Σπύρος Αβδημιώτης MBA PhD Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Κατεύθυνση Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων & Επιχειρήσεων Φιλοξενίας Εαρινό Εξάμηνο 2016.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Περιγραφική Στατιστική
Advertisements

«ΜΟΔΙΠ του ΓΠΑ» με απλά λόγια…. Διαδικασία της Αξιολόγησης Η Αξιολόγηση είναι μία περιοδική διαδικασία Κάθε ακαδ. έτος: Ετήσια Εσωτερική Έκθεση ή Ετήσια.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Κεφάλαιο 1 Για Ποιο Λόγο; ΔΟΣΑ Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Μοντέλα μέτρησης απόδοσης συστήματος (KLM) και εισαγωγή στη στατιστική
ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ (Εργαστήριο) Εισηγητής: Θανάσης Βαφειάδης
EDUC 612 Ανωτερες μορφες στατιστικης αναλυσησ
Η ΕΝΝΟΙΑ «ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ» Στατιστική είναι η επιστήμη που ασχολείται με τη συγκέντρωση, την παρουσίαση και την εν συνεχεία επεξεργασία της πληροφορίας με την.
Αναγνώριση Προτύπων.
Γενικό πλαίσιο παρουσιάσεων Διάρκεια παρουσιάσεων: 10 λεπτά με 5 λεπτά για ερωτήσεις Φόρματ παρουσιάσεων: PowerPoint ή αντίστοιχο πρόγραμμα Αριθμός ομιλητών:
Εισαγωγή στην Κοινωνιογλωσσολογία
Μοντέλο Διδασκαλίας Φυσικών Επιστήμων, για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση, στην Κατεύθυνση της Ανάπτυξης Γνώσεων και Ικανοτήτων. Π. Κουμαράς.
© 2002 Thomson / South-Western Slide 1-1 Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στη Στατιστική με τη χρήση του Excel.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΤΩΝ Γ.Σ.Π.. ΟΡΙΣΜΟΙ Ένα σύστημα για τακτικό και συνηθισμένο τρόπο επεξεργασίας δεδομένων και για απάντηση προκαθορισμένων και.
Σχολή Διοίκησης & Οικονομίας Τμήμα Εμπορίας & Διαφήμισης
ΠΟΙΟΤΙΚΗ-ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Βασικές Αρχές Μέτρησης
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ
Στατιστική I Χειμερινό Γ. Παπαγεωργίου
Προσομοίωση και Συστήματα Στήριξης Αποφάσεων Περιγραφή του μαθήματος.
EXCEL – λογιστικά φύλλα. Χρήση επεξεργασία, αναπαράσταση και επικοινωνία αριθμητικών (η γενικότερα ποσοτικών) δεδομένων Ειδικότερα Εφαρμογή εκπαιδευτικών.
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Μάρτιος 2011 Πίσω στα βασικά: Βασικές αρχές στατιστικής για κοινωνιολογικές έρευνες Σπύρος Βερονίκης Τμήμα Αρχειονομίας - Βιβλιοθηκονομίας Σχετικές πληροφορίες:
Εισαγωγή Στατιστική είναι η επιστήμη που με τη βοήθεια επιστημινκών μεθόδων ασχολείται με τη συλλογή, οργάνωση, παρουσίαση και ανάλυση αριθμητικών στοιχείων.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ
Εκτίμηση της Απόδοσης των Οργανισμών Αθλητικής Αναψυχής
Μετρήσεις και Μεταβλητές
Διάλεξη  Μέτρηση: Είναι μια διαδικασία κατά την οποία προσδίδουμε αριθμητικά δεδομένα σε κάποιο αντικείμενο, σύμφωνα με κάποια προκαθορισμένα.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η επιδίωξη: βελτίωση ποιότητας με συνεχή βελτίωση των διεργασιών με βάση τις οποίες παράγονται τα προϊόντα Παράγοντες: ελεγχόμενες μεταβλητές.
Βασικές αρχές μέτρησης, Μεταβλητές, Βασικές έννοιες στατιστικής Διάλεξη 2 1 Παναγιώταρου Αλίκη Τμήμα Νοσηλευτικής.
ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ Γ. Σιδερίδης. ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ- ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΣ Η στατιστική ως επιστήμη.....γιατί ακριβώς τη χρειαζόμαστε; Η στατιστική ως επιστήμη.....γιατί.
Αρχές επαγωγικής στατιστικής Τμήμα :Νοσηλευτικής Πατρών Διδάσκουσα: Παναγιώταρου Αλίκη Διάλεξη 9.
Διαστήματα Εμπιστοσύνης για αναλογίες. Ποιοτικές μεταβλητές χαρακτηρίζονται εκείνες οι οποίες τα στοιχεία τους δεν έχουν μετρηθεί με κάποιον τρόπο – οι.
► Η επιλογή του θέματος της έρευνας ► Ερευνητικά προβλήματα ► Διαθέσιμες πηγές ερευνητικών προβλημάτων ► Αξιολόγηση και διατύπωση ερευνητικού προβλήματος.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ Πηγή: Βιοστατιστική [Σταυρινός / Παναγιωτάκος] Βιοστατιστική [Τριχόπουλος / Τζώνου / Κατσουγιάννη]
Στατιστική Ανάλυση. Ποιοτικές και ποσοτικές μέθοδοι Ποιες είναι οι διαφορές; Πότε χρησιμοποιούνται; Πότε κάνω στατιστική ανάλυση;
ΔΙΑΛΕΞΗ 11η Ποσοτική έρευνα υγείας
Περιγραφική Βιοστατιστική –
Δραματική Τέχνη στην εκπαίδευση: Ερευνητικό Σχέδιο ΙΙ
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ - ΑΣΥΜΜΕΤΡΙΑΣ - ΚΥΡΤΩΣΕΩΣ
Ανάλυση- Επεξεργασία των Δεδομένων
Στατιστικές Υποθέσεις
Μεθοδολογία των Επιστημών του Ανθρώπου: Στατιστική
ΙΕΚ Γαλατσίου Στατιστική Ι
Καθηγητής Στατιστικής - Βιοστατιστικής
ΕΡΕΥΝΑ -ΟΡΙΣΜΟΣ-ΕΙΔΗ ΕΡΕΥΝΑΣ
Διαλέξεις στη Βιοστατιστική
Σχεδίαση της αξιολόγησης εκπαιδευτικού λογισμικού
Η ανάγκη χρήσης μεταβλητών
5o Μάθημα: Το τεστ χ2 Κέρκυρα.
Το πρόβλημα της μέτρησης Μέτρηση είναι η ένταξη αριθμών σε αντικείμενα σύμφωνα με oρισμένους κανόνες και υπό την βασική προϋπόθεση ότι υπάρχει ακριβής.
Επιχειρησιακός Σχεδιασμός και Διαχείριση Έργων
Δρ. Γιώργος Μαρκάκης Καθηγητής Βιομετρίας Τ.Ε.Ι. Κρήτης
MARKETING 3η διαλεξη – το μιγμα μαρκετινγκ – η τιμη
Συμμετοχική παρατήρηση Συστηματική παρατήρηση
Εισαγωγή στην Στατιστική
Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας
Κάποιες βασικές έννοιες στη μεθοδολογία της ψυχολογίας
Επιμέρους Στοιχεία Αξιολόγησης Εκπαιδευτικού Λογισμικού
Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής
Γ΄ γυμνασίου ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ
Στατιστικές Υποθέσεις
Είδη Ερωτήσεων-Μεταβλητές-Κλιμακες Μέτρησης
Εισαγωγή στη Στατιστική για τις Βιοεπιστήμες
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧ/ΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2 ΔΔΕ.
Ορισμός Με τον όρο Χρονοσειρές εννοούμε μια σειρά από παρατηρήσεις που παίρνονται σε ορισμένες χρονικές στιγμές ή περιόδους που ισαπέχουν μεταξύ τους.
Σκοπός Η συνοπτική παρουσίαση
Καθηγητής Στατιστικής - Βιοστατιστικής
Βιοστατιστική (Θ) ΤΕΙ Αθήνας Ενότητα 3: Περιγραφική στατιστική
Μεθοδολογία της Έρευνας στις Κοινωνικές Επιστήμες Ι & ΙΙ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Σπύρος Αβδημιώτης MBA PhD Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Κατεύθυνση Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων & Επιχειρήσεων Φιλοξενίας Εαρινό Εξάμηνο 2016

