Πρωτεΐνες ή Λευκώματα:
Πρωτεϊνες Το όνομά τους « πρωτεΐνες » προέρχεται από το ρήμα πρωτεύω και υποδηλώνει την πρωταρχική τους σημασία για τη ζωή, αν και σήμερα θεωρείται ότι όλες οι τάξεις των βιομορίων είναι απαραίτητες στον οργανισμό. Λέγονται και « λευκώματα », από το λεύκωμα του αυγού, που είναι πρωτεΐνη μεγάλης βιολογικής αξίας και θεωρείται τυπικός αντιπρόσωπος των πρωτεϊνών. Παπαηλιού Άννα
Αποτελούν το 85% των συστατικών του σώματος Με εξαίρεση κάποια καθαρά φυσικοχημικά φαινόμενα, οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για όλες τις διεργασίες, σε επίπεδο ολόκληρου οργανισμού αλλά και κυττάρου ή υποκυτταρικών στοιχείων π. χ. αναπαραγωγή, θρέψη, ανάπτυξη, κίνηση κ. λπ. Παπαηλιού Άννα
Οι πρωτεΐνες χρειάζονται για : την αναπλήρωση των φθορών και την ανάπτυξη του σώματος Παπαηλιού Άννα
αλλά και για την σύνθεση άλλων απαραίτητων ενώσεων όπως τα ένζυμα, οι ορμόνες κ. λπ. Παπαηλιού Άννα
Βασικότερες βιολογικές δράσεις των πρωτεϊνών Καταλύτες των χημικών αντιδράσεων που γίνονται μέσα στον οργανισμό μας Μεταφέρουν χημικές ουσίες και θρεπτικά συστατικά στα κύτταρα και στα όργανα. Αποθηκεύουν διάφορες ουσίες ( φεριττίνη ) ΄Αμυνα ( αντισώματα ) Ρυθμίζουν διάφορες λειτουργίες του σώματος σαν ορμόνες. Βρίσκονται στους μυς για την κίνηση του σώματος ( ακτίνη ) Δομικά συστατικά των κυττάρων ( κολλαγόνο ) Παπαηλιού Άννα
Δομικά συστατικά των πρωτεϊνών Έχουν δομικά συστατικά τα αμινοξέα και διακρίνονται σε πλήρεις πρωτεΐνες ( όταν έχουν τα απαραίτητα αμινοξέα ) και μη πλήρεις πρωτεΐνες ( όταν τους λείπουν κάποια από τα απαραίτητα αμινοξέα ). Παπαηλιού Άννα
Αμινοξέα Τα αμινοξέα είναι 22. Συνδέονται μεταξύ τους με πεπτιδικούς δεσμούς και σχηματίζουν πολυπεπτίδια Πρωτεϊνες Παπαηλιού Άννα
Απαραίτητα αμινοξέα 9 αμινοξέα είναι απαραίτητα στον ανθρώπινο οργανισμο αφού πρέπει να τα πάρει από τα τρόφιμα γιατί δεν μπορεί να τα συνθέσει μόνος του Παπαηλιού Άννα
Απαραίτητα αμινοξέα Ιστιδίνη Λευκίνη Ισολευκίνη Λυσίνη Μεθειονίνη Φαινυλαλανίνη Θρεονίνη Τρυπτοφάνη Βαλίνη Παπαηλιού Άννα
Ποιότητα των πρωτεϊνών Υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες είναι αυτές που περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Πηγές Αυγά Κρέας Ψάρι πουλερικά Παπαηλιού Άννα
Πρωτεΐνες μέσης ποιότητας σε κατάλληλους συνδυασμούς μπορούν να αποδώσουν πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας Πηγές Σόγια Γαλακτοκομικά Ρύζι Δημητριακά Όσπρια Ψωμί ολικής αλέσεως πατάτες Παπαηλιού Άννα
Η θρεπτική αξία των πρωτεϊνών δίδεται από τον τύπο : Θρεπτική αξία = Βιολογική αξία Χ πεπτική αξία Βιολογική αξία 100 έχουν οι πρωτεΐνες όταν περιλαμβάνουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Για παράδειγμα, το ψωμί έχει βιολογική αξία 50, ενώ το τυρί 75. Ο συνδυασμός των τροφίμων μπορεί και να βελτιώνει την βιολογική αξία του μίγματος, όπως ο συνδυασμός (3 μέρη ψωμί + 1 μέρος τυρί ) έχει βιολογική αξία 75, γιατί η περίσσεια της λυσίνης που διαθέτει το τυρί καλύπτει το έλλειμμα λυσίνης που παρουσιάζει το ψωμί. Παπαηλιού Άννα
Πρωτεΐνες υπάρχουν κυρίως στα ζωικά τρόφιμα, αλλά και σε φυτικά τρόφιμα με καλύτερες πηγές τα όσπρια, τα δημητριακά και τη σόγια. Παπαηλιού Άννα
Συνιστώμενη πρόσληψη Ενήλικες : 0,8 -1 γρ πρωτείνης / κιλό σωματικού βάρους Αυξημένες ανάγκες έχουν : τα παιδιά σε φάση ανάπτυξης Έφηβοι Γυναίκες σε εγκυμοσύνη και θηλασμό Αθλητές Άτομα σε κατάσταση στρες π. χ. με εγκαύματα, πυρετό, μετά από εγχείρηση, μετά από τραυματισμό … Παπαηλιού Άννα
Μεταβολισμός των πρωτεϊνών Ο μεταβολισμός των πρωτεϊνών γίνεται στο συκώτι ( ήπαρ ) και τα προϊόντα τους που περιέχουν άζωτο αποβάλλονται μέσω των νεφρών. Παπαηλιού Άννα
Ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας ! Παπαηλιού Άννα