο. Σε πτώμα: Λαμβάνεται αίμα από περιφερική φλέβα και τοποθετείται σε φιαλίδιο χωρίς αντιπηκτικό. Όχι λήψη από τη θωρακική κοιλότητα. Σε πτώμα: Λαμβάνεται αίμα από περιφερική φλέβα και τοποθετείται σε φιαλίδιο χωρίς αντιπηκτικό. Όχι λήψη από τη θωρακική κοιλότητα.

20 Άλλα βιολογικά υλικά Ούρα Ούρα ΕΝΥ ΕΝΥ Εγκεφαλική ουσία Εγκεφαλική ουσία Υαλοειδές υγρό (ειδικά σε ταρριχευμένα ή σε σήψη) Υαλοειδές υγρό (ειδικά σε ταρριχευμένα ή σε σήψη)


Κατέβασμα ppt "ΟΔΙΚΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑ Ως «οδικό τροχαίο ατύχημα” χαρακτηρίζεται κάθε σωματική βλάβη ατόμου από τη δράση τροχοφόρου κινούμενο σε δημόσιο δρόμο."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google