Σημαντικό εργαλείο για την υποστήριξη επιχειρηματικής απόφασης Επιλογή της βέλτιστης λύσης κατά της διαδικασία επιλογής από ένα σύνολο εναλλακτικών Μετατρέπει τα αριθμητικά δεδομένα σε χρήσιμη πληροφορία Δεδομένα- Πληροφορία- Γνώση Συμβάλει στην εξαγωγή συμπερασμάτων για ένα πληθυσμό

Βοηθά στον εντοπισμό και την αριθμητική αποτύπωση της συνολικής εικόνας της επιχείρησης Βοηθά στην αριθμητική αποτύπωση των συνθηκών που διαμορφώνουν το περιβάλλον της επιχείρησης και της αγοράς Βοηθά στην ασφαλή πρόβλεψη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων

Στην περιγραφική (Descriptive) ανάλυση Το σύνολο των μεθόδων που χρησιμοποιούμε για την οργάνωση, την παρουσίαση και την ανάλυση ενός σύνολο δεδομένων. Παραδείγματος χάριν, περιγράφουμε το πώς συμπεριφέρεται το δείγμα, δίχως να το συναρτήσουμε με κάποια άλλη παράμετρο, χρησιμοποιώντας γραφήματα Στην επαγωγική (Inferential) ανάλυση Το σύνολο των μεθόδων που χρησιμοποιούμε για να εξάγουμε συμπεράσματα που αφορούν στη συμπεριφορά μιας ομάδας Παραδείγματος χάριν, η επαγωγική ανάλυση των δεδομένων μπορεί να μας οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι «οι γυναίκες φοιτήτριες είναι περισσότερο τυπικές στις υποχρεώσεις τους από τους άνδρες φοιτητές»

Θα πρέπει να γίνει σαφές, ότι η ανάλυση ποσοτικών δεδομένων αναφέρεται κυρίως στην διαχείριση δεδομένων ποσοτικών ερευνών και όχι ποιοτικών. Χρήση λογισμικού (SPSS,PSPP) Ανάλυση δομικών μοντέλων (SEM)

ΜΕΤΑΒΛΗΤΗ (variable) Κάθε χαρακτηριστικό ενός αντικειμένου ή ενός ατόμου ΔΕΔΟΜΕΝΑ (Data) Οι τιμές που καταγράφονται για μια μεταβλητή Η επίδοση των φοιτητών επηρεάζεται από την «συχνότητα παρακολούθησης των μαθημάτων» (μεταβλητή) Ο αριθμός των μαθημάτων που παρακολουθεί ένας φοιτητής αποτελούν τα δεδομένα που συνθέτουν τη μεταβλητή.

Οι μεταβλητές μπορεί να είναι ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΕΣ Είναι η μεταβλητή που ερευνάται στη μελέτη. Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι το αποτέλεσμα μιας πειραματικής διαδικασίας. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ Είναι οι αιτίες ή καταστάσεις, που ο ερευνητής χειρίζεται ή αναγνωρίζει για να προσδιορίσει τα αποτελέσματα.

Ο ερευνητής θέλει να ερευνήσει τη συχνότητα παρακολούθησης των μαθημάτων, και κατανοεί ότι ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει τη συχνότητα παρακολούθησης είναι η δυσκολία πρόσβασης στο χώρο του Ιδρύματος

Πληθυσμός (Population) Το σύνολο των οντοτήτων που επιθυμούμε να μελετήσουμε ως προς ένα από τα χαρακτηριστικά του Δείγμα (sample) Μέρος του πληθυσμού που επιλέγεται για την ανάλυση

Πηγή: Σύρπη Μαρίνα (2015). Σημειώσεις στο μάθημα «στατιστικής» στο ΜΠΣ «Διοίκησης Επιχειρήσεων». Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων

Ποιοτικές: Είναι αυτές που αναφέρονται σε κάποιο ποιοτικό χαρακτηριστικό, όπως φύλο, επίπεδο μορφωσης, περιοχή καταγωγής. Ποσοτικές: Είναι οι μεταβλητές των οποίων οι τιμές έχουν αριθμητικές ιδιότητες και εκφράζονται με μια μονάδα μέτρησης (πχ εισόδημα, ύψος, βάρος )

Ασυνεχείς ή Διακριτές Μεταβλητές που μπορούν να πάρουν μόνο διακεκριμένες τιμές: Τιμές από αριθμητικό σύνολο (πεπερασμένο ή άπειρο) Χ: Το πλήθος των μαθημάτων που μπορεί να δηλώσει ένας φοιτητής, Συνεχείς Μεταβλητές που μπορούν να πάρουν οποιαδήποτ ε τιμή μέσα από ένα συνεχές διάστημα: Τιμές από ένα διάστημα πραγματικών αριθμών Τ: Η διάρκεια λειτουργίας ενός μηχανήματος (σε h)

Τα κατηγορικά δεδομένα χωρίζονται σε: Ονομαστικά δεδομένα (Nominal) Παρατηρήσεις που είναι κατηγορίες, αλλά η σειρά οτυς δεν έχει καμια σημασία. Οι τιμές τους είναι λέξεις, δηλαδή χαρακτηρισμοί ή ετικέτες και δεν υπάρχει μεταξύ τους καμιά σχέση ιεραρχίας (χρώμα μαλλιών: Καστανό, κόκκινο, μαύρο κλπ) Διατακτικές (Ordinal) Παρατηρήσεις που η σειρά τους έχει σημασία: Οι τιμές τους είναι και πάλι λέξεις, αλλά υπάρχει μια ιεραρχία μεταξύ τους: Παράδειγμα, ποιότητα διαμονής σε ένα ξενοδοχείο (τιμές, μέτρια, κακή, καλή, άριστη)

…προκύπτουν από την παρατήρηση κάποιας ποιοτικής μεταβλητής και επομένως είναι αριθμοί. Ανάλογα με το αν η μεταβλητή είναι συνεχής ή διακριτή, τα δεδομένα διακρίνονται σε συνεχή και διακριτά

Ανοιχτές- περιγραφικές Διχοτομικές Κλειστές τύπου LIKERT